icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

jarka721
24. jan 2016

@zalka hej dam 🙂

domeli
24. jan 2016

@letuska288
@evittam
ďakujem Vám

petrina82
24. jan 2016

Citam, ze prijmy oslobodene od dane su aj davky soc. poistenia a nemocenskeho zabezpecenia, cize PN? Zase inde citam , ze napr. nezdanitelna cast na manzelku- pocita sa ako prijem aj poberanie nemocenskych davok.Tak je poberanie PN-ky prijem alebo nie? Lebo mama bola od augusta do teraz PN a neviem ci jej to mam ratat do prijmov alebo jej ratam len zarobok pocas prvych 7 mesiacov? Dakujem.

zalka
24. jan 2016

@petrina82 ak robíš mame DP tak jej PN nerátaš do príjmov ... z PN dane neplatí ... a DP robíš zo zdaniteľných príjmov.

petrina82
24. jan 2016

@zalka dakujem velmi pekne, zmiatlo ma to, ze pri nezdanitelnej casti na manzelku sa do jej prijmov rata aj nemocenska, uplne ma to pomylilo. Ale ja ratam mamine a ona mala len 1 pracovny pomer a 4 mesiace poberala PN. Velmi pekne dakujem este raz, kedze by som jej to nerada urobila zle 🙂

zuzubb007
24. jan 2016

žienky, ktoré body treba vyplniť v žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania na daň z príjmov, pracovala som u dvoch zamestnávateľov, poberala mesiac rodičovský a tri mesiace nezamestnaná? treba aj potvrdenie, že som poberala rodičovský - teda, kedy mi skončil, a z ÚPSVAR mi treba potvrdenie, že som nezamestnaná?

evita68
24. jan 2016

@zuzubb007 z úradov ti netreba nič.. a vyplňuješ to, čo sa ťa týka

zalka
24. jan 2016

@petrina82 no je to rozdiel či robíš pre osobu alebo pre manžela danej osoby ... takže mamke PN nerátaj

bubik221
27. jan 2016

ahojte, ja budem mat pre niekoho mozno primitivnu otazku, ale chcela by som vediet nasledovne:
prislo mi z DDS potvrdenie o nezdan.casti ZD, mozem si ho niekde uplatnit aj ked som cely rok nemala ziadny prijem? do sept.som bola na predlz.RD s dcérou a od septembra zas na urade prace bez naroku na davku. 😒
k tomu by som sa tiez dodatocne chcela opytat, aby som mala davku v nezamestnanosti mi chybalo 7 poist.dni je to mozne spatne doplatit aby som mala davku?
dakujem

zalka
27. jan 2016

@bubik221 nie spätne doplatiť nemôžeš, možeš sa dať vyradiť 7 dní zaplatiť .. ale vyradenie je vhodné skôr zamestnaním ... lebo ak požiadaš o dobrovolné tak neviem či spätne evidovať sa nemôžeš až po uplynutí 3 mesiacov
a teraz ti myslím chýba už oveľa viac dní či?

bubik221
28. jan 2016

@zalka no tak to už asi nechám tak.a s tým daňovým priznaním neviete ci si niečo môžem uplatniť aj keď som nezamestnaná.

zalka
28. jan 2016

@bubik221 a čo si chceš uplatniť, ked si nemala zdaniteľné príjmy ... DP robia ludia čo majú zdaniteľné príjmy, tj. sú zamestnanci alebo szčo ... alebo majú príjem z divident, z predaja nehnuteľnosti, z prenájmu atd.

bubik221
28. jan 2016

Aha,dobre ďakujem. Vôbec sa v tom nevyznám preto sú moje otázky možno až prekvapujúce 😉
Posledný dotaz.manželovi mam za seba doniesť nejaké doklady aby si na mňa uplatnil bonus? Myslím z upsvar alebo socialky? Že som bez príjmu.

