icon

Čo urobiť s bytom navyše?

20. júl 2025

Dajme temicku na nedeľný večer.

Predstavte si, že sa máte celkom dobre. Máte mierny nadpriemer, čo sa týka príjmov, veľkú nehnuteľnosť, v ktorej žijete a ešte jednu menšiu. Staršie, ale dobré auto. Na dovolenky chodíte na také normálne štýl v zime lyžovačka Alpy, v lete Turecko, žiadna luxusná exotika...

No a zrazu by ste sa dostali k 3izbaku, klasicky panelák, pôvodný stav, bežná panelakova štvrť, nič luxusné.

Čo by ste s ním robili?
Nechali na prenájom, predali a kúpili lepší na neskôr pre deti, alebo predali, trošku doplatili a kúpili dva, pre každé dieťa jeden.
Alebo by ste zrekonštruovali svoju nehnuteľnosť, kúpili auto, cestu okolo sveta, chatu...
Pustite fantáziu

Strana
z2
sevrin
20. júl 2025

Daroval ho cigánom!

eeffka
20. júl 2025

@anonym_autor prenajimala by som, prefackala byt za 5eur a nech mi zaraba, predat mozem hocikedy

ukgirls
20. júl 2025

prenajala a nechala pre deti pripadne ak by som sa rozvadzala nech mam kam ist .. otazne je koho by bol byt ..v dnesnej dobe laska pomynie rychlo a potom pridu hadky o majetky ..vzdy je lepsie mat v zalohe aj daco cisto vlastne ... ak by to dedil ci prisiel k tomu manzel rozhodnutie by som nechala na nom a respektovala to

autor
20. júl 2025
@sevrin

Daroval ho cigánom!

@sevrin ježiši, chudáci susedia...

bluea
20. júl 2025

Ja by som ho prerobila lebo milujem taketo domace projekty a planovanie a potom ho predala 😀 Kolko rokov maju deti?
Stary skaredy byt nikomu normalnemu neprenajmes a ak tam mas mat nejakych problemovych najomnikov, tak je urcite lepsia moznost sa ho zbavit a peniaze investovat detom/sebe radsej do ETF

anonym_ae7abb
20. júl 2025
@anonym_autor

@sevrin ježiši, chudáci susedia...

@anonym_autor ak je trojizbový byt v pôvodnom stave, asi by som ho predala a kúpila dvojizbový v lepšom stave, v lepšej štvrti. Dvojizbový aj ľahšie prenajmeš, ako trojizbový, najmä ak je v pôvodmom stave a nebudeš musieť doň nejaký čas investovať. Z prenájmu by som zrekonštruovala postupne nehnuteľnosť, v ktorej žijem. Píšeš, že je veľká, neviem, čo si tým myslela, ak ste štyria a je to šesťizbová staršia opacha, tak by som to riešila ináč, presťahovala by som sa dočasne do toho bytu, predala nehnuteľnosť, v ktorej žijem, kúpila niečo novšie, menšie, menej nákladné na prevádzku, ale také, aby to bolo pre celú rodinu vyhovujúce, až následne by som postupovala tak, ako som ti radila na začiatku.

ibrunova
20. júl 2025

A ako ho nadobudnete? Kúpite ho, či zdedíte?

anonym_bb07e3
20. júl 2025

@anonym_autor predala hneď (ak by som mohla kvôli dani) a kúpila úplne nový byt a prenajimala

biba_18
20. júl 2025

dala by som synovi. ak by nechcel, asi by som prenajala…

autor
20. júl 2025
@anonym_bb07e3

@anonym_autor predala hneď (ak by som mohla kvôli dani) a kúpila úplne nový byt a prenajimala

@anonym_bb07e3 a nebolo by ti ľúto prenajímať novú vec? Veď to ľudia ničia.

