Čo znamená druhé záložné právo z banky?
Ahojte nevyznám sa v bankovníctve a tak. Ale čo to znamená keď niekomu v katastri pribudne druhé (!) záložne právo z rovnakej banky? To sa tak robí keď sa refinancuje? Je to nejaky bežný postup? Či druha hypotéka? Ale na rovnaký byt? Nie je to divne?
Nič divné. Možno navyšuje len hypotéku,
Druha hypo na rovnaky byt v rovnakej banke nie je divna. Tiez sme to tak mali.
@zuzanaete a prečo takto keď sa môžem spýtať? lebo keby chce človek navýšiť hypo, tak mu je výhodnejšie navýšiť ten prvý pôvodný uver nie? ešte keď to je aj rovnaká banka… nie je to nejaky trik hypotekárneho poradcu? ze z toho ma druhu províziu?
@zuzanaete a prečo takto keď sa môžem spýtať? lebo keby chce človek navýšiť hypo, tak mu je výhodnejšie navýšiť ten prvý pôvodný uver nie? ešte keď to je aj rovnaká banka… nie je to nejaky trik hypotekárneho poradcu? ze z toho ma druhu províziu?
@anonym_autor ak majú výhodný úrok, tak nie je výhodné navýšiť, lebo sa úrok zmení na aktuálny
a len taka pomimo otazka, ked sme uz pri katastri, ked pribudne info o vysporiadani bezpodieloveho vysporiadania manzelov-to znamena ze sa rozviedli a delia si majetok, alebo to moze znamenat aj to ze si za manzelstva rozdelili majetok z bsm na podielove vlastnictvo?
@anonym_autor kedy pribudlo druhé záložné právo? Môže ísť aj o refinancovanie - napr. my sme “refinancovaní”, ale tak, že sme menili aj hlavného dlžníka (najskôr bol manžel, na druhom úvere ja). Takže sme založili nové záložné zmluvy, kataster zapísal ZP a potom banka dala vymazať to prvé ZP.
O tri roky neskôr sme brali ďalší úver. Nakoľko účel sa netýkal bývania, brali sme americkú hypotéku a teda nemohlo ísť o navýšenie - dali sme zapísať ďalšie záložné zmluvy na nehnuteľnosť.
Je to uplne bezne, manzel ma byt, ktory si kupil na hypoteku (to je prve zalozne pravo) a teraz sme kupovali novy byt a aby nam banka prefinancovala 100%, tak sme zakladali aj novy aj stary a je tam dalsie zalozne pravo (druhe) voci tej istej banke.
Nie je na tom nic cudne 🙂 bezne mas aj napr. SFRB a banku alebo viac z tej istej banky, ak si brala viac uverov na tu istu nehnutelnost (kym hodnota pusti).
@anonym_autor nie vzdy je vyhodne navysit povodny uver napr. mas starsiu hypoteku s urokovou sadzbou pod 1% a mas tam fix 10 rokov a dnes si chces napr. dom zrekonstruovat a sadzba je 3.8% - tak si radsej vezmes novy uver ako chytat sa stareho a este x inych situacii, ktore moze zivot priniest
A maloktora banka akceptuje ak je tam prve zalozne pravo od inej banky (okrem SFRB). Takze v 99% zvysnych pripadov je to ta ista banka.
Ďakujem za vysvetlenie zienky 🙂
Je to uplne bezne, manzel ma byt, ktory si kupil na hypoteku (to je prve zalozne pravo) a teraz sme kupovali novy byt a aby nam banka prefinancovala 100%, tak sme zakladali aj novy aj stary a je tam dalsie zalozne pravo (druhe) voci tej istej banke.
Nie je na tom nic cudne 🙂 bezne mas aj napr. SFRB a banku alebo viac z tej istej banky, ak si brala viac uverov na tu istu nehnutelnost (kym hodnota pusti).
@petamich presne sme mali rovnaký prípad.
@anonym_autor ziaden trik, zakon. Uver mozes navysit dodatkom k zmluve, zalozne pravo sa takto rozsirit neda (bolo by to zrejme neplatne a druhy uver by ostal nezabezpeceny), preto nova zalozna zmluva.

Druha hypo na rovnaky byt v rovnakej banke nie je divna. Tiez sme to tak mali.