hanicko3
28. jan 2016

Chcem sa opitat od aprila som bola na materskej do decembra mysliteb.ze manzelovi vratia nieco na danach moja materska bola mala to mi urad doplacal do materskej aby som mala tych 203 eur

bubik221
28. jan 2016

@hanicko3 ja som mužovi každý rok nosila potvrdenia.zo socialky keď som bola na MD a z upsvar aj keď som poberala rodičovský.U neho to žiadali.

evittam
28. jan 2016

@hanicko3 A čo si robila od januára-apríla. Tvoj manžel musí podať žiadosť o ročné zúčtovanie dane u zamestnávateľa, kde vyznačí, že si chce uplatniť na teba nezdaniteľnú časť, taktiež ak nepoberal daňový bonus na dieťa mesačne tak vyznačí aj to. Bude potrebovať kópiu potvrdenia zo SP od kedy do kedy si bola na MD a koľko si poberala. Nejaké dane by mu mali vrátiť - záleží od jeho mzdy a výšky odvedenej dane. 😉

hanicko3
28. jan 2016

Od januara som do aprila bola zamestnana.

ivulkap
28. jan 2016

@hanicko3 kedze ti musel upsvar doplacat do 203€ pocitam,ze si moc nezarobila.Takze zavisi kolko tiez manzel zaraba a ci mal zaplatene dostatocne preddavky na dani. Pokial ano,tak si ta moze odpocitat,ale zada bude si musiwt od NCZD odpocitat tvoj prijem zo zamestnania a matersku. Ty si za to obdobie,co si robila mozes podat DP a ak ti bola zrazena dan tak by tinju mali vratit.

zalka
28. jan 2016

@bubik221 ak si mala platenú predlženú RP tak môžeš mng. odniesť potvrdenie o RD a tiež potvrdenie o evidencii na UP .. a môže si uplatniť NCZD ..
ak si mala neplatenú predlženú RP tak môže si mng. uplatniť len za mesiace kedy si bola na UP

anjelik007
29. jan 2016

@zalka ahoj, do akej sumy môžem mať príjem za rok 2015, aby si ma manžel mohol uplatniť v daňovom priznaní (časť som poberala rodičovský príspevok a časť zamestnaná)?

majusqa77
29. jan 2016

@anjelik007 3808 (vratane pn alebo materskej)

anjelik007
29. jan 2016

@majusqa77 ´dakujem

samanta82
29. jan 2016

Ahoj.Zaujimalo by ma či si môže manžel na mňa uplatniť vrátenie dane ak som brala dva mesiace podporu,potom som bola evidovaná na up 5.mesiacov a v oktobri som sa zamestnala no od novembra som na pn-ke.

bubik221
29. jan 2016

@zalka ďakujem

andrejka2424
29. jan 2016

@zalka Dobrý deň,môžem aj ja poprosiť o radu? Neviete mi prosím povedať,či si môže manžel uplatniť bonus na dieťa, Mám dieťa z predošlého vzťahu,kde ex neprispieva na malého,je nezamestnaný,nie je ani na úrade práce a už 2 apol roka sa o neho výlučne stará môj manžel. Syn je zverený do mojej opatery súdom. ďakujem

evittam
29. jan 2016

@andrejka2424 Ak sa nenahneváš odpoviem - áno môže si uplatniť DB aj na tvoje dieťa, žijete spolu v jednej domácnosti a to je podstatné. 😉

majusqa77
29. jan 2016

@samanta82 moze, za cas ktory si bola evidovana na up. Avsak do tvojho prijmu sa bude pocitat aj nemocenske a podpora

andrejka2424
29. jan 2016

@evittam
@majusqa77 To ste ma dievčatá potešili,mrzí ma teraz,že aj minulý rok som to neriešila. nemám žiadny príjem,ani podporu.

evittam
29. jan 2016

@andrejka2424 Manžel môže podať dodatočné daňové priznanie aj za r.2014

andrejka2424
29. jan 2016

@evittam to sa dá dotatočne? lebo on normálne minulý rok podla daňové priznanie,aj si uplatnil na mńa ,akurát na môjho syna nie.