icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

jena17
24. feb 2014

@evita68 ďakujem veľmi pekne za objasnenie. som myslela, že, keď prejde na starobný dôchodok, tak sa to už neberie do úvahy. Nerobím toto dlho a nestretla som sa ešte s takýmto prípadom. ešte raz vďaka

jena17
26. feb 2014

ahojte, mám ešte jednu otázočku. Zamestnankyňa je poberateľom starobného dôchodku, výška dôchodku je nižšia ako NČZD. Rozdiel si môže uplatniť, alebo sa do toho započítava aj úhrn vyplatených príjmov z pracovného pomeru? Tým pádom je to suma presahujúca NČZD, tak by si neuplatnila nič.

majusqa77
26. feb 2014

@jena17 nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka predstavuje rozdiel medzi sumou 3 735,94 € a vyplatenou sumou dôchodku.

jena17
26. feb 2014

@majusqa77 ďakujem, tak som si aj myslela 🙂

mravvcek
26. feb 2014

Ja sa chcem opytat od aprila som na rodicaku predtym materska, musimnpodavat danove aj ja? Urobi mi ho zamestnavatel? Dakujem

maslarova
28. feb 2014

@evita68
ahoj mozes mi prosim pomoct ako mam vypisat DP, ked som do 14.9. bola na RD potom som v zamestnani 2 dni cerpala dovolenku a zvysnu som si dala preplatit . V zamestnani som koncila 17.9. vyplatili mi odstupne a zvysnu dovolenku. Oktober, november, december mam max. podporu. Uhrn prijmov v danovom priznani mam dat len odstupne? Mozem si v dan.priznani dat celu ciastku nezdanitelna cast na danovnika t.j. 3735,94? Hoci ma zamestnavatel hned po 2 dnoch prepustil, ked som prisla po RD do zamestnania. Neviem co s tym, lebo v potvrdeni o zdanitelnych prijmoch FO zo zavisl. cinnosti... mam zaskrtnuty len 9 mesiac a teraz neviem ci tych 3735.94/12? V potrdeni od zamestnavatela mam v kolonke Nezdanitelna cast na danovnika 0 Eur....

evita68
28. feb 2014

@maslarova do daňového si uplatníš celoročnú nezd. časť, čiže 3735,94.. tvoje príjmy budú len zo zamestnania - z potvrdenia o príjme

mpg
28. feb 2014

@evita68 poprosila by som Vás, ak ste sa s takým prípadom už stretli - mám dosť málo sa vyskytujúci problém, môže si živnostník, ktorý bol od 1.1. do 11.6.2013 vo väzení, mal pozastavenú živnosť, otvoril si ju po návrate uplatniť v roku 2013 celoročnú nezdaniteľnú časť 3.735,94,
a tiež daňový bonus - má jedno dieťa a vlastne s ním nebol do 11.6. v spoločnej domácnosti?

maslarova
28. feb 2014

@evita68 dakujem za odpoved, dnes som bola u mzdarky a ta mi povedala, ze mam dat3735,94/12 = 311,32 ale nebola si ista tak som nevedela co mam sama vypisat do riadku 37 v dan.priznani. Teraz podla toho ako ty pises mi vratia celu dan . 🙂

evita68
28. feb 2014

@maslarova šikovná mzdárka :D dávaš celú nčzd samozrejme..

maslarova
28. feb 2014

@evita68 mzdarka mi to vysvetlila ze som bola v zamestnani len v sepembri tak len 1/12 z nčzd a ja som pochybovala tak preto pisem tu kde viete poradit za co VAM PATRI VELKA VDAKA

evita68
28. feb 2014

@mpg nčzd môže celoročnú, čiže 3735,94..
s tým daňovým bonusom je to zložitejšie, to fakt s istotou neviem.. prispieval počas výkonu trestu do vašej domácnosti?

majusqa77
28. feb 2014

@mpg ak mate rovnaky trvaly, alebo aspon prechodny pobyt, ja by som si ten bonus dala za cely rok...

