Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@zalka inak kde takéto veci zistím, ked si zavolám na danový úrad, ten by to mal vedieť vsak?
@anjelik007 hej mng. značí manžel alebo manželka...
a čo chceš volať na DU? ak od muža nechceli potvrdenie tak ho netreba ... DU to nekontroluje ...
@zalka danove priznanie sa podáva na danový úrad a danové priznanie kontroluje danový úrad
@zalka dík za odpovede
@anjelik007 áno ale mzdárka mu urobí RZD .. ročné zúčtovanie dane a to na DU nejde, len výsledok. Ak podáte DP ... tak len vy sami môžete a to odnášate na DU a tam ti povedia čo chcú. Lebo mám skúsenosť, že čo chce jeden úradník další to nepotrebuje....
tiež myslím,že záleží od mzdárky... potvrdenia na uplatnenie nezdaniteľnej časti na manželku nie sú povinnou prílohou ani daňového priznania-len niektorá mzdárka to vyžaduje,aby si skontrolovala,či je tá suma naozaj dobrá...ale aj tak si to podpisuje každý za seba-takže keby tam manžel napísal inú sumu,aká je naozaj-tak by si za to zodpovedal on 🙂 v každom DP aj v žiadosti o ročné zúčtovanie dane je formulka čestne prehlasujem,že ....takže keď si to podpíšeš,je to už tvoj problém , ak budú údaje v skutočnosti iné 🙂
@zuzanella007 teoreticky keby som si chcela sama robiť danové priznanie , kde nájdem či v zákone alebo kde informácie čo k tomu treba?
prečo si chceš robiť daňové priznanie?...si len na rodičáku? nemala si žiadne iné zdaniteľné príjmy? nemáš povinnosť podávať DP, ak si nemala zdaniteľné príjmy do výšky 1901,67 EUR (rodičák nie je zdaniteľný príjem) ... ak si uplatňujete nárok na daňový bonus na deti 1x ročne, tak by si musela mať zdaniteľný príjem vyšší, ako 2112 eur, aby ti ho vyplatili... inak všetky info k dani z príjmov nájdeš na stránke finančnej správy SR 🙂
@zuzanella007 ved ale ja nemusím sebe podáva, ale manželovi môžem, takže na stránke finančnej správy SR, kuknem.
nech sa páči 🙂 https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...
kuknem
Dobrý deň,potrebujem poradiť,
do 24.4.2014 som bola na RD ,od 25-30.4.2014 som mala dovolenku.
Výpoveď od zamestnávatela od 1.5.2014 -nahlásila som sa na UP,poberala som podporu pol roka do oktobra 2014.odvtedy nepoberám nič ale som evidovaná na UP.
Chcem Vás poprosiť o radu,idem si podať daňové kôli tomu,že manžel pracuje v Nemecku takže aj ja si musím podať.
Vo výplatnej páske mám:
Hrubá mzda:511,43
riadna dovolenka:81,83
preplatenie nevyčerpanej dovolenky:429,60
Vyplatené na účet:418,99
Aku sumu mám teda uvádzať v daňovom.
Alebo su na daňovom aj nejaké klientské centrum kde mi stým vypísaním pomôžu?budem podávať v Trenčíne.Ďakujem
@zalka ďakujem 🙂 Bola som zvedavá, čo je to lacno. Tiež zastávam názor, že lacná práca nič dobré neveští.
Pomohla som tu veľa mamičkám , aj cez súkromnú správu vyplniť DP A. A keďže sú to mamičky na RP, ktorého výška je na SVK neskutočné veľká 😀 tak som to samozrejme spravila nezištne a som rada, že som pomohla. Dobrý účtovník zarába na iných miestach, nie na mamičkách na RD.
A @zalka - tiež si ťa vážim, si veľký odborník. 😵
@evita @zalka babenky chcela by som vás veľmi poprosiť o radu.Som na RD,pracovala som do júna,potom až od oktobra na dohodu,medzitým nikde.Počas RD si podávam vždy DP sama,viem že daň čo mi strhli dostanem teraz naspäť.Môže si manžel v DP odpísať čiastku na mňa,za tie mesiace -jún-september?ďakujem za každú odpoveď
@evita68 Prepáč, že Ťa znova otravujem. Chcem sa len spýtať, či sa od minulého roka niečo zmenilo pri práci dôchodcov na dohodu. Moja svokra dôchodkyňa pracuje na dohodu, keď ju zavolajú do práce, že nestíhajú, ide si privyrobiť pár eur k biednemu dôchodku. Žiadne extra prachy, asi 500€ za rok. Daň jej strhávajú. Minulý rok som jej robila daňové priznanie, vrátili jej všetky zaplatené dane. Keď si bola pýtať na personálnom ročné zúčtovanie, že si ide robiť daňové priznanie sama, tak na ňu ekonómka vybehla, že čo chce, že nemá na nič nárok. Svokra sa do toho nerozumie, preto to brala ako fakt a keby som sa jej nespýtala, či jej mám vziať tlačivo, keď si pôjdem pre svoje, tak by mi to ani nepovedala.
Takže má alebo nemá nárok na vrátenie dane? Na dôchodku je už pár rokov, dostáva mesačne cca 350€ (isto nie viac ako 400€). Na dohodu ročne zarobí tých cca 500 €. Dane jej strhávajú.
Vopred srdečná vďaka! Fakt si veľmi vážim Tvoje odborné informácie. A to, že ich poskytuješ nezištne.
@katka143 rado sa stalo
@liebling98 stále môže svokra podať DP a vrátia jej strhnutú daň, lebo jej príjem neprekročil 1/2 NCZD tj. sumu 1901,67eur ...
@zalka super! Vďaka Ti za odpoveď. Aj som si to myslela. Tak svokru pošlem za tou babou ešte raz, nech trvá na tom, že si ide DP robiť sama. Ona sa nechcela hádať, keďže sa do toho nerozumie.
Ďakujem Ti pekne a prajem pekný večer.
@liebling98 no potvrdenie o príjme jej musí dať ... nemusí svokra vysvetlovať na čo jej to treba.
@liebling98 súhlasím so zalkou.. ale nech nepýta ročné zúčtovanie, ale potvrdenie o príjme

@zalka prosím ťa a co znamena mng, si myslela manzelka?