Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@andrea7385, áno, odvody sa započítavajú do nákladov.
daňový bonus si môže uplatniť ktokoľvek z vás dvoch, dve základné podmienky však sú, že musí za 12 mesiacov daňovník aspoň 6 mesiacov poberať zdaniteľné príjmy (zo zamestnania, alebo z podnikania) a musí mať príjem za rok minimálne 1.902,- Eur. takže odporúčam manžela, keďže Ty si mala príjmy iba 4 mesiace. 😉
@andrea7385, nie, nezdaniteľnú si počítaš za celý rok.
@angua27 dakujem velmi pekne
super konečne som pochopila 😀
ahojte,,,ja mam takyto problem, v roku 2011 som poberala do 8 mesiaca matersku (670 eur mesacne, platila som si DNP), potom zruba 2 mesiace som bola na rodicaku, a potom na pn (600 eur) + rodicak. Nepracujem, nie som na UP, musim si podat danove priznanie, ked som mala prijem vyssi ako 3500 eur/rok????? dakujem velmi pekne
@mona333, ak nemáš potvrdenie z brigády, sprav pre manžela čestné prehlásenie koľko si zarobila na brigáde. jeho účtovníčka to určite bude pýtať. Ty si nemusíš robiť priznanie, keďže si pod hranicou príjmu, od ktorej je to povinné, len prídeš o tie preddavky, ktoré Ti mohli vrátiť.
@ivanka85, pri daňovej úľave na manželku sa do príjmov rodičovský ani prídavky na dieťa nezarátavajú, takže ak si nemala žiadne iné príjmy, manžel si na Teba uplatní celú čiastku 3.559,30 Eur.
este by som sa chcela spytat, manzelova uctovnicka povedala, ze si nemoze na mna uplatnit odpocitatelnu polozku nakolko som mala minuly rok vysoky prijem (MD, RP, PN). ale ked to nie je prijem ale soc, davka, tak potom si moze uplatnit ci?
@chryse, ak by si si robila sama daňové priznanie, tak MD, RP ani PN nie je zdaniteľný príjem, preto sa do daňového neuvádza.
keď si však chce uplatniť odpočítateľnú položku na Teba manžel, vtedy sa už MD a PN pokladajú za Tvoje príjmy, RP nie. takže ak si mala za rok 2011 MD a PN vyššiu ako 3.559,30 Eur, neostane nič, čo by si manžel na Teba uplatnil.
ahoj, ja by som sa tiez rada opytala, poberam rodicovsky prispevok od septembra, dovtedy materska ale asi tri mesiace beriem aj prispevok za opatrovanie invalidnej babicky a neviem ake vsetky papiere mi treba na podanie danoveho a odkial, nikdy som sama danove nepodavala a je to pre mna spanielska dedina...ak by si mi poradila budem ti velmi vdacna, dakujem vopred velmi pekne 😉
@ivanka85, v predchádzajúcom príspevku mi vypadlo pár slovíčok. to je tak, keď prsty na klávesnici nestíhajú zarovno s myšlienkami. takže oprava: nie všetky príjmy sa odpočítavajú od tej úľavy, s takých bežných, ktoré sa odpočítavajú, je to príjmy z dohôd, práce, podnikania, materská a PN. rodičovský a prídavky sa neodpočítavajú. ale ak si mala príjem z dohody, tak to odpočítaš od tej úľavy a zbytok si môže manžel uplatniť. nepíšeš, ako si zarobila tých 73,- Eur, predpokladám, že si pracovala na dohodu, takže tento príjem sa z úľavy odpočítava.
@angua27 ahoj, prosim ta o odpoved - môzem si uplatnit danovy bonus na dieta, ak sa narodilo 20.7. a PP mi skoncil 30.6.? Odvtedy som bola na materskej - manzel si to nemôze uplatnit, lebo bol nezamestnany...
A este jedna otazocka - ako sa da znizit zaklad dane platbami na dobrovolene nemocenske poistenie? Spravi mi to aj byvaly zamestnavatel? Aky doklad treba o platbach?Dakujem
@angua27 a este jedna otazka mi napadla - aka bude moja nezdanitelna cast na danovnika, ak som mala za cely rok prijem zo zamestnania len 6 mesiacov/1-6/2011/???
@lubkasungirl, ahoj, ak si aspoň 6 mesiacov v roku poberala zdaniteľné príjmy (čiže mzdu, alebo príjmy z podnikania) a mala si tieto príjmy spolu vyššie ako 1902,- Eur, tak si môžeš uplatniť bonus na dieťa, aj keď sa narodilo po skončení pracovného pomeru.
DNP sa znižuje základ v riadku, kde sa uvádza zaplatené poistné.
ak do 15.2. doručíš poslednému zamestnávateľovi všetky doklady a žiadosť o ročné zúčtovanie, tak by Ti mal spraviť to ročné zúčtovanie dane. či Ti zamestnávateľ bude ochotný DNP započítať do zaplateného poistného je na ňom. ak si pozrieš túto tému, tak uvidíš, že niektorý zamestnávatelia s tým majú problém a nechcú započítavať DNP cez ročné zúčtovanie dane.
a k dokladu, zavolaj na sociálku a vypýtaj si potvrdenie o platbách DNP.
nezdaniteľná čiastka bude celá, čiže 3.559,30 Eur, aj keď si pracovala iba šesť mesiacov.

@angua27 a nezdanitelnu cast si pocitam len alikvoktnu cast za tych 5 mesiacov?