evita68
28. feb 2014

@maslarova
@majusqa77 trvalý pobyt nieje podmienkou.. podmienkou je spoločná domácnosť.. čo je spoločná domácnosť upravuje občiansky zákonník:

Domácnosť
§ 115
Domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby.

preto som sa pýtala, či prispieval na domácnosť..

majusqa77
28. feb 2014

@evita68 ja viem, ale asi by sa to dalo vykecat, ze ved on nemal ziadnu inu domacnost...

evita68
28. feb 2014

@majusqa77 noo, bezdomovec tiež nemá inú domácnosť, a pokiaľ neprispieva na domácnosť vyživovaného dieťaťa, teiž nemá nárok na db..

mpg
1. mar 2014

@evita68 on v tom ústave nepracoval, vybavil potvrdenie, že mal nulový príjem, zato je to také neisté.

evita68
1. mar 2014

@mpg no neviem, napíš dotaz na stránku www.financnasprava.sk

evita68
2. mar 2014

@mpg tak nedalo mi to /zo zvedavosti/ a zisťovala som vo ,,vyšších kruhoch,,... tak vraj môže si uplatniť za celý rok..

babul83
3. mar 2014

Ahojte, potrebujem poradiť ohľadom daňového. Poberám ID, ale žiadosť som podávala v decembri 2012, rozhodnutie mi prišlo v apríli 2013, a vtedy mi aj spätne všetko vyplatili, čiže aj za 12/2012. Teraz som bola v sociálne poisťovni pre potvrdení o vyplácaní a tam mi pani vytlačila len od mája 2013, že ešte si k tomu mám dorátať 4 mesiace, ale ona mi to nemôže vytlačiť, lebo mi to bolo naraz vyplatené aj s 12/2012, ale to si nemôžem dať do daňového. Je to správne? Čiže ten 12/2012 si nemám rátať? Len potom nebudem mať doklad k tým 4 mesiacom. :( Daňové si budem robiť sama, teda odrátam si to z mm daňového.Ďakujem za radu.

zalka
3. mar 2014

@babul83 musíš požiadať o potvrdenie z centrály teda z BA .. pobočka ti nemôže vydať také potvrdenie ak sa to netýka len 1 roka ...

babul83
3. mar 2014

@zalka ale, teda si mám zarátať len tie 4 mesiace? Alebo aj to decembrové? Nech si spravím aspoň daňové a potom doložím doklad.

zalka
3. mar 2014

@babul83 neviem ti na to odpovedať, lebo v roku 2013 si mala príjem aj za rok 2012... skús sa informovať na DRSR ...

babul83
3. mar 2014

@zalka oki. Ďakujem. 🙂 Ja pokiaľ viem ,tak by som si to mala dať. Ale mňa zmietla tá pracovníčka.

zozo111
3. mar 2014

Ahojte, nevyznám sa V týchto veciach, viete mi poradit? Za rok 2013 som pracovala u jedného zamestnávateľa A Z toho pol roka na plný prac.úväzok 8h/denne A presne polroka na polovičný cca 20h týždenne. Majú mi vrátiť nejaké dane? Vracajú V marci? Ďakujem za radu...

zalka
3. mar 2014

@zozo111 a požiadala si zamestnávateľa aby ti spravil ročné zúčtovanie dane? Ak nie tak musíš podať DP sama do konca marca.

chrumka0203
4. mar 2014

Prosim Vás ako je to s tou odpočitatelnou položkou na manželku, ktora sa nestarala o žiadne dieťa ani chorú osobu, ani žiadny invalidny nedostavala... nič... len proste robila celý rok na 4 hodiny, a mala nízky príjem. Na nu si manžel nemože už uplatniť nezdanitelnu položku?

zalka
4. mar 2014

@chrumka0203 nie nemôže si na ňu mng. nič uplatniť.

chrumka0203
4. mar 2014

@zalka dakujem za odpoved

zalka
4. mar 2014

@chrumka0203 rado sa stalo aj ked nepotešilo. 😖