icon

Daňové priznanie - príjem z prenájmu

vkatush
19. jan 2026

Ahojte. Idem to riešiť prvýkrát, chcem sa spýtať, či mi neviete poradiť.

Prenajímame byt. Zmluva je na mňa aj na manžela.
Máme obaja podať to isté daňové (teda dvakrát platiť daň za jeden príjem) alebo stačí ak jeden prizná ten príjem. Ako sa to rieši?
(Budem sa pýtať účtovníčky, ale ešte má dovolenku, takže sa informujem).

wade
19. jan 2026

Oplati sa vam podat obom - prijem si rozdelite (ak ste obaja vlastnici). Je jedno, kto je na najomnej zmluve. Viete si obaja uplatit nezdanitelnu polozku na prenajom (myslim e 500 eur rocne)

katkaseiner
19. jan 2026

Ono vam to uctovnicka akoby rozdeli. Obaja mate narok na uplatnenie tych 500€ nezdanitelnej ciastky a dane platite len nad to

miro25
19. jan 2026

500 € si viete uplatniť každý, pokiaľ ste ich neuplatnili už inde, napr. Predaj akcií, produktov z dvora, ... Ono tých 500€ sa kráti určitým pomerom, takže to nikdy nie je 500. Teda, čím tvoria výdavky k príjmom väčší pomer, tak sa aj viacej kráti/zmenšuje odpočítateľná suma .

miro25
19. jan 2026

Inak vyplnenie daňového priznania nie je zložité. Ak už máš hotový peňažný denník ( príjmy a výdavky), tak už iba výpočet dane a potom všetko nahádzať do formulára daňového priznania na stránke mfsr. Ja to potom rovno aj elektronicky podpíšem,. odošlem a hneď zaplatím daň kartou.

anonym_a3a206
20. jan 2026

@vkatush este k tomu deleniu - do tych 500 eur tak ako pisali... potom treba zvazit, kolko ma ktory z vas prijem, lebo ten zvysok si viete rozdelit ako chcete (roznym pomerom)...napriklad ak jeden z vas nema iny prijem a musel(a) by si kvoli tomu robit danove, tak pri 500 eurach - cize nule nemusis a vezme to na seba manzel... alebo naopak, jeden z vas by skocil do vyssej danovej hladiny, tak si to vezme ten, co ma mensi prijem na seba (napriklad)... alebo pol na pol... to je jedno...
Ako pisali, vydavky si tiez potom musis kratit...
Prijem - 5000
Vydavky - 2000
nezdanitelna cast - 500
= 5000-500 = 4500 => 4500/5000 = 0.9 (koeficient)...
Vydavky do danoveho = 2000*0.9 = 1800
Do danoveho by si davala (v nejakom pomere) tych 4500 prijem a 1800 vydaj (mozte ist na pol alebo hocako chcete)...

katkaseiner
22. jan 2026

este jedna poznamka. Dufam ze uz obaja máte pridelene Dič. My sme za neskoru ziadost o dič obaja dostali pokutu ( holt, v tejto krajine sa neoplati byt poctivec, 21 dni sme meskali, kedze tam bola lehota na ziadost o dič 🤦

vkatush
autor
22. jan 2026

Ďakujem všetkým.
Dám to urobiť účtovníčke, lebo ja som z toho blbá. 😅
Nie je tam síce veľký príjem, lebo to bolo len za 2.5 mesiaca, a pri odrátaní energie to fakt nie je veľa, ale aj tak, treba. A teda asi ani tá úľava tam nebude, tá nezdaniteľná časť.

A áno, DIČ sme boli vybaviť hneď na oboch, ale keďže minulý rok sme ešte nemuseli podávať, až teraz to budeme riešiť, platiť.