icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

jankah77
6. feb 2012

@angua27 dakujem velmi pekne

angua27
autor
6. feb 2012

@kp79, pokiaľ zamestnávateľa do 15.2. požiadaš o ročné zúčtovanie na predpísanom tlačive a doložíš potvrdenie zo Sociálky, že si si platila DNP musí Ti spraviť ročné zúčtovanie. v opačnom prípade mu hrozí pokuta. skús mu to pripomenúť.
pokiaľ si budeš robiť daňové sama, tak priznanie pre fyzické osoby Typ A, tlačivo Ti dajú na daňovom úrade, alebo si ho môžeš vyplniť cez eDane, ktoré nájdeš stránke: http://www.drsr.sk/wps/portal/!ut/p/kcxml/04_Sj...

kp79
6. feb 2012

@angua27 ďakujem veľmi pekne za rýchlu odpoveď 🙂

marci1408
6. feb 2012

@angua27 ďakujem za odpoveď, si zlatá 🙂

julinkaz
6. feb 2012

ahojte, aj ja by som sa chcela opýtať na daňové. do mája 2011 som bola na materskej dovolenke (poberala som materskú aj z DNPO aj riadne od zamestnávateľa) a odvtedy poberám rodičovský príspevok a platím si DNP, medzitým som sa v auguste 2011 zamestnala na čiastočný úväzok, ale riadnou PZ s čistým príjmom 184 eur mesačne. zamestnávateľ, u ktorého mám ten čiastočný úväzok je povinný mi daňové priznanie urobiť? lebo pracovníčka mi povedala, že ona nevie, ale že asi mi robiť nebudú, lebo mám len čiastočný úväzok. ja si myslím, že by mali. akurát by som im mala doložiť potvrdenie o výške poberanej materskej a o platení DNP? toto mi nie je jasné, dúfam, že nebudem musieť štátu nakoniec euráče vracať, lebo ak sa moja materská z DNP bude počítať za príjem, tak bol suprový (poberala som najvyššiu materskú 🙂). poraďte mi prosím. veľmi pekne ďakujem.

angua27
autor
6. feb 2012

@julinkaz, ak požiadaš zamestnávateľa, kde si aj na čiastočný úväzok o ročné zúčtovanie dane, sú povinný Ti ho spraviť. musíš doložiť potvrdenie, že si bola na materskej do mája a potom na rodičovskej. do Tvojho príjmu, ktorý sa zdaňuje sa materská nezapočítava. započítava sa iba v prípade, že si Tvoj manžel, chce na Teba uplatniť daňovú úľavu, vtedy sa medzi Tvoje príjmy berie aj materská.
apropo, ak si mala príjmy iba z toho čiastočného úväzku a sú spolu nižšie ako 1779,- Eur, tak daňové si podávať nemusíš ani sama, ani cez zamestnávateľa. ak Ti však zamestnávateľ strhával preddavky na daň, tak si daňové nechaj spraviť, aby sa Ti tie preddavky vrátili. 😉

julinkaz
6. feb 2012

@angua27 čiže len ísť do Sociálnej poisťovne po potvrdenie o poberaní materskej a na ÚPSVR pre potvrdenie o rodičovskej dovolenke? mala by som doložiť aj potvrdenie o výške DNP za rok 2011, lebo si ho platím?

kata2882
6. feb 2012

@angua27 ahoj, chcela by som sa poradit. V r. 2011 do novembra som bola na RD 11-12 mesiac na dohode, prijem 240€ dokopy. platila som si DNP, kt.chcem pouzit ako odpocitatelnu polozku.
Otazka:odporucas aby som si urobila danove priznanie aj ja, alebo staci,ak si ma uplatni manzel, ako odpocitatelnu polozku?
Manzel je zamestnany.
Dakujem🙂

julinkaz
6. feb 2012

@angua27 a ešte jedna vec, preddavok som zaplatila len raz, a to 35 eur, potom som si požiadala o mesačné nezdaňovanie, myslíš si, že by bolo lepšie pre mňa aby daňové urobili manželovi v práci? lenže on má na papieri minimálku, takže neviem ako s tým

