icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

gumkac19
10. mar 2017

@laciko nemusis si ani stahovat ziaden program.. https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s... staci ze pojdes na fin.spravu a vyberies si potrebny doklad ktory online vyplnis a vytlacis 🙂

majusqa77
10. mar 2017

@sadul nic. ved v DP uvadzas komu a kolko. vyhlasenie a potvrdenie je pre tych, co im robili rocne zuctovanie v praci

sadul
10. mar 2017

@majusqa77 ahaaa.dakujem.lebo som si myslela ze aj to treba dolozit.dakujem velmi pekne

ajka81
12. mar 2017

Ahoj, viete mi niekto poradiť z príjmov z predaja rozdostavaneho domu - bezpodielove spoluvlastnictvo?? bližšie info napišem potom - dik 🙂

lucka_ke
12. mar 2017

@ajka81 ak nebol zapísaný v katastri tak len pozemok a materiál ako ostatné príjmy

marry1515
13. mar 2017

Ahojte baby... Mozno tu niekde je odpoved na moju otazku ale nemam kedy hladat tak preto by som poprosila niekoho o rychlu odpoved....

Rodim ocinovi danove kedze chce pausalne vydavky... Doteraz mal skutocne, lenze uctovnicka mu poslednu fakturu dec.2015 a rovnako odvody za dec. nezauctovala..
Mozem tieto dve polozky zauctovat pausalne v dan priz za rok 2016?

marry1515
13. mar 2017

@marry1515
*robim 😂

mysicka123
13. mar 2017

@marry1515 Ahoj, faktura 2015 december myslis prijem ? Ak ano, ide o prijem roku 2016 v tom pripade, ak inkaso faktury bolo v roku 2016.
Co sa tyka odvodov, postupujes orvnako, tj ak boli uhradene v roku 2016, zahrnas do roku 2016, tj pausal navysujes o tieto odvody.

Podtsta jednoduchého ucta je v tom, ze prijmy a výdavky delis do prislusnych rokov podla toho, kedy dojde k uhrade resp inkasu

lenocka5685
13. mar 2017

Mám takú otázku som rozvedená ale žijem zo svojím ex v jednej domácnosti máme dve deti momentálne som na rodičovskej dovolenke môže s možnosťou on dať do daňového lebo son stoho jeleň jede mi vraví áno druhý nie tak teraz neviem

lucka_ke
13. mar 2017

@lenocka5685 daňový bonus na deti? alebo odpočet na teba? upresni

lenocka5685
13. mar 2017

@lucka_ke deti viem že môže ale či mňa si môže keď sme rozvedeny

lucka_ke
13. mar 2017

@lenocka5685 nie, len manželku

lenocka5685
13. mar 2017

@lucka_ke ďakujem

ootaznik
13. mar 2017

Pri DP mi max.pomohla mysicka123, takže Misku len odporúčam a patrí jej obrovské Ďakujem 👍 🙂

veonka
13. mar 2017

Ahojte, poradí mi tu prosím niekto? Manžel bude podávať daňové priznanie a potrebovala by som vedieť, keĎ som bola minulý rok do 30.3. ešte na rodičovskej, môže si za tie tri mesiace odpočítať niečo na mňa ako manželku? A ako presnejšie? Ďakujem srdečne za radu

sadul
13. mar 2017

@veonka a zvysok roka boli vlastne prijmy?

