icon

Dá sa pripraviť na ekonomickú krízu?

24. mar 2026

Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že nás čaká ekonomická kríza. Dá sa na takúto situáciu nejako pripraviť? Zaviesť nejaké opatrenia?

hellwant
25. mar 2026
@anonym_9b1b09

Na ekonomickú krízu som sa pripravovala roky tak, že som si odkladala cca 30-40% z prijmu. Časť do ETF, časť do nehnuteľnosti v zahraničí a časť do vzdelania a pod.

Na vojenskú "krízu " som sa pripravovala tak, že som si vyriešila občianstvo v krajine latinskej ameriky a zároveň sa učila španielčinu, ak by som sa náhodou chcela relokovať. Nič viac nič menej. Nežijem v strachu ani v pocite krízy/nedostatku.

Morčadely pod posteľou v krabici ani 6 mesačný príjem nepovažujem za žiadnu terno prípravu a bohužiaľ gro národa nemá na výber len nazhromaždiť akurát tak spomínané :D

@anonym_9b1b09 Smiem sa opytat na krajinu tej Lat. Ameriky? Mexiko, Argentina, Chille? Ci napr.Panama? 🙂

anonym_9b1b09
25. mar 2026
@hellwant

@anonym_9b1b09 Smiem sa opytat na krajinu tej Lat. Ameriky? Mexiko, Argentina, Chille? Ci napr.Panama? 🙂

@hellwant Paraguaj, v roku 2019 to bolo najľahšie na získanie občianstva. Stačilo v podstate zdokladovať titul z vš alebo tuším 30 000€ na účte, my sme mali VŠ takže easy. Prípadne Uruguaj býva často odporúčaný.
Mexiko, Argentínu ani Chille som práveže u žiadnych poskytovateľov nevidela, že by pomáhali s občianstvom v týchto krajinách, asi to bude zložitejšie.

anonym_9b1b09
25. mar 2026
@hellwant

@hellwant Námatkovo som to po rokoch pozrela a aj Panamu ponúkajú, to je možno ešte zaujímavejšie ako Paraguaj z ekonomických dôvodov, najmä pre ľudí čo majú nejaký biznis alebo chcú s biznisom pokračovať... Pre mňa ako úbohého zamestnanca nič moc :D :D

anonym_e9bc59
25. mar 2026
@hellwant

@anonym_e9bc59 pisala si, že nečiitaš dezole platky a pišeš a pišeš ako dezole autor. Veď kľud a vypni spravy a fb. Nešir paniku, horšie, že časť ľudi strašiš. Keď chceš veštiť, aj ja ti vyveštim trošku tej apokalypsy, keďže ty budeš mať zasoby, tak ťa kvôli nim vykradnu, či ubližia ti, si mysliš, že hladujuci susedia nebudu vidieť, že si akosi ok? A dav si s každym poradi raz dva. To je smutna realita takych časov.

@hellwant s tým počítam že si zachránim možno len holý život, nehromadím zlato ani veľké majetky, ani sa citovo neviažem na nehnuteľnosť
treba sa vedieť aj podeliť s tým čo máš a navzájom si pomôcť, sám človek to nezvládne vtedy budú dôležitejšie vzťahy ako majetky
vidím realitu, zbytočne si pred tým zakrývať oči a nejak bolo nejak bude, áno bude ale horšie pre väčšinu ľudí

anonym_46d6cf
25. mar 2026
@anonym_811577

@anonym_46d6cf aspoň by polnohospodári prestali traviť obyvatelstvo, to by bolo super. Konečne by sme mali zdravšie potraviny.

@anonym_811577 vieš ako sa hovorím, všetko zlé je na niečo dobré... Tiež to tak vnímam, ľudia zabudli, že kto "má v rukách jedlo", ten má moc nad nimi... Ja už roky študujem perma kultúru, regeneratívne hospodárstvo, pestujem bez chémie...

hellwant
25. mar 2026
@anonym_9b1b09

@hellwant Námatkovo som to po rokoch pozrela a aj Panamu ponúkajú, to je možno ešte zaujímavejšie ako Paraguaj z ekonomických dôvodov, najmä pre ľudí čo majú nejaký biznis alebo chcú s biznisom pokračovať... Pre mňa ako úbohého zamestnanca nič moc :D :D

@anonym_9b1b09 Ta Panama ma napadla, lebo som minuly rok niejde zachytil rozhovor- neviem ci ich veľvyslanec u nas- a hovoril o nej. O tom, s cim bojuju, ale ze otvaraju sa tam prilezitosti. Maju vysoku korupciu, ale su dost stabilny na krajiny tej oblasti, maju aj dôlezity prieplav. Tak ma napadla.

