Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
ahojte, mám ešte jednu otázočku. Zamestnankyňa je poberateľom starobného dôchodku, výška dôchodku je nižšia ako NČZD. Rozdiel si môže uplatniť, alebo sa do toho započítava aj úhrn vyplatených príjmov z pracovného pomeru? Tým pádom je to suma presahujúca NČZD, tak by si neuplatnila nič.
Ja sa chcem opytat od aprila som na rodicaku predtym materska, musimnpodavat danove aj ja? Urobi mi ho zamestnavatel? Dakujem
@evita68
ahoj mozes mi prosim pomoct ako mam vypisat DP, ked som do 14.9. bola na RD potom som v zamestnani 2 dni cerpala dovolenku a zvysnu som si dala preplatit . V zamestnani som koncila 17.9. vyplatili mi odstupne a zvysnu dovolenku. Oktober, november, december mam max. podporu. Uhrn prijmov v danovom priznani mam dat len odstupne? Mozem si v dan.priznani dat celu ciastku nezdanitelna cast na danovnika t.j. 3735,94? Hoci ma zamestnavatel hned po 2 dnoch prepustil, ked som prisla po RD do zamestnania. Neviem co s tym, lebo v potvrdeni o zdanitelnych prijmoch FO zo zavisl. cinnosti... mam zaskrtnuty len 9 mesiac a teraz neviem ci tych 3735.94/12? V potrdeni od zamestnavatela mam v kolonke Nezdanitelna cast na danovnika 0 Eur....
@evita68 poprosila by som Vás, ak ste sa s takým prípadom už stretli - mám dosť málo sa vyskytujúci problém, môže si živnostník, ktorý bol od 1.1. do 11.6.2013 vo väzení, mal pozastavenú živnosť, otvoril si ju po návrate uplatniť v roku 2013 celoročnú nezdaniteľnú časť 3.735,94,
a tiež daňový bonus - má jedno dieťa a vlastne s ním nebol do 11.6. v spoločnej domácnosti?
@maslarova
@majusqa77 trvalý pobyt nieje podmienkou.. podmienkou je spoločná domácnosť.. čo je spoločná domácnosť upravuje občiansky zákonník:
Domácnosť
§ 115
Domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby.
preto som sa pýtala, či prispieval na domácnosť..
@mpg no neviem, napíš dotaz na stránku www.financnasprava.sk
Ahojte, potrebujem poradiť ohľadom daňového. Poberám ID, ale žiadosť som podávala v decembri 2012, rozhodnutie mi prišlo v apríli 2013, a vtedy mi aj spätne všetko vyplatili, čiže aj za 12/2012. Teraz som bola v sociálne poisťovni pre potvrdení o vyplácaní a tam mi pani vytlačila len od mája 2013, že ešte si k tomu mám dorátať 4 mesiace, ale ona mi to nemôže vytlačiť, lebo mi to bolo naraz vyplatené aj s 12/2012, ale to si nemôžem dať do daňového. Je to správne? Čiže ten 12/2012 si nemám rátať? Len potom nebudem mať doklad k tým 4 mesiacom. :( Daňové si budem robiť sama, teda odrátam si to z mm daňového.Ďakujem za radu.
Ahojte, nevyznám sa V týchto veciach, viete mi poradit? Za rok 2013 som pracovala u jedného zamestnávateľa A Z toho pol roka na plný prac.úväzok 8h/denne A presne polroka na polovičný cca 20h týždenne. Majú mi vrátiť nejaké dane? Vracajú V marci? Ďakujem za radu...
Prosim Vás ako je to s tou odpočitatelnou položkou na manželku, ktora sa nestarala o žiadne dieťa ani chorú osobu, ani žiadny invalidny nedostavala... nič... len proste robila celý rok na 4 hodiny, a mala nízky príjem. Na nu si manžel nemože už uplatniť nezdanitelnu položku?
@chrumka0203 nie nemôže si na ňu mng. nič uplatniť.
@zalka dakujem za odpoved
@chrumka0203 rado sa stalo aj ked nepotešilo. 😖

@evita68 ďakujem veľmi pekne za objasnenie. som myslela, že, keď prejde na starobný dôchodok, tak sa to už neberie do úvahy. Nerobím toto dlho a nestretla som sa ešte s takýmto prípadom. ešte raz vďaka