icon

Čo vravíte na zmeny v zdravotnom poistení od 1.5.2011?

ondrisa
14. jún 2011

Vie to niekto lepšie vysvetliť na nejakom príklade?

ondrisa
autor
15. jún 2011

Pýtala som sa kolegyni, a vysvetlila mi to tak, že ak budem na rodičovskom tak si musím sama platiť zdravotné poistenie, teda nebude to za mna platiť zamestnávatel. Ako super aj to málo penazí čo dostanem ešte mám z toho platiť zdravotnééé skveléééé 😖 😖 😖

vefi89
15. jún 2011

to vážne? 😕 😨 a keď som bola pred RD študentka, teda nezamestnaná? to už aké "skvelé zmeny " 🙄

gapa
15. jún 2011

neviem iste o akých zmenách hovoríte. Možno, čo sa týka zdr. poistenia, len tolko, že mzdárka nástupom na RD v zamestnaní odhlasuje rodiča zo zdravotného poistenia ako zamestnanca a nahlasuje tohto rodiča ako poistenca štátu ako poberatela rodič.príspevku. Rodič je povinný oznamovať zamestnávatelovi údaje o poberaní materského, rodič.príspevku...

počas poberania RP je samozrejme rodič zdravotne poistný štátom

ondrisa
autor
23. jún 2011

Hej takto to funguje, len táto zmena od mája je taká že si to teraz má rodič platiť sám zdravotné poistenie a nie štát.aspon tak nam to vysvetlila v zdravotnej poistovni.

xlucia
23. jún 2011

@ondrisa teraz som volala do poistovne. neplatite si nic. ide o toto. ak ukoncujete matersku a nastupujete na rodicovsku oznamite to nielen zamestnavatelovi, ale zavolate aj do svojej zdravotnej poistovne, cize sa zmenilo len to , ze ohlasovaciu povinnost uz nema zamestnavatel ale mamina. a to do 8 dni od nastupu na rodicovsku. plati za vas myslim urad prace a soc. veci

gapa
23. jún 2011

@xlucia
a nehovorili, že má mamina oznamovaciu povinnosť voči zamestnávatelovi a nie voči zdr. poistnovni? sa mi zdá, že to bolo v § 23 ods. 6 Zákona o zdrav.poistení + § 24 c) povinnosť zamestnávatela to oznamovať. Ale posledné zmeny v zákone som nesledovala, len do 1.1.11.

xlucia
23. jún 2011

@gapa po novom ma oznamovaciu povinnost voci obom, cize brnkne aj zamestnavatelovi aj do zdravotky a obom posle doklad o otm ze nastupuje na rodicovsku.

gapa
23. jún 2011

@xlucia
dík, musím si to tiež overiť

ondrisa
autor
23. jún 2011

Nové pravidlá pre zamestnancov
Odvody do zdravotnej poisťovne odvádza za zamestnanca jeho zamestnávateľ. Do konca apríla 2011 bol zamestnanec každý, kto mal v kalendárnom mesiaci príjem zo závislej činnosti (podľa § 5 zákona o dani z príjmov), poberal dávky počas práceneschopnosti, nemocenské, ošetrovné alebo materské. Po zmene legislatívy sa obdobie, kedy je poistenec zamestnancom ráta v dňoch. Ak sa poistenec v niektoré dni v mesiaci ocitne bez príjmu zo závislej činnosti alebo nebude PN či na materskej, poisťovňa ho už nebude považovať za zamestnanca. Znamená to, že si poistné bude platiť sám. Ak tak nespraví, poisťovňa bude môcť od neho vymáhať preddavok na poistné za tú časť mesiaca, kedy ho nepovažovala za zamestnanca. Povinnosť oznámiť zdravotnej poisťovni túto zmenu má poistenec najneskôr do konca mesiaca, nasledujúcom po mesiaci, v ktorom táto zmena nastala.

gapa
23. jún 2011

@ondrisa
takže to sú prípady neplateného volna a absencie, no nie prípady mamičiek na RD, tie sú poistencami štátu. Len mamičky majú povinnosť oznámiť zamestnávatelovi poberanie materského, ukončenie poberania materského, začiatok a ukončenie poberania RP, príp. riadnu starostl. o dieťa, ak nepoberá RP(čo bude skôr velká výnimka).
Zaujímavé a diskutabilné to bude s mamičkami, ktoré nemajú nárok na materské v období od nástupu na MD do dna pred pôrodom (od pôrodu už budú poberatelom RP), tie sa tiež dostávajú do pozície, že nie su poistencom štátu, teda žiadny dôvod byť ZP štátom ma nanapadá. Len že by boli do pôrodu PN. No toto je trošku diera aj v zákone o sociálnom poistení.