icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

evittam
4. mar 2018

@lucya89 Od 18.1.je vedená na UPSVaR. Takze môže.

majusqa77
4. mar 2018

@evittam ale rozhodujuci je stav k 1vemu... ..takze ani podla mna nie

evittam
4. mar 2018

@majusqa77 Aha, tak to som nevedela. Dik za opravu.

zuzana030
Autor odpoveď zmazal
nikolca
11. mar 2018

prosim vas viete mi niekto poradiť vypisala som si DP na stranke finančnej spravy a neviem prečo ale nejde mi vytlačiť,vypisane by malo byt dobre neukazalo mi tam po oprave žiadnu chybu ale ked chcem vytlačiť najprv mi vyskočilo okienko s čiernym DP ktore bolo nevyplnene to som zrušila a teraz ked chcem vytlačiť tak mi tam stale ukazuje proces nemôže ziskat pristup k suboru pretože dany subor prave použiva iny proces,neviem fakt ako to mam vytlačit a už by som to rada odovzdala😒

cencula
24. mar 2018

Prosim vas ma niekto skusenosti s DP ked je zamestnanec a vyhral nad 350 euro? Kde sa ta vyhra da do DP typu B do ktoreho riadku? Vyhra bola 4. Miesto v tipsport je to nepenazna vyhra v hodnote 4000 euro. Ja by som to dala do Vlll. oddielu riadok 9.

A ked je zmluva o umeleckom vykone a licencna zmluva? To by som dala Vlll. Riadok 7, ale neviem ci je to spravne. Dakujem

mima283
26. mar 2018

ahojte, potrebovala by som od vás poradiť, lebo ja som stratená. brat je FO, príjmy má len zo závislej činnosti. Pracuje cez slovenskú agentúru, vo firme na slovensku, lenže potvrdenia o zdaniteľných príjmoch mu prišli dve, jedno s eurami a druhé s českými korunami. Má tam konkrétne 32 840 CZK, odvody 0, preddavky na daň 0. viem, ako o mám priznať v slovenskom daňovom priznaní, ale neviem, či treba podať priznanie aj do ČR, a ak áno, vôbec netuším, ako o vyplniť. či tam tiež treba priznať komplet celý príjem zo všetkých krajín, či len ten český, keďže je nerezident. Volala som aj do tej agentúry a tam sú úplne mimo, dokonca ma presviedčajú, že musel isto pracovať v ČR, keď am má aj CZK a on am pritom ani nikdy v živote nebol. Ak by sa našla dáka dobrá duša, ktorá by mi bola ochotná odpovedať na otázky, bola by som veľmi vďačná, lebo už včera bolo neskoro. Ďakujem 🙂

mima283
26. mar 2018

vynecháva mi T a V a sem tam si o nevšimnem, tak dúfam, že to rozlúštite

lucka_ke
26. mar 2018

@mima283 treba pozrieť pracovnú zmluvu, tam musí byť presne uvedené pre koho pracuje a kde je miesto výkonu práce

mima283
26. mar 2018

@lucka_ke aha a pokiaľ je miesto výkonu práce u na slovensku, tak nemusí podávať DP do čiech?

lucka_ke
26. mar 2018

@cencula výhra tak ako píšeš (rozdiel nad 350 Eur), ale z umeleckého výkonu Tab. 1 buď 5 alebo 12, podľa toho o čo konkrétne išlo

lucka_ke
26. mar 2018

@mima283 nevidela som danú zmluvu, ťažko sa k tomu vyjadriť, ale ak výplatu dostával v Eurách a pracoval na Slovensku, tak by mal podávať len tu...

mima283
26. mar 2018

@lucka_ke no miesto vykonu prace ma pisanu bratislavu, s cr tam nie je nic pisane. Vyplatne pasky ma ale 2 kazdy mesiac. Na jednej € a na druhej CZK,napriek tomu, ze robi len na slovensku. Ach musim sa dako spojit s tou ich mzdarkou, ale ta sa rozhodla nedvihat, takze to bude dlhy boj. Netusim ani ako mam to ceske priznanie vyplnit, ani nic. Vobec vlastne ani neviem, preco mu tie papiere poslali, ked si daval ziadost, aby mu urobili DP oni....ale dakujem aj tak

lastovicka01
26. mar 2018

Prosim o radu minuly rok som bola cely na rodicovskej, na dohodu som odpracovala sumu 257 eur a za prenajom bytu mi prislo na ucet 1153 eur.firma kde som robila na dohodu mi robila rocne zuctovanie a vratili mi 95 eur.Prosim musim podavat danove priznanie?alebo by stacilo len oznamenie ze prijem z prenajmu neprekrocil vysku (len neviem aka je za rok 2017,v minulosti som to tak robila)dakujem

maminuska
26. mar 2018

@mima283 kto je na výplatnej páske zamestnávateľ , resp. kto mu vydal potvrdenie o zdaniteľných príjmoch ?

