icon

Daň z hypotéky

martinkamly
3. feb 2023

Vyzná sa tu niekto v daniach ? Môžem si podať daňové keď mám hypotéku a som na rodičovskej dovolenke ?

petamich
3. feb 2023

na to, aby si clovek vedel uplatnit danovy bonus, je potrebne, aby v danom roku mal aj nejaky zdanitelny prijem - ak si bola "len" na rodicovskej = nezdanitelny prijem = neodviedla si ziadne dane, nemas si to z coho uplatnit (plus su tam nejake dalsie podmienky)

ale pripadne ma prosim baby opravte, mne to takto povedala nasa zodpovedna osoba vo firme (tiez som na rodicovskej)

melanta
3. feb 2023

@petamich určite máš pravdu. Žiadny príjem rovná sa žiadne dane a to znamená že nie je z čoho uplatňovať bonus.
Autorka - nech si uplatní manžel.

1andrea111
3. feb 2023

@martinkamly ak myslíš vrátenie bonusu za zaplatené úroky, je potrebné spĺňať tam podmienky ale príjem mať nemusíš, takže ak splnas podmienky a myslíš toto môžeš písať priznanie

chadkroeger
3. feb 2023

@petamich k danovému bonusu na zaplatené úroky nemusís mať zdaniteľný príjem. Iba k danovemu bonusu na deti

kikus1997
3. feb 2023

Áno podaj… žiadny príjem netreba… minuly rok som to zisťovala na finančnej správe …

petamich
3. feb 2023

@chadkroeger tak ja neviem co ta nasa "pani" tvrdi 🤷‍♀️ mne povedala, ze to je to iste ako danovy bonus na dieta

a aj tu je to spomenute ako priklad https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/danov... - ze treba zvazovat, kto je hlavny ziadatel, lebo pri zene na rodicovskej to nema zmysel

h2o2
3. feb 2023

@kikus1997 A ide to podat aj spätne ?

1andrea111
3. feb 2023

@h2o2 ide to podať spätne

h2o2
3. feb 2023

Trochu som z toho 🦌...🤣 To je daňový bonus na zaplatené úroky...Takže mam požiadať banku aby mi poslala potvdenie o zaplatení? Za tie roky čo som bola na rodičovskej?

h2o2
3. feb 2023

Je to len na hypotéku uzavretú po roku 2017. Takže sa ma to netýka. Ale dobre vedieť.

basulaak
3. feb 2023

@martinkamly a plati to len pre hlavneho ziadatela ktory nesmie mat viac ako 35 rokov. Ja som na rd a som hlavny ziadatel, manzel ma nad 35 ja pod. Cize cakam na postu. Csob mi potvrdila, ze tenti rok nebudu na poziadanie vystavovat na pobocke tieto potvrdenia, pride to postou. Minuky rok som tak dostala 312€. A narok nato mam, lebo hypo platim. To je jedno ze nemam prijem

chadkroeger
3. feb 2023

@petamich má to zmysel. Ved aj tá žena na RD platila uroky z hypoteky tak má nárok, aby sa jej polovica vrátila.

98
3. feb 2023

@petamich ten bonus nam uz zo 2 roky vyplatili do plusu... a preplatok bol iba okolo 100E a plus bonus na uroky... 🙂

martinkamly
autor
4. feb 2023

@kikus1997 daňový bonus poberá muž ale ja myslím daň z hypotéky či by mi vrátili keď som na rodičovskej dovolenke.

martinkamly
autor
Autor odpoveď zmazal
98
4. feb 2023

@martinkamly akú daň z hypo myslíš?

kikus1997
4. feb 2023

Je to daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky .. nemusíme to slovičkariť .. pochopili sme čo chce … požiadať môže ten čo je hlavný žiadateľ hypotéky … ak vám príde papier z banky tak mate na to nárok

buuba
5. feb 2023

dobrý deň, daňový bonus na zaplatené úroky si môže požiadať rezident SR bez ohľadu na dosiahnutie príjmov, čiže môžete požiadať aj vtedy, ak nebude mať príjmy. Môže požiadať hlavný dlžník. To, že Vám banka vystaví doklad, ešte neznamená, že máte nárok, banka posudzuje len účel úveru. Potrebujete splniť vek (ten sa posudzuje ku dňu žiadosti o úver) a príjem (ku dňu uzavretia zmluvy), ak obe tieto podmienky ste na začiatku splnili, potom sa 5 rokov, počas ktorých Vám vznikol nárok na daňové zvýhodnenie, už neposudzuje. Nemá súvis s bonusom na dieťa, čiže ak daňový bonus na dieťa si uplatňuje manžel, a vy ste hlavným dlžníkom, môžete si uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky. Ak ste minulý rok nemali príjmy, tak podáte daňové priznania DP FO typ A. Skúste pozrieť aj :
https://podpora.financnasprava.sk/426707-Daňový...