Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
prosim poradte mi viac znale v daniach. manzel pracuje,ja som na rd a popri tom mam brigadu. ako treba podat danove. ja sama za seba a mm si ma moze uplatnit? ci ako to je. ja som uplne mimo z toho. dakujem
ahojte babulky, potrebovala by som sa opytat na jednu vec ohladom danoveho, je tu niekto kto by mi poradil?
od maja 2007 do aprila 2015 som bola na RD,
od 15.aprila 2015 som robila na dohodu v kvetinarstve do 31.7.2015 s tym ze som tam bola velmi nespokojna a odisla som.
od 25.8.2015 som zamestnana v sucastnom zamestnani....
musim dolozit sucastnemu zamestnavatelovi potvrdenia o prijme z toho obdobia ked som robila v kvetinarstve?alebo si mozem uplatnit narok len na to obdobie ked som bola v sucastvom zamestnani??
@bluehorsee Všetky príjmy z r. 2015 budú zrátané v DP za rok 2015, to znamená,že ak ti bude robiť ročné zúčtovanie súčasný zamestnávateľ sám ťa vyzve k zdokladovaniu celého roka. Z kvetinárstva ti pošlú potvrdenie o zdaniteľnej mzde, ktoré dáš k ročnému zúčtovaniu resp. k DP
@letuska288 ved to ze ma sucasny zamestnavatel uz vyzval 🙂 no len najhorsie na tom je ze v tom kvetinarstve sme sa rozisli v zlom, kedze som za cele to nestastne obdobie zarobila dokopy asi tak 300 eur a na papieri oficialne asi tak 100 eur..no a ked tam teraz napochodujem s tym ze od nich chcem nejake potvrdenie tak mi ho urcite nedaju 😒
@katuska54 Áno môže si ťa uplatniť manžel. Odrátaš si z NzČD zárobok na dohodu, zo zbytku vyrátaj 19% a tie ti vrátia.
Ty si povinná podať sama za seba DP iba ak si presiahla sumu zárobku 1901,67 € za rok.
@bluehorsee Sú povinný ti vydať potvrdenie o zdaniteľnej mzde, tak ako každý zamestnávateľ.môžu ti ho poslať aj poštou.
@anjelik007 vieš čo nikoho neurážam ... a ak máš taký pocit, že som sa ťa dotkla tak mi tu nevypisuj že niečo nechápeš ,lebo vzorec či tak alebo tak je správny ... a ked sme pri matematike tak tvoj vzorec čo si napísala ty vôbec nie je správny ...
lebo delenie násobenie má prednosť pred sčítavaním a odčítavaním a dospela by si k rozdielnemu číslu pri 10 mesiacov kt. si napr. môže niekto uplatniť
ukážem ti to ... a toto už urážam ...
3803,33- (1000-134)/12* 10 = 3803,33 - 866 / 12 * 10 = 3803,33 - 721,6666 = 3081,6633 nesprávne
(3803,33 -1000+134) /12*10 = 2937,33 /12*10= 2447,775 správne
toť matematiku sa douč ... alebo daj správne zátvorky ...URAZAM TA ... lebo len so správnymi zátvorkami má prednosť sčítanie a odčítavanie pred násobením a delením ... toť matematika
(3803,33- (1000-134)) /12* 10 =
@bluehorsee su povinny ti ho dat ci sa im tl paci alebo nie.
@letuska288 dakujem ti za rady,idem skusit zavolat uctovnikovi z toho kvetinarstva, mozno mi ho vyda on 🙂
@letuska288 mam k tomu priratat aj rd? teda tu smiesnu sumu co dostavame 🙂 takze rd+brigada- odpocitatelna polozka?
