Daňové priznanie za rok 2022

29. nov 2022

Ahojte, ja viem, že je ešte veľmi skoro toto riešiť, ale chcem sa pripraviť.
Mám 16 ročné dieťa, na ktoré od narodenia poberám detské prídavky a uplatňovala som si odpočitateľnú položku.
Situácia je však taká, že za tento rok som odpracovala iba dva mesiace (moje výplaty aj s detskými prídavkami nedosiahli 4 186,75), zvyšok som bola PN a tak si nemôžem/nemusím podávať daňové priznanie, ani si uplatniť položku za dieťa.
Manžel pracuje (jej mzda je menšia ako 38 553,01 , takže v jeho daňovom priznaní sa môže uplatniť položka: po odrátaní mojej mzdy sa zníži jeho základ dane. To som pochopila.
Lenže: ako urobiť zmenu s tým dieťaťom? Kópia rodného listu stačí?
A ja budem potrebovať iba výpis zo SP?
Poraďte právničky, prosím. Nechcem to nechávať na poslednú chvíľu...
Ďakujem krásne.

lienockak
29. nov 2022

Ak bol Tvoj ročný zdaniteľný príjem vyšší ako 2289,63 eur (t.j. polovica nezdaniteľnej časti), máš povinnosť podať daňové priznanie alebo mať vykonané ročné zúčtovanie. Tvoja PN sa zarátava do vlastného príjmu manzelky u manžela, dieťa máte staršie ako 3 roky, na odpočítanie manželky u manžela pravdepodobne nemáte splnené podmienky. Ak tú odpociteľnulú položku na dieťa myslíš daňový bonus, môže si ho uplatniť manžel, ak žije s vami v spoločnej domácnosti - buď cez ročné zúčtovanie u svojho zamestnávateľa alebo v daňovom priznaní.

leni1977
29. nov 2022

https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/nezdani... toto si prečítaj, podľa mňa si na teba konkrétne odpočítateľnú položku uplatniť nemôže

lienockak
29. nov 2022
simca06022011
29. nov 2022

Otvor si šablónu na DP A, ak chces, a výpis podľa príjmu svojho, je možné že ti vyjdú vrátiť preddavky na daň kt si uhradila v tých 2m. Uvidíš aj či ti vyda daňový bonus na dieťa. Lebo orientačné čísla sú nepresné. Treba presne vedieť príjmy a preddavky za tie dva mesiace, príjmy PN ( tie sa započítavajú do príjmu keď ide o odpoc.polozku na manželku) ani nie, nie si nezaopatrena manželka ak nie si na UP a pod čiže manžel si teba uplatňovať nebude. Ak je manžel zamestnanec, uplatní daňový bonus na dieťa v žiadosti o vykonanie RZD. Vypíše, podpise a podá. Niekde chcú mzdarky rodný list, niekde nie. Treba sa opýtať tam.

zobaka
29. nov 2022

ja mam tiez tuto situaciu, preto chcem urobit danovy bonus na muza, kedze som odpracovala ako ty, ale chcem podat sama, ved to je takmer 500 e

autor
29. nov 2022

@lienockak Áno, vyšší, takže si podám daňové priznanie sama.

Ďakujem pekne všetkým za pomoc.❤️❤️❤️