icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

zalka
2. mar 2013

@slavkasj áno presne tak.

slavkasj
2. mar 2013

@zalka
veľmi pekne ďakujem. 🙂

slavkasj
2. mar 2013

otázočka: ak niekto robí na len dohodu mimo pracovný pomer a úhrn príjmov je 4500 eur, môže si uplatniť daňový bonus na deti?

evita68
2. mar 2013

@slavkasj áno, môže

bmmz
2. mar 2013

@slavkasj na danovy bonus mas narok ak mas prijem vacsi ako 6x min. mzdy cize aj na dohodu
z dohod sa len neda uplatnit zamestnanecka premia

jena17
2. mar 2013

dobrý večer, mám jednu otázočku. Aká je maximalná výška preplatku na dani z príjmov? a započítava sa do tejto sumy aj doplatok daňového bonusu? (Zamestnankyňa mala príjem za rok vyšší než 6nás. min. mzdy, potom šla na MD). Ďakujem za odpoveď.

janicka83
2. mar 2013

@jena17 preplatok je preplatok a daňový bonus je daňový bonus...tieto dve sumy sa v daňovom priznaní nezrátavajú, len daňový úrad ich posiela zrejme v jednej sume na účet...a max. výška preplatku, pokiaľ bola dotyčná osoba zamestnaná a potom išla na MD je jej výška zaplatenej dane za daný rok....

evita68
2. mar 2013

@jena17 no, kedže je nezd. časť 3644,74, tak max. výška preplatku je 19 % z tejto sumy.. ak má manžela/manželku bez príjmov, tak krát dva

janicka83
4. mar 2013

@evita68 ahoj chcem sa spýtať jednu vec, keď chcem niekomu poukázať 2% zo zaplatenej dane, tak v oddieli XIII. mám dať krížik alebo nie??? viem, že tam pri tie 3% určite nie, lebo to sa dotyčnej osoby netýka, ale pri to prvé §50 ??? a ešte jedna vec, keď dotyčná osoba poberala opatrovateľský príspevok (opatrovanie starého človeka) z UPSVaR, tak kam mám túto sumu uviesť v DP??? minulý rok to ešte nebol zdaniteľný príjem, tak som s tým nemala problém...lenže daná osoba vykonáva aj osobnú asistentku ďalšiemu človeku a spočítaním týchto príjmov jej vychádza povinnosť podávať daňové priznanie...osobnú asistenciu uvádzam v oddieli VI. na r. 6 + k tomu dávam paušálne výdavky 40%...ale kam šupnúť to opatrovné ??? ďakujem za radu ak sa dá (ak by išlo na ten istý riadok, tak tam môžem tiež k tomu dať paušálne výdavky???)

petrina82
5. mar 2013

nezdanitelna cast na danovnika sa uplatnuje za cely rok aj ked nebola cely v zamestnaneckom pomere, cize 3644.74€ alebo iba za prislusne odrobene mesiace- alikvotna cast? lebo ja som myslela, ze len za odrobene mesiace ale mame na DU povedali, ze ta suma ma byt aj tak 3644,74 (aj ked nebola zamestnana cely rok)

zalka
5. mar 2013

@petrina82 samozrejme že má nárok na celú NCZD aj ked celý rok nepracovala.

petrina82
5. mar 2013

@zalka aha, dakujem 🙂

julinkaz
5. mar 2013

ahojte, aj ja by som sa chcela spýtať, aká bola výška daňového bonusu na jedno dieťa v roku 2012? a môže to poberať len jeden z rodičov alebo obaja (manžel má riadnu pracovnú zmluvu, ja som bola na rodičovskej, ale mala som zmluvu na čiastočný úväzok)? Ďakujem pekne.

zalka
5. mar 2013

@julinkaz DB si môže uplatniť len jeden z rodičov ... je jedno či matka alebo otec.

