icon

Dá sa prehodiť daňový bonus z manžela na manželku?

14. máj 2023

Ahojte,prosim o radu,kto sa vyznate.Manžel doteraz poberal DB na syna,v plnej výške 140€.Ale teraz sa stalo,ze bol urgentne operovany na chrbticu a bude pn asi 3mes.takže DB nedostane.Dá sa DB prehodiť aj na mňa kým bude pn a potom späť na neho,alebo to nechamé tak a má narok potom na vrátenie DB pri zúčtovaní dane v marci 2024?Ďakujem za info.

st_277
14. máj 2023

zavolaj si na personalne oni ti poradia

lilianka28
14. máj 2023

Dá sa aj prehodiť na teba. Je to trochu viac "papierovačiek".
Alebo sa taktiež dá, že si dá doplatiť manžel pri ročnom zúčtovaní v r.2024.
Len teraz si treba premyslieť, na koho bude DB písaný kvôli príjmu.A zvážiť tiež dobu PN a prepočet na ročný príjem/nárok.

mikadooo
14. máj 2023

Áno, dá sa. Riešili sme to v práci pred mesiacom. Nič ťažké. On napíše nové tlačivo, kde si bonus nebude uplatňovať a ty tlačivo, že si ho chceš uplatňovať, obaja dáte svojim účtovníčkám. V ďalšej výplate by ho on už nemal mať a ty áno. Ideálne s dátumom 1.5., ale možno je to aj jedno, či to bude aktuálny májový dátum alebo nie, toto si nie som istá.

autor
15. máj 2023

@lilianka28 ďakujem,tieto prepočty vobec neovladam,manzsl ma vyssi prijem ako ja,ale mne plny DB zatial vychadza.PN ratame cca 3mes.asi.A 100% by to vsetko dostal v roc.zuct.2024?Za tie mesiace co bude pn.

lilianka28
15. máj 2023

Teraz je ťažko dopredu predpovedať, či mu vyjde plný DB po ročnom prepočte príjmu. Nikto nevie aký bude mať ročný príjem a ročný nárok na DB, nakoľko sa môže stať čokoľvek. Za starých podmienok by ho mal 100% doplatený celý.
Ale pokiaľ spĺňaš maximálny nárok aj ty, asi by som radšej pouvažovala prepísať DB na seba. Lebo už raz vyplatený DB (mesačný) sa pri ročnom zúčtovaní a nižšom ročnom prepočítaní už nevracia, t. j. aj keby následne nevznikol ročný nárok. Ale naopak to neplatí.

monulienkamt
15. máj 2023

Prehod si daňový bonus na seba, môže sa stať hocičo, bude dlhšie PN a v ročnom zuctovani mu to nemusí vyjsť, kedze sa jeho výška odvija od prijmu...aj keď tie mesiace, kedy ho nebude poberat ani jeden, si ho vies v ročnom zúčtovaní uplatniť aj ty...

autor
15. máj 2023

@lilianka28 a teda musi aj on podpisat ze ho nepobera?Ledze momentalne je v nemocnici,neviem kedy ho.prepustia a ci sa dostane potom.po papier do.prace.
@monulienkamt

autor
15. máj 2023

@lilianka28 ked teraz automaticky nedostane za pnku,mozem si dat aj ja aby sa stihol jun a on sa dodatocne odhlasi?
@monulienkamt

monulienkamt
15. máj 2023

Zavolajte si každý svojmu zamestnávateľovi, a zistite si to, už za maj by si mohla poberať bonus ty...tebe nepomôže, že u nás v práci by sa dalo podpisat dodatocne neuplatnovanie, keď u tvojho muža v práci to funguje inak a nebude sa to dat....toto je aj o tom ako sú procesy nastavene vo firme