icon

Daňové priznanie alebo ročné zúčtovanie u zamestnávateľa

claire01
Dnes o 09:45

Mohol by mi prosím niekto poradiť? Do 2.1. 2025 som mala živnosť, čiže jeden deň toho roku som bola ešte živnostníčka (viem, mala som to do konca roka dať, ale technické problémy atď a nepodarilo sa), potom od 2.1.2025 do 14.1.2025 som nebola nič a od 15.1.2025 som bola až do konca roka zamestnaná na TPP. Môže sa to urobiť vrámci ročného zúčtovania vo firme za rok 2025, môžem o to požiadať firemnú účtovníčku? Alebo kvôli tomu jednému dňu si musím sama spraviť daňové priznanie a použiť tam údaje od účtovnícky? Naozaj sa v tom vôbec nevyznám, ocením stopercentne potvrdenú informáciu, nie odpoveď, že asi by som mala a niekto iný mi zas povie, že nemusím. Naozaj vopred ďakujem za odpoveď.

anonym_9481ae
Dnes o 09:49

a v januári 2025 si mala nejaké príjmy/výdavky - platila si odvody za živnosť za 12/2024 napríklad? prišli ti nejaké platby za faktúry z r. 2024?

anonym_dd8c7b
Dnes o 10:16

ja som to mala takto podobne, od 8. 1. zamestnana, do 7.1 este aktivna zivnost bez prijmu a mne nasa externa uctovnicka povedala, ze si musim sama podat DP. Urobila som si teda.

claire01
autor
Dnes o 10:20
@anonym_9481ae

a v januári 2025 si mala nejaké príjmy/výdavky - platila si odvody za živnosť za 12/2024 napríklad? prišli ti nejaké platby za faktúry z r. 2024?

@anonym_9481ae nie, tam už som neplatila nič, resp. zdravotné odvody, príjem žiadny.

chrobak7
Dnes o 10:26

@claire01 Záleží od toho, či si mala v roku 2025 nejaké príjmy z podnikania. Napr. či si vystavila nejakú faktúru s dátumom 1.1.2025, alebo prijala nejakú platbu za rok 2025 (zo živnosti), alebo či sa platila niečo z titulu podnikania - poistné do ZP, SP alebo uhradila nejakú faktúru. Ak nie, tak ti môže zamestnávateľ urobiť RZD, na základe toho, že v Žiadosti o vykonanie RZD vo Vyhlásení zaškrtneš, že si nemala žiadne iné príjmy za rok 2025.

Ak si mala akýkoľvek príjem zo živnosti v roku 2025, tak už musíš podávať daňové priznanie. Zamestnávateľ ti nemôže urobiť RZD, lebo si nemala príjem len zo závislej činnosti. Zamestnávateľ ti vystaví potvrdenie o zdaniteľnom príjme a ty si urobíš daňové priznanie, ako si robila za minulé roky. Len tam pripočítaš príjmy zo závislej činnosti.

anonym_ab5f27
Dnes o 10:35
@chrobak7

@claire01 Záleží od toho, či si mala v roku 2025 nejaké príjmy z podnikania. Napr. či si vystavila nejakú faktúru s dátumom 1.1.2025, alebo prijala nejakú platbu za rok 2025 (zo živnosti), alebo či sa platila niečo z titulu podnikania - poistné do ZP, SP alebo uhradila nejakú faktúru. Ak nie, tak ti môže zamestnávateľ urobiť RZD, na základe toho, že v Žiadosti o vykonanie RZD vo Vyhlásení zaškrtneš, že si nemala žiadne iné príjmy za rok 2025.

Ak si mala akýkoľvek príjem zo živnosti v roku 2025, tak už musíš podávať daňové priznanie. Zamestnávateľ ti nemôže urobiť RZD, lebo si nemala príjem len zo závislej činnosti. Zamestnávateľ ti vystaví potvrdenie o zdaniteľnom príjme a ty si urobíš daňové priznanie, ako si robila za minulé roky. Len tam pripočítaš príjmy zo závislej činnosti.

@chrobak7 no do zdravotky som si platila, ale tak to kvôli tomu, aby som mala vykryté to medziobdobie. A príjem som nemala žiadny, ani nijakú faktúru som nevystavovala. Takže by teoreticky stačilo to, že potvrdím účtovníčke, že som nemala žiadny príjem od to 1.1.2025 do 14.1.2025 (kým som nenastúpila k ním)?

chrobak7
Dnes o 10:38
@anonym_ab5f27

@chrobak7 no do zdravotky som si platila, ale tak to kvôli tomu, aby som mala vykryté to medziobdobie. A príjem som nemala žiadny, ani nijakú faktúru som nevystavovala. Takže by teoreticky stačilo to, že potvrdím účtovníčke, že som nemala žiadny príjem od to 1.1.2025 do 14.1.2025 (kým som nenastúpila k ním)?

@anonym_ab5f27 Zdravotné poistenie si platila, lebo si bola nezamestnaná. To nemá nič spoločné so živnosťou. Malo by to stačiť. Ale aj tak sa môže stať, že ti to odmietne robiť kvôli tomu jednému dňu.