bubo27
6. feb 2012

@angua27 ahoj chcela by som tiez radu. Od 12.10. 2011 som na MD. do vtedy som bola riadne zamestnana a plus platila som si DNP. Budem si robti danove priznanie za rok 2011 sama. Mam potvrdenie z prace kolko som zarobila a zo socialky potvrdenie kolko som mala zaplatene DNP. POtrebujem aj potvrdenie kolko som dostala matersku za rok 2011? do akej kolonky dam to zaplatenie DNP a matersku?
vyde mi nieco co mi vratia? dakujem za radu 🙂

angua27
autor
6. feb 2012

@julinkaz, áno, zo Sociálky potvrdenie o materskej a platení DNP, ak si si ho platila a z UPSVaR potvrdenie o poberaní rodičovskej.
ak Tebe strhli preddavok, tak cez manželove daňové Ti ho nevrátia. ak ho chceš vrátiť, musíš si dať spraviť daňové sama za seba. a potom môže ešte aj Tvoj manžel si na Teba uplatniť daňovú úľavu, ak však má minimálnu mzdu, tak sa mu to neoplatí.

@kata2882, daňové si robiť nemusíš, máš príjem pod hranicu, kedy si je potrebné podávať daňové. ak Ti však strhli preddavky na daň, cez Tvoje daňové by sa Ti vrátili.
manžel si na Teba môže uplatniť daňovú úľavu aj v príprade, že si podáš vlastné daňové priznanie.

@bubo27, ak si robíš daňové sama, potvrdenie o výške vyplatenej materskej nutne nepotrebuješ. nikde ju vo svojom daňovom neuvádzaš. odporúčam však potvrdenie, že si poberala materskú doložiť k daňovému a to z dôvodu, aby Ťa daňový dodatočne nenaháňaľ, čo si robila od polky októbra. DNP si uvádzaš v riadku, kde uvádzaš zaplatené poistné.
či Ti výde niečo, čo Ti vrátia Ti takto z brucha povedať neviem, keďže netuším aké máš príjmy. 😉

kata2882
6. feb 2012

@angua27 dakujem🙂

bubo27
6. feb 2012

@angua27 dakujem 🙂

katie233
6. feb 2012

@angua27 ďakujem za odpoveď. Takže, keď si zoženie podklady z bývalého zamestnania + rozhodnutie z úradu práce + príjmy z podnikania, to všetko vypĺňa na tom tlačive typ B. Správne som pochopila? A ešte otázočka za mňa. Minulý rok som bola na materskej a rodičovskej dovolenke. Ak som správne vyčítala, mala by som si za seba podať daňové priznanie, ak môj príjem z materskej bol vyšší ako 1779 eur. Je tak? A môže si ma dať aj manžel ešte do daňového?

angua27
autor
6. feb 2012

@katie233, do daňového vypĺňa údaje z bývalého zamestnania a zo živnosti. potvrdenie z úradu práce mu slúži na to, aby preukázal daňovému, čo robil v čase od júl až september.
ak si nemala zdaniteľné príjmy (príjem zo zamestnania, alebo z podnikania), tak si za seba daňové nepodávaš. materská sa berie do úvahy, iba v prípade, že si Tvoj manžel na Teba uplatňuje daňovú úľavu, IBA vtedy sa materská berie za Tvoj príjem. či si Ťa môže manžel dať do svojho priznania ako úľavu na dani, takto z brucha povedať neviem. ak si mala materskú spolu nižšiu ako 3559,30 tak áno. dá si do daňového rozdiel medzi sumou 3559,30 a Tvojou materskou.

katie233
6. feb 2012

@angua27 ďakujem 🙂. Tak to som rada, že nemusím vypisovať aj ja. Takže mu behnem pre potvrdenia. Hej príjem z materskej bol nižší ako 3559 eur.

julinkaz
6. feb 2012

@angua27 ďakujem ti veľmi veľmi pekne, si zlatá, super si mi pomohla

sisull
7. feb 2012

@angua27 ahoj, ja by som sa len xcela uistit.. manzel si xce na mna uplatnit nezdanitelnu cast, ja som bola cely min. rok na rod. dovolenke, cize som poberala len rod. prispevok, od septembra som si platila DNP. kedze som nemala ziadny prijem, moje vyplatene dnp je asi pase, vsak? a pre manzela si mam len pytat potvrdenie z upsvar o tom, ze som na rod. dovolenke, ktore musi dolozit zamestnavatelovi?

