icon

Daňová optimalizácia príjmov z FTMO - živnosť alebo s.r.o.

radovankapitan
12. okt 2025

Ahojte,
prosím o radu alebo skúsenosti od účtovníkov/daňových poradcov, ktorí sa venujú zdaneniu príjmov z prop-firiem (ako je FTMO) a podobných činností, najmä v kontexte legislatívy SR.
Plánujem si na Slovensku formalizovať príjem z FTMO v rámci podnikania. Moja mesačná odmena z FTMO by mala byť na začiatku cca 800 – 1 000 €, Avšak, do budúcnosti očakávam rýchly a výrazný nárast ziskov, a preto potrebujem optimalizovať daňovú záťaž s ohľadom na tento rast.
Konkrétne by ma zaujímali tieto tri okruhy:
1. Daňová a odvodová optimalizácia – Živnosť vs. S.R.O.
Vzhľadom na plánovaný rast príjmov (zo začiatku 1 000 €, neskôr viac mesačne) a cieľ platiť čo najmenej na daniach a odvodoch (v rámci legálnych možností):
Kedy je lepšie prejsť z Živnosti na S.R.O. z hľadiska celkového daňového a odvodového zaťaženia na Slovensku? (Pri akej ročnej hranici príjmov?)
Aký daňový režim (napr. paušálne výdavky na Živnosti) je najvýhodnejší pre maximalizáciu čistého príjmu v oboch fázach (nízky a vysoký príjem)?
2. Legálne predmety podnikania a formulácia faktúry pre FTMO
A) Predmety podnikania: Aký predmet podnikania/činnosti je najvhodnejší a legálne najobhájiteľnejší na Slovensku pre príjem z FTMO?
Živnosť (OSVČ): Akú voľnú živnosť by ste odporučili? (Napr. Administratívne služby, Poradenská činnosť v oblasti obchodu alebo iné?) Prípadne, je pre príjem z FTMO najčistejšia cesta zdaňovať ho ako Ostatný príjem FO (mimo podnikania)?
S.R.O.: Aký predmet činnosti by mal byť zapísaný?
B) Formulácia faktúry: Aký presný popis služby by mal byť uvedený na faktúre pre FTMO (česká S.R.O.)? Je vhodné použiť napr.: "Odměna za výkonnostní plnění/Služby podľa Zmluvy o FTMO Accountu zo dňa XX.XX.XXXX"?
3. Zdanenie provízie od klienta (Správa/Kopírovanie obchodov)
Môj známy (tiež podnikateľ/živnostník kôli FTMO) prejavil záujem o kopírovanie mojich obchodov a ja by som si za túto službu bral 20 % províziu z jeho profitu.
Regulácia/Licencia: Potrebujem na takúto činnosť (kde si beriem percento z profitu klienta/známeho) špeciálne povolenie, licenciu (napr. podľa zákona o cenných papieroch a investičných službách) alebo to stačí pokryť existujúcou živnosťou/S.R.O.?
Fakturácia provízie: Ako správne fakturovať túto províziu, ak:
Klient je na živnosti kôli FTMO? Aký doklad použiť?
Môžem tento príjem jednoducho prijať na osobný účet a zdaňovať to (ak by sa nejednalo o sústavnú činnosť, ale jednorazovú províziu)?
Vopred ďakujem za podrobné a praktické rady, ide mi o čistý a daňovo optimalizovaný postup.

rooskoliv
13. okt 2025

@radovankapitan pri tých príjmoch nemáš problém dať niekoľko stoviek eur profi firme, ktorá ti to nastaví v súlade so zákonom a nie sa pýtať tu