icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

obcansr
30. jan 2013

@evita68 no z dotácie platí len odvody

evita68
30. jan 2013

@obcansr no takže nemôžeš tvrdiť, že z nej nič neminul.. 🙂

v tomto prípade pôjde do príjmov aj výdavkov len tá časť, ktorú minul.. ostatné zostáva v záväzkoch a na účte

obcansr
30. jan 2013

@evita68 sorry myslela som že nič hmotné z toho nekúpil odvody ma nenapadli .... Díky za rady prajem pekný večer 🙂

luci79
31. jan 2013

@angua27
Ahojte, mam otazocku...som na rodicovskej, ulavu na daniach si na mna poziada manzel v praci...len sa chcem opytat ako je to a co mam robit, ako postupovat, ked mame byt v podnajme a odvadzame zan dan z prenajmu...dakujem pekne za odpovede... 😉

obcansr
31. jan 2013

evita68 a teraz ma napadlo že on jednoduché učto nevedie takže ten príspevok musí dat ako príjem a celý zdanit či ako to je uplatní tých 40% paušal či ako ....

angua27
autor
31. jan 2013

@luci79, ak prenajímate byt a platíte za neho daň, tak to spadá do Tvojich príjmov. závisí výška príjmu s toho, ako máte s manželom dohodnuté, kto zdaňuje tento príjem. ak idete pol na pol, tak polovica príjmu z prenájmu, je Tvoj príjem o ktorý sa znižuje nezdaniteľná čiaska na Teba u manžela. ak ide celý nájom do manželovho priznania, tak na Teba si uplatní celú čiastku. ak ide celý nájom na Teba, tak zase o tú čiastku ponížiš nezdaniteľnú čiastku na Teba v manželovom prinaní.
a nezabudnite ten príjme z prenájmu dať do niektorého daňového priznania, podľa toho ako si to delíte, alebo nedelíte. 😉

angua27
autor
31. jan 2013

@obcansr, ak si otec uplatňuje paušálne výdaje, tak dotácia ide celá do jeho príjmov a uplatní sa 40% výdajov + odvody zaplatené do sp a zp.

evita68
31. jan 2013

@luci79 ak má manžel príjem z tohto prenájmu, musí si sám podať DP typu B, nemôže požiadať v práci o ročné zúčtovanie

evita68
31. jan 2013

@obcansr no ja by som určite neuplatnila paušálne výdavky, pretože sa mu to z hľadiska odvodov neoplatí.. lebo do jeho vymer. základu pre výpočet odvodov pôjde aj celá dotácia.. určite radšej účtovníctvo

cristi
1. feb 2013

@angua27 ahoj,chcela by som ta poziadat o radu...vidim ,ze si v problematike danoveho priznania doma 🙂
za rok 2012 som bola na RD do 21.10-od 22.10.som nastupila znova do prace,z ktorej som v roku 2009 odchadzala na MD.Ide o to ,ze od toho 22.10.do 5.11.som cerpala dovolenku,za ktoru mi bolo vyplatene spolu 143eur.od 6.11.som nastupila znovu na dalsiu MD.Vcera mi poslali zo zamestnania POTVRDENIE o prijmoch FO zo zavislej cinnosti....adt.kde sa uvadza,ze uhrn preddavkov som mala 0eur.To znamena,ze nemusim podavat danove priznanie? dakujem za odpoved.. 🙂

angua27
autor
1. feb 2013

@cristi, správne uvažuješ. keďže si nedosiahla hranicu príjmov, za ktoré je potrebné podať daňové priznanie a preddavky Ti stiahnuté neboli, daňové podávať nemusíš. 😉

cristi
1. feb 2013

@angua27 dakujem za rychlu odpoved 🙂 mam este jednu otazku.. v minulom roku som si zacala platit DNP ,ktore mi zo zakona zanikla v oktobri..dalo by sa v mojom pripade uplatnit si vratenie dane z tohto poistenia?

angua27
autor
1. feb 2013

@cristi, bohužiaľ nie. keďže nemáš žiadne daňové povinnosti a neuhrádzala si ani preddavky na daň, tak Ti nemajú čo vrátiť. daňový úrad vždy platí maximálne to, čo si od daňovníka dopredu vybral a nemá na to nárok. navyše neplatí nič.

cristi
1. feb 2013

@angua27 to je v poriadku 🙂 ked nemam narok,nevadi... 😉 ine by bolo,ak by som neskor zstila,ze som si mohla z DNP uplatnit vratenie dane a z mojej neznalosti zakonov som tak nespravila .... 😝 este raz ti velmi pekne dakujem za odpoved 🙂 pekny dnik ti prajem 😵

kateslad
1. feb 2013

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Od 5.4.2012 som na materskej dovolenke, dovtedy som pracovala a od 29.novembra 2012 poberám rodičovský príspevok. Zamestnávateľ mi zaslal tlačivá na ročné zúčtovanie dane a taktiež potvrdenie o príjme za rok 2012, mám tak vyčíslenú sumu úhrn preddavkov na daň 1338€, táto suma mi bude vrátená, keď požiadam o ročné zúčtovanie dane??Potrebujem k tomu aj potvrdenie zo sociálky o výške materskej a UPSVR o výške rodičovského príspevku???Ďakujem za odpoveď

angua27
autor
1. feb 2013

@kateslad, to, či Vám bude celá čiastka preddavkov vrátená závisí od výšky vášho príjmu, ale v podstate áno, táto suma by sa vám mala vrátiť. stačí ak zamestnávateľovi zašlete žiadosť o ročné zúčtovanie, žiadne potvrdenia by od vás nemal žiadať.