evka0003
7. feb 2012

kocky poradte mi do marca 2011 som poberala matersku od zamestnavatela a aj z DNP od aprila uz len RP mam si podat danove priznanie a co k tomu potrebujem ja sa doho moc nerozumiem tak budem vdacna za rady 😉

angua27
autor
7. feb 2012

@sisull, áno, uvažuješ správne. keďže si nemala zdaniteľné príjmy, tak si nemáš čo ponížiť platením DNP (ale skús pozrieť do témy DNP, tam si nejako kočky nechávajú posielať tie peniažky späť). pre manžela potrebuješ potvrdenie z UPSVaR. 😉

@evka0003 ak si poberala len materskú a rodičovský a žiadne príjmy z dohôd, podnikania, alebo zamestnania, daňové si nepodávaš.

sisull
7. feb 2012

@angua27 dakujem

evka0003
7. feb 2012

@angua27 ďakujem, nie nemala som žiaden iný príjem

suzionne
7. feb 2012

@angua27 Ahoj môžem aj ja poprosiť o radu:
V roku 2011 som poberala RP do 28.12.2011 potom mám 2dni čerpanie dovolenku v zamestnaní a k 31.12.11 ukončený prac. pomer dohodou. Z tohto zamestnania prišlo potvrdenie o príjmoch za rok 2011 kde mám úhrn zúčtovaných príjmov 539€ a úhrn preddavkov 37€ mám si podať daňové a ak si podám môže si manžel ma mňa uplatniť úľavu?

angua27
autor
7. feb 2012

@suzionne, Ty za seba si daňové podávať nemusíš. ale keď si ho podáš, tak sa Ti vráti tých 37,- Eur. či si Ty podáš daňové, alebo nie, v každom prípade si Tvoj manžel na Teba môže uplatniť daňovú úľavu. 😉

suzionne
7. feb 2012

@angua27 Ďakujem 🙂

marci1408
7. feb 2012

@angua27 ďakujem ešte raz za odpoveď, ktorá sa týkala daň.bonusu na dieťa. Mám ešte jednu otázočku.... celý minulý rok som bola na rodičovskej dovolenke, teda manžel si môže uplatniť odpočítateľnú položku na mňa? Je potrebné okrem sobášneho listu a rodného listu dcérky s ktorou som na rodičovskej dovolenke odovzdať manželovmu zamestnávateľovi ešte nejaký doklad? A musí to byť doklad, kde bude uvedená aj výška rodičovského príspevku? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň 🙂

angua27
autor
7. feb 2012

@marci1408, buď napíšeš manželovmu zamestnávateľovi čestné prehlásenie, že si bola v roku 2011 na rodičovskej dovolenke a nemala si žiadne zdaniteľné príjmy, alebo si vyžiadaš potvrdenie z UPSVaR o tom, že si bola na rodičovskej. výška rodičovskej nemusí byť uvedená.

marci1408
7. feb 2012

@angua27 a ak som mala okrem rodičovského príspevku už len pasívny príjem- z prenájmu bytu, kde si odpočítateľnú položku na seba uplatniť nemôžem, nakoľko ide o spomínaný pasívny príjem, aj vtedy si manžel môže uplatniť odpočítateľnú položku na mňa?

angua27
autor
7. feb 2012

@marci1408, ak si mala príjmy z prenájmu bytu, tak si musíš podať daňové priznanie za seba a zdaniť tam tieto príjmy. úľavu na dani cez manželove priznanie to však neovplyvňuje.

marci1408
7. feb 2012

áno moja, ja viem, už mám za seba daň.priznanie urobené....len ma napadlo, keď si mi písala o tom čestnom vyhlásení pre manželovho zamestnávateľa, ohľadom toho, že som min.rok poberala rodič.príspevok a nemala som INÉ ZDANITEĽNÉ PRÍJMY, že to môže ovplyvniť daň.úľavu na mňa v manželovom daň.priznaní, teda že by si ju tým pádom nemohol uplatniť....keďže mám zdaniteľný, hoci pasívny príjem.
Lenže potom by to bolo asi dosť nespravodlivé, pretože to by som si nemohla daň.úľavu kvôli pasívnemu príjmu uplatniť ani ja, ani on na mňa ako na manželku.
....takže som rada, že si to teda môže uplatniť aspoň on cez svoje daň.priznanie 🙂
Ďakujem za pomoc 🙂 🙂 🙂