maminuska
26. mar 2018

@mima283 česká firma alebo slovenská ?

mima283
26. mar 2018

@maminuska na potvrdeni s € je firma so sidlom na slovensku, na potvrdeni s CZK firma so sidlom v CR

maminuska
26. mar 2018

@mima283 ak má dva príjmy od dvoch zamestnávateľov , musí mať aj dve zmluvy . Musíš do zmlúv a to do obidvoch .

maminuska
26. mar 2018

čo sa týka podania daňového priznania v CZ, tak sa riadiš medzinárodnou zmluvou o zamedzení dvojitého zdanenia . Určuješ koho rezidentom je , daňovým poplatníkom . Ak vy konával prácu - zamestnanie v CZ, tak dane odvádza v CZ a na SR zdaňuje celosvetové príjmy. Ak však pracoval pre CZ spoločnosť na území SR , tak zdroj príjmu je SR ...ale tu mi uniká kto bol teda zamestnávateľom a kde sa odvádzalo poistné. Príjem mu môže byť vyplácaný od zahraničnej osoby aj na uzemí SR ale potom prostredníctvom inej osoby ( agentury ) , tá sa pre tieto účely stáva zamestnávateľom .

lucka_ke
26. mar 2018

@lastovicka01 celkovo nemáš povinnosť podať, lebo celkové tvoje príjmy neprekročili 1901,67 Eur, ale ročné zčtovanie ti nemali urobiť, lebo si mala viac druhov príjmov

lastovicka01
26. mar 2018

@lucka_ke mam dat teraz tej firme opravit a vratit im tu sumu?

mima283
26. mar 2018

@maminuska no praveze odvody a preddavky boli odvadzane len zo slovenskeho prijmu. Na tom ceskom ma len prijem v CZK, ale absolutne ziadne odvody ani nic, vsade sama 0. Ja uz sa v tom zacinam uplne stracat. V zmluve nie je o CR ani slovo, pracuje len na SK

mima283
26. mar 2018

@maminuska a ano je to agentura

maminuska
26. mar 2018

@mima283 vieš tažko mne ti je na to odpovedať, keď neviem kto mu príjem vypláca, na základe čoho . Odvody sa nezrážajú len v prípade zahraničných zamestnancov,ako sa na to pozerám nedáva mi to nijak zmysel. Vždy musí byť ten prijem niekde prvotne danený jedine ak by mu nevychádzali preddavky , to znamená že by ten jeho príjem bol veľmi nízky.

mima283
26. mar 2018

@maminuska nevadilo by ti, kebyže ti pošlem ie jeho ročné zúčtovania do súkromnej správy, že by si mi z toho možno vedela povedať, či podať DP aj do čiech?

maminuska
26. mar 2018

@mima283 do Čiech podľa mňa určite nie. Je rezidentom SR a pracoval len na SR.

lucka_ke
26. mar 2018

@lastovicka01 oni ti vôbec nemali ročné zúčtovanie robiť, ak si mala viac druhov príjmov, môžeš si za seba podať DP typ B, kde uvedieš príjmy zo zamestnania a prenájmu, zo zam. ti výjde preplatok (lebo si uplatníš nezd. časť na daňovníka), ale z prenájmu neviem, lebo neviem aké výdavky si mala s danou nehnuteľnosťou, ale je predpoklad, že nejaká daň bude, čiže celkový tvoj preplatok bude nižší ako si dostala teraz, chápeme sa? keby ti nerobili ročné zúčtovanie, nie si povinná robiť DP, ale môžeš, ak ti vychádza preplatok

mima283
26. mar 2018

@maminuska no ved to dava zmysel aj mne. Zaplatit dan na sr, kedze pracoval len tu. Ale cele je to nejake divne...jeho mzdarka mi napisala a odbila ma s tym, ze mam zavolat v stredu

molly28
16. aug 2018

SÚRNE... prosím vás je tu niekto, kto vypisoval tlačivo EU/ER-form... Človek ktorý pracoval v Holandsku to potrebuje k vrátení daní :(

vladka2503
2. máj 2020

ahojte, sleduje to tu ešte niekto ? potrebovala by som poradiť ohľadom PHM.. robím dodatočne auta za rok 2018 , robím knihú jázd , avšak keď som zadala všetky bločky tak je to málo k reálne nabehnutým km auta.. neviem ako to tam mám dohodiť. ide o to, že za rok 2019 si pán dal urobiť paušál ale zadal už počiatočný stav k 1.1.2019 takže tam už s km hýbať neviem .. myslela som, že tam nejako kliknem súkromnú jazdu alebo neviem čo ale nevidím to tam v možnostiach .. alebo napíšem, že stratil blok a pôjdem do minusového stavu v nádrži alebo ako by ste to robili Vy. Niesom účtovníčka , len pomáham na rýchlo , nakoľko knihu jázd som robila často ale s týmto som sa nestretla , ďakujem za odpovede 🙂