icon

Daňový bonus na deti schválený od januára 2025?

Strana
z6
sszuzu8
4. dec 2024

Už dávno

terezkaarthuramax
4. dec 2024

To znamena ze bude mensia materska?

zobaka
5. dec 2024

no ano zo 140 eur rovno na 0 v mojom pripade danovy bonus

any_soj
5. dec 2024

@terezkaarthuramax s materskou to nemá nič spoločné

ekira1
5. dec 2024

@terezkaarthuramax veď z materskej sa bonus ani nemá z čoho odpočítať, takže nie. Týka sa to len rodičov pracujúcich na Slovensku, ktorí tu odvádzajú dane.

hellwant
5. dec 2024

Posielam info aj odstupňovanu hrubu mzdu a vyšku DB pre deti do 15 a medzi 15-18. Vyšlo v nasom podnikovom casopise. Na spodu aj rady. Kazdooadne treba to prehodit na menej zarabajuceho partnera ak presiahnete 2477 € v hrubom. Snad pomôže. Len si to zväčšite.

hellwant
5. dec 2024

@zobaka Ale zas, ktory muž by nechcel takú šikovnu manželku🙂...i keď to naštve ist zo 140 na 0, to je jasne.

deninka233
5. dec 2024

@hellwant len pre uistenie, tá hrubá mzda je mesačne, hej? (som živnostník a všetko rátam na roky…)

hellwant
5. dec 2024

@deninka233 ano mesačne 🙂 Ročna 2477 to by bolo veľmi zle😁

mamina7070
5. dec 2024

zas az tak hroza to nie je kolko je parov kde obaja zarabaju nad 2500€ ? ako jasne ze su ale urcite to nebude vacsina populacie

hellwant
5. dec 2024

@mamina7070 ja to prehadzujem na manzelku, lebo 2 krat by som nedostal nič a 4 krat krateny. Cize cca o 300 eur v hrubom dolu. Jej ako učiteľke hrozi len pri vianocnej vyplate strata max 20 eur z celeho roku- ak riaditelka ma z coho dat odmeny. 🤷

andreakotesova
5. dec 2024

@hellwant ako to je, prosím, ak mám 10 mesiacov hrubú mzdu výrazne nižšiu ako 2477 Eur, no cca 2x za rok napr. prekročím túto sumu (odmeny, premie a pod.). DB sa poberá mesačne. Pri daňovom zúčtovaní budem musieť vrátiť nejaké eura?

hellwant
5. dec 2024

@andreakotesova ano vratit. V tomto sa ale nevyznam, dnes chcem ist na mzdove, tak sa opytam. Mozno vam to niekto stihne skôr zodpovedat. Ak nie , dam vediet.

andreakotesova
5. dec 2024

@hellwant nepriemeruje sa to nejako...?

majka99999
5. dec 2024

@hellwant tiez prehadzujeme, akurat robota s tym, samozrejme muz to pobera od narodenia deti. Ja mam novembrovu vyplatu s premiami, tak uvidime, co to spravi buduci rok. Zase priemerne by to spravilo 100 eur na mesiac, tak snad pri zuctovani by to mali doplatit, kedze som stale v limite. Keby boli premie vysoke a plat blizko hranice, treba vratit, to je jasne.

majka99999
5. dec 2024

@andreakotesova podla mna, ak priemer dodrzis (25.740 rocny prijem), tak urcite nebudes vracat, otazka je, ci ti doplatia za tie 2 mesiace, tiez riesim, ale prehlasit musime, lebo manzel by nedostal nic.

mamina7070
5. dec 2024

@andreakotesova nie nebudes vracat doplati sa podla rocneho zuctovania ak by si aj v danom mesiaci nedosiahla alebo sa kratilo

lili929
5. dec 2024

Prosim vas viete poradit, ak manzel presahuje 2477 v hrubom mesacne a ja som na materskej od jula, moze to prehodit na mna, ci to je uz zbytocne?

majka99999
5. dec 2024

@lili929 no ak si ma materskej/rodicovskej a nemas zdanitelny prijem, tak ziadny danovy bonus, ved ziadne dane neplatis.

lucik194
5. dec 2024

no nastavene je to aj tak zle..... to, ze niekto zaraba viac ako 2500€, preco by mal mat krateny, resp nedostat na deti danovy bonus? vsak odvadza tomuto statu ovela viac ako ini.....
a za mna su kecy, vsak ma vysoky prijem, peniaze na deti nepotrebuje......

lebo v BA nie je problem, ze obaja zarabaju viac ako 2500€...... a dostanu figu borovu (alebo kratenu figu borovu).....

mirola
5. dec 2024

a ako je to v prípade, ze kazdy mesiac je hrubá mzda iná? ono sa to vyrátava aktualne v ten mesiac z danej mzdy alebo je to dako nastavene a potom sa to bud vracia, alebo dodatocne preplaca? Napríklad minuly mesiac som mala hrubu mzdu 2900, tento mesiac budem mat este vacsiu - lebo je koniec roka.. okolo 6k ale v Januari nebudem mat mzdu ziadnu, az februar..za Janurar.. pracujem na projektoch, ktore maju rocny rozpocet a takto sa to riesi na konci roka.. Pytam sa len zo zaujimavosti. Ako je to riesene v takychto pripadoch..

katarinaba
5. dec 2024

Danovy bonus ako aj dane sa vzdy za cely rok prepocitavaju. Robi sa to cez danove priznanie alebo rocne zuctovanie. Za rok 2025 sa to bude robit az v roku 2026 - a ano, ak vznikne nedoplatok na danovom bonuse, tak bude rozdiel vyplateny. Ak preplatok, tak budete musiet vratit.
Ja byt zamestnancom, opat by som sa vratila k vyplacaniu danoveho bonusu raz rocne - uz kazdy bude vediet aky mal prijem a kde sa to viac oplati uplatnit. Navyse sa vyhnete vrateniu a budete mat "nasetrene".

andreakotesova
5. dec 2024

@mamina7070
@majka99999 super. Ďakujem.

mamina7070
5. dec 2024

@mirola orientuj sa podla rocneho prijmu

simca06022011
5. dec 2024

@hellwant a potom jej to prerataju v danovom na rok a vyrovna sa :D

simca06022011
5. dec 2024

@mirola DB sa potom preratava este v rocnom zuctovani dane... bud vracias, alebo ti doplacaju...

ktobytobolpovedal
5. dec 2024

@lucik194 tiez je to za mna velmi velmi nespravodlive. Viac odvedies do systemu a dostanes tak velky prd 🙈

kalifka
5. dec 2024

bohužiaľ áno... zas len malé deti a tie väčšie si nič nezaslúžia! 😔

lusyc
Autor odpoveď zmazal
majka99999
5. dec 2024

@lucik194 no vsak "bohatym" treba brat 😁 Mna stve, ze napr. muz zaraba nad tych 2500 a zena na rodicaku, ze ani vtedy nic. V BA s 2 detmi a hypo nic moc, prezit sa da. Aspon danovy bonus na manzelku teda moze mat.

Strana
z6