icon

Čo sa stane so seniormi s nízkymi dôchodkami?

4. aug 2025

Ahojte. Čítam si príspevky na stránke mesta a zas sa tam rozoberá že domov dôchodcov zvyšuje ceny. Nedávno ho odkúpil súkromník. Cena sa zvyšuje na 750€ mesačne. Ak sa do toho niekto vyznáte tak mi prosím vysvetlite. Starí ľudia, ktorí majú na to primaly dôchodok a nemá im to kto doplatiť skončia na ulici? Alebo čo s nimi bude? Ja si to vôbec neviem predstaviť že čo potom s takými ľuďmi čo tam už bývajú roky a zrazu na to nemajú? A na lieky im neostane už ani halier

Strana
z3
vevesh
4. aug 2025
@lienka.7

@anonym_32ec5b 350 nema nikto. Lebo stat im dopláca do toho minima. A kto ma nízke penzie? No najmä szco a pani podnikatelia co neplatili (dane) a odvody lebo vsak naco budú niečo platiť tomuto štátu, nie? Ale dochodky by chceli to už áno 👌 tam nech žijú z toho, co si nakradli... presne mame takúto situáciu v rodine. Dôchodok 450€ a ze z čoho má on žiť!

@lienka.7 to vobec nie je pravda. Taketo dochodky maju hlavne ludia, ktori poslednych 12-15 rokov pracovali za minimalku. Cize kludne niekto, kto mal okolo 50tky smolu a zbavili sa ho v predchadzajucej firme a uz kvoli veku nenasiel ziadnu lepsie platenu pracu. V mojom okoli ma taketo dochodky velmi vela ludi, aj ked odrobili 40-50 rokov.

jamimo
4. aug 2025

@anonym_autor síce z inej diskusie, ale kopírujem sem...
tu si pozri výšku príspevku na starostlivosť o klienta v rôznych zariadeniach podľa stupňa odkázanosti podľa zákona o soc. službách.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Z praxe ti potvrdím, že je to jeden začarovaný kruh a zúfalstvo. Prečo?
Ak chceš byť úspešná v umiestnení, treba stupeň odkázanosti vyšší ako IV. Mnoho lekárov nechce dať vyšší stupeň, nahrávajú systému = menej starostí, zodpovednosti a ušetrené peniaze z balíka systému. Rodina, klient rob čo chceš...
Ak je stupeň odkázanosti napr. VI. ťažký Alzheimer, poškodzovanie seba a nebezpečie pre okolie, napr. podpálenie bytu, potvrdí sa neodkladné umiestnenie. Najlepšie hneď, zo zákona do mesiaca umiestnenie v kraji. Rodina, VÚC vyvíja tlak. No ale kde majú umiestniť aj neodkladného klienta, keď zariadenia padajú na hubu a nemajú kapacity, personnálne a finančné možnosti? Počítaj so mnou... Ak je príspevok na klienta cca 500 €+ senior dopláca za poskytovanie soc. služby 600 eur = 1100 eur/mesiac. Seniorovi nemôže byť odobratý celý dôchodok, musí mu ostať podľa zákona 25% zo sumy životného minima. Takže ešte menej ako 1100 eur.
https://www.peniaze.sk/dochodky/10033-rodic-je-...
Za tie peniaze veľmi ťažko zaplatíš zamestnancov od vrátnika po riaditeľa, stravu, práčovňu, kotolňu, elektriku, transakčnú daň.
Lacno, neznamená v praxi len lacné rožky a bravčovinka v Lidli za 2,99. Ale to hlupákom nevysvetlíš. Povedala som aj svokre: Ja vám to schvaľovanie kradnutia, lacných potravín, vlakov zadarmo a jamky v lícach pripomeniem, keď budete potrebovať MR vyšetrenie, alebo plienky, DSS. Povedala s debilným smiechom, že my sa. o ňu postaráme. Fuj, no to určite, nebodaj z tých hnusných západniarskych platov 🤔
Ešte k tvojej otázke. V čase, keď klient spľňa podmienky prijatia do DSS a nemá dostatočne vysoký dôchodok, pred podpisom zmluvy sa skúma hodnota majetku a súčinnosť rodinných príslušnikov. Neuhradené prostriedky sa nárokujú v dedičskom konaní.

