icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

michaela14
14. feb 2013

ahojte, v 2012 som 2mesiace pracovala na dohodu a strhli mi preddavok na daň, robim si DP ale na ktory DÚ ho zaniest? 😕 trvaly pobyt mam v TN ale pracovala som,aj daň bola odvedena na DU TT....diky

evita68
14. feb 2013

@michaela14 tam, kde máš trvalý pobyt

simca06022011
14. feb 2013

@michaela14 ty patris na danovy urad podla trvaleho pobytu

bubina76
14. feb 2013

@evita68 Super, dik za info, pomohla si mi 😉 Ved hej, uctovnicka chce same potvrdenia,no co,nepomozem si. Este ze je to len raz za rok 😉

sabiatko
15. feb 2013

ahojte, chcela by som si popri rodicovskej dovolenke trocha privyrobit predavanim cez internet. Viete mi prosim poradit, ci je z toho potrebne odvadzat dan? Nemalo by to byt vela, mozno tak 100-200 eur mesacne. Dakujem za rady 🙂

angua27
autor
15. feb 2013

@sabiatko, akou formou by si si chcela privyrábať? živnostenské oprávnenie, vlastná firma, alebo na dohodu? ak to budú oficiálne príjmy, tak po ukončení roku, podáš daňové priznanie, v ktorom tieto príjmy priznáš a zdaníš.

sabiatko
15. feb 2013

@angua27 No pravdupovediac by som sa chcela zashlasit tu ako PRO 🙂 Na to si potrebujem vybavit zivnost? A ako mam tie prijmy dokladovat? Lebo ked kupim tovar za istu sumu a predam ho za inu, tak si mam odkladat blocky, alebo ako? A ta dan je 19%? Narok na RP budem stale mat a manzel si moze uplatnovat dalej danovy bonus na mna, alebo nie? Dakujem.

angua27
autor
15. feb 2013

@sabiatko, ak chceš oficiálne podnikať, tak potom áno, treba živnosť, alebo založiť spoločnosť. vtedy si odkladáš všetky doklady o nákupe a predaji tovaru, aj všetky doklady o svojich nákladoch. na konci roka si necháš spraviť účtovníctvo a z neho daňové priznanie, alebo si spravíš daňové priznanie s paušálnymi výdajmi. RP Ti tuším ostane, ale v tejto oblasti som už dlhšie mimo, tak neviem presne aké sú tam podmienky. a či si manžel na Teba môže uplatniť nezdaniteľnú položku bude závisieť od Tvojich príjmov. a daň z príjmov je 19%.
celkovo sú Tvoje otázky dosť rozsiahle, na rozpisovanie možných eventualít by som potrebovala niekoľko hodín. skús osloviť vo svojom okolí nejakú účtovníčku, alebo podnikateľku, alebo podnikateľa a porozprávať sa s nimi ohľadom rozbehnutia podnikania.
a posledná vec: nie som si istá, či všetky ženy, ktoré si privyrábajú popri rodičovskom to robia oficiálne, teda na živnosť, alebo firmu. ale túto cestu neschvaľujem. 😉

linddi
15. feb 2013

@angua27 ahoj, potrebovala by som radu odborníka 😀
prosím ťa, chcem sa spýtať, či by si mi vedela poradiť:
Mám zamestnanca, ktorý si chce uplatniť NČ ZD na manželku. Tá bola od 1/12 do 7/12 na PN. Od 8/12 do 12/12 bola evidovaná nezamestnaná a poberala nemocenské. Akú časť si môže uplatniť? Keď si manžel uplatňuje na manželku, PN-ka a dávka v nezamestnanosti sa pokladá za príjem, ktorý musím odpočítať od NČ ZD (teda od sumy 3 644,74 € ) a ešte druhý prípad:
Starobný dôchodca zarobil za rok 2012 príjem vo výške: 2 100 €. Viem, že si musí podať daňové priznanie ale neviem, ako ho vyrátam. Musím prihliadnúť na výšku dôchodku, ktorú odpočítam od NČ ZD?
Ďakujem a prajem pekný deň.

zalka
15. feb 2013

@linddi
1. mng. si môže uplatniť 3644,74-PN -podpora v nezamestnanosti
2. starobný dôchodca je povinný podať DP alebo treba za neho urobiť RZD, lebo prekročil príjem 1822,37 eur, daň si mu mala strhávať počas roka lebo on nárok na NCZD nemá. Ak je jeho dôchodok nižší ako NCZD tak túto časť 3644,74-vyplatený dôchodok = xxx môžeš mu uplatniť pri DP. Ak je príjem vyšší tak si nemôže uplatniť nič a taký príjem dôchodku netreba uvádzať v DP.