tatolu
1. feb 2013

prosím o informáciu. v roku 2011 som po prerušení RP dostala odstupné a výpoveď v práci. Zo zamestnania mi boli stiahnuté nejaké poistné a príspevky, ale nie v dostatočnej sume. Po podaní RZ za rok 2011 mi VšZP vypočítala nedoplatok na zdravotnom poistení v sume 121,26. v roku 2012 som využila možnosť dostávať podporu v nezamestnanosti (prvý polrok) a následne som pokračovala v poberaní rodičovského príspevku. Tento rok si bude manžel na mňa uplatňovať odpočítateľnú položku. Keďže som však dostávala podporu, berie sa to ako príjem. Je možné tento príjem nejak ponížiť o vypočítaný nedoplatok, ktorý bol mnou uhradený? Ak áno, aký doklad j potrebné predložiť? Stačí výkazom nedoplatkov zo VšZP? alebo mám dokladovať aj výpis z banky, kde je suma uvedená? Ďakujem za info 😉

obcansr
1. feb 2013

@evita68 ahoj chcem sa ta ešte opýtat manželovi mzdárka vrátila potvrdenie so soc, kolko som zaplatila za rok na dnp že to jej netreba. je to pravda či ho chce okašlat. lebo som niekde v príspevkoch čitala že aj to treba. Díky

evita68
1. feb 2013

@obcansr záleží na tom, aký mal príjem za rok.. možno mu stačí jeho a tvoja nezdanit. časť bez zarátania odvodov do dnp

evita68
1. feb 2013

@kateslad naozaj je to preddavok dane? nie je to náhodou výška príjmu?

@angua27 nezdaniteľná časť je 3664,74 x 19 % = 696,30 maximálne túto čiastku jej vrátia, určite nie 1338.. jedine keby manžel nemal príjem a uplatnila by si nčzd na neho

obcansr
1. feb 2013

@evita68 no on mal asi len okolo 6400e a ja mam z pn a očr 3555,40 a minulý rok som to nedávala lebo som ani nevedela že sa t o može dat.......

evita68
1. feb 2013

@obcansr no tak v tomto prípade treba ten doklad o výške platených odvodov do dnp, lebo o ne sa tvoj príjem poníži a vrátia mu viac daní..

evita68
1. feb 2013

@tatolu áno, tvoj príjem z podpory ponížiš o zaplatený nedoplatok na ZP.. manžel ide robiť daňové priznanie, alebo žiadať o ročné zúčtovanie zamestnávateľa?

tatolu
1. feb 2013

@evita68 manžel bude žiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie ...

evita68
1. feb 2013

@tatolu tak zrejme mzdárka bude vyžadovať doklad o zaplatení nedoplatku /aj ked nemusí, pretože manžel v žiadosti o ročné zúčtovanie by mal len uviesť sumu, ktorú si na teba odrátava a mzdárka by to mala akceptovať/.. ak to bude chcieť, ofoť jej rozodnutie zo ZP aj výpis, to stačí..

tatolu
1. feb 2013

@evita68 vďaka, viem, že to nebude nejaká horibilná suma, ale u nás sa každé euro ráta 😉

ukulelembo
1. feb 2013

Ahojte Ja mam tiez problem ohladom zuctovania dani
Cely rok 2012 som poberala RP, manzel je zamestnany, dostava minimalnu mzdu
Ja som zaroven poberatelom Opakovaneho prispevku nahradnemu rodicovi a zaroven poberam aj Opakovany prispevok dietatu v nahradnej starostlivosti
Ale podla zakona, teda je to tam definovane tak, ze tieto prispevky sa nezapocitavaju ako prijem manzelky/la
A vraj ani rodicovsky sa nezaratava, tak som v pomykove 😖
Lebo aj cely rok 2011 som bola poberatelom len RP a zamestnavatel mojmu muzovi povedal, ze na to odpocitanie nema narok, ze aj tak by nic nedostal 😕 Podotykam, ze manzel pracuje uz skoro 7 rokov v tej istej firme.
Tu prikladam clanok o tom, co sa zaratava a co nie, ktory som nasla
Za skoru odpoved dakujem

http://www.echoz.sk/index.php?option=com_conten...

ukulelembo
1. feb 2013

Este som chcela dodat, ze danovy bonus berie samozrejme manzel a bude ho mat vyplateny za cely jeden rok Dakujem

zalka
1. feb 2013

@ukulelembo hm.. pokiaľ mng. zarába minimálnu mzdu, to značí že mu nie je strhávaná žiadna daň a nemá si čo uplatňovať. Lebo štát vráti len maximálne toľko čo mu bolo odvedené... A kedže odviedol 0 eur .. tak aj toľko mu štát môže vrátiť.

ukulelembo
1. feb 2013

@zalka dakujem za odpoved Ale aj tak som z toho mimo Pretoze mam viac znamych, co ich manzelia zarabaju minimalnu a im vracali na rocnom, podotykam, ze tiez boli na RP tie babenky 😕
A malo by to byt aj na jeho vyplatnej paske pisane, ak ano, po akou skratkou A teda ani na mna nema co odratat? Dakujem