jamimo
4. aug 2025
@anonym_b88c1c

Ja zase nechapem, ako mozu vobec existovat starobince, ci domovy dochodcov nech to neznie tak barbarsky, chapem to u bezdetnych, ze doziju v institucii, pochopim aj "pripady" ze deti su a nechcu mat s rodicmi nic spolocne, este alzhameirov a chronikov. Nam rodic tak strasne chyba, take prazdno uz druhy rok🥀

@anonym_b88c1c ty fakt nechápeš? Dnes má človek dosť sám so sebou 👉 vysoké splátky úveru, vysoké náklady na život, deti, vzdelanie... a makať pomaly do 70. 🤔

jamimo
4. aug 2025
@lienka.7

@anonym_autor nie, maju byty ci domy, tie nech predaju a zaplatia si pobyt. Pokial ich drzia deťom, vnukom ci dokonca pravnukom, tak nech im ti pekne platia. Pripadne iné majetky. Vec vybavená.

@lienka.7 nooo, ale to ľudia nechcú. 🤔
Ako moja krstná mama. Byt ostane vnukovi, poistka tiež, na účte pár desiatok tisíc €, ale stále nadáva, že ak by mala ísť do DSS, tak sa musí doplácať. Tak som jej to prepočítala, ako sa to vnukovi oplatí, aj keby mal 200 eur mesačne doplácať 10 rokov= 24 000. Bingo, zdedí majetok do 200 tisíc €spolu, no a boli sme porozprávané. Protéza sklapla naprázdno a horká slina šla ťažko dolu krkom. Lebo vedela, že mám pravdu 😉

jamimo
4. aug 2025
@anonym_57c912

Doplaca dochodcovi VUC, alebo mesto. My takto mame tetu v DSS. Teta uz ked isla do zariadenia nemala dostatocny dochodok, ale doplacala dcera. Dcera zomrela, teraz jej doplaca VUC, plus lieky na liecbu.

@anonym_57c912 ak už nemá kto doplácať, a dopláca VÚC, následne si nárokuje pohľadávku voči štátu.

jamimo
4. aug 2025
@anonym_autor

@pribinak áno a ja sa pýtam presne na tých 2 zo 100 ako si to ty napísala.

Nečítala som ešte všetko ale ešte raz ozrejmim. Ja sa nepýtam na ľudí ktorí majú dom a môžu ho predať a žiť si z toho. Alebo ktorym to deti zaplatia. Pýtam sa na tých čo už tam žijú dlhšie sú odkázaní na starostlivosť DD a zrazu na to nemajú peniaze.

@anonym_autor tak napríklad, ak je osoba v dôchodkovom veku a odkázanosti na sociálne služby nemajetná, rozumej napríklad osoba bez domova v útulku alebo v domove na pol ceste, zariadenie žiada o umiestnenie klienta. Ver mi, že VÚC veľmi ťažko umiestňuje takéto osoby do zariadení, lebo je to pohľadávka štátu, kt. si VÚC uplatňuje voči štátu. Bohužiaľ, vzdelanosť näroda, ekonomická negramotnosť, niekedy myslenie ako v stredoveku v celých rodinách, tabu téma o ktorej nikto nechce počuť a priznať si ju, tak potom vidíme sociálno-patologické dopady 🤷‍♀️ Konsolodácia v praxi= znižujú sa počty zamestnancov v DSS aj klientov, štát na kolenách, ale stále tu bude niekoho vzrušovať dúhová vlajka, 2 pohlavia v ústave. Nevadí, karafiát na púťovej atrakcii v kultúrnom dome, jamky v lícach, silné stranícke heslá, lacné portaviny a vlaky zadarmo vyriešia epidémiu starnutia, ktorú už 30.rokov nikto nerieši, aj klesajúcu natalitu. 🤷‍♀️

jamimo
4. aug 2025
@saxana000

@viestta ak je klient nemajetny od koho budu potom vymavat dlh? Fakt nejaka babka byvala dojicka krav bez deti bez muza s minimalnym dochodkom?toto musi byt osetrene aj inak.. alebo ozaj zbalit kufre a cau babi?

