Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
ahojte baby,chcem sa opytat,minuly rok 1. maja 2011 som nastupila do prace ale poberam aj rodicovsky prispevok,ako to je potom s danami,bojim sa aby som neplatila vysoku dat,ci???
dakujem 🙂
@tatolu, to, kedy vznikol TPP nie je podstatné, dôležité je, aby v roku 2012 mal zdaniteľné príjmy aspoň 6 mesiacov a dosiahol hranicu nad 2233,20 Eur. keďže sa v roku 2012 zvyšovala minimálna mzda, je aj hranica pre zamestnaneckú prémiu vyššia.
@meza, rodičovský príspevok sa nepokladá za zdaniteľný príjem, takže z neho dane platiť nebudeš.
@angua27 Vďaka 😉 Iba tak teoreticky... Ak by niekto pracoval v jednom roku min.6 mesiacov a dosiahol by potrebnú sumu a potom dal výpoveď povedzme po 8.mesiaci v práci - za tých 6 mesiacov dostane zamestnaneckú prémiu a potom ďalší rok môže zas začať s "čistým štítom" a zas zopakovať ako rok predtým, tak znovu dostane zamestnaneckú prémiu? Zvláštne... No je tu predpoklad, že nie je taká veľká nezamestnanosť a nie je problém náisť robotu 😀 😀 😀 😀 😀
Dievcata, aj ja mam jednu otazku ohladom danoveho priznania. Minuly rok som pracovala od januara do konca maja v jednej firme. Potom od juna do augusta som bola na urade prace. Od konca augusta do konca oktobra som mala TPP. Ale od novembra som opat evidovana na UP. Poberala som aj podporu v nezamestnanosti. Myslite, ze mam narok na vratenie dane, pripadne, mozem si to vratenie dane narokovat cez manzela? Musim davat danove, aj ked to budem uplatnovat /ak mam teda narok/ cez manzela? Dakujem, ste zlate.
ahojte aj ja sa chcem opytat.v roku 2011 som pracovala na dohodu, nepresiahla so tu sumu 3559 (cca),čiže podavam si danove + vratia mi dan. Mala som aj rodicovsky prispevok-ale ten sa tam nezapocitava.Manzel pracuje,danovy bonus na syna ma on. Rok predtym pri rocnom zuctovani za 2010 mal bonus na maleho aj na mna mu tam nieco vyslo. Aj teraz ma na to narok,alebo je to uz iny pripad ked ja som na dohodu a podavam si ja za seba danove priznanie?dakujem velmi pekne za radu 😉
@seviliana, ak si v roku 2011 zarobila viac ako 1779,65 Eur, tak si daňové musíš podať. či Ti vrátia dane, to Ti neviem napísať, keďže na to by som potrebovala konkrétnejšie informácie.
ak si zarobila menej ako 3559,30 (príjmy + podpora), tak si ten rozdiel čo Ti výde ak od 3559,30 odpočítaš príjmy (zo zamestnaní + podpora), môže manžel uplatniť na Teba vo svojom daňovom.
@alias313, ak si zarobila menej ako 3559,30 tak od tejto sumy odpočítaš, to čo si zarobila a ten rozdiel si môže manžel uplatniť vo svojom daňovom. a to aj v prípade, že si robíš vlastné daňové.
,angua27 dakujem velmi pekne za odpoved.tak to si nebudeme uplatnovat, ja som zarobila 3500,takže to sa neoplati 😉 ked som volala na danove,tak mi tvrdili ze pokial zarobim do 1779,65 nemusim podavat danove a dan sa mi vrati, ak som zarobila nad tu sumu a do sumy 3559,30 tak som povinna podat danove priznanie a dan sa mi tiez vrati...
ahojte,mám na vás otázočku.
od min.roka 1.10.2011 som začala podnikať.súčasne som aj doma na rodičovskej dovolenke s 2 deťmi.za toto obdobie som mala príjem len 33 eur.nakoľko podľa zákona nie som povinná podávať DP,tak som si ho zatiaľ nepodala a ani som sa ,,nechystala,,.Od manžela v práci žiadali potvrdenie o výške mojho rodičovského príspevku za jednotlivé mesiace z úradu práce a keďže som získala živnosť,tak chceli aj odo mňa potvrdenie o výške príjmu.ja som mu papier z ÚP dala,ale keďže som nepodávala DP ,tak som mu dala len čestné vyhlásenie,že moj príjem z podnikania od 1.10.-31.12.2011 bol vo výške 33eur.lenže v manž.zamestnaní mu toto vyhlásenie nevzali ,a ževraj si musím podať DP a dokonca len do 24.2. mu to vezmú.a preto sa chcem spýtať,čo teraz s tým mám robiť.vraj,keď si nepodám DP,tak ani manželovi ho v práci neurobia a má si ho urobiť sám.ako teraz ďalej postupovať.
