icon

Daňové priznanie zamestnanca, keď nestihne vyzbierať potvrdenia

santiago_segura
10. jan 2023

Chcem sa toto spýtať. Zamestnávatelia niesu povinný robiť daňové priznanie zamestnancom, len to ponúkajú ako láskavosť. Obvykle ale majú takú požiadavku že do 15.2. treba odovzdať papiere od bývalých zamestnávatelov inák to nespravia. Čo vtedy keď som mal taký rušný rok že som mal 8 zamestnaní, 4 brigády, 3x pobyt na úrade práce? Tolko papierov ani nestihnem vyzbierať lebo všade ma odpálkujú s tým že to pošlú poštou ale niekto pošle, niekto nepošle, niektoré prídu až koncom februára. Takže prešvihnem ten termín a čo vtedy? Ak to nebudem mať spravené?

Strana
z2
oli18
10. jan 2023

@lucka_ke ved preto mal tolko zamestnani

santiago_segura
autor
10. jan 2023

Prečo takými vecami musia zaťažovať laikov robotníkov? Keby to dali iba podnikatelom OK lebo kto to nevie nech nepodniká. Ale nám laikom robošom všetko ide samo ako aj odvody že ak sa dám na úrad práce tak nemusím nič riešiť a odvody prejdú na štát, ak nastúpim do práce tak ja len podpíšem pracovnú zmluvu a ďalej nemusím nič odvody preberie firma. Tak prečo nemôže byť aj toto takto že nech to ide samo. Tak ako pri odvodoch.

A keď dám len tie papiere ktoré mám tak čo? Ostatné čo budú chýbať im nedám a hotovo. Alebo poviem že dám neskôr keď prídu?

luliu
10. jan 2023

@santiago_segura ty tu vypisuješ, ako by si mal 15 a nevies o čom je život. Máš svoje povinnosti, ak si ich nesplnis, zaplatíš a poucis sa

santiago_segura
autor
10. jan 2023

Ale je kopa ludí napr. z osád že sú negramotní napríklad tak oni čo? Ako po nich môžu chcieť toto? Ale na manuálne práce stačia tak ich zamestnajú. Že aj štát by nemal nútiť ludí do niečoho čo spraviť nevedia.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
santiago_segura
autor
10. jan 2023

Vysvetlím:

Ja si to predstavujem tak ako pri tých digitálnych PN-kách čo plánujú zaviesť. Že doteraz lekár vystavil pacientovi PN v tlačenej forme a pacient to zaniesol alebo poslal poštou v obálke na personálne zamestnávatelovi. Po novom by bola nejaká stránka kde by lekár nahral PN-ku a zamestnávateľ si ju stiahne a tým sa odbremení aby človek behal hore dole. Prakticky je to ten istý úkon. Alebo ako keď poštár donesie do schránky účet-šek, občan s tým ide na poštu, podá to... Alebo keby rovno ten kto poslal šek vystaví elektronickú faktúru, občan to rovno zaplatí v aplikácii a je vybavené. Tak aj toto daňové. Veď to čo mne akože dajú/pošlú to potvrdenie na papieri by sa nahralo do nejakej databázy, a aktuálny zamestnávateľ si to stiahne a mal by to isté ako keď mu ich donesie človek. Veď sme v 21 storočí preboha.
Ušetrila by sa pošta, plytvanie papierom, mne stresy že to musím zháňať z desiatich strán kde má každá firma inde sídlo.

lucka_ke
10. jan 2023

ja chápem, čo chceš povedať, máš možnosť ešte každému zamestnávateľovi napísať pripomienku, aby ti potvrdenie vystavili a poslali, alebo napísali kde si pre to môžeš prísť, potom dáš potvrdenia jednému zo zamestnávateľov a ten to za teba spraví

santiago_segura
autor
10. jan 2023

Tak som to robil po minulé roky len vtedy som mal šťastie že tých zamestaní nebolo 8 ale iba 4-5 a všetko firmy v mojom okolí. Teraz to je rozťahané že jedna v Nitre, druhá v Bratislave, tretia v Trnave, štvrtá v Dubnici atď. Niektoré ani nemajú personálne v hale ale outsorcujú to niekde tak bohvie kam ma pošlú. Ale nič iné mi nezostáva len zháňanie čísiel a nekonečné vyvolávačky.