doriiis
20. júl 2025

Predala,doplatila,kúpila dva nové a zatiaľ prenajímala dva byty.Neskor by boli pre deti

gemerka17
20. júl 2025

Predala a kúpila novy alebo novší byt, bud jeden 2 izbový alebo s doplatkom 2 x garzonku. Nepíšeš v ktorom meste to je. 3 izbový byt v pôvodnom stave neprenajmes. 3 izbovy je problem prenajať. Akýkoľvek byt v pôvodnom stave je problem prenajať. Ty máš dvojitú kombináciu. Rozhodne by som to neisla rekonštruovať, je to strašný žrač peňazí.

hradnapani
20. júl 2025

v tomto pripade by som ho prenajala - napr. v BA je mozne prenajat ludom/ rodinam zo socialne slabsieho prostredia a koordinuje to mesto (aj yvbera zaujemcov, ktori musia splnit nejake kriteria), ktore zarucuje, ze ho dostanes naspat v povodnom, neznicenom stave, aj ho zariadia nabytkom ak treba atd. A najomne je nizsie ako bezne komercne, takze si ho vedia dovolit aj skupiny, ktore by inak nemohli.

marsmykkok
20. júl 2025

Osobne by som ho predala a kúpila nejaký prerobený jednoizbák alebo dvojizbák na prenájom a ak by ostalo pár tisíc podľa svojho uváženia-teda po čom aktuálne najviac túžim, či akontáciu na nové auto, či nejaká vysnívaná dovolenka, či niečo by som prerobila v nehnuteľnosti kde bývam.

autor
20. júl 2025

A keby to bolo v lokalite, kde sa to dá prenajať študentom? Pri vš?

sandria
20. júl 2025

@anonym_autor toto sa nám stalo. Byt sme zrekonštruovali čiastočne a dali do prenajmu dvom mladým ľudom s dieťaťom, ktorých sme aj poznali z rovnakej ulice ako sme mali byt. Všetko super ale po pol roku prestali platiť najprv menšia čiastka nez mala byt a stupňovalo sa to, nakoniec dlzili cca 1800€ no a tým ze sme im predvídavo dali len dobu určitú tak sa museli aj vysťahovať a e ešte sme sa ďalšieho pol roka súdili. Suma sumárum, súd sme vyhrali a byt predali, tie nervy nám nestali za to. Vyplatili sme hypotéku, ktorú sme mali a mame svätý pokoj.

anonym_a21e7d
20. júl 2025

@anonym_autor Prenajala, ale len známym,proste ľuďom o ktorých viem, že sú slušný .

denkabemommy
20. júl 2025

Predala by som. Niečo by som odložila na “horšie časy” a zvyšok by som minula na zážitky. Ale ja nevidím dôvod v extra hromadení materiálnych vecí aj keď je to byt. Za pár rokov bude daná bytovka možno neobývateľná, lebo aj budova má životnosť, deti ti nemusia ostať žiť v tvojom meste, takže načo im bude byt niekde možno aj tisíce kilometrov od ich domova a v poslednom rade, život si treba užiť, nie vkuse len niečo hromadiť a držať to zbytočne 🙂.

zuzanaete
20. júl 2025
@denkabemommy

Predala by som. Niečo by som odložila na “horšie časy” a zvyšok by som minula na zážitky. Ale ja nevidím dôvod v extra hromadení materiálnych vecí aj keď je to byt. Za pár rokov bude daná bytovka možno neobývateľná, lebo aj budova má životnosť, deti ti nemusia ostať žiť v tvojom meste, takže načo im bude byt niekde možno aj tisíce kilometrov od ich domova a v poslednom rade, život si treba užiť, nie vkuse len niečo hromadiť a držať to zbytočne 🙂.

@denkabemommy Ked sa povie, ze to bude byt pre deti, tak to vobec neznamena, ze tam deti budu realne byvat. Ale urcite sa potesia, ked si budu riesit vladtne byvanie v mieste podla svojho vyberu, ak dostanu urcitu ciastku z predaja toho bytu pre deti. Proste bud tam budu byvat alebo z penazi si odfinancuju nieco ine.

denkabemommy
20. júl 2025
@zuzanaete

@denkabemommy Ked sa povie, ze to bude byt pre deti, tak to vobec neznamena, ze tam deti budu realne byvat. Ale urcite sa potesia, ked si budu riesit vladtne byvanie v mieste podla svojho vyberu, ak dostanu urcitu ciastku z predaja toho bytu pre deti. Proste bud tam budu byvat alebo z penazi si odfinancuju nieco ine.