@katuska54 Nie, do príjmu sa ti ráta iba zárobok z dohody , rodičovský príspevok nie je príjem. Takže 3803,33- zárobok z dohody= rozdiel a z toho daň ti vrátia
@zalka vypisuješ mi tu tristo vzorcov a do dnešneho dňa neviem, ktorý je správny, si ako panie na úradoch niečo ti povedia a ostatné sa dovtíp a keď ich niekto na niečo upozorní, tak sa ešte tvária urazene. Ja matematiku viem dobre, ale ty si si to musela asi radne naštudovať doma, keď tu takéto vypisuješ. U nás na vysokej škole nebol dôležitý výsledok , ten si ľahko odpíšeš ale postup. A ja stále neviem, ktorý z týchto vzorcov je správny.A keby si vtedy napísala vzorec ako má byť, tak by som sa ťa nepýtala, prečo sa sa odvody z hrubej mzdy neodrátavajú, ale pripočítavajú. Vidím, že pri takých ako ty si to budem musieť naštudovať sama v zákone, lebo potom tu kolujú takéto hlúpe debaty. pekný deň ti prajem 🙂
ahojte, chcela by som sa spytat na rocne zuctovanie dane. prve dva mesiace minuleho roka som bola na MD, od marca som na RD. iny prijem som nemala. personalistka z prace ma vyzvala na podanie rocneho zuctovania dane. ma to v mojom pripade vyznam? rataju sa materska davka, prip. rodicovsky prispevok do prijmov? ak som spravne pochopila, oba su oslobodene od dane. dakujem
@veronika8514 Ty podávať ročné zúčtovanie nemusíš - nemala si zdaniteľný príjem žiadny. Môže si však na teba uplatniť nezdaniteľnú časť manžel - potrebuje k ročnému zúčtovaniu potvrdenie o tvojej MD zo SP a potom o poberaní RD z UPSVaR. MD sa od nezdaniteľnej časti odpočítava, RD nie. 😉
@anjelik007 Prepáč, ale osočuješ a urážaš tu osobu, ktorá je v týchto veciach veľmi zbehlá a sčítaná a veľmi dobre im rozumie. Už veľa ženám veľmi dobre poradila. Takže si to odpusti a začni trošku rozmýšlať. Teda nikdy som nebola matematický génius ale nechápem čomu nerozumieš.
@evittam ja ju neurážam, prečítaj si celú konverzáciu, chcela som vysvetlenie vzorca a ona ho napísala nie zle, ale upravene a preto som sa pýtala prečo je to tak, tak zo mna urobila hlúpu, že neviem matematiku, stačilo jednoduché vysvetlenie, a to že mnohým pomôže, to neznamená, že môže iných urážať ...
@evittam aj ke´d v podstate máš pravdu, lebo to už potom išlo z mojej aj z jej strany takým smerom..
Žienky, pozerám, že ste tu zbehlé. Poprosila by som o radu. Syn pracoval na trvalý pracovný pomer od januára do augusta 2015. Môže si uplatniť NČZD na daňovníka za celý kalendárny rok v daňovom priznaní, alebo len pomernú časť za osem mesiacov? A druhá otázočka, môže si uplatniť na neho súčasne v roku 2015 aj manžel daňový bonus, lebo od októbra 2015 sa stal študentom VŠ? Prídavky sme začali na neho opäť poberať od októbra. Ďakujem.
@anjelik007 nauč sa čítať ... máš tam slovíčka správne a nesprávne,..... čítaj s porozumením ... a sorry už na teba reagovať nebudem ....
ja sa snažím ludom pomôcť ... a neznášam ak ma niekto obvinuje s glupotín ako si to urobila ty ... potom aj moje konanie je také aké je ...
šak si najmudrejšia najdi si tie vzorce to čo je správne aj na iných portáloch, na danovej správe, na porade, na HN poradni ... je toho množstvo , dokonca aj v zákonoch toho je .. šak si inteligentná vysokoškolsky vzdelaná osoba tak by to nemal byť problém pre teba niečo si vygoogliť ...
A sorry u nás bol dôležitý na vysokej škole aj výsledok. Len tak mimochodom ...
