icon

Daňový bonus - muž živnosťník

4. jan 2023

Ahojte,prosím vás ako postupovať pri daňovom bonuse keď manžel ide pracovať na živnosť.Doteraz robil vo firme ,musím to ísť nahlásiť alebo ako...mame dvojičky 2 roky.Dakujem

rachel978
4. jan 2023

Nie nehlasi sa to nikde. Danovy bonus u zivnostnika sa vyplati po podani danoveho priznania za rok ak splna podmienky.

kiki234
4. jan 2023

Danovy bonus sa vyplaca 1x rocne pri danovom. Vyrataju ti dan, plus pripocitaju danovy bonus a podla toho ti vide bud platit dan este alebo ti dan budu vracat. Neda sa nijako zariadit aby to bolo mesacne u szco

jankasamulko
4. jan 2023

Ak ty nepracujes a on bude brat danovy bonus tak si ho uplatni v danovom priznaní dalsi rok. Ale myslim ze necakaj tých 140 eur na dieta. To zivnostnikovi maloktoremu vyjde si myslim. My sme ten isty pripad. Smola. Zamestnancovi to vyjde skôr

autor
4. jan 2023

@jankasamulko manžel mi tvrdí,že sa pýtal ekonomiky a vraj sa mam ísť ja pýtať na úrad ...nechápem tomu

kiki234
4. jan 2023

@jankasamulko no samozrejme to 99% szco nevide ked klamu a davaju sa dan minimum, minimalne odvody, ked nahodou ostanu pn maju tiez vavsina smolu kedze si neplatia ani nemocenske. Ja som szco mam dve deti a mam danovy maximalny a tiez mi vide aj zvyseny 140x2deti/mesiac.

matabb73
4. jan 2023

@kiki234 aspoň nepíš sprostosti keď o tom nič nevieš. Ja by som musela zarobiť za rok viac ako 29 000 aby som mala nárok na plný daňový bonus. A to mám len jedno dieťa. Pri viacerých ešte viac. Nepodvádzam. Odvádzať toľko, koľko mi vyjde z daňového priznania. 29 000 za rok som nikdy nezaroba. Som rada keď mám polovicu. Pre živnostníkov je to nastavené nevýhodnejšie ako pre zamestnancov.

matabb73
4. jan 2023

Pokiaľ bude robiť na živnosť, daňový bonus dostane len raz ročne. Výška bude podľa toho koľko zarobí a koľko máte deti. Živnostník ho nemôže dostávať mesačne.

kiki234
4. jan 2023

@matabb73 viem o tom velmi vela toho sa bat nemusis. Ja nehovorim ze vsetci klamu a nedoatanu maximalny danovy bonus, hovorim o tom ze 90% szco klame a nevide im nic a nie to este plny. "daňový bonus" sa odvíja od pojmu "daň" ... neplatíte daň, nie je z čoho uplatňovať bonus. Mam pocit ze vela ludi si to pletie za nejaku socialnu alebo statnu davku. A na druhu stranuja som nikdy a to som Szco 6 rok, nemala pocit ze by bolo voci mne nieco nefer, a to som bola aj 4x pn, 2x materska, tehotenske, teraz rodicak. Este by som povedala ze skrz toho ze 100% homeoffice, ked som na pn, neplatim zdravotku, neplatim socialku, dodrziavam rezim doma a stale fakturujem, teda mam aj prijem a este ako bonus nemocenske. U tpp by to neslo a tiez by som mohla byt homeoffice ale jednoducho pracovat nemozem. Kdezto szco moze fakturovat aj poberat pn. Vidim v tom obrovsku vyhodu.

gabrielachochulka
5. jan 2023

citajte, tu je to dobre vysvetlene https://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-pre-rodi...

matabb73
5. jan 2023

@kiki234 ešte pred rokom všetci, ktorý zarobili určitú sumu dostali daňový bonus na dieťa paušálnu rovnakú sumu. To bolo spravodlivé, lebo každý rodič ma výdavky na dieťa; nielen ten čo zarobi veľa. V lete to Matovič zmenil podľa príjmu a peniaze na zvýšený daňový bonus vzal samosprávam. Teraz to spravili zas. Aké to má dôsledky? Samosprávy dvíhajú poplatky sa školy, škôlky, odpad, dane za nehnuteľnosti a iné. Takže na zvýšený daňový bonus pre tých čo zarábajú viac sa skladajú aj tí čo zarábajú málo a pritom ho nedostanú alebo nie v plnej výške. Napríklad matka samoživiteľka, ktorá nedokáže zarobiť viac, lebo sa o deti stará sama alebo chronicky chorý človek, ktorý je často na PN a preto nedokáže zarobiť viac. To musí byť super pocit keď sa ti na daňový bonus skladajú chudobní ľudia. V normálnych štátoch sú podporované znevýhodnené skupiny, u nás to spravili naopak.

