icon

Daňový bonus a odpočet na manželku

kaca88
29. jan 2018

Dobrý deň chcela by som sa spýtať čo všetko (potvrdenia, prehlásenia... 😉 ) potrebujem aby si manžel mohol uplatniť daňový bonus na jedno dieťa ktoré sa narodilo 6.1.17 a odpocet na mňa (brala som len rodičovský , na materskú som nárok nemala)
Ďakujem 🙂

Strana
z2
cooooooooool
4. feb 2019

@petagal môžem sa spytat a nestaciked čestné prehlasenie ze zijemeto v spolocnej domacnosti?

franica
10. jún 2020

@evittam môžem sa vás prosím spýtať, vy sa vyznáte 🙂 Podali sme u manželovho zamestnávateľa žiadosť o vykonanie DP, odpisovali sme deti a mňa, len som čakala akosi viac preplatku. Za minulý rok som nemala príjem, som na predĺženej rodičovskej, neplatenej (teda nie zo zdrav, dôvodov dieťaťa). V takom prípade nespĺňam nárok na odpočet? Niečo v DP stiahli, ale nie celú možnú sumu za 2019, tých tuším 3937€

kaca88
autor
10. jún 2020

@franica nie som síce evittam ale ak sa nemýlim pokiaľ nie ste na predĺženom platenom (vedená na úrade ako nezamestnaná príp. Na rd) nesplnate podmienku aby si na vás manžel mohol uplatniť odpočet... Ak sa mýlim prosím opravte ma niekto.

franica
10. jún 2020

@kaca88 Ďakujem za odpoveď 🙂 Aj ja som si to tak prečítala, teda tak mi to z toho vyplývalo, aj keď som si myslela, že sa tam nerobí rozsiel. Radšej sa pýtam, lebo majú v práci nové mzdárky a celkovo trochu chaosili s papiermi, tak či sa náhodou nemýlia, ale asi nie

evittam
10. jún 2020

@kaca88 Ano mas pravdu.
@franica Tak ako pise vyssie ak si na predĺženej neplatenej manžel nema narok na NCZD na manzelku.

franica
10. jún 2020

@evittam dakujem pekne

pufinkaaa
1. feb 2021

Prosim vas viete poradit moze manzel na mna uplatnit odpočítateľnú položku na manželku ak som bola januar az august evidovana na UP a od polky augusta do novembra som mala zmluvu pracovnú avsak od konca septembra som na PN niesom evidovana na UP kedze pn stale trva... môže? A ak ano co tak vsetko treba zapoctovy list, z UP o evidencii potvrdenie a?

alenah31
1. feb 2021

@pufinkaaa potvrdenie o evidencii z ÚP s výškou vyplatenej podpory, Potvrdenie o zdaniteľnom príjme za r. 2020 z tvojho zamestnania, potvrdenie o výške vyplatenej nemocenskej. Podpora aj nemocenské sa považuje za tvoj príjem - to mu odpočítajú a uplatniť si bude môcť len z toho rozdielu - ak nejaký vyjde. A ty si požiadaj posledného zamestnávateľa o RZD - tebe vrátia všetku daň čo si zaplatila.

pufinkaaa
1. feb 2021

@alenah31 bola som evidovana ale nic som nepoberala som nic ziadnu podporu up som poziadala o potvrdenie o evidencii snad to pride poštou, zamestnavatel mi poslal potvrdenie o zdanitelnych prijmoch tak asi sa este nejak dopracovat k tomu potvrdeniu o nemocenskej lenze nedvihaju telefon v SP...

alenah31
1. feb 2021

@pufinkaaa však máš čas - on musí podať žiadosť do 15.2., ale doložiť všetky podklady do 28.2. - skús požiadať mailom. Aj ty si podaj žiadosť - ak si mala nejaký príjem a platila si daň tak sa ti teraz všetka vráti.

pufinkaaa
1. feb 2021

@alenah31 poslem ti spravu

Strana
z2