Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
evita68 a teraz ma napadlo že on jednoduché učto nevedie takže ten príspevok musí dat ako príjem a celý zdanit či ako to je uplatní tých 40% paušal či ako ....
@luci79, ak prenajímate byt a platíte za neho daň, tak to spadá do Tvojich príjmov. závisí výška príjmu s toho, ako máte s manželom dohodnuté, kto zdaňuje tento príjem. ak idete pol na pol, tak polovica príjmu z prenájmu, je Tvoj príjem o ktorý sa znižuje nezdaniteľná čiaska na Teba u manžela. ak ide celý nájom do manželovho priznania, tak na Teba si uplatní celú čiastku. ak ide celý nájom na Teba, tak zase o tú čiastku ponížiš nezdaniteľnú čiastku na Teba v manželovom prinaní.
a nezabudnite ten príjme z prenájmu dať do niektorého daňového priznania, podľa toho ako si to delíte, alebo nedelíte. 😉
@angua27 ahoj,chcela by som ta poziadat o radu...vidim ,ze si v problematike danoveho priznania doma 🙂
za rok 2012 som bola na RD do 21.10-od 22.10.som nastupila znova do prace,z ktorej som v roku 2009 odchadzala na MD.Ide o to ,ze od toho 22.10.do 5.11.som cerpala dovolenku,za ktoru mi bolo vyplatene spolu 143eur.od 6.11.som nastupila znovu na dalsiu MD.Vcera mi poslali zo zamestnania POTVRDENIE o prijmoch FO zo zavislej cinnosti....adt.kde sa uvadza,ze uhrn preddavkov som mala 0eur.To znamena,ze nemusim podavat danove priznanie? dakujem za odpoved.. 🙂
Dobrý deň, potrebujem poradiť. Od 5.4.2012 som na materskej dovolenke, dovtedy som pracovala a od 29.novembra 2012 poberám rodičovský príspevok. Zamestnávateľ mi zaslal tlačivá na ročné zúčtovanie dane a taktiež potvrdenie o príjme za rok 2012, mám tak vyčíslenú sumu úhrn preddavkov na daň 1338€, táto suma mi bude vrátená, keď požiadam o ročné zúčtovanie dane??Potrebujem k tomu aj potvrdenie zo sociálky o výške materskej a UPSVR o výške rodičovského príspevku???Ďakujem za odpoveď
prosím o informáciu. v roku 2011 som po prerušení RP dostala odstupné a výpoveď v práci. Zo zamestnania mi boli stiahnuté nejaké poistné a príspevky, ale nie v dostatočnej sume. Po podaní RZ za rok 2011 mi VšZP vypočítala nedoplatok na zdravotnom poistení v sume 121,26. v roku 2012 som využila možnosť dostávať podporu v nezamestnanosti (prvý polrok) a následne som pokračovala v poberaní rodičovského príspevku. Tento rok si bude manžel na mňa uplatňovať odpočítateľnú položku. Keďže som však dostávala podporu, berie sa to ako príjem. Je možné tento príjem nejak ponížiť o vypočítaný nedoplatok, ktorý bol mnou uhradený? Ak áno, aký doklad j potrebné predložiť? Stačí výkazom nedoplatkov zo VšZP? alebo mám dokladovať aj výpis z banky, kde je suma uvedená? Ďakujem za info 😉
@tatolu tak zrejme mzdárka bude vyžadovať doklad o zaplatení nedoplatku /aj ked nemusí, pretože manžel v žiadosti o ročné zúčtovanie by mal len uviesť sumu, ktorú si na teba odrátava a mzdárka by to mala akceptovať/.. ak to bude chcieť, ofoť jej rozodnutie zo ZP aj výpis, to stačí..
Ahojte Ja mam tiez problem ohladom zuctovania dani
Cely rok 2012 som poberala RP, manzel je zamestnany, dostava minimalnu mzdu
Ja som zaroven poberatelom Opakovaneho prispevku nahradnemu rodicovi a zaroven poberam aj Opakovany prispevok dietatu v nahradnej starostlivosti
Ale podla zakona, teda je to tam definovane tak, ze tieto prispevky sa nezapocitavaju ako prijem manzelky/la
A vraj ani rodicovsky sa nezaratava, tak som v pomykove 😖
Lebo aj cely rok 2011 som bola poberatelom len RP a zamestnavatel mojmu muzovi povedal, ze na to odpocitanie nema narok, ze aj tak by nic nedostal 😕 Podotykam, ze manzel pracuje uz skoro 7 rokov v tej istej firme.
Tu prikladam clanok o tom, co sa zaratava a co nie, ktory som nasla
Za skoru odpoved dakujem
Este som chcela dodat, ze danovy bonus berie samozrejme manzel a bude ho mat vyplateny za cely jeden rok Dakujem
@ukulelembo hm.. pokiaľ mng. zarába minimálnu mzdu, to značí že mu nie je strhávaná žiadna daň a nemá si čo uplatňovať. Lebo štát vráti len maximálne toľko čo mu bolo odvedené... A kedže odviedol 0 eur .. tak aj toľko mu štát môže vrátiť.
@zalka dakujem za odpoved Ale aj tak som z toho mimo Pretoze mam viac znamych, co ich manzelia zarabaju minimalnu a im vracali na rocnom, podotykam, ze tiez boli na RP tie babenky 😕
A malo by to byt aj na jeho vyplatnej paske pisane, ak ano, po akou skratkou A teda ani na mna nema co odratat? Dakujem

@evita68 no z dotácie platí len odvody