kiki234
5. jan 2023

@matabb73 este raz ulava na dani nie je ziadna socialna ani statna davka, je to ulava od dani. Preco by mal clovek, ktory odvadza vacsiu dan dostat rovnaky danovy bonusy ako clovek ktory odvedia dan mensu? Toto je urcite ferovejsie. Ano dieta ma iste vydavky, ale s tym ma rodic predsa ratat, a stat si nerobi deti. Mozeme byt radi ak mame rrodicak 3 roky a zeny mpzu byt doma, skuste to porovnat s inymi krajinami kde je napriklad materska a koniec. Ziaden rodicak. Uviedla si priklad kedy sa chory clovek co je casto na PN sklada niekomu danovy bonus. Este mi prosim vysvetli a skus popremyslat ci taky casto chory clovek na pn vobec odvadza dane. A navyse po novom mozu rpdicia peijem spojit a ziadat tak, ine roky sa to nedalo. Danovy bonus taktiez byt nemusi ale je, takze budme vdacni. Ludia si narobia deti a potom sa len stazuju ako im stat nic neda. A to ze slo vsetko hore nie je len na Slovensku, aj potraviny, aj energie, uroky.. Ked mi sme na SK mali urokove sadzby pod 1%, v tom case malo Nemecko (budem porovnavat s nemeckom kedze vavsina ludi stale porovnava ako je tam lepsie) okolo 3-4%, my mame teraz 3-4% a vygooglite si kolko ma aktualne Nemecko a potom porovnavajte co je lepsie. Pravdou je ze mozme byt este radi. Je to vsade vo svete takze nasa vlada s tym nema nic a na druhej strane ved sami sme si vladu zvolili, nikto nas nenutil. Ja konkretne som volit nikdy nebola, a ani nepojdem. Mozete tam sediet vy, ja hocikto iny, kazdy by bral pre seba.

matabb73
5. jan 2023

@kiki234 ty si si nevšimla, že takto je to len pol roka? Ešte do leta to bol paušál pre všetkých rovnaký. Lebo ta úľava bola preto, že ľudia majú deti, bez ohľadu na to koľko zarobia. A zrazu bohatým dáme viac a chudobným zoberieme. Ja seba a svoju dcéru uživím aj bez daňového bonusu, ale vadí mu tá nespravodlivosť. Rodičia mojej dcéry pracujú obaja. Keby sme manželia, započítava sa príjem nás oboch. Keďže som rozvedená, tak smola, len môj príjem. Takže moje dieťa je potrestané za to, že má rozvedených rodičov. Lebo čím menej dostanem ja, tým menej mám pre svoju dcéru. Ja som tiež kedysi bola mladá, zdravá, pracovala aj 12 hodín denne a zarobila viac ako teraz. Ale život sa mení. Takže si nemyslí, že ked teraz zarobíš 30000 za rok, že to tak bude stále. Tiež môžeš mať zdravotné problémy alebo tvoje deti a môže sa stať, že zarobíš omnoho nenej. Môže sa stať, že sa rozvedieš s zostaneš s deťmi sama. Možno potom by si konečne pochopila o čom píšem. Keby si sa ocitla v rovnakej situácii. Lebo mnohé také ženy nie že nedostanú zvýšený daňový bonus, ale môže sa stať, že budú mať menší ako doteraz.

kiki234
5. jan 2023

@matabb73 treti krat zopakujem, danoby bonus nieje statna ani socialna davka, je to ulava od dane. Logicky ju clovek neziska ked dan neodvadza. Tvoj komentar by skor pasoval na matersku, socialne davkyy rodicak, podporu v nezamestnanosti a pod. Moj nazor je taky ze je to konecne fer, voci tym co viac zarobia a aj odvadzaju viac dani, ako sama pises ze volakedy to bolo pre vsetkych rovnako a ziskal kazdy. Ak teraz napisem ze niekto kto ovlada 3 cudzie jazyky s VS by mal zarobit rovnako ako niekto kto nevie ani po slovensky, fer by to nebolo. A toto je ten isty priklad. Alebo skusim uviest este jeden ty si odrobis 200hodin v praci a tvoja kolegyna na rovnakej pozicii si odrobi 50, ale vyplatu budete mat rovnaku lebo sak dve zeny, po dve deti. Je to fer? Nie, nie je.

simca06022011
5. jan 2023

@kiki234 všetci majú rovnaké deti a majú dostať rovnakú sumu úľavy ( tu to nie je dodrzane vôbec, zamestnancovi sa ziadne % z daňového základu ako pri szco nerataju)... už je dosť ze szco platí vysoké odvody oproti iným, daň 25% nad určitú sumu... čiže reálne je zdierany... ak zarobíš malo môže ti to byť jedno, na druhej strane sú szco ktorí naozaj tu zivnost majú kvôli jednej praci a tým nevyjde dB... ako keby nepracovali. Pritom dajme tomu mesačne zarobia to co zamestnanec. Ak má zamestnanec 850 brutto dB mu vyjde, szco pri takej sume? Aj keby nemal náklady skôr nie. Keď chceš niečo fér treba porovnať rovnaké príjmy a uvidíš čo je fér:D roky je szco doslova znevyhodnovany a preto sa zakladajú srocky.

