icon

Daňový bonus počas PN: Kto ho môže získať?

7. okt 2024

zdravim

od oktobra som PN, je mozne ze muz zacne poberat na maleho DB, ked ja som PN? od oktobra..,ja budem cely mesiac, mam po operacii

on staci ze to nahlasi mzdarke?

a ja musim dakde sa odhlasit? ked som PN a uz nechcem byt poberatlom DB kedze on ma vyssi plat?

dakujem. netusim jak to chodi.

linola1
7. okt 2024

Vy odhlásiť u svojho zamestnávateľa, muž prihlásiť u svojho zamestnávateľa.

autor
7. okt 2024

@linola1 verim ze mozem spatne od oktobra 1, kedze on uz podpisal papier ze od 1.10 bude poberat on
aby sa to nekolidovalo

linola1
7. okt 2024

vyplata za oktober sa bude robiť až na konci mesiaca, z tohto pohľadu je to podľa mńa možné, a za druhé si myslím, že ke´d ste PN, aj tak by ste nedostali dańový bonus. Možno sa ešte ozve niekto, kto robí so mzdami stále. Ja by som zavolala do roboty, mzdárke.

lindus_esterka
7. okt 2024

hlavne si ho aj ty zruš vo svojej práci (aj keď by si ho nedostala tak či tak, treba u mzdárky podpísať zmenu v poberaní DB), ako píše @linola1
po ukončení PN zas prehodíš naspäť na seba - ak je to len kvôli jednému mesiacu, nebolo by jednoduchšie to neprehadzovať a vyriešiť to v ročnom zúčtovaní?

autor
7. okt 2024

@lindus_esterka jemu budu zvsovat mzdu takze z tohoto pohladu dostane plny DB. preto chcem aby to poberal on

autor
7. okt 2024

@linola1 je to drobny podnikatel, nevedel mi povedat.

linola1
7. okt 2024

Len oznámte, alebo teda dajte písomne vyjadrenie, že od 1.10. si už neuplatńujete dańový bonus.

autor
7. okt 2024

@linola1 to mam dat mzdarke vsak? dakujem

linola1
7. okt 2024

áno.

autor
7. okt 2024

@linola1 dakujem pekne, nevedela som ze staci cestne prehlasenie asi tam ma byt uvedene aj Rodne cislo dietata tipujem,
dakujem

lindus_esterka
7. okt 2024

aha, ja som pochopila ze len na ten 1 mesiac to chces prehodit na manzela.
V praci si na zaciatku poberania DB vyplnala Vyhlásenie na uplatnenie NZD (na foto odsek III.), teraz sa stavíš za mzdárkou a do vyhlásenia vypises kolonku IV. - druh zmeny bude ukončenie poberania DB

linola1
7. okt 2024

Zamestnanec je povinný oznámiť svojmu zamestnávateľovi v listinnej podobe (ak sa nedohodnú na elektronickom doručovaní) všetky zmeny ovplyvňujúce nárok na daňový bonus (napr. zmenou vo vyhlásení), a to najneskôr posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala.
Toto som našla.
@lindus_esterka presne toto tlačivo som teraz hľadala.

simca06022011
7. okt 2024

vsak ale v rocnom zuctovani si to vsetko vyrovnate ak by bol problem a poberat ho mozete potom obaja, ak nebude mat jeden dostatocny prijem.
mzdarke to ale co najskor oznam, nebudes v praci.. cize asi to nepodpises v case.. podpises ked prides..

autor
7. okt 2024

@simca06022011 tomuto nerozumiem. a nie sme manzelia zijeme spolu

linola1
7. okt 2024

@simca06022011 poberať dańový bonus môže len jeden, nie obaja. Vyrovnať jeho výšku je možné v dańovom ročnom zúčtovaní.

linola1
Autor odpoveď zmazal
autor
7. okt 2024

@linola1 to som uz pisala meilom

simca06022011
7. okt 2024

@linola1 a co som napisala? ;)POTOM v DP, ak to nieeekto zle pochopil.. kde to vyrovnaju, ak jej to nevyjde niektore mesiace

lindus_esterka
7. okt 2024

autorka, over si, ci im to mailom staci, kedze pri zmene je tam aj kolónka na podpis. U nás by to akceptované nebolo

autor
7. okt 2024

@lindus_esterka dakujem za pomoc
@simca06022011 dakujem za pomoc

autor
7. okt 2024

@lindus_esterka takze tam napisem potom ze ukoncenie 1.10 2024 poberania DB do tej kolnonky odsek 4 ze? dakujem

lindus_esterka
7. okt 2024

ja by som dala ukončiť k 30.9.2024, keďže od 1.10. už je manžel, ale poraď sa priamo s vašou mzdárkou radšej

autor
7. okt 2024

@lindus_esterka dakujem pekne za tvoju pomoc. ja som pisala aj na finnancu spravu na Danovu urad ale neodpisuju vobec.