@saxana000 je to pohľadavka štátu. VÚC si ju uplatňuje voči štátu.

pieksamaki
5. aug 2025

@anonym_autor preda sa dom....ak nevyjde z toho, príbuzní budú musieť doplácať..
Aj podnikatel ma úvery, bežná vec. .ked sa financuje nieco....
To je este mala suma 750 eur.....bezne byva 1200 mesacne

anonym_89c280
5. aug 2025
@vevesh

@lienka.7 to vobec nie je pravda. Taketo dochodky maju hlavne ludia, ktori poslednych 12-15 rokov pracovali za minimalku. Cize kludne niekto, kto mal okolo 50tky smolu a zbavili sa ho v predchadzajucej firme a uz kvoli veku nenasiel ziadnu lepsie platenu pracu. V mojom okoli ma taketo dochodky velmi vela ludi, aj ked odrobili 40-50 rokov.

@vevesh tak tomu nerozumiem, lebo moja svokra robila celý život za minimalku a dôchodok ma teraz vyšší, ako mala plat. Je max spokojná. Šla do dôchodku pár rokov dozadu.

anonym_1c8d68
5. aug 2025
@lienka.7

@anonym_81812e ono aké platili odvody, také majú dochodky. Bohužiaľ. Keď to vedeli, mali si na staré kolená odkladať, tak ako to robíme my. O nás sa kto bude starať?

@lienka.7 prepáč, ale píšeš nezmysly, sú tu ľudia, okolo 90 rokov, ktorí mali veľmi nízke platy, lebo vtedy skrátka také platy boli. Na dôchodku sú vyše 30 rokov, z nízkych platov sú nízke dôchodky, odkladať nebolo z čoho. Na týchto ľudí si zabudla.

lienka.7
5. aug 2025
@vevesh

@vevesh v poriadku a pýtam za teda, čo robili keď vedeli o svojej situácii? Ako sa pripravovali na dôchodok? Šetril si, tak ako to dookola omielaju nám? Ci sa spoliehal, ze stat sa postará? No nepostara, lebo nemá jednoducho dôvod. Toto si jednoducho treba uvedomiť. Pokial majú majetky tak nech sa paci, predať a neskemrit ich este aj pre nenarodených vnukov a vnučky a jednoducho žiť z toho, pokial sú sociálnym prípadom, sú nejaké možnosti pomoci zo strany štátu. Ale nie zase dúfať v zázraky. To je proste utopia

lienka.7
5. aug 2025
@anonym_1c8d68

@lienka.7 prepáč, ale píšeš nezmysly, sú tu ľudia, okolo 90 rokov, ktorí mali veľmi nízke platy, lebo vtedy skrátka také platy boli. Na dôchodku sú vyše 30 rokov, z nízkych platov sú nízke dôchodky, odkladať nebolo z čoho. Na týchto ľudí si zabudla.

@anonym_1c8d68 keď sú na dochodku vyse 30 rokov, tak si už dávno "prejedli" čo do systému dali. Cize teraz ako čo? Ako som písala, treba žiť z majetkov a nie naťahovať stále iba ruky smerom k štátu. Na to treba uz konečne zabudnúť a prebudiť dá do reality. Btw, nezabudnite si tu vsetky "vyberat" čo a kooolko ste doposiaľ do systému vložili, ako sa to tu zvykne s obľubou písať a potom ešte čakať, že stat bude vašim rodinným príslušníkom doplácať na život. Ale samozrejme, toto ľuďom nevysvetlis

sara07
5. aug 2025

priemerny dôchodok je 880€, problém je že zvyšuju všetky, stále má vlada plnu hubu adresnoti ale realita je iná , tak nech maju gule povedia toto je strop, v podstate tie vyššie dôchodky dostavaju ovela viac ako vložili už, 13dôchodok určite
tak nech valorizaciu nad 800€ zastropia a ovela viac nech zdvihnu tie dolné 350€ dôchodky alebo nech doplatia štátne lacnejšie ds
len povedzme si narovinu tých je malo, nemusi byt dôchodca sám na izbe, tak nech su 2-4 ale im to vyda z dôchodku ...
no čo sa stane s tebou ked nestihaš nevladzeš platit hypotéku alebo učty , ideš do menšieho, menšieho mesta atd...
nikto na teba neberie ohlad že nemáš na niečo zaplatit ,nikto
a pretie kto má pocit že si odrobili a podobne tak nech si dohladá čísla , v skutočnosti maju viac ako vložili do systému a vdaka tejto vláde my dostane už teraz sa vie o 35% menej ako máme právo dostat, čiže o 35% budeme mať my menši dôchodok ako by sme férovo mali dostat

vevesh
5. aug 2025
@lienka.7

@vevesh v poriadku a pýtam za teda, čo robili keď vedeli o svojej situácii? Ako sa pripravovali na dôchodok? Šetril si, tak ako to dookola omielaju nám? Ci sa spoliehal, ze stat sa postará? No nepostara, lebo nemá jednoducho dôvod. Toto si jednoducho treba uvedomiť. Pokial majú majetky tak nech sa paci, predať a neskemrit ich este aj pre nenarodených vnukov a vnučky a jednoducho žiť z toho, pokial sú sociálnym prípadom, sú nejaké možnosti pomoci zo strany štátu. Ale nie zase dúfať v zázraky. To je proste utopia

