Čo sa stane s účtom po úmrtí?
Vraj sa blokuje ku dnu umrtia a co sa deje dalej... Peniaze na nom su banky, dokedy notar neda pokyn k prevodu dedicom? Alebo s nimi moze notar nejak nakladat? (pripady sprenevery, napr. Judr Kavec. KE ) a kolko si strha notar, povedzme zo sumy 30 000 €. Dakujem vsetkym, ktory mate hlavne cerstve skusenosti.
Peniaze pojdu do dedicskaho konania, notarske poplatky su stanovene zakonom. Ked budes mat rozhodnutie o dedicskom konani, pojdes do banky a s peniazmi spravis co ty uznas za vhodne
Poplatky všetky info:
https://www.finsider.sk/kalkulacky/poplatky-za-...
ano zablkokuje sa učet
ano kym neprejde dedické konanie su tam blokované, kolko kde na akom učte dostane info notár , máte o tom zápisnicu,
poplatky za notára nájdeš na nete je to odstupnované, sudne poplatky su okolo 100 záleži či je tam bsm atd .. vklady do katastra atd ..
ale všetko vám vysvetlia, najskôr pridete, dáte papiere op, ideálne je byt dohodnuty kto ako dedi alebo podla zakona , dostanete druhy termin a ak je všetko ok , obehnete to na 2x
kolko komu kde všetko budeš mat napisané v zapisnici
U nas dedicske sa uzavrelo po roku. Poplatky 600e
áno ak zomrie dotyčni tak účet sa zablokuje do dedičskeho konania.To je od hodnoty majetku nie že ON si povie plati sa od percent aka je hodnota majetku a započitavaju sa tam aj úspory.
Je dobre vybrat z uctu pred jeho zablokovanim. Dnom umrtia je ucet v banke zablokovany. Po skonceni dedicskeho konania je presne stanovene kto je dedicom uctu. Za dedecske konanie u notara som platila okolo 1000€. Sudu za zaevidovanie cca 200€.
Ucet sa odblokuje az po skončení dedicskeho, u nas to bolo nastastie iba 6 mesiacov. Ani notar s účtom nemohol nakladať. Vsetko sme museli riesit individualne, nakolko z maminho uctu isli uvery, Cize banka nam dala platobne udaje a my sme platili z ineho uctu splatky na uvery aby nenastal problem.
@roja01 výška poplatku notárovi závisí od hodnoty zdedeného majetku, to že ste vy platila 1000€ nikomu nič konkrétne nepovie, akurát tak že ste zdedila majetok vyššej hodnoty..
@andaluzia12 to je jasne, len som tym naznacila, ze poplatky mozu byt rozne, nakolko klementinka58 uviedla 600.
Mne zomrela teta v októbri ... Starala sa o ňu sestra čiže druhá mamina sestra. Ona bola disponentom pri jej účte. Teta bola sama. Nemala deti. Deň keď zomrela si mamina sestra previedla všetky peniaze má účet. Keď došli papiere od notára.. tak v nich bolo ,že nakoľko nemala žiadny majetok tak sa nekoná žiadne dedičske..
No a peniaze ostali maminej sestre. Čiže asi tak...
Mojej mame sa to nepáči ,ale čo už... 🫣
@kika2565 Mal som podobny pripad a myslim, ze este mate sancu. Byt disponentom uctu neznamena byt jeho majitelom. Teda disponent nesmie bez vedomia majitela peniaze vybrat a lubovolne pouzit. A kedze pises, ze v dany moment uz bola teta po smrti, tak podla mojho nazoru doslo k nedovolenemu obohateniu. Tie peniaze mali byt riadnou sucastou dedicstva. Neviem o aku sumu ide, ale ak o vacsiu tak jednoznacne by som tu sestru oboznamil s tym, ze ak nedojde k dohode, poda sa trestne oznamenie. Dedicske konanie by sa tak nasledne znova otvorilo a peniaze by sa dedili spravodlivym dielom.
peniaze zostanú na účte, zaplatíte notárovi poplatok po skončení dedičského a peniaze si môžete vybrať, samozrejme, ak ich zdedíte. Poplatok - 411 eur pri 30000 eur, vyššie je kalkulačka
@kika2565 mohla na dedičskom namietať, pretože hoci sestra vybrala v deň úmrtia a notár ešte nepodal blokáciu účtu v banke by potvrdili že sa výber udial práve v ten deň ak ešte neprešli 3 roky môže tak urobiť a podať u notára žiadosť o obnovenie dedičského konania, lebo sa dozvedela o novoobjavenom majetku ( hoci to vedela už vtedy, môže u notára argumentovať, že sa to dozvedela neskôr )
@kika2565 a zlodejstvo tej sestry je v poriadku ? Veď chce len to čo jej patrí ( ak nebol závet )
@anouschka5
@anouschka5 Čo vám poviem. Moja sestra sa veľmi hnevá .. Lenže mama si nedá povedať. Ja som jej len toľko povedala ... Šak ty máš len 3 deti ona 4 .. tak im treba viac.. tvojim netreba .. a ani tebe.. šak berieš dôchodok 3000 e.. 😪😪🫣🙈
@anouschka5 Šak prave nebol...

Všetko vám povedia na dedičskom konaní...