@zuzanaete alebo sa pohádajú kvôli majetkom 😅. Akože my sa máme tiež dosť dobre ale vlastníme len 1 byt a radšej deťom ukazujem širkoý svet, nie 2-3 destinácie dookola. Len teda pre mňa je čokoľvek materiálne skôr príťaž, lebo to žerie čas a energiu a nemám z toho zážitok 🙂. Mám trošku iný mindset ako väčšina populácie.

00kvetinka00
20. júl 2025

Podľa toho koľko majú deti...... ak su malé prerobila by som a nechala zarobit(peniaze odkladala sem tam by som dala na dovolenku/kúpu niečoho co treba) .... potom keď budu väčšie by som predala a kúpila každému nieco na začiatok (s ušetrené peniažkov a predaja). Dovolenky pri mori je pre mna škoda peňazí zbytocne minúte peniaze(tie all inclusive dovolenky na 10 dni za 5 a viac tisic). Iné je niekam ísť pokukať spoznať krajinu po vlastnej osi žiadne 5*hoteli.
Auto tiez netreba mega luxusné niesom predsa milionárka.

betsabeew
20. júl 2025

Kúpila dva byty pre každé dieťa . A kým ich nebudú používať môžete prenajímať dva . Situácia do budúcna sa môže zhoršiť pre nás všetkých . Radšej sa zabezpečiť . Keď nie aj tie dva byty môžete predať a kúpiť auto alebo čo ..

autor
20. júl 2025
@sandria

@anonym_autor toto sa nám stalo. Byt sme zrekonštruovali čiastočne a dali do prenajmu dvom mladým ľudom s dieťaťom, ktorých sme aj poznali z rovnakej ulice ako sme mali byt. Všetko super ale po pol roku prestali platiť najprv menšia čiastka nez mala byt a stupňovalo sa to, nakoniec dlzili cca 1800€ no a tým ze sme im predvídavo dali len dobu určitú tak sa museli aj vysťahovať a e ešte sme sa ďalšieho pol roka súdili. Suma sumárum, súd sme vyhrali a byt predali, tie nervy nám nestali za to. Vyplatili sme hypotéku, ktorú sme mali a mame svätý pokoj.

@sandria robím s prenajmami a viem, že nájomcovia vedia spôsobiť celkom slušné problémy.

autor
20. júl 2025
@00kvetinka00

Podľa toho koľko majú deti...... ak su malé prerobila by som a nechala zarobit(peniaze odkladala sem tam by som dala na dovolenku/kúpu niečoho co treba) .... potom keď budu väčšie by som predala a kúpila každému nieco na začiatok (s ušetrené peniažkov a predaja). Dovolenky pri mori je pre mna škoda peňazí zbytocne minúte peniaze(tie all inclusive dovolenky na 10 dni za 5 a viac tisic). Iné je niekam ísť pokukať spoznať krajinu po vlastnej osi žiadne 5*hoteli.
Auto tiez netreba mega luxusné niesom predsa milionárka.

@00kvetinka00 deti sú veľké a všetky sa vyjadrili, že na Slovensku žiť nechcú

autor
20. júl 2025
@denkabemommy

@denkabemommy takto podobne to vidím aj ja

denkabemommy
20. júl 2025
@anonym_autor

@denkabemommy takto podobne to vidím aj ja

@anonym_autor a za mňa vidieť Afriku či Áziu - vôbec nie rezortovo ale zážitkovo je niečo, čo nezabudneš do konca života 😊

diaszoky
20. júl 2025

@anonym_autor pred rokom by som napisala prenajom dozivotna renta! Teraz ked zuri vojna svet aj priroda nevyspitatelne predaj a peniaze uzij dokym sa da

mikadooo
20. júl 2025

@anonym_autor predali.

pieksamaki
20. júl 2025
@sandria

@sandria ano aj my sme mali len zle skusenosti....je to starost prenajímat.....a vzdy rodinam...tie boli najhorsie

Strana
z2