Dá nám banka hypotéku?
Ja mam prijem 1300 a partner do 800. Plsty su pohyblive. Ja mam uver v sume 10700. Daju nam hypoteku do 100 000? Sme bezdetny priatel je v praci 12 rokov ja iba 1 a teraz msm zmluvu na 3. Mame sancuci mozem zabudnut?
@autor Svoju otázku môžeš položiť v našej Poradni, kde ti odpovie odborník, ktorý sa venuje aj danej problematike: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...
robotník s 12r praxou a zarobí 800€ brutto? neexistuje- buď o prijme “pomimo” nevies a to by ma veľmi zaujimalo kde a či ma niečo nasporené, už len z toho pohľadu či náhodou nie je gambler, alebo je neskutočne ľavoruký.
veď robotníci chodia na fušky kade tade a zarobia min dvakrát toľko. to ani jemu neni blbe že jeho žena po roku prace ma pomaly dvakrát taký plat? a doteraz nič nezmenil? čo s takým chceš robiť keď budeš náhodou na materskej? veď to je bieda…
a to mi nehovorte že dvaja dospeli ľudia v dnešnej dobe netušia že na kúpu nehnuteľnosti treba min 20%- to ste tak financne negramotní? radšej do hypotéky ani nechoďte….. ale hlavne ze sa všetko môžu ukrajinci, aj za vašu totálnu nevedomosť
Autorka,
lenze ti ukrajinci robia ovela viac hodin a teda ich mzda tym hodinam je smiesna! Znama tak pracuje na 4 smenke + nadcasy (5rokov to bude) a zarobi v cistom nikedy aj 2000€. Samozrejme ked robi 60 h/ tyzden - a teda nie kazdy mesiac to tak zvladne. Ukrajinci za rovnake hodiny dostanu o 500-600€ menej… Tolko k tomu.
A ci musize mat nasetrene? No dnes uz musis mat urcite namale percento 10-20% pokial sa nemylim.
Vo fabrike dostane viac ten, co viac maka. Nemozne, aby UA mali za rovnaku pracu a rovnako hodin viac.
autorka, ty sa nestaraj o Ukrajincov, ale o to, aby tvoj drahý zarobil viac. A ak nemáte našetrené nič, tak zabudni na hypotéku.
@tiezjedna a ty co tiez nemaju nedostanu nic? Pot9m kde ma clovek potom byvat?
skôr sa pýtaj prečo za 12 rokov neušetril nič.
banka nie je hlúpa. a hypotéka nie je vaše právo, ale nárok, pri splnení ich podmienok. bodka.
Výška hypotéky závisí od výšky hodnoty zakladanej nehnuteľnosti (80%), možnosť je dofinancovanie úverom k hypotéke. Závisí tiež od výšky mesačnej splátky úveru, ktorý splácate, či máte kreditky s povoleným prečerpaním atď., či nemáte zápis v registri (exekúcie, omeškanie) toto všetko Vám znižuje výšku HÚ + pri aktuálnych úrokových sadzbách sa možná výška hypotéky ešte viac znižuje. Pozrite si kalkulačky, a zájdite sa informovať do banky, alebo k poradcovi.
Autorka, kde žiješ? Mladí ľudia v dnešnej dobe pokiaľ nemajú podporu od rodičov, hypotéku proste nedostanu len tak. Bez toho aby mali aspoň tých 20%. Tí, čo na to nemajú, tak majú smolu. Tvoj chlap za 12 rokov čo pracuje, mohol mať hypotéku už dávno a krásnu časť bytu už splatenu, keďže pred tým sa dávali hypo 100%ne.Namiesto nadávania na ukrajincov, by som sa ho opýtala, prečo po 12 odpracovaných rokoch žije v podnájme a nemá už dávno vlastný byt. To že zarobí koľko zarobí nie je vina žiadneho ukrajinca, na koho sa vyhováral pred rokom a pol? Na koho sa vyhovorite keď budete mať dieťa a nebude vám to vychádzať? Na štát, ktorý dáva "malý" rodičak? Ako úprimne ani si tu hypotéku neberte, lebo z tvojich odpovedí je vidieť, že finančná gramotnosť obišla vás oboch.
Yura? Nepracuje v yure? Pretože ja som tam pred 12 rokmi pracovala a zarobila som v čistom 450 eur. Neverím, že za 12 rokov tam v čistom zarobí len o stovku viac. A navyše, ak tam pracovali muži, obvykle len krátkodobo po skole, ci vykrytie nejakého hluché ho obdobia, pripadne boli na pozíciách, kde teda zarobili viac než ženy, a mimo iného sa až tak fyzicky nenarobili. Napr sklad, šofér vozíka a pod.
