icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

evita68
21. jan 2014

@chavierka tak ale potom si na teba uplatnuje zbytočne, aj tak sa na mu na teba nič nevráti..

evita68
21. jan 2014

@chavierka napíš, ak máš, jeho hrubý zárobok mesačný..

chavierka
21. jan 2014

@evita68 no pozerám mu na výpl.pásky..tak každý mesiac má iný hrubý príjem august - 710,60, sep. - 728,72 €, okt. - 743,67, nov. - 887,33€ a dec. - 751,51€ no a dovtedy - do augusta bol len tým poberateľom opatrov. príspevku cca 46€ / mesiac. No a teda na mňa sa mu neoplatí nič vypisovať, moje príjmy? Nehnevaj sa za otázky, len teda nechápem prečo by za mna nič nedostal... 😒

evita68
21. jan 2014

@chavierka no pretože nezdanit. časť na neho je 3735,94.. daň, ktorú zaplatil v priebehu roka, sa mu vráti pri ročnom zúčtovaní na neho.. na teba už nebudú mať z čoho vrátiť

chavierka
21. jan 2014

@evita68 takže teda nemusíme moje príjmy tým pádom ani vyplnovať, je to zbytočné a nepotrebné, tak? len som chcela vedieť, či to vypísanie tých údajov nie je "povinné"

evita68
21. jan 2014

@chavierka nie, nepíšte, je to zbytočné

chavierka
21. jan 2014

@evita68 tak ďakujem velmi pekne za odpovede a vysvetlenia, pekný deň

dado1985
21. jan 2014

Ahojte, vôbec sa nerozumiem daňovým priznaniam a mám v tom chaos...preto sa chcem spýtať, že mala som zmluvu na dobu určitú do 31.7.2013 a od 1.7.2013 som na materskej dovolenke...a dnes som dostala od bývalého zamestnávateľa potvrdenie o zdaniteľných príjmoch FO....či si mám spraviť daňové priznanie sama alebo mi ho môže spraviť ešte zamestnávateľ? a či si ho mám spraviť za obdobie tých 7 mesiacov aj keď siedmy mesiac som bola už na materskej a mám dať aj nejaké potvrdenie, že som na materskej? alebo sa robí za celý rok 2013?....ešte mám jednu otázku či môj muž môže na mňa a na naše dieťa poberať daňový bonus?...ďakujem za pomoc 🙂

evita68
21. jan 2014

@dado1985 požiadaj zamestnávateľa do 15.2. o ročné zúčtovanie dane /na predpísanom tlačive, nájdeš ho na stránke financnasprava.sk

manžel môže na dieťa poberať DB, ak splňa podmienky /príjem/

na teba - asi to nevydá, kedže si pracovala aj poberala materskú /záleží od tvojho príjmu/

dado1985
21. jan 2014

@evita68 dakujem...a este sa chcem spytat a potom na co sluzi to potvrdenie o zdanitelnych prijmoch FO a potom na zaklade toho rocneho zuctovania si dam spravit danove priznanie?..dakujem 🙂

evita68
21. jan 2014

@dado1985 neviem, prečo ti ho poslali.. veď do toho 15.2. môžeš požiadať o RZD.. asi sa ťa chceli zbaviť 🙂
nie, ked ti spravia RZD, daňové už nepodávaš..

dado1985
21. jan 2014

o RZD môžem požiadať zamestnávateľa aj keď u neho nerobím a som na materskej...ďakujem 🙂

chavierka
21. jan 2014

@evita68 a prepáč mi, že ťa ešte otravujem, ale nedá mi, keď vidím, že sa veľmi vyznáš....v dávnejších diskusiách som čítala, že si manželia žien, ktoré boli na RD uplatňovali na ne dane. A na mňa si teda manžel nemôže dať preto, lebo som aj popri RD mala nejaký príjem? Prepáč, sme daňoví dementi 🙂)

evita68
21. jan 2014

@chavierka niééé preto 🙂 ale preto, že jeho príjem je nízky, na vrátenie dane, ktorú zaplatil v priebehu roka, mu postačí aj jeho nezdanitelná časť... viac mu nevrátia, vracia sa len to, čo zaplatil počas roka..