Ale aby si nepovedala ešte ti venujem sekundu svojho času
tvoj vzorec čo si písala ty
3803,33- (1000-134)/12* 10 = 3803,33 - 866 / 12 * 10 = 3803,33 - 721,6666 = 3081,6633 NESPRAVNE
môj vzorec čo som ho mala rovno upravený , ktorý si opindala
(3803,33 -1000+134) /12*10 = 2937,33 /12*10= 2447,775 SPRAVNE
a vzorec ktorý je napísaný matematicky správne
(3803,33- (1000-134)) /12* 10 = ................ SPRAVNE
a ak nerozumieš čo za čísla sú použité tak som vzala vzor od teba
NCZD 3803,33
hrubá mzda 1000
odvody zamestnanca 134
12 mesiacov v roku
10 mesiacov splnených podmienok ...
prepáč akú lopatu ešte mám použiť ...
ZBOHOM
@andrejka10 odpoved je 2x áno
syn má nárok na celú nezdaniteľnú čiastku
a áno manžel si môže uplatniť DB na syna za mesiace kedy bol študentom školy, mng. bude ale potrebovať potvrdenie o návšteve školy ..
@evittam dakujem
@zalka Rado sa stalo 😉
@veronika8514
@zalka , ďakujem veeeeľmi pekne. Nebola som si istá. A už vôbec nie, či si môže aj manžel uplatniť súčasne daňový bonus. Super, potešila si ma. Ešte raz ďakujem, si zlatunká. 🙂
@andrejka10 rado sa stalo 🙂 na DB Je nárok za tie mesiace kedy sa poberajú prídavky na dieťa.
@zalka obdivujem ťa, že máš ešte silu písať stále dokola to isté.. všetko tu už bolo vysvetlené 100 x a žienky na tej istej strane položia znovu tú istú otázku.. ja rozmýšlam, či sa im fakt nechce čítať, alebo každá chce mať tú jej situáciu vysvetlenú samostatne.. dokola to isté, len iné čísla..
A ešte za ochotu dostaneš ďakujem v podobe osočovania.. ach jaj, kde tento svet speje 😖
@evita68 ďakujem za podporu,
len mimochodom začínam už používať aj vulgárne slová, lebo keby len na stránke, ale aj v súkromnej pošte ... a ak napíšem niečo raz, druhý raz, tretí raz a vtedy tečú nervy už aj mne, hlavne ak niekto zareaguje ved sa nerozčuluj nemusela si odpísať ... fakt som nemusela ale v dobrej viere som chcela pomôcť a snažím sa písať po lopate, aby pochopil každý, lebo viem, že zákonom sa rozumieť nedá ... ale asi ani to nestačí, asi každej kt. napíše mám venovať osobitnú kapitolu ...
A ešte sa nestalo, aby som niekomu neodpísala ale nevďak vládne svetom, čo už zvykla som si ... že ak tu nie som čo i len tri dni ako som nebola tento víkend .. tak nájdem na fore, i v IP zo 50 správ, takže naj baby pochopia, ak nie som ťuťuli muťuli kolo nich ak chcem pomôcť a poradiť všetkým ... lebo ako si potom vybrať? To si žiadna neuvedomí.... lebo neradia ... no prestáva ma to baviť .
A ešte milujem, správy typu ... som písala na strane xyz 20 príspevok pozrieš sa mi na to .. hlavne že sme o 15 strán dalej ako keby do prdele to robilo tej babe problém skopírovať príspevok , alebo sa ozve po dvoch mesiacoch že ako dalej a ja ani paru nemám kto to je, lebo si nemôžem pamätať ked reálne do týždna poradím zo 50 babám. Fakt do vývrtky niekedy idem.
A pritom tie čísla sú fakt len mizerný detail .. a nič, trošku som vypustila paru, hor sa do práce.

@samanta82 Áno, presne tak 🙂