Daňové priznanie študenta

natalia6210
22. jan 2016

Dobrý deň!
Som zúfalá, tak píšem na fórum, možno sa mi možno pošťastí nájsť odpoveď. Chcem si podať daňové priznanie, avšak všetky články čo čítam, vo mne vzbudzujú akurát viac otázok. Celý rok 2015 som pracovala, chcem požiadať zamestnávateľa o výplatné pásky, pretože neviem, či moje príjmy za minulý rok presiahli 1 901,67€. Alebo môžem požiadať zamestnávateľa, aby mi podal daňové priznanie? Stále uňho pracujem, resp. znova (dohoda mi končila v máji, od júna mám novú za iných podmienok).
Aj keby moje príjmy nepresiahli stanovený limit, vraj sa mi to oplatí podať kvôli preddavkom na daň. Vychádzala som z tohto zdroja https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d... , ale mám len viac otázok. Čo je to tá zamestnanecká prémia? Má zmysel uplatniť si daňový bonus na vyživované dieťa (vraj ho môžem uplatniť na seba)?
Zatiaľ mi pripadá najjednoduchšie proste len vyplniť daňové priznanie typu A a hotovo. Ale nerada by som ostala v tejto veci stratená.
Môžete ma nejak zorientovať? 🙂

evittam
22. jan 2016

@natalia6210 To ti zamestnávateľ nedával každý mesiac výplatnú pásku - je to jeho povinnosť?! Na základe výplatných pások sa DP nepodáva - treba ho buď požiadať o potvrdenie o príjme za r.2015 a na základe neho uvidíš, či sa ti oplatí podávať DP a či si povinná ho podať. Prípadne máš jednoduchšie ho požiadať o ročné zúčtovanie dane-vypíš tlačivo a odovzdaj mu ho do 15.2.2016, či si môžeš uplatniť DB na seba to bohužiaľ neviem. Ak si dostávala nejakú zamestnaneckú prémiu, tak tá bude tiež uvedená na tom potvrdení, prípadne ak požiadaš o ročné zúčtovanie tak ťa to nemusí trápiť, nakoľko všetko zariadi mzdárka uvedeného zamestnávateľa.

natalia6210
autor
22. jan 2016

@evittam Ďakujem veľmi pekne. Samozrejme, že som dostávala výplatnú pásku. Ale nejak som si to neodkladala systematicky a niektoré mi chýbajú. Týka sa to len pár mesiacov, až potom ma začalo trápiť, že to asi nie je rozumné...
Takže požiadam zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane a s tým potom čo? Prepáč, že sa tak hlúpo pýtam, ale fakt som v tejto oblasti absolútne mimo, čo je dosť chyba, ja viem.

evittam
22. jan 2016

@natalia6210 V pohode, nevieme každý všetko-ty vieš zase iné veci, čo ja možno nie 😉 . S tým zúčtovaním nič - to všetko zariadi zamestnávateľ-teda jeho mzdárka a tebe už dá len potvrdenie.

gabriellka
22. jan 2016

Este by som dodala ze ak ti vyjde v tom rocnom zuctovani preplatok tak ti bude vrateny na ucet. To bude pre teba najjednoduchsie riesenie, poziadat zamestnavatela o zuctovanie a nemusis podavat DP

evittam
23. jan 2016

@gabriellka Ak bude mať preplatok alebo nedoplatok tak ten bude zúčtovaný najneskôr v aprílovej výplate. 😉

natalia6210
autor
23. jan 2016

@gabriellka
@evittam
Tak som včera volala zamestnávateľovi, či mi nevie povedať, koľko som zarobila, nech teda viem, či potrebujem podať daňové priznanie. Vyšlo to na niečo cez 2000€, takže je to jasné. Zamestnávateľ povedal, že sa porozpráva s účtovníčkou, ako to vlastne je (nevedel nič o hranici 1 901, 67€, keďže som jediná študentka, ktorú zamestnáva), ale že ak naozaj potrebujem podať daňové priznanie, účtovníčka sa o to postará. V pondelok sa mi má ozvať s informáciami od účtovníčky.
Ďakujem však za rady a pomoc. 🙂 Pripadám si taká hlúpa, ale asi každý nejako začínal v týchto praktických veciach.