icon

Daňové priznanie za rok 2017

petronela321
30. dec 2017

Zdravím žienky. Tento rok som pracovala od polovice júla do konca roka na dohodu, no zároveň som mala od júna do októbra založenú živnosť, v ktorej som ale nič nezarobila. Viete mi poradiť, či musím podať daňové priznanie?

Strana
z2
zuzana030
28. jan 2018

@evittam kurnik, no neviem, či som to nerobila doteraz vždy zle :( , doteraz som nikdy nerozlišovala, kedy boli faktúry uhradené, spočítala som vystavené a vypočítala daň, ale teda vždy mi vyšla 0, čiže pohľadávky presúvam a zdaňujem potom za r. 2018 ?

evittam
28. jan 2018

@zuzana030 No ano, a to nielen pri pausale. Prijmy u FO su príjmy,ktore mal zaplatené v danom roku.

mijo53
28. jan 2018

@jm1988 urob tak ako ti píše evittam nižšie, zamestnávateľ ti dá tlačivo,, ty ho vyplníš a odovzdáš zamestnávateľovi a on za teba urobí daňové priznanie

mijo53
28. jan 2018

@zuzana030 sumu z faktúry vystavenej v decembri píšeš ako pohľadávku na druhu stranu tlačiva B

jm1988
28. jan 2018

@mijo53 @evittam vďaka baby.A o aké tlačivo požiadať zamestnávateľa? To ročné zúčtovanie?

evittam
28. jan 2018

@jm1988 No alebo si sama stiahni z netu. Rocne zúčtovanie dani z prijmu zo zavislej cinnosti.😉

jm1988
28. jan 2018

@mijo53 áno ďakujem práve to pozerám.cize ak som nedosiahla ten príjem cca 1900 aj tak dám toto tlačivo zamestnávateľovi. A tam vyplním len údaje o mne ako zamestnancovi a potom ten článok lV.uplatnenie poistného? Dieťa nemám ani manžela. Pýtam sa ako sprostá ale v živote som to nepodávala 😀 a ak by som to tlačivo nedala mám nejakú povinnosť voči daňovému úradu ešte?nejaké potvrdenie že som nedosiahla ten príjem?

gabusssa
28. jan 2018

@jm1988 Niekedy, ak si napr. SZČO je dobré napísať daňovému úradu, že si nedosiahla zo SZČO žiaden príjem (ak nepodávaš daňové priznanie, alebo Ti robí ročné zúčtovanie zamestnávateľ). Ak nenapíšeš, nič sa nestane, ale môže Ťa Daňový úrad vyzvať na podanie priznania. Netreba sa zľaknúť, na Daňovom úrade nevedia, že si priznanie podať nemusela, tak pre istotu zasielajú výzvu, len potom treba zareagovať na výzvu s tým, čo som písala v prvej vete. Ale ak nie si SZČO a nemáš povinnosť podávať priznanie, netreba nikomu nič oznamovať.

mijo53
28. jan 2018

@jm1988 kseďže ty si pracovala ako zamestnanec urobí ti zúčtovanie dane zamestnávateľ po predložení tlačiva Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti podľa § 38 zákona č. 595/2003 Z.z. a to poistné tam doplníš ak si platila v tom čase keď si nebola zamestnaná napr. nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie alebo zdravotné , presné sumy by ti dali na sociálnej poisťovni alebo zdravotnej poisťovni, ak si nezaplatila nič, tak do tejto časti nedoplníš nič

jm1988
28. jan 2018

@mijo53 prosím ťa a ešte sa opýtam ak to nedám zamestnávateľovi spravit? A nedosiahla som tých cca 1900 príjem tak áni daňové sama nemusím podať?dobre tomu chápem? Keď nedosiahnem tú sumu tak nemusím prakticky ani požiadať zamestnávateľa o zúčtovanie ani podať daňové priznanie?tak?

gabusssa
28. jan 2018

@jm1988 Nie nemusíš.

mijo53
29. jan 2018

@jm1988 ale daj zamestnávateľovi urobiť, ak si platila daň, tak ti tie dane vrátia, čo by si to nechávala štátu, pozri si výplatné pásky ak máš, koľko si platila daň v príslušnom mesiaci. Každé euro sa rata a pomôže v dnešnej dobe, napíš koľko si mala daň, aspoň za jeden mesiac

jm1988
29. jan 2018

@mijo53 ďakujem tak dám to teda spravit.pasky som práveže ešte nevidela😀 ale vsetko odvádzajú ako majú...., Ak by to malo byť aj 40€ tak je aj to peniaz

jm1988
29. jan 2018

@mijo53 prosím ťa a keď niekto zarábal celý rok 2017 cca 900€ v čistom. Vtedy tiež môže požiadať zamestnávateľa o zuctovanie?či on aj zaňho poda daňové priznanie? Vracia sa aj vtedy daň či nie? Zaujíma ma to že ak niekto má minimálnu mzdu a niekto aj 3x toľko či je nejaký rozdiel pokiaľ ide o daňové priznania? Fakt sa v Tom nevyznám ešte 😀 dakujem

mijo53
29. jan 2018

@jm1988 900 EUR v čistom na mesiac? to je už dosť dobrý plat, Ročné zúčtovanie dane urobí zaňho zamestnávateľ, to je jedno aký je plat, ak nedosiahne 1900 EUR ročne vtedy nemusí robiť daňové priznanie, ale môže, môže sa stať, že niekomu vyjde aj doplatok dane, len si ho daj urobiť, nie je rozdiel, kto ma aký plat,

Strana
z2