sabiatko
15. feb 2013

@angua27 Wow, tak to nie je take jednoduche, za tych par eur sa mi to ani neoplati 😒 Kazdopadne dakujem pekne za info 🙂

linddi
15. feb 2013

@zalka vďaka, ten starobný dôchodca mal len dohodu o vykonaní práce u nás na OcÚ. To bol príjem z dohody... a teraz ma žiada, aby som mu spravila DP.

zalka
15. feb 2013

@linddi no má právo požiadať zamestnávateľa aby mu spravil RZD. To či šlo o príjem z dohody alebo z prac. pomeru je jedno.
Dúfam si sťahovala preddavky na daň u toho dôchodcu. Lebo ak nie tak zaplače ak bude musieť do 31.3. zaplatiš na dani cca 400 eur.

linddi
15. feb 2013

@zalka jasné, že som stiahla: 399 €...

zalka
15. feb 2013

@linddi tak bude mať 0 nedoplatok, nič mu nevrátia ale DP alebo RZD potrebuje mať spravené .

linddi
15. feb 2013

@zalka O.K, ďakujem

anika44
18. feb 2013

Chcela by som vedieť, kedy sa vyplácajú preplatky na daniach??

zalka
18. feb 2013

@anika44 zamestnávateľ vo výplate za január až marec tj. februárová výplata až aprílová ... danový úrad v máji.

verka1978
18. feb 2013

@zalka mohla by som sa spytat nieco k RZD?
1.Mam zamestnankynu , ktora robila u policii , teda teraz pobera vysluhovy dochodoka pracuje u nas . Ci aj tento dochodok je sucastou prijmu?
2. A este mam jednu mladu babu, ktora zase pracovala na urade prace na absolvenskej praxi, a ci je tento prijem tiez prijmom.
S tymito situaciami som sa este nestretla, budem rada ak mi budes vediet pomoct.
Dakujem

zalka
18. feb 2013

@verka1978
1.ak poberá výsluhový dôchodok tak nemá nárok na NCZD .. maximálne len na rozdiel 3644,74-výška vyplateného výsluhového dôchodku ... RZD môžeš vykonať ...
2. absolventská prax nie je zdaniteľným príjmom teda príspevok vypláca UP nie vy ... takže ak nemá iné zdaniteľné príjmy tak netreba robiť RZD

verka1978
18. feb 2013

@zalka dakujeem moc, nieco som si nasla na nete , len som si nebola ista. Si velmi ochotna 😵 😵 😵

zalka
18. feb 2013

@verka1978 nie je začo, rado sa stalo 🙂

luci2012
18. feb 2013

@zalka chcem sa spýtať: pracujem a zároveň poberám rodičovský príspevok. Treba účtovníčke nahlásiť, že ho poberám a ona ho v tom ročnom daňovom vyúčtovaní bude rátať, alebo jej to nemusím nahlásiť a RP sa nezdaňuje. Vďaka.

zalka
18. feb 2013

@luci2012 RP je štátna dávka, nepodlieha dani z príjmov, účtovníčka to nemusí vedieť.

luci2012
18. feb 2013

@zalka dobre som pochopila,že účtovníčka vyráta daň v ročnom zúčtovaní iba z príjmu, ktorý som dostávala v práci ? RP nikde priznávať nemusím.

zalka
18. feb 2013

@luci2012 áno dobre si pochopila ... RP nie je zdaniteľný príjem ...

luci2012
18. feb 2013

@zalka veľká vďaka

slavkasj
18. feb 2013

dobry den. ja chcem vypĺňat DP, lenže čo mám dať ANO alebo NIE na začiatku kde sa píše: Správca dane oznámil daňovíkovi číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka? Ďakujem za odpoveď. Som v tom nováčik.

tatolu
18. feb 2013

@slavkasj daj NIE - daňový úrad Ti nedal číslo 😉

zalka
18. feb 2013

@slavkasj poslal ti danový úrad list, s tvojími osobnými číslami účtov na ktoré máš posielať dane , danovému úradu.
Ak ti taký list neposlal tak tam zaškrtneš NIE, ak ti taký list prišiel .. tak zaškrtneš ANO.