Dá sa prehodiť daňový bonus z manžela na manželku?
Ahojte,prosim o radu,kto sa vyznate.Manžel doteraz poberal DB na syna,v plnej výške 140€.Ale teraz sa stalo,ze bol urgentne operovany na chrbticu a bude pn asi 3mes.takže DB nedostane.Dá sa DB prehodiť aj na mňa kým bude pn a potom späť na neho,alebo to nechamé tak a má narok potom na vrátenie DB pri zúčtovaní dane v marci 2024?Ďakujem za info.
Dá sa aj prehodiť na teba. Je to trochu viac "papierovačiek".
Alebo sa taktiež dá, že si dá doplatiť manžel pri ročnom zúčtovaní v r.2024.
Len teraz si treba premyslieť, na koho bude DB písaný kvôli príjmu.A zvážiť tiež dobu PN a prepočet na ročný príjem/nárok.
Áno, dá sa. Riešili sme to v práci pred mesiacom. Nič ťažké. On napíše nové tlačivo, kde si bonus nebude uplatňovať a ty tlačivo, že si ho chceš uplatňovať, obaja dáte svojim účtovníčkám. V ďalšej výplate by ho on už nemal mať a ty áno. Ideálne s dátumom 1.5., ale možno je to aj jedno, či to bude aktuálny májový dátum alebo nie, toto si nie som istá.
@lilianka28 ďakujem,tieto prepočty vobec neovladam,manzsl ma vyssi prijem ako ja,ale mne plny DB zatial vychadza.PN ratame cca 3mes.asi.A 100% by to vsetko dostal v roc.zuct.2024?Za tie mesiace co bude pn.
Teraz je ťažko dopredu predpovedať, či mu vyjde plný DB po ročnom prepočte príjmu. Nikto nevie aký bude mať ročný príjem a ročný nárok na DB, nakoľko sa môže stať čokoľvek. Za starých podmienok by ho mal 100% doplatený celý.
Ale pokiaľ spĺňaš maximálny nárok aj ty, asi by som radšej pouvažovala prepísať DB na seba. Lebo už raz vyplatený DB (mesačný) sa pri ročnom zúčtovaní a nižšom ročnom prepočítaní už nevracia, t. j. aj keby následne nevznikol ročný nárok. Ale naopak to neplatí.
Prehod si daňový bonus na seba, môže sa stať hocičo, bude dlhšie PN a v ročnom zuctovani mu to nemusí vyjsť, kedze sa jeho výška odvija od prijmu...aj keď tie mesiace, kedy ho nebude poberat ani jeden, si ho vies v ročnom zúčtovaní uplatniť aj ty...
@lilianka28 a teda musi aj on podpisat ze ho nepobera?Ledze momentalne je v nemocnici,neviem kedy ho.prepustia a ci sa dostane potom.po papier do.prace.
@monulienkamt
@lilianka28 ked teraz automaticky nedostane za pnku,mozem si dat aj ja aby sa stihol jun a on sa dodatocne odhlasi?
@monulienkamt
Zavolajte si každý svojmu zamestnávateľovi, a zistite si to, už za maj by si mohla poberať bonus ty...tebe nepomôže, že u nás v práci by sa dalo podpisat dodatocne neuplatnovanie, keď u tvojho muža v práci to funguje inak a nebude sa to dat....toto je aj o tom ako sú procesy nastavene vo firme

zavolaj si na personalne oni ti poradia