Ostatné porovnania s de a pod su trosku odveci. Keď budem zarábať tisíce eur bude mi fuk rozdiel percento dve...pred 10r tu tiež neboli 1% úroky, plus je tom politika miestnych bánk, a ich zvyklosti a stavu na trhoch, dopyte keďže sadzby všetky v EÚ sa odvíjajú od základných sadzieb ECB. A vôbec to nie je nejaký ukazovateľ "luxusu", že máme nízke sadzby.

simca06022011
5. jan 2023

@matabb73 presne a este ( dúfam ze sa nikoho nedotknem) ten príspevok pre deti kt majú výživné menej ako 150eur ci co... skoro som odpadla. Prečo? Ma rodičov dieťa, nech sa obracajú ti. Prečo dieťa ktoré nemá výživné, či už má kompletnú rodinu klasickú alebo akúkoľvek nič a iné niečo. Ok, ešte siroty, alobodne matky kde vooobec nie je otec... Ale toto. Celý systém posledné roky je cirkus, az diskriminacny by som povedala, rozdiely robí všade, komplikuje sa... A tym medzi ľuďmi robí ešte viac "dusno".

kiki234
5. jan 2023

@simca06022011 mas v tom totalny bordel. Paci sa porovnanie SZCO a TPP u 1000€. A dostavaju percentuapne rovnaku ulavu, akurat niekto odvedie viac dani tak ju ma vyssiu, nerozumiem co je na tom nefer a nepochopitelne. A ano samozrejme u tpp vyde skor danovy bonus, kuk tabulku dovod. Ale tak hadam si je kazdy vedomi do coho ide ci uz sa jedna o TPP alebo SZCO. A ak sa nepaci SZCO prace je dosty treba hladat tpp. A este jedna vec na vetu: v de zarabaju tisice, treba sadnut do auta a ist vyskusat. Takto sa vyjadri len niekto kto nikdy v zahranici nepracoval. Lebo to nie je len o tom ze mi pipne par tisic na ucety kdezto tu Vam zuvot zoberie par sroviek, tam par tisic.

matabb73
5. jan 2023

@kiki234 kde berieš istotu, že tí čo majú vyššie vzdelanie a viac vedia, aj viac zarobia. Ja mám tiež VŠ, dlhé roky praxe a nezarobím na maximálny daňový bonus. Keďže tvoja empatia sa rovná nule, prajem ti, aby si raz v budúcnosti zažila život matky samoživiteľky s nižším príjmom ako je 30 000. Vieš aké sociálne dávky majú také matky, ak majú nízky príjem a samé musia uživiť seba a svoje deti? Presne nula Eur. Keď takým ľuďom nedopraješ daňový bonus na deti, je to fakt smutné. A ešte raz. Na tvoj daňový bonus sa skladajú aj také matky, lebo kvôli tomu sa teraz dvíhajú poplatky za školy, škôlky, odpad, dane. Pre to, aby si sa ty mala lepšie, sa bude mať horšie žena, ktorá sama vychováva deti.

matabb73
5. jan 2023

@simca06022011 od Matoviča nemožno očakávať systémové opatrenia. Je to psychopat. Človek, ktorý sa chválil, že on nemá platobnú kartu a peniaze mu nadeľuje Paulínka, robil ministra financií. To je možné iba na Slovensku. Vo všetkých normálnych krajinách zaviedli opatrenia práve pre ľudí, ktorí sú na tom finančne najhoršie a tým pádom sa ich zdražovanie dotkne najviac, ale u nás to museli spraviť naopak. Bohatým pridáme s chudobným zoberieme.

simca06022011
6. jan 2023

@matabb73 no tento dB je taká špecifická vec ze ani nejde o bohatých... lebo 20% pri polovici vymeriavacieho základu je veľmi nizka suma na živnostníkov, to je úplný nezmysel. Bohatý sú majitelia veľkých firiem, tým je to fuk. Detto veľa podvodníkov nemá zivnost. Maju srocky aj viac, aby "vekslovali" peniaze a Max sa zamestnaju v nejakej a tým pádom im to neuškodí. Zato kadernícke so zivnostou ak zarobí 500-1000eur mesačne ( zisk) to ublíži.