anonym_5f50d7
25. mar 2026

Možete mať jedla, peňazí, vody, zlata, liekov a generátorov doma koľko chcete. Keby prišla naozaj apokalypsa a taká kríza že by nebolo nič, tak vyhrajú tí, ktorí vlastnia doma zbraň.

anonym_ab6aeb
25. mar 2026
@misanthropicdann

@anonym_ab6aeb zamyslela si sa akú hodnotu malo 20€ pred 20 rokmi?
Ak si budeš od dnes odkladať 20€ mesačne 20 rokov tak pri inflácii budeš mat nasetrene tak možno 1,5 platu aký budeš v tej dobe zarábať

@misanthropicdann takže je lepšie si neodkladať vôbec podľa teba? aj keby investovala tých 20€ po dobu 20 rokov, tak sa jej tie peniaze zhodnocujú a nezožiera ich inflácia. Podľa mňa je dobré mať našetrené ASPOŇ niečo a nie vôbec nič. Rezerva neslúži len na krízu, ale aj nečakané výdavky..

ivanztt
25. mar 2026

Jasne ze da, znizit zbytocne vydavky a snazit sa nieco nasetrit. Ked chces ist do extremu, nakupit dlho-trvanlive potraviny a spotrebne veci. Aj ked tato cast je zbytocna, urcite to nepride do situacie ze nieco potrebne na zivot nebude. Pocas krizi ludia prestaju kupovat nepotrebne veci (nabytok, auta, elektronika,...) Inak vsetko bude fungovat.

minenkaa
25. mar 2026
@anonym_ab6aeb

@misanthropicdann takže je lepšie si neodkladať vôbec podľa teba? aj keby investovala tých 20€ po dobu 20 rokov, tak sa jej tie peniaze zhodnocujú a nezožiera ich inflácia. Podľa mňa je dobré mať našetrené ASPOŇ niečo a nie vôbec nič. Rezerva neslúži len na krízu, ale aj nečakané výdavky..

@anonym_ab6aeb a ty si myslíš ,že ja neinvestujem?

extempore
25. mar 2026

Máme s mužom obaja elektrické autá a na dome komplet fotovoltaiku - zo siete čerpáme minimum elektriny. V banke máme 6 cifernú sumu a v hotovosti cca 20k. AK by sa blížilo niečo zlé tak vyberiem z banky prachy. Máme pod barákom pivnicu, kde je zaváranín asi tak na 10 rokov :D :D :D a aj nejaké zásoby múky, cukru a trvanlivého mlieka máme. Pivnica má 80m2 čiže v prípade bombardovania by sa dala použiť ako kryt - je tam sucho, máme tam umývadlo a aj wc. Ale nemyslím si, že v prípade nejakej atómovej vojny by sa tam dalo prežiť.

simca06022011
25. mar 2026

ja neviem.. nikdy sa nevie co bude chybat, co bude drahsie.. vzdy sa robi panika okolo vsetkeho a to vyvola nedostatky a zvysenia cien. V SR vzdy.. aj teraz je halooo okolo nafty a ten humbuk co mame, lebo tu uz vyse tyzdna preskakuje niektorym obchodnikom, ani nejdem opisovat. Vyvolt chaos, zmatok, paniku a zdvihnut okamzite ceny, aj ked mam na sklade tovaru za lacne prachy dost = to je klasika. Zazili sme ked bola "kriza" adblue. zazili sme aj cez kovid, ked mali ludia potrebu skupovat muku a drozdie :DDD a potom vyhadzovat alebo kseftovat so susedkami, dokonca aj oblecenie nakupovali za kose zeny v tescu a potom predavali :DDD
Teraz s rozumom, viem ze produkty, kde je podstatna ropa, dodanie z tramtarie atd bude drahsie = zabezpecili sme si veci skor, ale nie do zasoby = lebo ta situacia sa zase utrasie... bezne zasoby potraviny, cistiace veci a kadeco pre zivot mam doma vzdy... nevidim dovod skreckovat. A nemyslim, ze nas caka nejaka "ekonomicka" kriza s peniazmi ktore nemaju hodnotu a ani armagedony... este planujem narubat drevo :DDDD ale to pre pirpad ze by nesla elektrina (u nas vyuzivame bezne :D) A nie aktualne neriesim ani bombarodovanie a podobne blbosti...

aleveddobre
25. mar 2026
@anonym_af2ff0

@anonym_604758 pride chaus a panika,si nevidela,co sa dialo v obchodoch pocas covidu???Toto bude omnoho,omnoho horsie.

