icon

Čo robiť, keď sú splátky vyššie než príjem?

11gabrielka11
22. okt 2024

Ahojte. Som zúfalá . S manželom staviame dom len teraz mal úraz a bude dlhodobo na PN . Ide o to že mame väčšie mesačne splátky ako mame príjem 😭😭. Ešte mame jedno dieťa . Prosím Vás na koho sa obrátiť ale čo robiť kto by nám pomohol 😭😭😭😭. Ďakujem

Strana
z2
13uzivatelka11
22. okt 2024

Chod do banky požiadať o odklad splátok.. Len potom v budúcnosti môžete mať problém kebyze potrebujete ďalší úver

doriiis
22. okt 2024

Pre takéto prípady zvykava byť pri hypotéke životná poistka,ktorá v prípade výpadku príjmu pokryje na nevyhnutný čas úplne,alebo čiastočne splátky.
Alebo požiadať o odklad splatok

patka06
22. okt 2024

V hypotéke by ste mali mať aj poistenie schopnosti splácať

gribka1
22. okt 2024

Jedine dohodnúť sa s bankou.

rozculena
22. okt 2024

veď hypotéku bez poistky ani nedajú

kaktusik007
22. okt 2024

@11gabrielka11 a kto by ti mal pomahat? a preco? jedine tak rodina.
ak si nemozete dovolit stavbu domu - hold, nebudete mat dom. Aj o tom je zivot. Proste ked ste si brali hypo, nemali ste sa rozhodnut pre tak vysoke % splatky voci prijmu. Je to iba a vyhradne vasa chyba.

@rozculena preco by nemali dat hypo bez poistenia??? jasne ze daju. Podmienkou je mat poistenu nehnutelnost, nie stratu prijmu.

11gabrielka11
autor
22. okt 2024

@rozculena hypotéka je na mna a ja som na rodicaku

sara07
22. okt 2024

ist do banky a povedat ako to je bud ti daju odklad splatky ale to potom proste viac preplatíte alebo dom predat a ist do menšieho bytu
môže ti pomôct rodina ešte, nik ti nemá ako

riyadh
22. okt 2024

@11gabrielka11 mnuz predat rozostavane, ostat kde ste doteraz a po rozmyslat nad zivotnou poistkou, akoze kto ti ma pomahat? Vasa chyba ze ste sa nepoistili, mate ponaucenie

bosorkabb
22. okt 2024

Nemá manžel poistku? To je základ.
Môžeš zbehnúť do banky a požiadať o zníženie splátok na určité obdobie.
Alebo prehodnotiť ci máte na to mať dom.
Poprípade predať a ísť do bytu. Dom bude vyžadovať investície. Neviem akú dobu bude manžel na PN.
Môžeš sa vrátiť do práce a zvýšiť tak príjem.

tanapeta
22. okt 2024

@rozculena hypotéku nedaju bez poistenia nehnuteľnosti. Ta slúži ma niečo úplne iné ako nesplácanie hypo

lucik194
22. okt 2024

takze ist do banky kvôli odkladu splátok a ty do prace, keďže si na rodicaku a predpokladám, ze vyplatu by si mala vyssiu ako rodicak.

deedol
22. okt 2024

hlavne komunikujte s bankou, riesenie sa urcite najde. najhorsie, co mozete urobit, je zatajovat sa a neplatit, to urcite nerobte. drzim palce

ekira1
22. okt 2024

@11gabrielka11 keď je dlhodobo pn, zvládne sa postarať o dieťa? Ak áno, ty do prace, na brigádu.. na toto slúži poistka pri hypo, rezerva, nebrať uver väčší ako si môžete dovoliť..

gelifil
22. okt 2024

Nemá úrazové poistenie??

pseudomonas87
22. okt 2024

@11gabrielka11 pekne hneď ísť do banky, a znížite splátky, a veruze ako to radia treba ísť do práce. Neviem koľko ma dieťa,ale v Nemecku máš dobrý rodičak rok a čau do prace

sweet20
22. okt 2024

@11gabrielka11 ako je mozne, ze mate hypo a nemate poistenia? Potom vidime tu rozne zbierky atd.. ach jaj... bohuzial financna gramotnost.. uz neskoro plakat nad rozliatym mliekom.. chod do banky a popytaj sa

spanielka44
22. okt 2024

Keď je manzel PN, tak choďte popri rodicaku do prace… aj keď len na pár mesiacov 😉 keď sa chce všetko je mozne

kaktusik007
22. okt 2024

ono vlastne ked pojde do prace, rodicak jej aj tak ostava -- takze financne na tom budu fajn... a ze manzel je na dlhodobej pn? sak pn je 80% prijmu!!!!! to nie je az taky vyrazny rozdiel, ze by nevyzili.... pri tisicke brutto to robi rozdiel necelych 150 eur.... tam bude iny problem, chlap zivnostnik, co neplati si vysoke odvody... inak by zufala veru nebola

katie253
22. okt 2024

@kaktusik007 PN je len nejakých 55% , nie?

gelifil
22. okt 2024

@katie253 ale z hrubej mzdy

katie253
22. okt 2024

@gelifil áno z hrubej, to nie je 80% ako píše vyššie pani...

maranta_leuconeura
22. okt 2024

@kaktusik007 maximalna PNka je 1462€ za 31 dnovy mesiac, viac nedostanes, ani keby si zarabala milion. Takze pri vyssom plate a vydsich nakladoch na zivot je to naozaj almuzna

hiro
22. okt 2024

100 možností. Ja by som ako prvé zrušil 3. pilier, mám starú zmluvu, tam je dostatok peňazí. Alebo bezúčelový úver v banke, v IB mi vkuse vyskakuje predschválená suma. To by bolo na rok úplne v pohode.

sweet20
22. okt 2024

@katie253 ak by mali poistenú aj PN tak majú 100% tný príjem. Lebo PN ti doplaca do tych 100%... cize vsetko by bolo vyriesene ak by mali vybavene veci skor, ale to je take slovenske, ze nic nic ale potom treba plakat.. ale som si uz zvykla

kaktusik007
22. okt 2024

@katie253 ano, 55%, ale z hrubej -- a to ti spravi 80% z cistej. a kedze ty dostavas na ucet cistu mzdu, tak proste ked si PN dostanes 80% z toho co dostavas na ucet bezne.. nie polovicu 🙂 ale ano,
@maranta_leuconeura mas pravdu - vysoky plat ma nenapadol.

mamina7070
22. okt 2024

on doma s dietatom a ty do roboty

mondolina
22. okt 2024

@11gabrielka11
tak treba ísť do práce 🤔

maranta_leuconeura
22. okt 2024

@kaktusik007 mi len tak napadlo pri dnesnych urokoch na hypo a cenach nehnutelnosti, ze aj s maximalnou PN by pokojne mohli mat problem splacat...

selenka7
22. okt 2024

@hiro s tym 3. pilierom to nie je take jednoduche. Moj muz si ho zalozil este u byvaleho zamestnavatela, kedze ten zamestnancom prispieval. Uz 13 rokov ale pracuje u ineho, ktory neprispieva. Chceli sme to zrusit a peniaze vybrat, neda sa, kym nedosiahne ten vek, ktory je v zmluve. Este mu z nasetrenych penazi kazdy rok strhavaju poplatok za spravu uctu. Ja nechapem, ako je mozne, ze dnes ludia pri brani hypo v prvom rade neriesia poistku. Toto by mal byt zaklad.

Strana
z2