Dá sa spätne vyplatiť daňový bonus na deti?
Ahojte. V roku 2025 som po RD nastupila na o jeden den v juni do prace a aj to som cerpala dovolenku a preplatila mi firma zvysok dovolenky a dala odstupne, kedze pozicia sa zrusila. Od augusta do konca oktobra som pracovala v inej firme ale teda pracovny pomer som v skusobnej dobe ukoncila. Ani u byvaleho zamestnavatela a ani u tohto som si mesacne nedavala uplatnit danovy bonus na deti. Viem to urobit pri rocnom zuctovani, ze? A to viem uplatnit za cely rok, alebo pomerne za mesiace ktore som pracovala? Teda iba za tieto 3 mesiace,teda od augusta do oktobra, alebo vlastne aj od januara do juna, kedze som bola zamestnana, ale teda ozaj iba jeden den? Pripadne viem yo uplatnit za cely rok, aj ked odrobene ma 3 mesiace plus jeden den??? Ak som bola OCR budem potrebovat k zuctovaniu aj potvrdenie od socialnej poistovne, tak? Mam v tom dost gulas, ze ako si ten danovy bonus viem douplatnit. Zrejme to bude otazka na nejaku pani uctovnicku.
Dakujem.
@anonym_autor v rocnom zuctovani douplatnujes mesiace, ktore nemas vyplatene a na ktore mas narok... bezne ked poberas DB mesacne a si PN, v dany mesiac ti ho nevyplatia a donarokujes si ho v rocnom zuctovani...
@anonym_autor a k otazke, uplatnujes iba za mesiac, ktory si vyplateny nemala a iba za mesiac , kedy si bola v pracovnom pomere... cize aj z roka pracujes 10 mesiacov, hoc si pocas tejto prace bola PN alebo OCR, mas narok na DB za 10 mesiacov... za mesiace , kedy si nepracovala , narok nemas
@anonym_autor a k otazke, uplatnujes iba za mesiac, ktory si vyplateny nemala a iba za mesiac , kedy si bola v pracovnom pomere... cize aj z roka pracujes 10 mesiacov, hoc si pocas tejto prace bola PN alebo OCR, mas narok na DB za 10 mesiacov... za mesiace , kedy si nepracovala , narok nemas
@krasneleto čože?
Vždy mi bolo spätné vyplatený celý bonus aj za mesiace za ktoré som nemala odpracované ani jeden deň
@anonym_autor v Tvojom prípade je ideálne, keď si podáš za rok 2025 budúci rok daňové priznanie, typ A, doložíš potvrdenia o príjme od oboch zamestnávateľov. Máš nárok na daňový bonus za celý rok, bez ohľadu na to, že si celý rok neodpracovala. Ak s dieťaťom žiješ v spoločnej domácnosti, o dieťa sa staráš a DB si neuplatňuje partner, nárok máš, aj ako matka prednostne. Netreba Ti k daňovému priznaniu žiadne potvrdenia zo sociálky za OČR, tá sa nezdaňuje.
Nebude to celkom odpoved na tvoju otazku, ale aky velky mas plat? Lebo sa mi zda, ze kvoli konsolidacii, ak zarabas nadstandardne, tak ten danovy bonus od februara 2025 takym ludom vyplacali presne 0 eur. Este toto si pozistuj.
@reela nie, nie je prave vobec nadstandardny. Skor podpriemerny. 🤣🤭
@anonym_autor v Tvojom prípade je ideálne, keď si podáš za rok 2025 budúci rok daňové priznanie, typ A, doložíš potvrdenia o príjme od oboch zamestnávateľov. Máš nárok na daňový bonus za celý rok, bez ohľadu na to, že si celý rok neodpracovala. Ak s dieťaťom žiješ v spoločnej domácnosti, o dieťa sa staráš a DB si neuplatňuje partner, nárok máš, aj ako matka prednostne. Netreba Ti k daňovému priznaniu žiadne potvrdenia zo sociálky za OČR, tá sa nezdaňuje.
@lienockak dakujem
@krasneleto čože?
Vždy mi bolo spätné vyplatený celý bonus aj za mesiace za ktoré som nemala odpracované ani jeden deň
@anonym_1c28cb pretoze si splnil/ a/ podmienku vysky zdanitelneho prijmu...
Nebude to celkom odpoved na tvoju otazku, ale aky velky mas plat? Lebo sa mi zda, ze kvoli konsolidacii, ak zarabas nadstandardne, tak ten danovy bonus od februara 2025 takym ludom vyplacali presne 0 eur. Este toto si pozistuj.
@reela kde pise ze zaraba nadstandardne?
Danovy bonus si doratas v rocnom zuctovani, zalezi aj od vysky prijmu https://www.peniaze.sk/dane/danovy-bonus-na-die...
@krasneleto samozrejmeme ze si môže uplatniť celý rok aj keď bola zamestnaná menej...pokial jej to dovolí prijem...
@krasneleto tak to je mylna info 🙂 v rocnom zuctovani si moze douplatnovat aj za mesiace, ktore nepracovala.
@krasneleto tak to je mylna info 🙂 v rocnom zuctovani si moze douplatnovat aj za mesiace, ktore nepracovala.
@lol2219 ale vyplatia ho aj ak prevyšuje zaplatené dane? Napr. daň zaplatí za 2 mesiace 200€ a daňový dostane 1200€? Alebo je to len do výšky zaplatenej dane?
@lol2219 ale vyplatia ho aj ak prevyšuje zaplatené dane? Napr. daň zaplatí za 2 mesiace 200€ a daňový dostane 1200€? Alebo je to len do výšky zaplatenej dane?
@ekira1 jasne, zalezi od vysky prijmu, ako hovori komentar vyssie.. pri prilis vysokom sa krati, resp nevznikne narok, rovnako aj pri prilis nizkom prijme sa krati.
osobna skusenost - kedze som minuly rok robila len na dohodu popri RD, aj to len par mesiacov, vratili mi cast zaplatenej dane plus danovy bonus (bol mierne krateny kvoli nizsiemu prijmu)
@anonym_1c28cb pretoze si splnil/ a/ podmienku vysky zdanitelneho prijmu...
@krasneleto ale prosím ťa, načo radíš, keď nevieš? Absolútne nezáleží, koľko mesiacov má odpracovaných, všetko záleží od jej príjmu.
Mohla by pracovať aj len jeden mesiac, keď má dostatočný príjem dostane DB.
@krasneleto ale prosím ťa, načo radíš, keď nevieš? Absolútne nezáleží, koľko mesiacov má odpracovaných, všetko záleží od jej príjmu.
Mohla by pracovať aj len jeden mesiac, keď má dostatočný príjem dostane DB.
@martul ved som to pisala ako odpoved inej kocke. ze zalezi od prijmu
@martul ved som to pisala ako odpoved inej kocke. ze zalezi od prijmu
@krasneleto prečítaj si svoju prvú odpoveď, napísala si ,,mas narok na DB za 10 mesiacov... za mesiace , kedy si nepracovala , narok nemas"