Daňové priznanie a príspevok na opatrovanie
Dobrý deň, keď opatrujem niekoho a poberám na neho príspevok za celé obdobie je to 6499,05. Nemám iný príjem. Podávam daňové priznanie alebo je to oslobodené?
@anjelicek4 a danove sa podava iba z prijmov zo zavislej cinnosti?
Príjem z peňažného príspevku na opatrovanie je na Slovensku oslobodený od dane z príjmov podľa § 9 ods. 2 písm. j) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. To znamená, že ak nemáte iný zdaniteľný príjem, nie ste povinný podať daňové priznanie.
Ak však máte aj iné príjmy (napr. z prenájmu, zo zamestnania, podnikania alebo iné zdaniteľné príjmy), bude potrebné zvážiť, či celková suma príjmov prekračuje hranicu pre podanie daňového priznania (v roku 2024 je táto hranica 2 255,72 € pre rok 2023). V takom prípade by ste museli podať daňové priznanie, avšak samotný príspevok na opatrovanie by sa nezahrnul do zdaniteľných príjmov
@majusqa77 nie ale opatrovateľský určite není zdaniteľný príjem
nie nepodava sa danove priznanie, dokonca, ak by si popri tom pracovala tak ti dane vratia
@pink_lady ak poberáš opatrovateľský pracovať nemôžeš
@anjelicek4 môžem, poberam, sice nepracujem, ale bola som poučená, že ak by som pracovala, musim kazdy mesiac nosit vyplatnu pasku - prijem nesmie presiahnut tusim 670€, sumu si uz nepamatam
@pink_lady tak neviem ako sa dá pracovať ak sa máš starať 24hod o danú osobu, teraz to vybavujem ale na mamu kedže je na dôchodku, kamoška poberá na mamu a teda pracovať nemôže.
@pink_lady aj toho roku ked zjednotili tú sumu príspevku môžeš mať akýkoľvek príjem či len dvojnásobok životného minima?
@anjelicek4 môžeš pracovať štyri hodiny a zárobok nesmie presiahnuť dva a pol násobok sumy životného minima
@anjelicek4 Pracovať sa dá za určitých podmienok, ja som poberala opatrovateľský na mamu, potrebovala 24 hod. starostlivosť, som SZČO, robím účtovníctvo z domu a pri vybavovaní príspevku to vôbec nebol problém.
daňové priznanie podáva iba osobný asistent - ten sa musí aj zaregistrovať na daňovom úrade,opatrovateľ nie........
@anjelicek4 opatrovatelsky poberaju aj matky deti, ktore si plnia povinnu skolsku dochadzku a v case ked su v skole, mozu matky pracovat...Moj je aktualne na individualnom vzdelavani zo ZD tak nerobim, inak by som uz chcela ist na par hodin aj ja robit
@pink_lady ako píše @anjelicek4 pri poberani príspevku na opatrovanie kde opatrovany potrebuje 24 hodín opateru a dozor kedy by mala opatrovatelka chodiť do práce? Mne povedali, že si nesmiem nič privyrobiť keďže syn má najvyšší stupeň odkázanosti a 24 hod. starostlivosť . Povedali mi, že ak si privyrobim prídem o príspevok na opatrovanie čo si nemôžem dovoliť
@veverkaa2 ano ale podľa stupňa odkázanosti môžeš aj pracovať, ale jasné ak máš celodennú starostlivosť ťažko môžeš ísť pracovať..
@veverkaa2
@anjelicek4 syn ma VI stupen odkazanosti (opatrovatelsky sa dava len pri V a VI). Samozrejme ak je dieta leziace a nechodi do skoly, vctedy matka nemoze pracovat, opatrovat, ale ak si plni povinnu skolsku dochadzku tak pracovat moze a zarobok nesmie presiahnut istu hranicu, kazdy mesiac sa nosia vyplatne pasky. V januari u nas boli na kontrole a vtedy sme to tiez rozoberali

nič nepodávaš, nie je to príjem zo závislej činnosti