@lienka.7 ako si chces odkladat z minimalky? Niezeby nevedeli, ale co si predstavujes, ze v 50tke spravis dieru do sveta? A niekde ti ludia byvat musia, cize ak by si predali strechu nad hlavou, tak o par rokov ich maju deti na krku alebo su pod mostom. Ani my nevieme, co nas na stare kolena caka. Cize ja tiez napriklad neratam s dochodkom, ale ratam s tym, ze budem robit, dokym nezomriem....Asi si nezazila pad banky, kde ludom zo dna na den ostali iba oci pre plac namiesto "krasnych dochodkov a celozivotnych uspor"...

tilly
5. aug 2025

Iba 750? My sme teraz nedávno hľadali a pod 1250 sme nenašli. A teda aj tie zariadenia boli vsetky plné, len teraz sa otvorilo v KV nové, tam este miesta sú. Píšem o Bratislave a okolí...
chceli sme to riešiť prenájmom bytu plus dôchodok a niečo by sme platili my. Žiaľ, už k tomu nedošlo...
Inak, tiež som sa zamýšľala ako ty, že keď niekto nemal deti a nemá mu to kto vybaviť a vyriešiť, napr po nejakej náhlej udalosti. U nás to išlo takmer zo dňa na deň, jeden deň vitálny dôchodca, druhý deň odkázaný na pomoc. Čo s takým človekom? Nechajú ho umrieť doma samého?

saxana000
5. aug 2025
@anonym_89c280

@vevesh tak tomu nerozumiem, lebo moja svokra robila celý život za minimalku a dôchodok ma teraz vyšší, ako mala plat. Je max spokojná. Šla do dôchodku pár rokov dozadu.

@anonym_89c280 lebo dochodky sa valorizuju plus mohla mat 3 piler z ktoreho sa jej k dochodku doplaca.mojej mame vyslo 480e ked isla na dochodok pred par rokmi teraz uz ma skoro 600.tolko nikdy nezarobila.
Muzova babka pracovala od 18 do 54 to je 36 rokov.aktualne ma 90 to znamena ze berie dochodok uz rovnako dlho ako pracovala plus vdovsky po dedovi.kazdorocne sa jej dochodok navysuje a ma ho lepsi ako hociktory chlap v zavode vyplatu..

sara07
5. aug 2025
@lienka.7

@anonym_1c8d68 keď sú na dochodku vyse 30 rokov, tak si už dávno "prejedli" čo do systému dali. Cize teraz ako čo? Ako som písala, treba žiť z majetkov a nie naťahovať stále iba ruky smerom k štátu. Na to treba uz konečne zabudnúť a prebudiť dá do reality. Btw, nezabudnite si tu vsetky "vyberat" čo a kooolko ste doposiaľ do systému vložili, ako sa to tu zvykne s obľubou písať a potom ešte čakať, že stat bude vašim rodinným príslušníkom doplácať na život. Ale samozrejme, toto ľuďom nevysvetlis

@lienka.7 kašlem zvysoka na štát ,
ohladne natahovania sa , štát mi berie 54% z platu + z každej spotreby 23% dph , nech mi neberie tolko prachov a ja si odložim , investujem atd ...
nemáme natahovat ? však nedostatneme my ani to čo sme vložili , skutočne šialene vela dávame do systému, už teraz sa vie že dostaneme menej a podla teba bolo by idealne aby sme nečakali nič ..pretože prachy sa prežeru preflamuju na oslavách typu cyril a metod, predražených tendroch a obdobne ...
ano podla teba máme platit držat hubu a ni nečakat lebo vlada si potrebuje robit párty a politiku vlastného vrecka pre skupinu vyvolenýchh
vivat 😂
ty ako máš fak pocit že tolko čo berie štát, máme najväčšiu cenu práce je to v poriadku a fér ..