@terina25, hranicu si nepresiahla, ale ako podnikateľský subjekt máš povinnosť podávať daňové priznanie bez ohľadu na to, či máš zisk, alebo stratu. založením živnosti si sa stala podnikateľským subjektom, pre ktorého platia iné paragrafy ako pre fyzickú osobu - nepodnikateľa.
Je pravda ze ak dôchodca ma z uspor v banke dan nad 1799,65.-eur,tak mu ich vratia,ak poziada?A ak je to len do 1779,65.- tak mu nevratia nic.? Dakujem
@terina25, nakoniec máš pravdu. nenašla som paragraf, v ktorom by sa hovorilo, že živnostník je povinný podávať daňové priznanie. povinnosť podávať daňové priznanie je pre ľudí, ktorý majú príjmy vyššie ako 1.779,- Eur, pre tých, ktorý boli zamestnaný a aj podnikali a pre živnostníkovi, iba ak vykazujú stratu.
napriek tomu však odporúčam podať daňové priznanie všetkým svojim klientom, keď podnikajú.
keď si zoberieš Tvoj prípad, zarobila si 33,- Eur, ale zaplatila si na zdravotnom poistnom 3 x 46,06 =138,18 Eur. ak od príjmu odrátaš 40% paušálne výdaje 13,2 a poistné 138,18, tak si v strate 118,38 Eur a máš povinnosť podávať daňové priznanie. §32 ods. 1 zákona o dani z príjmov.
@angua27. Ahoj, vidím, že si veľmi zbehlá v oblasti daní a tak mám na teba jednu otázku, ak dovolíš 😀
Zamestnanec bol zamestnaný v organizácií od 2 do 5 mesiaca, potom úrad práce, potom bol znova zamestnaný od 10 mesiaca a prakticky doteraz. Jeho príjem - spolu je: 3 376,28 €. Má jedno dieťa, ktoré študovalo na VŠ do 19.mája 2011. Daňový bonus nepoberal. Má teraz naňho pri RZ dane nárok. Ak áno, za aké mesiace? Spätne za január až apríl 2011?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď 😉
@terina25, ako, že neplatíš žiadne poistné. sociálne poistenie je prvý rok živnosti odpustené, ale zdravotné je nutné platiť od začiatku živnosti. alebo Ti na zdravotke povedali niečo iné?
@linddi, nárok na bonus má iba za tie mesiace, v ktorých poberal minimálne 50% z minimálnej mzdy, čiže ak pracoval 2-5, tak za tieto mesiace mu môžeš priznať bonus.
@angua27 Ahoj, chcem sa spýtať. Pýtala sa ma jedna kamoška ohľadne jej priateľa.. Mal viac zamestnávateľov a aj dohôd. V zamestnaní mu idú robiť RZD. Vraj mu niekto poradil, že keď si nedá do RZD dohody, tak mu vrátia viac dane.
Ale ja s tým nesúhlasím. Veď tento rok sa nedá už ničím znížiť základ dane aby mu viac vracali nie? Teda keď sa už poistky ani III. pilier nedajú k tomuto účelu využiť.
Mne to vychádza tak, že či prizná alebo nie, tak by to mal mať cca jedna k jednej. Či sa mýlim? Nebol ani na PN ani nič. Ďakujem za odpoveď 😉
@mimi321, ak by nepriznal dohody, tak daň z nich strhnutá by sa mu nemala ako vrátiť, čiže by mu vracali iba toľko, koľko zaplatil naviac cez TPP. ak však dohody neprizná, vedome uvádza pri RZD nesprávne údaje a daňový úrad mu na to príde, keďže každý zamestnávateľ zasiela štvrťročné, resp. ročné prehľady sthnutých daní zamestnancov. ja by som to, čo chce spraviť on nerobila.
ahojte, prosim vas o radu. mam TPP na Slovensku u jedneho zamestnavatela. od novembra mam polovicny uvazok (okrem toho TPP) v cechach. staci, ked mi v oboch zamestnaniach urobia RZD - jedno na Slovensku a druhe v cechach alebo treba to danove priznanie na Slovensku vyplnit nejako inak?
dakujem.
@mabumi, ako občan SR, s tým, že si žila viac ako polovicu roka na SK, tak si rezidentom v SR. daňové si musíš podávať za celosvetové príjmy tu. v Čechách Ti môžu spraviť ročné zúčtovanie, ale na Slovensku si budeš musieť podať riadne daňové priznanie, nielen RZD. v ňom priznáš príjmy z ČR a zároveň ich výjmeš zo zdaňovania. v podstate je to informatívny úkon, ale je nutné to urobiť.

@angua27 Ďakujem 😉 A tie príjmy v sume1.902,- Eur je asi v hrubom, však?