matabb73
6. jan 2023

@simca06022011 spravodlivé to bolo tak, ako to bolo po starom. Na každé dieťa rovnaký daňový bonus keď rodičia pracujú. Presne píšem o tej skupine čo spomínaš. Napríklad taká kaderníčka čo vychováva sama deti a už teraz má ťažký život, tak jej to týmto opatrením ešte zhoršili. Ale aj zamestnané samoživiteľky, ktoré majú nízky plat. Ani tie nedostanú plný daňový bonus.

kiki234
7. jan 2023

@matabb73 neslo tu skor o porovnanie VS, ja sama VS nemam. Skor tu islo o ine porovnanie a sice co konkretna osoba robi. Je bezne a normalne a urcite fer ze chirurg nebude porovnavat svoj plat s upratovackou. Treba si precitat naozaj cely komentar a nie len to, co sa mi prave hodi. Neviem kolky krat pisem ze danovy bonus je ulava od dane a nie statny alebo socialny prispevok ako napriklad pridavok na dieta, ktory je u kazdeho rovnaky. Ja ludom prajem len vzdy to dobre, mozno aj kvoli tomu sa mi dari. Skus to aj plpraktizovat, mpzno sa ti zacne darit lepsie 🙂 to ze mi pride fer, ze kto viac odvedia dani, mal by mat pravo na vyssiu danovu ulavu beriem ako ferovost a nie ze nedoprajem. Ak by takto svet fungoval, tak by do roboty nemusel chodit nikto. Co by znamenalo ze nemate v ruke telefon lebo by ho ani nemal kto vyrobit, nemate ani internet, ani niesu obchody a samozrejme mozete sa liecit bylinkami z lesa, lebo lekari by boli tiez doma. Matky samozivitelky su uplne odveci v tejto debate, kedze vacsina je pocas RD doma a teda tato vec sa ich netyka, po Rd idu do prace, navyse drviva vacsina ma vyzivne, a v neposlednom rade lutujem tie ktore o svojho muza prisli lebo naozaj okrem vdovskeho nemaju nic. Avsak tie, ktore mali muza a rozviedli sa alebo muz odisiel alebo hocico ine, tak len tolko ze ked si robim dieta mam vediet s kym a nie sa tu potom stazovat. Co by sa tebe vlastne pacilo? Ja zarobim dajme tomu 37 000 rocne, tak mam dat do spolocnej kasy 30 000 lebo je tu vela nezodpovednych rpdicov ktori si narobili deti kade chodili? A vsetci ich lutujme? A to by uz bolo fer, ze ja som pre svoj zivot spravila a obetovala ovela viac ako nejaka ina zena a ja mam na to doplatit aby sa ona mala lepsie?

matabb73
7. jan 2023

@kiki234 matka samoživiteľka je žena, ktorá sama vychováva deti, čiže domácnosť má len jeden príjem. Odkiaľ si prišla na to, že je na RD a nepracuje? Keby nepracovala, tak by nemali z čoho žiť. Mýliš si pojmy. A nemysli si, že ked máš teraz harmonické manželstvo, tak to tak bude aj v budúcnosti. To na margo výberu partnerov. Ja som bola vydatá vyše 20 rokov keď sa bývalý rozhodol hľadať stratenú mladosť v inom náručí. Aj tebe sa to môže v budúcnosti stať. Výživné ani zďaleka nenahradí druhý príjem. Často je velmi nízke. Čítam všetko čo píšeš, ale ty očividne nie všetko to, čo píšem ja. Daňový bonus bol ešte pred rokom paušál. Vždy bol viazaný na to, že ľudia majú deti a pracujú. Ale ty si budeš stále mlieť len to svoje, lebo ty ho dostaneš zvýšený a nezaujíma ťa, že sa ti naň skladajú ženy, ktoré sú na tom horšie často nie vlastnou vinou.

zuzanaallen
7. jan 2023

@kiki234 rozumiem, ze kto viac odvedie viac dostane. Ale po novom pri rovnakej hrubej mzde povedzme 1200 mesacne zivnostnik s 2 detmi bonus nedostane (dane neplati vdaka pausalu), a zamestnanec bonus dostane. Cize zamestnancovi sa vrati 99 percent odvodov (dan rocne zaplati v podstate 3 centy,cize to iste ako zivnostnik) a vyhody platenej dovolenky, ocerky a vsetky bonusy ostatnu. A skolky a poplatky mame vsetci rovnake. A ano,je tu otazka preco sa nezamestnat a zrusit zivnost. Ale realne, ak by teraz vsetci zrusili male zivnosti,je tu pre vsetkych realne pracovne miesto?