icon

Daňové priznanie a príspevok na opatrovanie

13. feb 2025

Dobrý deň, keď opatrujem niekoho a poberám na neho príspevok za celé obdobie je to 6499,05. Nemám iný príjem. Podávam daňové priznanie alebo je to oslobodené?

anjelicek4
13. feb 2025

nič nepodávaš, nie je to príjem zo závislej činnosti

majusqa77
13. feb 2025

@anjelicek4 a danove sa podava iba z prijmov zo zavislej cinnosti?

Príjem z peňažného príspevku na opatrovanie je na Slovensku oslobodený od dane z príjmov podľa § 9 ods. 2 písm. j) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. To znamená, že ak nemáte iný zdaniteľný príjem, nie ste povinný podať daňové priznanie.

Ak však máte aj iné príjmy (napr. z prenájmu, zo zamestnania, podnikania alebo iné zdaniteľné príjmy), bude potrebné zvážiť, či celková suma príjmov prekračuje hranicu pre podanie daňového priznania (v roku 2024 je táto hranica 2 255,72 € pre rok 2023). V takom prípade by ste museli podať daňové priznanie, avšak samotný príspevok na opatrovanie by sa nezahrnul do zdaniteľných príjmov

anjelicek4
13. feb 2025

@majusqa77 nie ale opatrovateľský určite není zdaniteľný príjem

pink_lady
13. feb 2025

nie nepodava sa danove priznanie, dokonca, ak by si popri tom pracovala tak ti dane vratia

anjelicek4
13. feb 2025

@pink_lady ak poberáš opatrovateľský pracovať nemôžeš

pink_lady
13. feb 2025

@anjelicek4 môžem, poberam, sice nepracujem, ale bola som poučená, že ak by som pracovala, musim kazdy mesiac nosit vyplatnu pasku - prijem nesmie presiahnut tusim 670€, sumu si uz nepamatam

anjelicek4
13. feb 2025

@pink_lady tak neviem ako sa dá pracovať ak sa máš starať 24hod o danú osobu, teraz to vybavujem ale na mamu kedže je na dôchodku, kamoška poberá na mamu a teda pracovať nemôže.

anjelicek4
13. feb 2025

@pink_lady aj toho roku ked zjednotili tú sumu príspevku môžeš mať akýkoľvek príjem či len dvojnásobok životného minima?

smarta700
13. feb 2025

@anjelicek4 môžeš pracovať štyri hodiny a zárobok nesmie presiahnuť dva a pol násobok sumy životného minima

momka
13. feb 2025

@anjelicek4 Pracovať sa dá za určitých podmienok, ja som poberala opatrovateľský na mamu, potrebovala 24 hod. starostlivosť, som SZČO, robím účtovníctvo z domu a pri vybavovaní príspevku to vôbec nebol problém.

hanastaruchova
13. feb 2025

daňové priznanie podáva iba osobný asistent - ten sa musí aj zaregistrovať na daňovom úrade,opatrovateľ nie........

pink_lady
13. feb 2025

@anjelicek4 opatrovatelsky poberaju aj matky deti, ktore si plnia povinnu skolsku dochadzku a v case ked su v skole, mozu matky pracovat...Moj je aktualne na individualnom vzdelavani zo ZD tak nerobim, inak by som uz chcela ist na par hodin aj ja robit

veverkaa2
14. feb 2025

@pink_lady ako píše @anjelicek4 pri poberani príspevku na opatrovanie kde opatrovany potrebuje 24 hodín opateru a dozor kedy by mala opatrovatelka chodiť do práce? Mne povedali, že si nesmiem nič privyrobiť keďže syn má najvyšší stupeň odkázanosti a 24 hod. starostlivosť . Povedali mi, že ak si privyrobim prídem o príspevok na opatrovanie čo si nemôžem dovoliť

veverkaa2
14. feb 2025

@pink_lady počas toho ako je dieťa v škole môže mamička poberajúca príspevok na opatrovanie pracovať? No neviem mne na ÚPSVaR povedali inak. Môžem sa opýtať ktorý má Váš syn stupeň odkázanosti?

anjelicek4
14. feb 2025

@veverkaa2 ano ale podľa stupňa odkázanosti môžeš aj pracovať, ale jasné ak máš celodennú starostlivosť ťažko môžeš ísť pracovať..

pink_lady
14. feb 2025

@veverkaa2
@anjelicek4 syn ma VI stupen odkazanosti (opatrovatelsky sa dava len pri V a VI). Samozrejme ak je dieta leziace a nechodi do skoly, vctedy matka nemoze pracovat, opatrovat, ale ak si plni povinnu skolsku dochadzku tak pracovat moze a zarobok nesmie presiahnut istu hranicu, kazdy mesiac sa nosia vyplatne pasky. V januari u nas boli na kontrole a vtedy sme to tiez rozoberali