anonym_32ec5b
5. aug 2025
@lienka.7

@lienka.7 a ty si ako prisla k takemu majetku,ze mas vystarane uz aj na dochodok?daj tip

jaroe
5. aug 2025
@anonym_b88c1c

Ja zase nechapem, ako mozu vobec existovat starobince, ci domovy dochodcov nech to neznie tak barbarsky, chapem to u bezdetnych, ze doziju v institucii, pochopim aj "pripady" ze deti su a nechcu mat s rodicmi nic spolocne, este alzhameirov a chronikov. Nam rodic tak strasne chyba, take prazdno uz druhy rok🥀

@anonym_b88c1c tak nechápeš a na druhej strane píšeš, že bezdetní, Alzheimer a pod. ešte si tam pridaj deti, ktoré sú tiež choré a majú problém postarať sa samy o seba, deti žijúce v zahraničí s budeš chápať ešte viac.

lienka.7
5. aug 2025
@sara07

@lienka.7 kašlem zvysoka na štát ,
ohladne natahovania sa , štát mi berie 54% z platu + z každej spotreby 23% dph , nech mi neberie tolko prachov a ja si odložim , investujem atd ...
nemáme natahovat ? však nedostatneme my ani to čo sme vložili , skutočne šialene vela dávame do systému, už teraz sa vie že dostaneme menej a podla teba bolo by idealne aby sme nečakali nič ..pretože prachy sa prežeru preflamuju na oslavách typu cyril a metod, predražených tendroch a obdobne ...
ano podla teba máme platit držat hubu a ni nečakat lebo vlada si potrebuje robit párty a politiku vlastného vrecka pre skupinu vyvolenýchh
vivat 😂
ty ako máš fak pocit že tolko čo berie štát, máme najväčšiu cenu práce je to v poriadku a fér ..

@sara07 ja s tebou súhlasím, a to som nikde nenapisala, ze mame platit a držať hubu. Ale je fakt utopiou si myslieť, že štát sa ma starať o tehotne, matky na MD/RD, potom jasle, skolky, školy, polovičné uvazky za pomaly 2k , lebo vsak peniaze chcú. A to bez jedine odvedenej eura z ich strany s výhovorky, xe vsak mam dieta, tak teraz caluj a daj. Plus teraz este aj o dôchodcov. Za mna pokojne, nech mi stat nic nedá a ja mu nedám ani cent, ale toto možné nie je, keďže treba zivit armádu ľudí, ktorí jedine co vedia je oháňať sa svojimi právami, ale na povinnosti akosi zabudli. A nie, nie je môžne a ani mysliteľov, aby všetci mali rovnako. Každý má tak, ako si platil odvody. A čím skôr to ľudia pochopia, tým pre nich lepšie.

anonym_810ff3
5. aug 2025
@saxana000

@viestta ak je klient nemajetny od koho budu potom vymavat dlh? Fakt nejaka babka byvala dojicka krav bez deti bez muza s minimalnym dochodkom?toto musi byt osetrene aj inak.. alebo ozaj zbalit kufre a cau babi?

@saxana000 tá babka niekde bývala tak predá čo má a ide do štátneho, alebo súkromného.Kazdy by len dedil, ale o rodinu sa postarať nevedia.Aj ja poznám pani, ktorá predala 2 izbový byt a z toho si to platila.Dnes je v Ba kraji taká situácia, že súkromné sa platia okolo 1000 eur a aj to je problém sa tam dostať.Bela Bugár vedel, že to je najlepší biznis starých ľudí a hlavne bez detí pribúda preto si porobila starobince.Deti súkromné školky, starí ľudia su najlepší biznis a ešte pohrebníctvo😉

sara07
5. aug 2025
@lienka.7

@sara07 ja s tebou súhlasím, a to som nikde nenapisala, ze mame platit a držať hubu. Ale je fakt utopiou si myslieť, že štát sa ma starať o tehotne, matky na MD/RD, potom jasle, skolky, školy, polovičné uvazky za pomaly 2k , lebo vsak peniaze chcú. A to bez jedine odvedenej eura z ich strany s výhovorky, xe vsak mam dieta, tak teraz caluj a daj. Plus teraz este aj o dôchodcov. Za mna pokojne, nech mi stat nic nedá a ja mu nedám ani cent, ale toto možné nie je, keďže treba zivit armádu ľudí, ktorí jedine co vedia je oháňať sa svojimi právami, ale na povinnosti akosi zabudli. A nie, nie je môžne a ani mysliteľov, aby všetci mali rovnako. Každý má tak, ako si platil odvody. A čím skôr to ľudia pochopia, tým pre nich lepšie.

