Daňový bonus na deti schválený od januára 2025?
To znamena ze bude mensia materska?
no ano zo 140 eur rovno na 0 v mojom pripade danovy bonus
@terezkaarthuramax s materskou to nemá nič spoločné
@terezkaarthuramax veď z materskej sa bonus ani nemá z čoho odpočítať, takže nie. Týka sa to len rodičov pracujúcich na Slovensku, ktorí tu odvádzajú dane.
@hellwant len pre uistenie, tá hrubá mzda je mesačne, hej? (som živnostník a všetko rátam na roky…)
@deninka233 ano mesačne 🙂 Ročna 2477 to by bolo veľmi zle😁
zas az tak hroza to nie je kolko je parov kde obaja zarabaju nad 2500€ ? ako jasne ze su ale urcite to nebude vacsina populacie
@mamina7070 ja to prehadzujem na manzelku, lebo 2 krat by som nedostal nič a 4 krat krateny. Cize cca o 300 eur v hrubom dolu. Jej ako učiteľke hrozi len pri vianocnej vyplate strata max 20 eur z celeho roku- ak riaditelka ma z coho dat odmeny. 🤷
@hellwant ako to je, prosím, ak mám 10 mesiacov hrubú mzdu výrazne nižšiu ako 2477 Eur, no cca 2x za rok napr. prekročím túto sumu (odmeny, premie a pod.). DB sa poberá mesačne. Pri daňovom zúčtovaní budem musieť vrátiť nejaké eura?
@andreakotesova ano vratit. V tomto sa ale nevyznam, dnes chcem ist na mzdove, tak sa opytam. Mozno vam to niekto stihne skôr zodpovedat. Ak nie , dam vediet.
@hellwant nepriemeruje sa to nejako...?
@hellwant tiez prehadzujeme, akurat robota s tym, samozrejme muz to pobera od narodenia deti. Ja mam novembrovu vyplatu s premiami, tak uvidime, co to spravi buduci rok. Zase priemerne by to spravilo 100 eur na mesiac, tak snad pri zuctovani by to mali doplatit, kedze som stale v limite. Keby boli premie vysoke a plat blizko hranice, treba vratit, to je jasne.
@andreakotesova podla mna, ak priemer dodrzis (25.740 rocny prijem), tak urcite nebudes vracat, otazka je, ci ti doplatia za tie 2 mesiace, tiez riesim, ale prehlasit musime, lebo manzel by nedostal nic.
@andreakotesova nie nebudes vracat doplati sa podla rocneho zuctovania ak by si aj v danom mesiaci nedosiahla alebo sa kratilo
Prosim vas viete poradit, ak manzel presahuje 2477 v hrubom mesacne a ja som na materskej od jula, moze to prehodit na mna, ci to je uz zbytocne?
@lili929 no ak si ma materskej/rodicovskej a nemas zdanitelny prijem, tak ziadny danovy bonus, ved ziadne dane neplatis.
no nastavene je to aj tak zle..... to, ze niekto zaraba viac ako 2500€, preco by mal mat krateny, resp nedostat na deti danovy bonus? vsak odvadza tomuto statu ovela viac ako ini.....
a za mna su kecy, vsak ma vysoky prijem, peniaze na deti nepotrebuje......
lebo v BA nie je problem, ze obaja zarabaju viac ako 2500€...... a dostanu figu borovu (alebo kratenu figu borovu).....
a ako je to v prípade, ze kazdy mesiac je hrubá mzda iná? ono sa to vyrátava aktualne v ten mesiac z danej mzdy alebo je to dako nastavene a potom sa to bud vracia, alebo dodatocne preplaca? Napríklad minuly mesiac som mala hrubu mzdu 2900, tento mesiac budem mat este vacsiu - lebo je koniec roka.. okolo 6k ale v Januari nebudem mat mzdu ziadnu, az februar..za Janurar.. pracujem na projektoch, ktore maju rocny rozpocet a takto sa to riesi na konci roka.. Pytam sa len zo zaujimavosti. Ako je to riesene v takychto pripadoch..
Danovy bonus ako aj dane sa vzdy za cely rok prepocitavaju. Robi sa to cez danove priznanie alebo rocne zuctovanie. Za rok 2025 sa to bude robit az v roku 2026 - a ano, ak vznikne nedoplatok na danovom bonuse, tak bude rozdiel vyplateny. Ak preplatok, tak budete musiet vratit.
Ja byt zamestnancom, opat by som sa vratila k vyplacaniu danoveho bonusu raz rocne - uz kazdy bude vediet aky mal prijem a kde sa to viac oplati uplatnit. Navyse sa vyhnete vrateniu a budete mat "nasetrene".
@mamina7070
@majka99999 super. Ďakujem.
@mirola orientuj sa podla rocneho prijmu
@hellwant a potom jej to prerataju v danovom na rok a vyrovna sa :D
@mirola DB sa potom preratava este v rocnom zuctovani dane... bud vracias, alebo ti doplacaju...
@lucik194 tiez je to za mna velmi velmi nespravodlive. Viac odvedies do systemu a dostanes tak velky prd 🙈
bohužiaľ áno... zas len malé deti a tie väčšie si nič nezaslúžia! 😔
@lucik194 no vsak "bohatym" treba brat 😁 Mna stve, ze napr. muz zaraba nad tych 2500 a zena na rodicaku, ze ani vtedy nic. V BA s 2 detmi a hypo nic moc, prezit sa da. Aspon danovy bonus na manzelku teda moze mat.

Už dávno