Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
Ďakujem pekne 🙂 dúfam, že to nebudem musieť niekedy ešte absolvovať, lebo toľko papierovačiek je okolo toho... nechápem, načo musím dokladovať, čo som robila, keď som nepracovala a bola som "dobrovoľne nezamestnaná"... resp. chapem, že to vyžaduje zakon, ale si pripadám ako keby ma Veľký brat stále sledoval, či som náhodou ani jeden centík neschovala pred ním... 🙄
ďakujem
@angua27 uz si mi 2x poradila, ale este jedna vec mi napadla 🙂. Chcela by som si do DP zahrnut aj dan, ktoru mi stiahli v banke z urokov. Vychadza mi, ze by mi tu dan mohli vratit. Co k tomu potrebujem? Stacia vypisy z uctu alebo treba zvlast potvrdenie z banky o vyske zrazenej dane?
Ahojte baby, chcela by som sa opytat, ci si musim podavat danove priznanie
- od 12/2010 som na RD - rodicovsky prispevok mam 256€/mesiac,
- od 1.10.2011 som zamestnana - az do dnes (hrubu mzdu mam 317€/mesiac,
tj. spolu za rok 2011 mam prijem zo zavislej cinnosti - 951€ + rodicovsky za rok 2011 - 3.072€.
Vdaka 😉
ahojte 🙂 chcela by som tiež poprosiť o radu pri vyplnení tlačiva. Počas minulého roka som bola zamestnaná a nastúpila som aj na materskú dovolenku. Neuplatňujem si daňový bonus na dieťa ani nezdan.časť na manžela. na vyhlásení som uviedla svoje údaje a údaje manžela a neuplatňujem, nie som .....tú daľšú stranu som nevypísala. Na žiadosti som uviedla svoje údaje a neviem či mám uviesť aj údaje manžela ked si neuplatňujem naňho daň.bonus? Vo vyhlásení som vypísala jeho údaje je to správne?dakujem za odpoved.
@hhenike, bohužiaľ za rok 2011 sa už daň z úrokov bankových uplatniť nedá. je to zrážková daň a už sa nedá pretransformovať na preddavkovú.
@kkubekova, ahoj daňové si podávať nemusíš. máš príjmy nižšie ako je hranica od ktorej je nutné podávať daňové. keďže máš minimálnu mzdu, neboli Ti pravdepodobne odpočítané ani žiadne preddavky, ktoré by Ti mohli byť vrátené.
@rossie85, ak si manžela v daňovom neuplatňuješ, jeho údaje nevypĺňaš. to, že sú údaje vo vyhlásení je ok.
@rossie85, nie nie je to veľká chyba, ale nemalo by to tam byť. skús si znova vytlačiť radšej tú žiadosť a neuveď tam manžela. nájdeš ju tu: http://www.mfsr.sk/Default.aspx?CatID=8090 úpne dole na stránke a volá sa "Žiadosť o RZ 2011".
@kkubekova, nie rodičovský sa do príjmov nezapočítava. je to sociálna dávka, s ktorej sa dane neplatia. 😉
angua27
prosim ta, necitla som celu tuto temu, som zamestnana na HPP a platim si aj DNP - cely rok 2011 mam zaplateny, mozem si to na daniach uplatnit? mam uz aj zo soc. poistovne tlacivo, sumu, ktoru som odviedla na DNP za rok 2011, staci to pripojit k danove priznanie? mne danove robi zamestnavatel. diky moc 😉
Ahoj, aj ja by som sa chcela spytat, manzel bol na zivnost v roku 2011 iba do jula, musi podat danove priznanie? Bude mat narok aj na danove bonusy? A este ci by si mohol osratat aj mna? Ja som bola na MD? Dakujeeeem za odpoved 😵
ahojte, chcela by som sa opytat, v roku 2011 som bola na RD,potom nezamestnana,koncom roka som mesiac a pol pracovala a od polovice decembra som opat nezamestnana.moj hruby prijem spolu bol necelych 600 eur.dan mi bola zrazena necele 2eur.danovy bonus na dieta si neuplatnujem.musim si podat danove priznanie?pocas roka som bola aj pn z dnp.dakujem pekne za radu.
