icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

patulka181
23. feb 2016

Ahojte 🙂 chcela by som sa opýtať je tu niekto kto má "zmáknutý" 🙂 🙂 zákon o cestovných náhradách. Ďakujem veľmi pekne 🙂

evittam
23. feb 2016

@patulka181 Čo konkrétne potrebuješ? Kľudne IP 😉

patulka181
23. feb 2016

Ďakujem IP poslaná 🙂 🙂

vierapo
26. feb 2016

Dobrý deň, pomôže mi nejaká dobrá dušička urobiť daňové priznanie FO typu A? ďakujem

gabriellka
26. feb 2016

@vierapo môžeš poslať údaje.

vierapo
26. feb 2016

@gabriellka ahoj, ešte sa tu neviem orientovať, ako to tu funguje. Tuto to napíšem, alebo je aj nejaké okienko, kde to čítame len my dve ?

vierapo
26. feb 2016

🙂

miriam05
27. feb 2016

Ahojte, prosím Vás, neviete mi poradiť? robím DP pre muža..odpracoval 6 mesiacov, zvyšok vedený na ÚP...v potvrdení o príjme má v riadku 07 (nezdaniteľné časti základu dane) uvedené, že sa prihliadalo na sumu 1901,64 eur (to je 6/12 z ročnej nezd. časti)..len túto sumu mu môžem uplatniť v DP?? alebo môžem uplatniť celú sumu 3803,33??? myslím, že sa môže celá...ale toto v potvrdení ma doplietlo..vopred vďaka za odpoveď.

gabriellka
27. feb 2016

@miriam05 môžeš mu celú

molly28
27. feb 2016

DNES SOM PRIšLA NA TO, žE MY TU CHYBA LUPA.... LAHKO BY SME VYHLADALI CO CHCEME....

miriam05
28. feb 2016

@gabriellka prosím Vás, môžem sa opýtať, vyplňam aj prílohu č. 2 týkajúcu sa poistenia??? či to nechávam voľné?? vopred Vám veľmi pekne ďakujem

gabriellka
28. feb 2016

Vyplnate B-cko?

yannalendy
29. feb 2016

Ahojte maminy, ja by som tiez potrebovala radu, ak by mi niekto vedel pomoct kto sa tomu lepsie rozumie. Robim muzovi d priznanie, on je szco....potrebujeme co najviac navysit zaklad dane, lebo ideme ziadat o hypoteku. Mozem mu neodradat zdanitelnu polozku na danovnika? Alebo je to povinne? Tiez si on zvykol kazdy rok uplatnit danovy bonus na deti....mohla by som si ten danovy bonus dat ja? ale ja som na rodicovskej dovolenke, bez akehokolvek ineho prijmu....tak ja som si ani neplanovala robit danove, len ma napadlo, ci by som si ten bonus nemohla uplatnit ja. Vopred vdaka za odpoved 😉

evittam
29. feb 2016

@yannalendy Pokial si na RD nemôzes si uplatnit DB, narok na DB vznika len ak by tvoj prijem dosiahol min.2280Eur-za r.2015.

yannalendy
29. feb 2016

@evittam dakujem za odpoved 🙂 a tu nezdanitelnu cast na danovnika je szco povinna si uplatnit alebo je to dobrovolne?

david93
29. feb 2016

@yannalendy pri hypotéke sa posudzujú príjmy, čiže obrat ani nie tak čistý zisk

gabriela_michaela
29. feb 2016

Prosim, kde najdem tlacivo DP typ B za r. 2015 na vypisanie, nie len vzor...?

gabriela_michaela
1. mar 2016

@zalka dakujem pekne a viem si to prosim ta potom aj ulozit do pocitaca a neskor dorobit a vytlacit aj o dva tri dni?

zalka
1. mar 2016

@gabriela_michaela tak to netuším, to je priamo na danovej správe

gabriela_michaela
2. mar 2016

@zalka aj tak dakujem pekne 🙂

m_lucia
2. mar 2016

yannalendy ahoj. pri hypoteke sa budu pozerat podla mojho nazoru na zaklad dane z r. 43... pripadne mozno r.72. mozes sa opytat v banke. podla mna je zbytocne neuplatnovat nezdanitelnu cast a danovy bonus a platit vyssiu dan...vychadzala som z DP typ B za r. 2015

gabriellka
2. mar 2016

@m_lucia myslím si to isté

katesocka
2. mar 2016

Ahoj, chcela by som vás poprosiť o radu. Robím daňové priznanie pre svokra. Od januára 2015 do polky septembra 2015 bol na predčasnom dôchodku a potom bol na starobnom dôchodku. V novembri a decembri robil na dohodu (príjem mal okolo 400 eur). Zadáva sa do DP aj dôchodok (4200 eur za rok)? Potom zníženie základu dane bude 0? Nemám pred sebou jeho ročné zúčtovanie, ale marí sa mi, že mal zrazené preddavky na daň cca 40 eur, to znamená, že by toľko mal mať preplatok?
Neviem, či výška dôchodku má na to nejaký vplyv.
Ďakujem dopredu za odpovede.

m_lucia
2. mar 2016

@katesocka dochodok znizuje nezdanitelnu cast danovnika...cize svokor nema narok na ziadnu nezdanitelnu cast

avsak ked ma danovnik zdanitelny prijem nizsi ako polovica nezdanitelnej casti, z takehoto prijmu sa dan neplati...je od dane oslobodeny...preddavky my vratia... teda ak nemal ine zdanitelne prijmy a tych 400 eur je vsetko co za rok 2015 zarobil

katesocka
2. mar 2016

@m_lucia To je všetko, iný zdaniteľný príjem nemal. Čiže v DP zaškrtnem, že poberal prímy podľa § 11 (neviem presne ako to tam je, jednoducho dôchodok), ale celkovú sumu dôchodkov nevypíšem a zvyšok DP vyplním klasicky podľa ročného zúčtovania?

david93
2. mar 2016

prosím vás o radu - ide o odpočet na manželku, ktorá poberala materské, zo Sociálnej poisťovne dostala potvrdenie o materskom za 01-02/2015, vyplatené vo februári a marci 2015, nemalo by tam byť aj za december 2014 vyplatené v januári? ďakujem vopred!!!

feriste
2. mar 2016

Je tu niekto ochotný mi pomôcť s daňovým priznaním? Min.rok som poberala rodičak+ 3 mesiace som bola zamestnaná..

m_lucia
2. mar 2016

@katesocka mala by si uviest aj vysku dochodku, ale na konecny vysledok to nema vplyv, lebo v danom pripade sa neuplatnuje nezdanitelna cast...

m_lucia
2. mar 2016

@feriste danove by ti mal spravit zamestnavatel, ci?