Daňové priznanie - práca celý rok v Čechách
Ahojte. Nájde sa tu niekto kto by mi pomohol? Priateľ pracuje v ČR a bohužiaľ, zabudol popýtať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, do 15.2. a tak sa musíme trápiť s daňovým priznaním samy. Nakoľko ešte pracuje v ČR tak je to pre nás už úplný chaos a vôbec sa v tom nevieme orientovať, či podávať len v SR alebo či treba aj v ČR... a celkovo aj tak tie papiere nevie ani jeden z nás vyplniť, a nikoho známeho ekonóma nemáme. Ako si máme poradiť? Neexistuje niekto kto to robí za istú finančnú odmenu? Alebo pomôže nám to celé vyplniť aj pani na daňovom úrade počas bežných úradných hodín? Nevieme sa pohnúť teraz a čas sa kráti :/
Ďakujem za každú pomoc.
predpokladam, ze najskor si musi spravit vyrovnanie v CR a nasledne na zaklade toho v sr
@ivushka19 asi by som sa bala dat to robit nejakemu cudziemu len tak z internetu, minimalne toho by som sa bala, ze to bude brat na lahku vahu a neurobi to nacas.. preto aj radsej pisem do tohto fora, lebo mamickam a tak zenam na tomto fore verim viac..
tak skusi ist zajtra na danovy urad v CR, co mu povedia, a potom pripadne, mohla by som sa vam kedykolvek ozvat keby sme uz fakt nevideli ine vychodisko?
dalo by sa to spravit, ze by vam poslal vsetky papiere ktore dostal z prace, a vy by ste to danove na SR komplet spravili? samozrejme za nejaku financnu odmenu 🙂 este aj viem ze su tam este opletačky s dvojitym zdanenim kedze by sa podavalo v 2 statoch, no vy isto viete viac
@januus ziadne dvojite zdanenie nieje. https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...
danove sa podava aj v cr ak je zamestnanec ceskej firmy a potom sa dava aj tu na sk.manzel tak ma.takto uz mame 6rokov
Na SK musi manzel podat nulove danove a v CZ riadne priznanie. Ak to neviete vyplnit, treba si najst danoveho poradcu.
Ak človek pracuje v ČR a zdržiava sa v ČR vačšinu roka, tak je daňovým rezidentom ČR. Preto nemusí podávať DP na Slovensku. Ak podávate nulové priznanie, tak zbytočne.
januus. Kde bývate? Trvalo na SK? Alebo trvalo v CZ? AK trvalo na SK, potom musíte podať obe priznania. Ale pozor. v ČR len z príjmov v ČR a na SK z oboch príjmov. Do daňového priznania sa vloží daň zaplatená v ČR a túto daň sa zníži tá slovenská. Nedochádza k dvojitému zdaneniu. ALE, dochádza k dorovnaniu dane. Teda, na SK je daň 19% a v ČR 15%. Na SR musí manžel doplatit daň 4% aj z príjmu v ČR. Toto radšej riešte s účtovníčkou.
@mia_von_prag ale najskor musi mat na prislusnom danovom urade v CZ vybavene, pokial nema...tak musi podat nulove danove na slovensku.
* rezidenta
@janka54321 ešte raz pozri link vyššie na stránkach finančného úradu. Nemusí podávať nulové
@mia_von_prag pokial nema s danoveho uradu v CZ vydane oficialne tlacivo o tom, ze je danovym rezidentom CZ, tak na slovensku musi manzel podat nulove danove
*z
@janka54321 Janka všetko je na stránkách štátnej správy a v zákonoch.
Rezidencia ČR a SR je definovaná konfliktne, preto platí toto:
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...
Konflikt dvojitej rezidencie
Ak je daňovník považovaný za daňového rezidenta dvoch zmluvných štátov v súlade s ich vnútroštátnymi právnymi predpismi (napr. ak má trvalý pobyt v SR a na území Českej republiky sa dlhodobo zdržiava, môže byť podľa legislatívy obidvoch štátov považovaný za rezidenta SR aj za rezidenta Českej republiky), dochádza ku konfliktu dvojitej rezidencie. Tento konflikt je potrebné rozriešiť a zistiť, v ktorej krajine je daňovník daňovým rezidentom na účely jeho daňových povinností. Konflikt dvojitej rezidencie sa rieši uplatnením rozhraničovacích kritérií. Tieto sú definované v článku 4 („rezident“) príslušnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia.
Rozhraničovacie kritériá sú v zmluve uvedené obvykle v nasledovnom poradí:
1 stály byt (t.z., že daňovník má vo vlastníctve alebo v držbe byt, ktorý má stály charakter, je zariadený a udržiavaný pre jeho stále použitie. Nie je pritom rozhodujúce, či ide o rodinný dom alebo bytový dom, či ho má daňovník vo vlastníctve alebo je prenajatý, resp. či ide o prenajatú zariadenú miestnosť. Tento dom, byt alebo prenajatá zariadená miestnosť mu musí byť prístupná nepretržite v každom čase.)
2 stredisko životných záujmov [tzn., ku ktorému štátu má daňovník bližšie osobné a hospodárske vzťahy – napr. rodinné a sociálne vzťahy, trvalé bydlisko, majetkové pomery (vlastníctvo nehnuteľností, zmluvy o pôžičkách a úveroch), zamestnanie, politické, kultúrne a iné aktivity]
3 miesto, kde sa obvykle osoba zdržiava (uprednostňuje sa ten štát, v ktorom sa daňovník zdržiava častejšie)
4 štátne občianstvo
5 vzájomná dohoda príslušných úradov zmluvných štátov
Ak si celý rok v ČR, si daňovým rezidentom ČR a NEMUSÍŠ podávať DP v SR. Ak chceš môžeš požiadť český finančný úrad o vydanie potvrdenia o daňovom domicile, ale nikdy to odo mňa nikto nechcel.