@damiana, ak bol Tvoj muž živnostník, čo len jeden deň v roku 2011, tak si daňové podávať musí.
na ostatné otázky Tvoje mám príliš málo informácií. ale teda skúsim všeobecne. ak manžel zarábal viac ako 6 mesiacov a má príjmy vyššie ako 1902,- Eur, tak nárok na daňový bonus na dieťa má, môže si ho uplatniť za celý rok.
a čo sa týka odpočtu Teba, keďže prevažnú časť roka 2011 si poberala materskú (nie rodičovskú), nemá si na Teba čo odpočítať. materská sa totižto odpočítava od čiastky, ktorú by si na Teba mohol uznať. ak si to chceš odkontrolovať, tak si od sumy 3559,30 Eur (čo by si maximálne mohol na Teba odpočítať) odrátaj sumu, čo Ti bola vyplatená za rok 2011 ako materská (nie rodičovská).
@henca74, daňové si podávať nemusíš, jedine, že by si chcela, aby Ti vrátili tie 2,- Eurá. 😉
@emogeon, to, že si si platila DNP nemá nič spoločného s daňovým priznaním Tvojho manžela. napísala si toho veľmi málo, aby som Ti vedela konkrétne poradiť. ale ak si Ty mala príjmy (zo zamestnania, zo živnosti, PN, materskú, podporu v nezamestnanosti) menšie ako 3995,30 Eur, tak ak od tejto čiastky odpočítaš tieto príjmy, tak ten rozdiel si manžel môže na Teba uplatniť ako daňovú úľavu.
DNP si vieš uplatniť Ty v Tvojom daňovom priznaní, ak si teda zarábala v roku 2011. pokiaľ si bola doma, na materskej, alebo nezamestnaná, tak si nevieš DNP uplatniť ani Ty, lebo toto sa odpočítava od zdaniteľných príjmov.
ak by si chcela konkrétnu radu, potrebujem viac info. 😉
@angua27 - pytam sa ta v podstate to iste čo emoegon....
som na rodicovskej dovolenke, mam prijlmy iba z PN a OCr, manžel si na mna uplatni odpocitatelnu polozku v praci....
predchadzajuce roky sa od mojich prijmov /OCR, PN z DNP pre ucely danoveho priznania odpocitavali aj platby do dobr. poistenia/......to sa v danovom priznani od r. 2011 zmenilo???
§ 11
Nezdaniteľné časti základu dane
Na začiatok
(1) Základ dane (čiastkový základ dane) zistený z príjmov podľa § 5 alebo § 6 ods. 1 a 2 alebo súčet čiastkových základov dane z týchto príjmov sa znižuje o nezdaniteľné časti základu dane uvedené v odsekoch 2 a 3.
(2) Ak daňovník v príslušnom zdaňovacom období dosiahne základ dane, ktorý
a) sa rovná alebo je nižší ako 100-násobok sumy životného minima39a) platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia (ďalej len „platné životné minimum“), nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka je suma zodpovedajúca 19, 2-násobku sumy platného životného minima,
b) je vyšší ako 100-násobok platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka je suma zodpovedajúca rozdielu 44, 2-násobku platného životného minima a jednej štvrtiny základu dane; ak táto suma je nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka sa rovná nule.
(3) Ak daňovník v príslušnom zdaňovacom období dosiahne základ dane
a) rovnajúci sa alebo nižší ako 176, 8-násobok platného životného minima a jeho manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti57) v tomto zdaňovacom období
1. nemá vlastný príjem, nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela) je suma zodpovedajúca 19, 2-násobku platného životného minima,
2. má vlastný príjem nepresahujúci sumu zodpovedajúcu 19, 2-násobku platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela) je rozdiel medzi sumou zodpovedajúcou 19, 2-násobku platného životného minima a vlastným príjmom manželky (manžela),
3. má vlastný príjem presahujúci sumu zodpovedajúcu 19, 2-násobku platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela) sa rovná nule,
b) vyšší ako 176, 8-násobok platného životného minima a jeho manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti57) v tomto zdaňovacom období
1. nemá vlastný príjem, nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela) je suma zodpovedajúca rozdielu 63, 4-násobku platného životného minima a jednej štvrtiny základu dane tohto daňovníka; ak táto suma je nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela) sa rovná nule,
2. má vlastný príjem, nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela) je suma vypočítaná podľa prvého bodu, znížená o vlastný príjem manželky (manžela); ak táto suma je nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela) sa rovná nule.
(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa za vlastný príjem manželky (manžela) považuje vlastný príjem manželky (manžela), znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka (manžel) v príslušnom zdaňovacom období bola (bol) povinná zaplatiť. Do vlastného príjmu manželky (manžela) sa nezahŕňa zamestnanecká prémia podľa § 32a, daňový bonus podľa § 33, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky64) a štipendium poskytované študujúcim sústavne sa pripravujúcim na budúce povolanie.125)
ide mi o bod 4. v ktorom je jasne uvedene, že prijem manželky sa znizi o poistne, ktora bola povinna zaplatit.....
chapem to ja zle???? alebo čo sa zmenilo oproti predchadzajucim rokom pri DP??
alebo je to iba tvoj nazor, že platby za Dobr. poistenia sa nemozu uplatnit????
co na to @tinika???
