Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@michaela14 tam, kde máš trvalý pobyt
@michaela14 ty patris na danovy urad podla trvaleho pobytu
ahojte, chcela by som si popri rodicovskej dovolenke trocha privyrobit predavanim cez internet. Viete mi prosim poradit, ci je z toho potrebne odvadzat dan? Nemalo by to byt vela, mozno tak 100-200 eur mesacne. Dakujem za rady 🙂
@angua27 No pravdupovediac by som sa chcela zashlasit tu ako PRO 🙂 Na to si potrebujem vybavit zivnost? A ako mam tie prijmy dokladovat? Lebo ked kupim tovar za istu sumu a predam ho za inu, tak si mam odkladat blocky, alebo ako? A ta dan je 19%? Narok na RP budem stale mat a manzel si moze uplatnovat dalej danovy bonus na mna, alebo nie? Dakujem.
@sabiatko, ak chceš oficiálne podnikať, tak potom áno, treba živnosť, alebo založiť spoločnosť. vtedy si odkladáš všetky doklady o nákupe a predaji tovaru, aj všetky doklady o svojich nákladoch. na konci roka si necháš spraviť účtovníctvo a z neho daňové priznanie, alebo si spravíš daňové priznanie s paušálnymi výdajmi. RP Ti tuším ostane, ale v tejto oblasti som už dlhšie mimo, tak neviem presne aké sú tam podmienky. a či si manžel na Teba môže uplatniť nezdaniteľnú položku bude závisieť od Tvojich príjmov. a daň z príjmov je 19%.
celkovo sú Tvoje otázky dosť rozsiahle, na rozpisovanie možných eventualít by som potrebovala niekoľko hodín. skús osloviť vo svojom okolí nejakú účtovníčku, alebo podnikateľku, alebo podnikateľa a porozprávať sa s nimi ohľadom rozbehnutia podnikania.
a posledná vec: nie som si istá, či všetky ženy, ktoré si privyrábajú popri rodičovskom to robia oficiálne, teda na živnosť, alebo firmu. ale túto cestu neschvaľujem. 😉
@angua27 ahoj, potrebovala by som radu odborníka 😀
prosím ťa, chcem sa spýtať, či by si mi vedela poradiť:
Mám zamestnanca, ktorý si chce uplatniť NČ ZD na manželku. Tá bola od 1/12 do 7/12 na PN. Od 8/12 do 12/12 bola evidovaná nezamestnaná a poberala nemocenské. Akú časť si môže uplatniť? Keď si manžel uplatňuje na manželku, PN-ka a dávka v nezamestnanosti sa pokladá za príjem, ktorý musím odpočítať od NČ ZD (teda od sumy 3 644,74 € ) a ešte druhý prípad:
Starobný dôchodca zarobil za rok 2012 príjem vo výške: 2 100 €. Viem, že si musí podať daňové priznanie ale neviem, ako ho vyrátam. Musím prihliadnúť na výšku dôchodku, ktorú odpočítam od NČ ZD?
Ďakujem a prajem pekný deň.
@linddi
1. mng. si môže uplatniť 3644,74-PN -podpora v nezamestnanosti
2. starobný dôchodca je povinný podať DP alebo treba za neho urobiť RZD, lebo prekročil príjem 1822,37 eur, daň si mu mala strhávať počas roka lebo on nárok na NCZD nemá. Ak je jeho dôchodok nižší ako NCZD tak túto časť 3644,74-vyplatený dôchodok = xxx môžeš mu uplatniť pri DP. Ak je príjem vyšší tak si nemôže uplatniť nič a taký príjem dôchodku netreba uvádzať v DP.
Chcela by som vedieť, kedy sa vyplácajú preplatky na daniach??
@zalka mohla by som sa spytat nieco k RZD?
1.Mam zamestnankynu , ktora robila u policii , teda teraz pobera vysluhovy dochodoka pracuje u nas . Ci aj tento dochodok je sucastou prijmu?
2. A este mam jednu mladu babu, ktora zase pracovala na urade prace na absolvenskej praxi, a ci je tento prijem tiez prijmom.
S tymito situaciami som sa este nestretla, budem rada ak mi budes vediet pomoct.
Dakujem
@verka1978
1.ak poberá výsluhový dôchodok tak nemá nárok na NCZD .. maximálne len na rozdiel 3644,74-výška vyplateného výsluhového dôchodku ... RZD môžeš vykonať ...
2. absolventská prax nie je zdaniteľným príjmom teda príspevok vypláca UP nie vy ... takže ak nemá iné zdaniteľné príjmy tak netreba robiť RZD
dobry den. ja chcem vypĺňat DP, lenže čo mám dať ANO alebo NIE na začiatku kde sa píše: Správca dane oznámil daňovíkovi číslo účtu správcu dane vedeného pre daňovníka? Ďakujem za odpoveď. Som v tom nováčik.

ahojte, v 2012 som 2mesiace pracovala na dohodu a strhli mi preddavok na daň, robim si DP ale na ktory DÚ ho zaniest? 😕 trvaly pobyt mam v TN ale pracovala som,aj daň bola odvedena na DU TT....diky