chavierka
21. jan 2014

@evita68 ďakujem, už chááápem, ešte raz vďaka a pekný deň želám!!!! Som rada, že si mi pekne a pohotovo radila!!!!

evita68
21. jan 2014

@chavierka no nie je zač, ale tuším, že si nepochopila, keďže to riešiš už aj na inej stránke... a zbytočne.. 🙂

smartik11
21. jan 2014

@evita68 dakujem za odpoved este zatial nie lebo som minuli rok v januari procovala do 11,v inej firme a teraz musim cakat nech mi oni poslu potvrdenie a potom poziadam 🙂
diky a pekny den.

eviva
23. jan 2014

Ja tiez poprosim o radu,ci mam podavat DP,ked som poberala max. podporu v nezamestnanosti.(jun-december),a teda presiahla sumu cca 3700 eur,dakujem velmi pekne

zalka
23. jan 2014

@eviva podpora v nezamestnanosti nie je zdaniteľný príjem, ona sa v DP neuvádza. Ale nestiahli ti daň, z príjmu čo si mala pred evidenciou na UP? Ak áno tak podaj DP dan sa ti vráti.

eviva
23. jan 2014

@zalka dakujem za odpoved,do 25.5. som bola na rodicovskej,potom do 31.5. mi preplatili v praci dovolenku a vypoved,od 1.6. som bola na UP.Takze mi z toho vyslo,ze si nemusim podavat danove,no manzela doplietla mzdarka,ze podpora v nezamestnanosti sa rata ako prijem,a aj tych 5 dni musim uviest,tak hladam informacie aj u vas.Bo ja si myslim,ze nemusim podavat DP,ale nie som ekonom a radsej sa poradim 😉

evita68
23. jan 2014

@eviva manžel iba nepochopil mzdárku - podpora sa ráta ako tvoj príjem, ale iba pri posudzovaní nezdanitelnej časti na teba, ako manželku..

Tebe, ak bola zrazená daň v zamestnaní, si buď sama podaj DP alebo požiadaj bývalého zamestnávateľa o ročné zúčt. dane a tá daň sa ti vráti..

bibuska22
23. jan 2014

Ahojte, viete mi niekto poradiť, min. rok som mala zivnost 3 mesiace, ale prijem z toho nebol, nemam vsak este urobene danove priznanie a zvysnych 9 mes. som bola nezamestnana, čo potrebujem dat manzelovi / jeho uctovnicke/, aby dostal odpočítatelnu položku dane? ake papiere potrebujem a kde ich vybavit a dokedy? vdaka! 🙂

lucatko87
23. jan 2014

@evita68 dobrý deň chcela by som sa spýtať celý rok 2013 som bola na dovolenke manžel je zamestnaný on si môž. Uplatniť daňový bonus na manželku že? Koľko to cca vychádza koľko by mu mali vrátiť? Dakujem

evita68
23. jan 2014

@bibuska22 bola si evidovaná na úrade práce? odkedy?

evita68
23. jan 2014

@lucatko87 na rodičovskej dovolenke predpokladám 🙂
no, záleží od príjmu tvojho manžela.. ak má vyšší príjem, môže na teba max. dostať cca 710 eur..

lucatko87
23. jan 2014

@evita68 podľa toho čo je vyšší prijem mával mesačne cca 1000 eur s nadcasmi odmenami a hej rodičovskej dovolenke.koľko by to cca vyšlo?

evita68
23. jan 2014

@lucatko87 tak potom by to aj mohla byť tá max. čiastka 🙂

lucatko87
23. jan 2014

@evita68 no kiež by a ta výsledná suma záleží od uctovnicky ako to vypočíta alebo od čoho?

evita68
23. jan 2014

@lucatko87 tak ak si manžel požiada o ročné zúčtovanie dane v zamestnaní, tak účtovníčka ho hádam len spraví podľa platných predpisov 🙂)

lucatko87
23. jan 2014

@evita68 no dúfame lebo počula som aj také že v robote vypočítali nič a súkromné vypočítali vrátenie daní. A som chcela ak nemáme rovnaké trvalé bydlisko treba niečo napísať alebo tak? Čakáme hypotéky a nechceli sme si meniť bydlisko zmeníme až keď kúpime svoje