@mima595, čo sa týka DNP tak sa za posledný rok nezmenilo nič. máš teda pravdu v tom, že od vlastných príjmov manželky sa odpočítava zaplatené poistné na DNP.
osobne moc s DNP skúsenosť nemám, čo som tu už písala niekde na predchádzajúcich stranách.
vychádza mi však, že ak žena poberá materskú (nie rodičovskú), tak keby si aj od nej odpočítala zaplatené DNP, tak stále má príjem vyšší ako nezdaniteľná čiastka na daňovníka.
a k Tvojmu prípadu, ak poberáš rodičovský a k tomu si mala PN a OCR, tak sa do Tvojich príjmov započítavajú iba tieto dve zložky a teda mínus DNP. 😉
@mima595 pokial viem, nič sa nemenilo, v zákone je to takto ako si tu skopírovala a tým je to jasné, môže si odpočítat odvody, či uz povinné alebo dobrovolné
čize ak jej príjem bol povedzme 1000eur, zaplatila odvody 50eur, tak jej vlastný príjem na určenie NCZD na manželku je 950eur a potom 3559,30-950 je suma, ktorú si manzel na nu môze odpočítat.
este tu je potom podmienka, ze príjem manzela nesime byt vyssi ako 32775,18eur, lebo potom sa kráti aj NCZD na manzelku
@angua27 ahoj...poprosila by som ta aj ja o radu.ja som bola od zaciatku roku 2011 na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu,brala som najvyssiu sumu PN (okolo 615 eur),potom som 1.maja nastupila na matersku dovolenku,len mi po 4 mesiacoch poslali papier,ze nemam narok na matersku,tak som brala rodicak az do konca roka 2011,ine prijmy som nemala ziadne,iba tu PN a rodicovsky prispevok,kedze som nemala narok na matersky prispevok.Zaujimalo by ma ci si ma manzel moze uplatnit v danovom,lebo ked si zratam tu pn a rodicak,tak presiahnem tu sumu co sa da odpocitat....manzel je zivnostnik.no a manzelova ekonomka mi kazala vybavit papier o prijme zo socialky a z uradu prace,rodiny a socialnych veci....tu by ma zaujimalo,ci je mozne o to tlacivo poziadat aj formou mailu,pretoze byvam inde,ako mam trvaly pobyt a fakt sa mi nechce behat hore dole s malym babom.dakujem za odpoved 🙂
@lucia1181, o potvrdenie môžeš požiadať mailom aj telefonicky. aspoň ja som s tým problém nemala. rodičovský príspevok sa do Tvojich príjmov nezapočítava. čiže od sumy 3559,30 by si mala odpočítať iba PN. otázka však ešte je, ako sú klasifikované peniaze za tie 4 mesiace, čo Ti poslali, či to je naozaj materská, vtedy si to musíš prirátať k tej PN a keď sa tvária ako rodičák, tak nie. 😉
a budeš potrebovať aj potvrdenie zo sociálky o tej PN.
@angua27 ahoj aj ja by som poprosila o radu..v októbri roku 2010 som nastúpila na PN ( rizikové tehotenstvo ) od 19.februára 2011 som bola už na MD ( materskú som poberala vo výške okolo 300 eur ) od 15. októbra 2011 som na RD. za rok 2010 za mňa podal daňové zamestnávateľ keďže mi pracovný pomer stále pretrváva ako je to so mnou teraz a či si vôbec mám daňové podávať. ďakujem 🙂

@gwendolyn, musíš dokladovať každý jeden deň v roku.
takže áno, budeš potrebovať potvrdenia aj od tých zamestnávateľov, kde si robila na dohodu o študentskej práci.
v čase, keď si bola iba študent, by si mala mať potvrdenie zo školy.
keď si bola evidovaná na úrade práce, potvrdenie odtiaľ.
obdobie, keď si bola dobrovoľne nezamestnaná, by sa dalo pokryť čestným prehlásením Tvojim. ale keď si si platila zdravotné poistenie sama, o toto sa dá znížiť daňový základ, takže vyžiadať potvrdenie zo zdravotnej poisťovne, koľko si si dobrovoľne platila.
a to by malo byť všetko. ak do 15.2. doručíš zamestnávateľovi Žiadosť o ročné zúčtovanie so všetkými potvrdeniami, nemôže Ti odmietnuť spraviť ročné zúčtovanie dane.