Čo sa stane s daňovým bonusom počas OČR?
Ahoj baby, prosím Vás ako to je, keď poberate daňový bonus a idete na OCR? Prídete o celý bonus za konkrétny mesiac? Alebo za dni, ktore odpracujete v danom mesiaci sa potom vyplati v ročnom zúčtovaní?
Bonus je na manžela, nikdy zatiaľ nemal OCR, len ja už by som mala za február tretiu...
a kolko dni si odrobila vo februari?
@katarinaba ďakujem pekne za odpoveď, ešte sme takúto situáciu nemali, preto som nevedela ako to vlastne funguje.
@mamina7070
Ja som mala OCR prelom jan-feb, čo bolo za február 2 dní a ďalšiu 5 dní...čiže 10 dni som odrobila vo februári.
Dobrý deň čitám váš príspevok a aj keď je už starší tak verím, že na neho bude niekto reagovať.Bola som na Očr minulý rok trikrát a tiež som si myslela, že pri ročnom zužtovaní niečo mi vrátia, ale výplata taka istá.Tak viete mi poradiť či to tak ma byť,alebo som ja pri vyplňovani žiadosti o ročne zúčtoanie urobila niečo zle? ĎAKUJEM
@podolska451 podla tychto info sa neda absolutne nic povedat. Nevieme kolko trvala ocr, ci doslo ku krateniu danoveho bonusu v mesiacoch s ocr, ci bolo mozne v tych mesiacoch uplatnit plnu nezdanitelnu cast.
Nevieme, ci uz zamtel rocne zuctovanie vobec robil a ak ano, ci vobec vyplacal preplatky, kedze ma na to cas do konca maja (v zavislosti od vyplatneho terminu).
Az budes mat v ruke potvrdenie o rocnom zuctovani, tak potom ho sem daj (bez osobnych udajov) a na zaklade toho ti bude mozne odpovedat.
Ročne žučtovanie v ruke zatial nemám ,ale ak bude pridam foto.Ročne učtovanie mame už vo vyplatnej páske za mesiac február, tak preto ma to prekvapilo, že výplata stále rovnaká.Očr v januari 2024 14 dní- bonus kratený z cca 217€ na 125€,apríl 13 dni očr , bonus kráteny z cca217€ na 128€,v júni očr 14 dni, bonus kráteny tiež.
@podolska451 bez konkretnych cisiel neviem nic povedat. Otec dietata zil v spolocnej domacnosti s detmi? Mal prijem? Existuje moznost podat si danove priznanie a uplatnit si zaklad dane druhej opravnenej osoby.
@katarinaba keď tomu dobre chápem, tak za to obdobie,čo som ja bola na očr mohol poberať manžel daňovy bonus keď pracoval v tom období? Manžel je SZČO a v tom obdobi keď ja som vola na očr on bol v práci.
@podolska451 nie, pri tak kratkych OCR nie. Bez ohladu na vsetko ostatne je mozne, aby si rodicia striedali aj mesacne poberanie bonusu, ale len za cely mesiac, nie pol mesiaca jeden a pol mesiaca druhy.
Co pisem ja, je, ze pokial rocny prijem nie je dostatocne vysoky na dosiahnutie plneho danoveho bonusu, alebo aspon jeho navysenie, tak je moznost si cez danove priznanie uplatnit zaklad dane druhej opravnenej osoby. Ale v tvojom pripade musis podat danove priznanie kvoli navyseniu DB ty, kedze si ho poberala cely rok. Muz si normalne poda svoje DP, bez danoveho bonusu.
Pozor na rok 2025, tam uz su ine podmienky ako v roku 2024.
@katarinaba prosím ta a keď budem cely apríl doma? Neodrobim ani jeden deň? To si môžem potom dáko v ročnom zúčtovaní? Nikdy som nebola tak dlho PN tak vôbec neviem.dakujem ti za odpoved
@mipu ano, v rocnom zuctovani, ak to vyska prijmu umozni, ti bude DB za ten mesiac doplateny. Ak by bol prijem malo, tak si budes stale moct uplatnit zaklad dane druhej opravnenej osoby, ale tento rok uz dochadza pri istej vyske prijmu ku krateniu DB az nakoniec narok na DB uplne zanikne. A tiez, pokial bol DB vyplateny vo vyssej sume, ako by vzhladom na rocny prijem vyplateny mal byt, tak sa rozdiel bude musiet vratit. Toto su zasadne zmeny v DB od roku 2025, a jeho vyska samozrejme.
@katarinaba čiže keď budem vypisovať papiere na danove tam niečo zaškrtnem ci to automaticky mi vratia
@mipu v ziadosti sa uvadzaju mesiace, ktore chces douplatnit, ak neboli uplatnene vobec, vysku bonusu by mali prepocitat automaticky.
@katarinaba prepačte dlhšie som tu nebola.Chcem sa opýtať, či by ste bola ochotná sa mi na to poztieť keby som Vám poslala všetký potrebné čísla za rok 2024.Neviem síce či potrebujete všetky výplatne pásky, alebo sumu príjmu

Bonus je odvodeny od vysky zakladu dane v danom mesiaci. Ak dosiahne dostatocne vysoky zaklad dane, nemusi mu byt krateny vobec. Alebo mu bude krateny a o doplatenie poziada v rocnom zuctovani.