@anonym_af2ff0 čo sa prosím dialo v obchodoch .. nič strašné ... Do viacerých obchodov, kde som prišla, všetko bolo. Jedine k čomu sa na začiatku nedalo dostať boli Ruska/respiratory.

anonym_909855
25. mar 2026
@anonym_223d77

@anonym_ab6aeb teba sa kríza netýka neboj ...so Šimečkom a spol. sa vám vyhne

@anonym_223d77 áno, vyhne sa presne tak, ako sa nás pri Ficovi podľa jeho vyhlásení nedotkla kríza z roku 2008 😂😂😂

anonym_af2ff0
25. mar 2026
@anonym_909855

@anonym_223d77 áno, vyhne sa presne tak, ako sa nás pri Ficovi podľa jeho vyhlásení nedotkla kríza z roku 2008 😂😂😂

@anonym_909855 no vtedy som krizu pocitovala len z tv,ziadno sa nas nedotkla.

anonym_af2ff0
25. mar 2026
@anonym_909855

@anonym_909855 ale co robim teraz,viem ze blaznivo prepustali,davali odstupne a o 2m ich chceli spät,ze nemusia nic vracat,mnohi sa uz nevratili a mali velky problem potom.
Takze tymto smerom sa viac uz od vtedy neuberali.Ale nechali napr.ludi doma na 70 percent.

simca06022011
25. mar 2026
@anonym_909855

@anonym_909855 no napr nas (osobne, neviem ako celkovo SR) sa nedotkla, ani vo firmach, ani osobne ani nijak..

anonym_811577
25. mar 2026
@zuzanka.zuzu

nerobím si zásoby, pôjdem vykradnúť susedov ktorí tie zásoby majú 😜 no len píšte sem ďalej dievčatá moje 😘

@zuzanka.zuzu moja kamoska mi toto iste hovori. Ze v pripade niecoho pride ku mne, lebo mam zasoby. Ona nema nic, dokonca ani v chladnicke. Len macacie kapsicky. Stari dvaja sa stravuju v restikach, nevaria, kupia si len nieco na ranajky a veceru kazdy den, co hned v ten den zjedia. Mne by zasoby vystacili na mesiac mozno, ona by nemala co jest uz na druhy den.

anonym_e9bc59
25. mar 2026
@anonym_811577

@zuzanka.zuzu moja kamoska mi toto iste hovori. Ze v pripade niecoho pride ku mne, lebo mam zasoby. Ona nema nic, dokonca ani v chladnicke. Len macacie kapsicky. Stari dvaja sa stravuju v restikach, nevaria, kupia si len nieco na ranajky a veceru kazdy den, co hned v ten den zjedia. Mne by zasoby vystacili na mesiac mozno, ona by nemala co jest uz na druhy den.

@anonym_811577 keď bude ulica neprejazdená, zaplavená vodou ako príde?
či bude variť mačky?

misanthropicdann
25. mar 2026
@anonym_e9bc59

@anonym_811577 keď bude ulica neprejazdená, zaplavená vodou ako príde?
či bude variť mačky?

@anonym_e9bc59 dôjdu za ňou vojaci na člnoch ako je to bežné.

Robíte tu apokalypticke scenáre krízy ktoré nenastanú. Par retardov sa nájde co prvý týždeň vykúpi múku a cestoviny, ďalšie týždne budú obchody zas plne len drahšie.
Či keď došla hypotekárna kríza tak sme tu na slovensku rabovali a nemali čo jesť?

tiezjedna
25. mar 2026

@anonym_autor dá. Vypni internety a začni používať rozum.

andrejka2424
25. mar 2026

Kolegyňa nedávno darovala pre prasce kopec starej múky z covidového nákupného ošiaĺu. Akože nemám problém nakúpiť nejaké trvanlivé potraviny a konzervy, ale pochybujem, že zrovna to bude vec, ktorá rozhodne o tom,či prežijeme. Celé toto strašenie akurát stresuje všetkých a to,že budem stále v pohotovosti a budem vidieť všetko čierno čierne,alebo sa budem tváriť,že sa ma to netýka a fungovať normálne ďalej aj tak nebude mať vplyv na to, ako to celé skončí. S tým,že bude drahšie som si na beton istá .Trochu viac sa uskromníme.

anonym_9410bc
25. mar 2026
@andrejka2424

Kolegyňa nedávno darovala pre prasce kopec starej múky z covidového nákupného ošiaĺu. Akože nemám problém nakúpiť nejaké trvanlivé potraviny a konzervy, ale pochybujem, že zrovna to bude vec, ktorá rozhodne o tom,či prežijeme. Celé toto strašenie akurát stresuje všetkých a to,že budem stále v pohotovosti a budem vidieť všetko čierno čierne,alebo sa budem tváriť,že sa ma to netýka a fungovať normálne ďalej aj tak nebude mať vplyv na to, ako to celé skončí. S tým,že bude drahšie som si na beton istá .Trochu viac sa uskromníme.