@lienka.7 no nemá sa tak ako si platil odvody, to je zavadzajúce
pretože ty si síce platiš xy odvody ale nikde nemáš záruku že z nich dostatneš aspo 20%
tehotneské a materské atd udajne maju zvyšit pôrodnosť , a sú to dávky ktoré daleko nedosahuju náklady na dôchodky alebo čisto len 13 dôchodky
nejak by som sa týmto neohánala zase ... a mimochodom rd 3 roky predsa boli aj terajšie dôchodkyne ...
polovične uväzky to sú len kecy pre matky, ano pár matiek má tu šancu robit z domu ale drvivá väčšina proste nemá šancu pretože žiadne delené uväzky v realite nie sú + nemáš kam dat škôlky lebo jasle , lebo škôlky alebo to čo zarobíš dáš na súkromne ...
a načo máš platit odvody ked nemáš vôbec mysliet ani na to že nejaký dôchodok vôbec dostaneš ?? ,tak nech zmrazia terajšie vysoké dôchodky, predsa nie je normálne aby niekto mal vyšši dôchodok ako plat , preto bolo aj vela predčasných dôchodkov určite obdobie

saxana000
5. aug 2025
@anonym_810ff3

@saxana000 tá babka niekde bývala tak predá čo má a ide do štátneho, alebo súkromného.Kazdy by len dedil, ale o rodinu sa postarať nevedia.Aj ja poznám pani, ktorá predala 2 izbový byt a z toho si to platila.Dnes je v Ba kraji taká situácia, že súkromné sa platia okolo 1000 eur a aj to je problém sa tam dostať.Bela Bugár vedel, že to je najlepší biznis starých ľudí a hlavne bez detí pribúda preto si porobila starobince.Deti súkromné školky, starí ľudia su najlepší biznis a ešte pohrebníctvo😉

@anonym_810ff3 ano byvala niekde. co ak byvala niekde v Hnusti kde bola hodnota jednoizbaku este v nedavnej dobe 12 000e. Pripadne niekde u sestry kde byvanie podedili potomkovia.Realne tie peniaze uz mozu byt fuc alebo ziadne namala a s dochodkom 450e moc vody nenamuti.duplom ak nema deti ani inych pribuznych.
Je to sice specigicky pripad ale aj take predsa su.

miselka257
5. aug 2025
@saxana000

@anonym_810ff3 ano byvala niekde. co ak byvala niekde v Hnusti kde bola hodnota jednoizbaku este v nedavnej dobe 12 000e. Pripadne niekde u sestry kde byvanie podedili potomkovia.Realne tie peniaze uz mozu byt fuc alebo ziadne namala a s dochodkom 450e moc vody nenamuti.duplom ak nema deti ani inych pribuznych.
Je to sice specigicky pripad ale aj take predsa su.

@saxana000 Poznám prípad, kedy mal známy ten problém, že vymenil väčší byt za menší, pretože bol v ňom sám a netrebalo mu 3 izbák. Teraz by zaň dostal omnoho viac peňazí, ale nevadí, bolo to pred asi 20 rokmi. Pointa je tá, že odkladal zvyšné peniaze z bytu a hodnota terajšieho nie je vysoká, no bohužiaľ nastala situácia, kedy trebalo dať robiť hroby bratovi, rodičom, okrem toho sa prihodili isté okolnosti ešte a odložené peniaze sú fuč. Presne keď predá byt v ktorom žije, neostal by dlho v domove. 🤔 A ono aj keď človek predá byt v hodnote 200 000 a ide do domova za 1250€ mesačne, pobudne tam podľa mojich výpočtov 13 rokov a to je cena 1250 mesačne, ktorá bude určite rokmi rásť. 😀 takže dajme tomu, že platí niečo z dôchodku, niečo z bytu a aj keby ide do domova, nikde nie je povedané, že tam bude len zopár rokov, niektorí sa dožívaju aj 90-100 rokov a rátam s tým, že tam idú ľudia napr. v 70 rokoch. 😀

Strana
z3