icon

Daňové priznanie - príjem z prenájmu

vkatush
Dnes o 14:47

Ahojte. Idem to riešiť prvýkrát, chcem sa spýtať, či mi neviete poradiť.

Prenajímame byt. Zmluva je na mňa aj na manžela.
Máme obaja podať to isté daňové (teda dvakrát platiť daň za jeden príjem) alebo stačí ak jeden prizná ten príjem. Ako sa to rieši?
(Budem sa pýtať účtovníčky, ale ešte má dovolenku, takže sa informujem).

wade
Dnes o 15:44

Oplati sa vam podat obom - prijem si rozdelite (ak ste obaja vlastnici). Je jedno, kto je na najomnej zmluve. Viete si obaja uplatit nezdanitelnu polozku na prenajom (myslim e 500 eur rocne)

katkaseiner
Dnes o 15:44

Ono vam to uctovnicka akoby rozdeli. Obaja mate narok na uplatnenie tych 500€ nezdanitelnej ciastky a dane platite len nad to

miro25
Dnes o 20:40

500 € si viete uplatniť každý, pokiaľ ste ich neuplatnili už inde, napr. Predaj akcií, produktov z dvora, ... Ono tých 500€ sa kráti určitým pomerom, takže to nikdy nie je 500. Teda, čím tvoria výdavky k príjmom väčší pomer, tak sa aj viacej kráti/zmenšuje odpočítateľná suma .

miro25
Dnes o 20:45

Inak vyplnenie daňového priznania nie je zložité. Ak už máš hotový peňažný denník ( príjmy a výdavky), tak už iba výpočet dane a potom všetko nahádzať do formulára daňového priznania na stránke mfsr. Ja to potom rovno aj elektronicky podpíšem,. odošlem a hneď zaplatím daň kartou.