@andrejka2424 ja som kúpila 7dňový balík prežitia ako vypukla vojna na UA, no smiala som sa tomu, keď som ho našla pred časom v garáži, veru aj morcadela tam je, dnes som opať rada že ho mám.
Dúfam že nebude treba.
Múku nie, ale cestovín pár balení covidových som vyhodila tiež.
Teraz sme všetci múdri, ale kto má deti ich potrebuje nakŕmiť a nepozerá do prava-do ľava, urobia si zásoby zasa, stačí že to odvysielajú v správach..

andrejka2424
25. mar 2026
@anonym_9410bc

@andrejka2424 ja som kúpila 7dňový balík prežitia ako vypukla vojna na UA, no smiala som sa tomu, keď som ho našla pred časom v garáži, veru aj morcadela tam je, dnes som opať rada že ho mám.
Dúfam že nebude treba.
Múku nie, ale cestovín pár balení covidových som vyhodila tiež.
Teraz sme všetci múdri, ale kto má deti ich potrebuje nakŕmiť a nepozerá do prava-do ľava, urobia si zásoby zasa, stačí že to odvysielajú v správach..

@anonym_9410bc Pamätám si ten obrovský strach a úzkosť, keď tá vojna začala. Ani som poriadne nespala, vnímala som každý hlasnejší zvuk vonku. Už to nechcem zažívať opäť.Svoj lážo plážo prístup nikomu nedoporučujem, chránim si ním nateraz vlastné psych.zdravie.

anonym_9410bc
25. mar 2026
@andrejka2424

@anonym_9410bc Pamätám si ten obrovský strach a úzkosť, keď tá vojna začala. Ani som poriadne nespala, vnímala som každý hlasnejší zvuk vonku. Už to nechcem zažívať opäť.Svoj lážo plážo prístup nikomu nedoporučujem, chránim si ním nateraz vlastné psych.zdravie.

@andrejka2424 áno, tiež sa snažím a tak ako vtedy aj teraz mi pomáha, že mám v taške deku, vodu, lekárničku, nejaké jedlo, doklady, cennosti atď keby niečo.
Známi si ma doberajú, či som zbalená, no som a lepšie sa mi s tým pocitom spí😊

andrejka2424
25. mar 2026
@anonym_9410bc

@andrejka2424 áno, tiež sa snažím a tak ako vtedy aj teraz mi pomáha, že mám v taške deku, vodu, lekárničku, nejaké jedlo, doklady, cennosti atď keby niečo.
Známi si ma doberajú, či som zbalená, no som a lepšie sa mi s tým pocitom spí😊

@anonym_9410bc Si zodpovedná, dôležité je,že robíš, čo ti pomáha. Ja tiež a nič na tom zatiaĺ meniť nebudem.

anonym_9410bc
25. mar 2026
@andrejka2424

@anonym_9410bc Si zodpovedná, dôležité je,že robíš, čo ti pomáha. Ja tiež a nič na tom zatiaĺ meniť nebudem.

@andrejka2424 ďakujem😘 dáme to🍀

romino
25. mar 2026

@anonym_autor to sa hovori uz ...od poslednej krizy 2008, ...ze prichadza kriza 😅

romino
25. mar 2026
@anonym_e9bc59

@anonym_604758 to spolu súvisí, ekonomická kríza príde taká aká ešte nikdy nebola

@anonym_e9bc59 v 2008/2009 bolo oblubene, ze treba bunker, zasoby, studnu, zbran 🙂 odvtedy tie zasoby potravin - hoci trvanlivych, bolo treba asi neraz vyhodit 🙂

romino
25. mar 2026
@anonym_46d6cf

@anonym_604758 píše a hovorí sa o tom úplne všade, rieši sa to v médiách, riešia to vlády krajín, analytici, ekonómovia atď. ... Ja nepozerám TV, správy aj tak to minimálne na sieťach vyskakuje všade...

@anonym_46d6cf vsak ano, na sietach to vyskakuje vsade.
Tak funguju algoritmy soc. sieti.
Ak uz raz zacnes sledovat nejaku temu, o to viac ta tym budu soc. siete zahlcovat.

Pred rokmi som pozeraval na youtube videa o krizach...v kuse mi vyskakovali videa s nahladmi, kde boli frazy ako kriza, krach, kolaps ...a tvare zdesenych komentatorov, pripadne nejaky padnuty graf v pozadi. Samozrejme vzdy ako ta kriza prichadza prave tento rok ...no co ti poviem, clickbaity.

K ziadnym kolapsom nedoslo.
Tak som sa vykaslal na tie videa. A cuduj sa svete, aktualne mi uz vyskakuju videa o cviceni, cestovatelia rozni atd.
Algoritmus zistil ze ma ine zaujima, a nie apokalypticke predpovede.. Jednoduche.

Len tolko som tym chcel povedat, ci si len nahodou kvoli algoritmom nepodlahla iluzii, s vysledkom: "media nesledujem, ale uz sa o tom pise vsade ze to prichadza"