lucka_ke
14. mar 2017

@veonka áno za 3 mesiace, ale súčasne musí prihliadať na tvoje príjmy, čiže veľmi záleží na tom koľko si zarobila

mysicka123
14. mar 2017

@ootaznik dakujem velmi krasne aj ja za super spolupracu😘

mysicka123
14. mar 2017

Ak tvoj vlastny prijem bol od 31.3.2016 do 31.12.2016vyssi ako 3803.33 eura v uhrne,nema manzel narok na odpo polozku na teba. Ak by bol tvoj vlastny prijem nizsi ako 3803.33 eura,tak si moze uplatnit rozdiel 3803.33-tvoj uhrn prijmu za 31.3.2016az31.3.2016

mysicka123
14. mar 2017

@veonka bohuzial spm ta zabudla oznacit pri odpovedi. Kuk moj koment😉

veonka
14. mar 2017

@mysicka123
@lucka_ke
@sadul
Ďakujem ženy za reakcie. Verím, že vďaka Vám sa z toho s mužom vysomárime. Ja som nemala v roku 2016 žiadny príjem, iba rodičovský príspevok v mesiacoch január, február, marec. 30.3.2016 mal syn 3 roky, takže vtedy mi rodičák skončil. Malého mi do školky nevzali, takže som s ním doma a som bez prijmu. Manžel má TPP a okrem neho nemá iný príjem. Máme jedno dieťa.
Takže si môže dať na mňa odpo položku a v akej výške to je prosím? Ďakujem Vám, ste zlaté. Pekný večer.

lucka_ke
15. mar 2017

@veonka a po skončení rodičovského si vedená na úrade práce? ak áno tak potom môže odpočet za celý rok na teba

evittam
15. mar 2017

@veonka A DB na dieťa je 21,41 Eur/mesiac. Neuplatňuje si ho mesačne?

gabriellka
15. mar 2017

ahojte, mm je szčo. v predmete má "Podnikateľské poradenstvo v oblasti obchodu a služieb" podľa mňa by to mal byť prac.pomer, lebo pracuje ako predajca v obch.centre
V aug.prijal jednu platbu na svoj účet, kt.využíva na podnikanie. Ale to bola záloha za zámkovú dlažbu, ktorú zákazníkovi objednal a následne vyplatil túto dlalžbu svojmu "zamestnávatelovi". Doklady o tom nie sú. účtovníčka mu robí dp cez paušál, mal sa s daňou pohybovať okolo nuly a teraz ked tam dá tento príjem 3600 €, tak mu vychádza daň 700 €. Presviedča ma že ten príjem mu musí zahrnúť do dp a jej argumenty aj majú logiku, toto by som nespochybňovala.
Dá sa s tým niečo robiť? Premýšľala som že by sme prešli na skutočné výdavky, mohla by som mu tam dať nejaké cesty, kupovali sme aj PC, čiže máme aj nejaké bločky čo by mohli ísť do účtovníctva, ale stále premýšľam čo s tým príjmom. Logicky s jeho predmetom činn.mu nemôže dať faktúru za predaj zámkovej dlažby, resp.možno by mohol ale mal by mať aj nejaký doklad že tú dlažbu pred tým kúpil. ženy pomoooooccc

veonka
15. mar 2017

@evittam áno, ten daňový bonus si uplatňuje.
@lucka_ke ☹ nie som vedená na upsvar, keby som to vedela, tak by som sa hlásila veru.
Takže keď nie som vedená, koľko si môže odpočítať?

lucka_ke
15. mar 2017

@veonka a teraz si ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov bez rodičovského príspevku? ak áno tak len tie tri mesiace

veonka
15. mar 2017

@lucka_ke jj, tak som ako píšeš. Čiže za január, február a marec by si mohol odpočítať. A to mám rátať z tej sumy 3 803,33 ? alebo ?

lucka_ke
15. mar 2017

@veonka 3803,33/12*3

lucka_ke
15. mar 2017

@veonka oplatí sa ti zaevidovať na ÚP ak manžel má dosť vysoké príjmy, dá sa odpočet za tie mesiace, kedy k 1. dňu v mesiaci si evidovaná, čiže ešte stíhaš apríl - december

laciko
15. mar 2017

viete mi poradiť? prosím, ako sa účtuje cesta na mojom súkromnom aute, tie , ktoré som absolvovala na podnikanie. ked to dávam paušálne, sú tam dosť vysoké dane. píše sa každý kilometer a odkial kam? a ako sa to prepočítava? poradíte mi???