Ja už normálne založím zošit a pri každej brigáde či zamestnaní si napíšem obdobie, kontakt na mzdové, a názov firmy. Aby som mal pri takom jobhoperstve prehlad keď príde toto daňové obdobie. Alebo pri výpovedi pýtať nasilu aj to potvrdenie daňové nech mám pokoj.

Inák prečo pri výpovedi nedajú automaticky aj toto tlačivo? Veď keď mi dajú výpoveď a zápočet, tak už by mohli rovno aj to. Aj oni by si ušetrili starosti s poštovaním...

santiago_segura
autor
10. jan 2023

Ukladal by som to do šanónu ako zápočet rokov a keď príde daňové tak to len vytiahnem a beriem do roboty keď to pýtajú.

lucka_ke
11. jan 2023

ideálne nájsť si také zamestnanie, kde vydržíš viac rokov a nemusíš sa takto stresovať

santiago_segura
autor
11. jan 2023

To veru je ale do predu sa nikdy nedá vedieť či tú prácu zvládnem, aký bude kolektív atď. Prakticky okrem daňového jobhoping nikde nerobí prpblémy leno či máte zápočtov 100 alebo 1 to nevadí lebo ich ukladám a platenie odvodov prebieha automaticky. Len toto že dodatočne zháňať tlačivá furt...

santiago_segura
autor
12. jan 2023

Známa písala že si mám ísť vypýtať výpis do zdravotnej poisťovne že kde som bol celý rok. Tá eveduje všetkých platitelov aj dni keď nebol platitel. Druhá kamoška sa začala so mnou hádať že čo má zdravotná poisťovňa s daňovým? Tak známa na to že to je len preto že ak mám v tom ja doma bordel že sám neviem kde som kedy bol, tak výpis zo zdravotnej poslúži ako informácia pre mňa a podľa toho viem aké potvrdenia si mám hladať. Tak som vám odfotil, na jednej fotke je ten výpis a na druhej čo ja si zapisujem denníkovou formou že kde som akurát bol. Avšak stále mám z toho guláš a neviem čo mám robiť. Poraďte mi krok po kroku čo mám od tejto chvíle robiť aby som nedostal pokutu za nepodanie daňového priznania.

elenka74
12. jan 2023

@santiago_segura Osloviť jednotlivých zamestnávateľov, zavolať im, napísať e-mail, ísť osobne, a povedať, napísať, že potrebuješ potvrdenie o príjme za minulý rok. Spýtať sa, či to posielajú automaticky každému zamestnancovi, ktorý u nich pracoval alebo ich máš o to požiadať písomne. Ak toto všetko stihneš zozbierať do 15. 2., požiadaš svojho terajšieho zamestnávateľa, aby ti on urobil ročné zúčtovanie dane a priložíš mu všetky potvrdenia o príjme od ostatných zamestnávateľov. Ak to nestihneš, poprosíš nejakú účtovníčku o vypracovanie DP, doložíš jej všetky potvrdenia o príjme od všetkých zamestnávateľov, aj od tohto, u ktorého teraz pracuješ.

santiago_segura
autor
12. jan 2023

Aha ďakujem. Vyzerá to jednoducho. Kamošky ma strašili horedole že čo všetko potrebujem že som sa zamotal úplne.

santiago_segura
autor
30. jan 2023

Doplňujúca otázka: Už mám vyzbierané všetky potvrdenia od bývalých zamestnávatelov ale bol som medzitým viackrát na úrade práce. Aj od nich treba potvrdenia alebo stačí ak odovzdám tie z firiem kde som robil?

lucka_ke
30. jan 2023

z úradu práce netreba, len tam, kde si mal príjem - čiže od všetkých zamestnávateľov
teraz si zamestnaný?

Strana
z2