bmmz
5. mar 2013

@julinkaz na cely rok je suma bonusu 249,24 eur,
január - jún 2012 bol 20,51 eura mesacne júl - december 2012 bol 21,03 eura
Ak mas prijem vo vyske viac ako 6nasobok min mzdy co je 1 963,20 eur
mozes ziadat o cely bonus aj ty
mozete si rozdelit poberanie bonusu napr. jan-jun ty od juna manzel ale ked vyzivujete obaja dieta tak len jeden s rodicov v poradi matka otec

julinkaz
5. mar 2013

@zalka
@bmmz ďakujem pekne 🙂

lucya89
5. mar 2013

@zalka ahoj .. nemam cas to tu cele teraz citat ale chcem sa ta opytat, ake su povinne prilohy k danovemu priznaniu typu B, ked si uplatnujem pausalne vydavky? vykazy ziadne ale co treba dolozit k danovemu ? zivnostensky list a take veci nahodou ?

evita68
5. mar 2013

@lucya89 Nič 🙂

slavkasj
5. mar 2013

dobrý deň. ja by som sa chcela spýtať že ak niekto je na pn-ke 3 mesiace, treba toto obdobie nejak zdokladovať? ak áno, odkiaľ pýtať potvrdenie? ak áno, ráta sa to k príjmom? ďakujem pekne za odpovede

slavkasj
5. mar 2013

ešte otázočka: za celý rok robím 4 mesiace na pracovný pomer a 4 mesiace na dohodu mimo pracovný pomer a a úhrn príjmov spolu je 3200 eur a základ dane 2800 eur. Mám pravdu že si nemôže uplatniť zamestnaneckú prémiu?

zalka
5. mar 2013

@slavkasj zamestnaneckú prémiu si nemôžeš uplatnť z dôvodu, že si nemala 6 m PP ... ak by si robila 6m na PP a 2 na dohodu tak by si mohla žiadať prémiu za 8 m .. ale takto nie.

nefertiti7
5. mar 2013

ahoj, Budem rada ak mi niekto pomôže, ja som do okt.2012 bola na rodičovskej ale zároveň som dostala preplatenu dovolenku od zamestnávateľa cca 150€ a pracovala som aj na dohodu 1190€, a od oktobra bola na urade práce.
Moja otázka - môže vyjst v danovom zaklad dane 0?, ked som mala príjem 1340€, robila mi to jedna pani a povedala, ze je to dobre, mne sa to nezdá.
Preplatok mám nejakých 26e

slavkasj
5. mar 2013

@zalka
dakujem a môžem poprosiť o odpoveď na tu pn-ku ktora je pred otázkou o zamestnaneckek prémii. ďakujem ešte raz 🙂

zalka
5. mar 2013

@slavkasj nie PN sa neráta k príjmom ... a zdokladovať? bola si počas PN zamestnanec? alebo na UP?
Ak zamestnanec nedokladuješ nič, a ak na UP tak môžu vyžadovať potvrdenie o evidencii na UP.

angua27
autor
5. mar 2013

@nefertiti7, áno základ dane môže výjsť nula. v Tvojom prípade je to správne a preplatok sa Ti z daňového úradu vráti. 😉

nefertiti7
5. mar 2013

@angua27 dakujem pekne, som teraz akási spokojnenjšia

nikolino
5. mar 2013

Ahoj angua27 potrebovala by som poradiť som na MD od 12.9.2012 a zamestnanie stále trvá + som bola v roku 2011 prihlásená na dnp ktorá mi zaniklo koncom 10.mesiaca 2011.Poprosila som zamestnávateľa aby mi urobil daňové priznanie aj z dnp ale urobil mi len z práce že on dnp neovláda a že tu čiastku z dnp si tam mám dopísať sama, ale ja tiež neviem kam to dopisať a či to tak môžem spraviť.

evita68
5. mar 2013

@nikolino čo chceš riešiť z dnp? to nie je zdanitelný príjem.. píšeš, že ti zaniklo v roku 2011..
platila si nejaké odvody z dnp v roku 2012?
aký bol tvoj hrubý príjem v roku 2012?

nikolino
5. mar 2013

@evita68 bože zle som to napísala dnp skončilo 10.mesiac 2012 v minulom roku som si tiež mesašné platby za celý rok dávala na daňové aby mi vrátili dph a chcela som že v daňovom do ktorej kolonky sa to má dopísať.

evita68
5. mar 2013

@nikolino ach jo, mýliš si to.. aké dph ?? 🙂
odpovedz mi na otázky, čo som sa pýtala, inak ti neviem odpovedať