Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@evita68 Ešte by som sa chcela opýtať, známy si robí daňové priznanie a nie si je istý, či má priložiť k nemu potvrdenie o výške dôchodku z poisťovne - úhrnná suma dôchodku, alebo stačí výmer o dôchodku z roku 2014, tento rok prvý krát nebude si môcť znížiť základ dane o odpočitateľnú položku na seba, lebo má dôchodok necelých 500 euro /poberá od júna 2013/ a je živnostník.
evita68 potrebujem poradit.minuly rok sme vyhrali vecnu vyhru.sutaz bola registrovana na mna,uplatnil si ju manzel.Kto z nas ma podat danove priznanie-dan z vyhry?Dakujem
Ahojte baby....chcem Vás poprosiť o radu.....otec pracuje ako živnostník....a bol na PN.....a vyplatili mu maródku a vrátili mu za tie mesiace aj odvody......započítava sa to aj do daňového priznania? ďakujem
@evita68 @katesocka môže, prečítajte si tu http://hnporadna.hnonline.sk/poradca-156/dobrov...
@david93 Treba čítať aktuálne články.. napr. tu:
https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku...
Ahojte baby, tiez podavam DP za manzela a chcem sa spytat ako je to s tymi vykazmi o majetku, a prijmoch?? treba ich podavat alebo nie?? ak ano kde ich dostanem,lebo tu na nete ich nemozem nikde najst
ahojte potrebujem radu, robím daňové priznanie szčo, preukázateľné príjmy. Robím cestovné príkazy, treba ku každému príkazu doložiť aj bločok PHM?? v CP mám uvedenú priemernú cenu PHM, priemernú spotrebu auta, tým pádom v sume je zarátané aj PHM nielen paušálna náhrada. Len mi je otázkou či k tomu musím ešte aj dokladať bločky. Ďakujem za radu
@evita68 ja si to len potrebujem ujasniť, pretože som našla toto
ýdavky daňovníka, ak na cestovanie využije vlastné osobné motorové vozidlo nezahrnuté do obchodného majetku, uplatní výdavky (náklady)
do výšky náhrady za spotrebované pohonné látky podľa cien platných v čase ich nákupu a základnej náhrady za každý jeden km jazdy podľa osobitného predpisu
tu sa o dokladoch nepíše nič, takže teraz neviem
@arcttica zákon o dani z príjmov, par. 19 ods. 7 písm. e)
1. do výšky náhrady za spotrebované pohonné látky podľa cien platných v čase ich nákupu a len, ak nebolo zahrnuté do obchodného majetku v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach u tohto daňovníka, uplatní aj výdavky (náklady) do výšky základnej náhrady za každý jeden km jazdy podľa osobitného predpisu,
Ahooj..no ja mam momentalne salat zo vsetkeho...manzel pracoval v rakusku...ja som doma s detmi na rodicovskej dovolenke.tohto roka som mala stopnuty rodicak, ktory mi schvalili v rakusku...dostala som cez tritisic dokpoy za ten cas co tam manzel pracovat.ae zrejme mi este doplatia na sk pretoze to bol adi doplatok z rakuska. Dalej manzel ma moznost na vratenie dani z rakuska ktore teraz riesime..mam vsak otazku na seba...co somniu musim podavat danove kedze som dostala rodicak z rakuska a zrejme i zo slovenska alebo to nepodlieha daniam a danove musi podat len manzel....dakujem🙂 uz mam zo vsetkeho toho gulaaaas
Ahoj, tiez mam otazku: do 15.9.2014 som pracovala u jedneho zamestnavatela. Nasledne som hned po ukonceni prac. pomeru nastupila ako denny doktorand a poberam stipendium (bolo mi povedane, ze stipko sa nepovazuje za prijem), zo stipendia si platim dobr. zdravotne v minimalnej vyske. Pre istotu sa pytam, mam si do DP zaratat aj stipendium, resp. uviest niekde vysku dobrovl. zdravotneho?
Dakujem pekne za odpoved. 🙂
Ahoj, tiez mam otazku: do 15.9.2014 som pracovala u jedneho zamestnavatela. Nasledne som hned po ukonceni prac. pomeru nastupila ako denny doktorand a poberam stipendium (bolo mi povedane, ze stipko sa nepovazuje za prijem), zo stipendia si platim dobr. zdravotne v minimalnej vyske. Pre istotu sa pytam, mam si do DP zaratat aj stipendium, resp. uviest niekde vysku dobrovl. zdravotneho?
Dakujem pekne za odpoved. emoticon
@princeznasofi, ahoj štipendium je príjem oslobodený od dane z príjmu Zákon o dani z príjmu §9, ods 2, písmeno j.
Ak budeš podávať priznanie Typ A, tak dobrovoľné zdravotné poistenie neuvádzaš nikde. 😉
@angua27 Ahoj, dakujem pekne za pomoc, uz som typ A aj vytlacila a vyplnam ho...Inac tiez som skusala pozerat info ohladom dobrovolneho zdravotneho a nasla som clanok Hosp. novin, ze sa ma zaratat do uhrnu zdravotneho poistneho, pripajam aj link:
http://hnporadna.hnonline.sk/poradca-156/dobrov...
Clanok je z roku 2013, takze asi neaktualny, dakujem za pomoc, dobrovolne zdravotne do danoveho nebudem uvadzat. Pekny zvysok dna.
@david93 ahoj, a ked si moze odpocitat dobrovolne zdravotne od zakladu dane potrebuje aj potvrdenie o zaplateni poistenia od zdravotnej poistovne, ci staci vytlaci vypis z uctu o zaplateni poistneho? Dakujem.
v r. 2013 sa dalo odpočítať aj dobrovoľné poistenie, ale podľa posledných metodických pokynov sa dá len za mesiace, v ktorých bol daňovník zamestnaný na TPP, čiže v tvojom prípade len za prvých 9 mesiacov (a to si si asi žiadne dobrovoľné neplatila)
@david93 dekujem 🙂 za doplnujuce info
Ahojte, mám otázku ohľadom riadku 56 DP typ A. Strýko (starobný dôchodca) mal hrubý príjem 1.600 Eur, základ dane cca 1400. Preddavky zaplatil cca 230 Eur. Riadok 56. v DP mám dať nulu alebo rozdiel medzi preddavkom a daňou 20% zo základu dane? V poučení je totiž napísané, že ak si neulatňuje daňovník daňový bonus a mal príjem do určitej hodnoty, uvádza sa nula. To by potom znamenalo, že mu celý preddavok vrátia? či ako? ďakujem

@david93 Ďakujem, keďže v zdravotnej mu povedali, že pravdepodobne len živnostníci môžu a na daňovom úrade mu povedali, nech zavolá na callcentrum :-/