Ten kto nemá na hypo, kde má bývať ?
Nuž, že by v podnájme ?
... alebo s viacerými v zdieľanej domácnosti ?
... prípadne pod mostom, i keď táto možnosť je pri spoločnom príjme cca 2000 brutto mesačne nepravdepodobné, i keď nie celkom nemožné.
Pojmy zarábať a mať totiž nie sú totožné pojmy, keďže niekto dokáže mesačne minúť nielen tisíce eur, ale i viac ...
P.S.: Menej vyplakávať a viac sa starať o to, ako sa mať lepšie. 😉
Vacsina bank dava 80% zo znaleckej hodnoty. Cize ked je kupna cena 100 000 znalecky posudok teda hodnota nehnutelnosti musi byt 120 000 aby si dostala kupnu cenu
Pomôžem vybavit, 0950 381 388
@zmrzlinka2021 dakujem, ze si ju upozornila🤦. Lebo mam pocit, ze toto je nas "narodny sport",hadzat vinu za svoj neuspech na ineho
@autorka ako vies, kolko zarobi iny zamestnanec? A ty robis jeho pracu? Vo vacsine spolocnosti je zakazane hovorit medzi sebou o platoch.
A k hypoteke- treba ist do banky, najlepsie do tej,kde mas svoj bezny ucet, a chodi ti tam prijem. Alebo vyuzit sluzby financneho sprostredkovatela, ale velmi dobreho, pretoze su taki,a je ich vela,ktori ta budu tahat do banky, odkial maju najvyssiu proviziu🙂
@kristinka92 To nebude robotnik vo vyzname obkladac, stolar, murar atd.
On spaja kable- vyznie mi to ako pasova robota- kablove zväzky, cize fušky nula bodov.
Treba mať zmluvu na dobu neurčitú...Podľa mňa pri zmluve na 3 roky hypo neprejde + treba vám aj spotrebný na dofinancovanie 20% a jeden spotrebný už máš, takže na hypo môžeš zabudnúť.
@stanislavicenka
mas pravdu, ze by sa o platoch nemalo hovorit. No ludia nie su ovečky a maju vlastnu hlavu. Robila som v korporate. Nastupilo nas 25 novych mladych, s 0 skusenostami a bum, o 100€ sme mali viac ako ti co nas zaucali. Boli sme super oddelenie - rozumeli sme si. “Stari” zamestnanci isli vsetci na personalne. Ohradili sa ohladom nizkeho platu- nieze im ho dorovnali ale dokonca zvysili. Boli tym nivym vdacni, ze im to pivedali. Takze niekedy to ma aj dobry efekt 🙂
Keďže nemáte nasetrene tak hypo asi ťažko, keďže musíš mat min 20perc nasetrenych. Prepáč ale priateľ za 12 rokov mohol mať čo to nasetrene a rovnako aj x krát zmenenou prácu keď ma 12 rokov ten istý plat. Rovnako aj ty 1300e zas tak málo nie je keď nemáš deti. Koľko máte tých maciek keď vám nedajú podnajom
nebolo by na skodu si najst podla mna financneho poradcu a oni niekedy vedia vycarovat fajn podmienky, alebo teda dopomoct klientovi k hypoteke. to je za mna lepsia volba, ako sa len tak sam vybrat do banky
@svetlonos takto je to skutocne pozitivne. Ale ponizovat a znevazovat niekoho pre jeho narodnost, ci dovod odchodu z vlastnej krajiny hovori o autorke uz same🤷
@stanislavicenka
nie, to skutocne nie je v poriadku s tymi narodnostami. To je ako ked zobrali v Cechach Ukrajinky za pokojske. No kolko Cesiek sa hrnie do takej prace dobrovolne?
Su zial aj taki, ktori system radi vyuzivaju a to potom nahneva. No ten partner autorkin zial aj 11 rokov predtym nezarabal najlepsie, takze treba jej pozriet pravde do oci a ozaj prevziat zodpovednost za svoje rozhodnutia.
Nuz bez tych 20% sa vam neoplati ani skusat...a kde maju taki ludia zit? Nuz na to bolo treba mysliet trosku skor.. ty sice robis iba rok ale priatel uz ovela dlhsie..uz mal mat pekne nasetrene ..moj robi 5 rokov, ma 1 000 v cistom a ma nasetrene 30 000 a to popri tom platime najom, ucty atd..

@paulinam99 ale veď ja nepíšem , že tá práca nie je dôležitá