Daňový bonus - dve deti a dvaja otcovia
Zeny mam 2 deti maju rozdielnych otcov.Zarobim len minimalnu mzdu ,po novom sa ma bonus platit podla vysky platu.Rozmyslam jedno dieta nechat na seba a druhe na ex.Nakolko ma prijem raz tolky.Nechaoem preco je podmienka spocneho zitia..Na matky samozivitelky uplietli pekny bic!Neviete ci ked si necham bonus na seba tak v danovom priznani sa da doplatit do vysky z jeho prijmu?to musi poziadat on ci ako?dakujem
@bublinka1426 tak ale je to jej otec prijem ma to spravili len pre zosobasenych.
@ejmi25 to je v poriadku, kazde dieta ma vascinou priznaneho dakeho otca. ale uz spolu nie ste, nema pravo on na DB na dieta. chapes?
DB sa vypláca tomu , kto sa o dieťa stará a žije v spoločnej domácnosti s ním. To je hádam jasné. Prečo by mal Tvoj ex poberať DB peniaze na dieťa , ktoré žije s tebou.
@ejmi25 podla mna moze byvaly poberat danovy bonus na dieta. nezavisi to od trvaleho pobytu, ale ci ziju v spolocnej domacnosti, co asi nebude nikto overovat. ja zijem s muzom a nasim dietatom a mam iny TP ako oni dvaja, ale uplatnujem si na maleho danovy bonus ja, aj ked mame rozdielne TP
@bublinka1426 vôbec nie je dôležitý rovnaký TP, ale spoločná domácnosť. @ejmi25 on si DB uplatniť nemôže nakoľko spolu spoločnú domácnosť nezdieľajú (dieťa a otec) A aj keby ste spolu žili nie je možné poberať DB delene - buď poberáš DB ty na všetky deti alebo manžel/otec-druh rovnako na všetky. Daňový bonus nie je právne nárokovateľný takže ho nemusíš poberať vôbec alebo ho poberáš v takej výške ako ho zákonom určil štát. Príjem tvojho ex sa nezapočíta - táto možnosť je u manželov. Ani NČZD na manželku si iba ako partneri uplatniť nemôžete - toto sú nevýhody partnerského a nie manželského vzťahu. Pokiaľ máte dcéru v striedavke - musí to byť súdom určené a nie na vašej dohode - treba k tomu súdne rozhodnutie - vtedy je to na dohode kto si ho z Vás uplatní - ale príjem sa nezapočíta ani tak a on ti ho nemá potom povinnosť dávať. @lyci - prosím ťa neraď jej konať nezákonne - tieto veci finančná správa preveruje - ja momentálne exekučné stŕham takto neoprávnene vyplácaný daňový bonus zamestnancovi, ktorý sa s ex dohodol a polku jej dával - no exekúciu má len on keďže bol vyplácaný jemu (sa pekne obabral) - na 4 deti za dobu 3,5 roka - si to spočítaj + prirátaj trovy exekúcie.
@alenah31 hej lebo autorka to do popisu neuviedla. znelo to skor ako len kalkulacia.
@ejmi25 v pohode. Je to také riziko nechať ho nech ho poberá on. Ono v zákone je uvedené, že ak majú nárok obaja a nevedia sa dohodnúť - prvotné právo má matka. Ak ho prenecháš jemu - bude ti ho dávať?? Radšej mať istých 70€ ako nič. Ale môžeš to skúsiť - ak ti ho nedá - tak ho znovu prehlásiš v práci na seba a do jeho práce oznámiš, že mu ho majú pozastaviť na seba🙂
@ejmi25 mozem sa opytat preco nechces poberat danove bonusy za obe deti ty? Alebo sa to potom nejako krati? Zaujima ma to…
@alenah31
@petricka22 pri minimalnej mzde a dvoch detoch to vyjde dost malo.Ano krati kedze mam hrubu mzdu 650 e.Ano niekto povie najdi si inu pracu len po prve zdrava niesom a potrebujem cas venovat sa skole detom.Nieje to jednoduche.
@petricka22 tu máš tabuľku - podľa toho aký máš príjem v hrubom a koľko máš detí si nájdi príslušný stĺpec a riadok - to bude tvoja výška DB na deti:
. https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=849
Bud ja dostanem menej ,alebo on viac nakolko ma vyssi prijem ,len otazka ci nam to da Veru to necham na seba

@ejmi25 musite mat rovnaky TP.teda zit spolu. takto by kalkulovala kazda.
preco je podmienka spolocneho zitia?
Ved si odpovedz. 🙂 preco by si mala poberat peniaze za dakoho ked spolu uz nezijete :D
lutujem maminy samozivitelky a viem ze osudy su rozne, ale upleteny bic? cele je to na hlavu pre vsetkych nie len pre vas matky samozivitelky....
ak mas malo penazi, treba si najst druhu pracu alebo lepsie platenu. zial. stat sa nestara o to ze ti nevysiel vztah. 🙈