Ak to účtovníci na SK tvrdia, tak len preto, že nepoznajú dostatočne rozdiely v rezidencii v ČR a SR a poznajú len slovenský zákon,ktorý hovorí o trvalom pobyte. To ale neplatí, pretože konflikt riešia medzištátne zmluvy.
"ale najskor musi mat na prislusnom danovom urade v CZ vybavene"
takáto vec neeexistuje. Český finančný úrad môže maximálne vydať potvrdenie o daňovom domicile, ktorý môžeš zaniesť na úrad SR, ale je to zbytočné.
Nájdi prosím relevantný zdroj hovoriaci o nulovom daňovom priznaní.
@mia_von_prag je to moja vlastna skusenost...manzel roky pracuje v CZ...a ano mam.tu informaciu overenu v CZ aj na SK a mame povinnost podavat na SK nulove danove, teda manzel
@mia_von_prag kazdy rok podavame na SK nulove danove,,,a tento rok tomu nebude inak...ako som.pisala, mam tu informaciu overenu priamo na uradoch
@janka54321 Relevantný zdroj si neuviedla. Kľudne podávaj, ale je to zbytočné.
..nulové DP nebude...veď na SK musí uviesť príjem z ČR...hoci daňová povinnosť sa bude rovnať nule...
Pre ostatných, ktorých zaujímajú presné informácie tak tu:
https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku...
strana 99, §32. Dôležitý je pojem daňovník §2, strana 4. body d,e,f,g
Pre rozhodnutie, či podávať priznanie na SK je zásadné rozhodnúť o rezidencii. Na to sú rôzne príklady na nete, pretože situácia môže byť zložitá. Pokiaľ trvalo žijete v ČR, máte tu byt, prácu, podnikanie, hypotéku, tak priznanie na SK sa podávať nemusí.
Priznanie aj ked nulove musí sa podať aj v cr ajna sk vlastna skúsenosť ked sme nepodali platili sme pokutu ! To sme si tiež zistovali aj v cr aj tu na slovensku.preto kým prídu papiere z ciech z danového musíme davať odklad.tak s papiermi k danovníkovi a tak urobene papiere na danové.
@mia_von_prag "Nedochádza k dvojitému zdaneniu. ALE, dochádza k dorovnaniu dane. Teda, na SK je daň 19% a v ČR 15%. Na SR musí manžel doplatit daň 4% aj z príjmu v ČR" Smiem sa spytat, s tym mate osobnu skusenost? Este som takyto postup nevidela, preto sa pytam.... Nepoznam nikoho, kto by to takto uplatnil.... dakujem 🙂
@ivushka19 Ivushka, ano. Robila som takto daňové priznanie v ČR pre seba aj kamošku,ktorá prišla do Prahy a časť príjmov mala zo SR. Dodanenie nemusí byť žiadne, ale môže byť až tie 4%. To záleží či ide o HPP alebo dohodu. V ČR sa platí daň z iného základu než v SR.
Princíp je takýto:
V každej krajine, kde mám príjmy, podávam lokálne daňové priznanie.
V jednej krajine, kde som rezidentom, podávam DP z tejto krajiny, plus zo všetkých ostatných. Pokiaľ sú v iných krajinách rozdielne dane, tak tento rozdiel sa dodatočne odvedie v tejto rezidenčnej krajine.
Skúsim nájsť príklady
@majka287 Majka zaujíma ma to, prosím napíš podrobnosti. Kde si pracovala a kde máš rezidenciu, nie je každá situácia rovnaká. Manžel je v ČR už 13 rokov a na sk priznanie nepodáva.
Čo znamená nulové priznanie? Odovzdáš DP a ako príjem vložíš nuly? To nedáva zmysel. Ak si dostala pokutu, otázka či oprávnene.
@mia_von_prag ano, rozumiem, len mi nie je jasne, preco to musim dodanit... preco nemozem vyuzit metodu vynatia prijmov, ked je to pre mna vyhodnejsie..... to by vazne tolko ludi robilo v cechach, aby to potom doplatili na sr?
ja nepracujem ale manžel.
jemu robia danové v čechách na firme (tu na slovensku dávame odklad)lebo papiere nam z ciech chodia až niekedy v apríly.tak davame danovníkovi (nam robí už nejakých 10 rokov papiere).nam tu nic nevracajú len bonus na deti. ale musíš podať danové aj tu na slovensku.ja sa tomu nejako nerozumiem (nejako som sa tomu nevenovala ). ked prechádzal zo živnosti na zamestnanca v cr sme nepodali danové tu na slovensku lebo sme boli v tom,že ak mame v cr a tu nemáme príjem tak nemusíme. tak sme si zistovali a sme aj platili pokutu za neskoré podanie.preto aj teraz už budem cakať papiere z cr .
@ivushka19 Iva, tak oprava. Pre ČR to neplatí. Tu je znenie zmluvy. S každým štátom je trochu iné, niekde je daň zápočtová. Zmluva s ČR hovorí, že české príjmy sa na SK dodatočne nedania.
@mia_von_prag jasne, dakujem.... je tam dan zapoctova, ale sa mi zda, ze napriek vsetkemu sa da uplatnit vynatie dane pokial je to vyhodnejsie a pokial su dane preukazetelne zaplatene..... ale aj tak dakujem, zase som o cosi mudrejsia....

@januus Ahoj,myslim,že ked zájde na fin.úrad v ČR,pomožu mu s tým.