Daňový bonus pred rozvodom

fashiondl
12. apr 2016

Ahojte všetci, neviem, či je tuná nejaký taký príspevok, preto pridávam. Som s manželom v rozvodovom konaní, od júna 2015 s ním nežijem v spoločnej domácnosti, mám dve deti - 3 a 5 ročné, ktoré sú súdom od 1.11.2015 pridelené do starostlivosti mne, takže žijú so mnou.
Moja otázka znie: nechcem aby mužovi vyplatili daňový bonus na deti a mňa, ja si ho uplatniť nemôžem, kedže poberám rodičovský príspevok na malú, mám predĺženú kvôli chorobnosti malej na 1 rok.
Muž platí výživné na jednu 60 eur, pracujem v štátnej sfére, zarobí cca 800 eur mesačne v čistom. Deťom nad rámec neposiela nič, nič im nekúpi, neplatí škôlku ani obedy, jednoducho nič, pre deti si chodí kedy sa mu zachce a pri to som mu dala neobmedzený styk, bývame od seba 2 km.
Ja nepracujem nikde, nakoľko ani nemôžem, kedže malá je permanentne chorá. Dohodnúť sa s ním nedá na ničom, komunikujeme spolu iba cez sms, lebo s ním sa nedá nijako.
Neviem, či mu bude vyplatený daňový bonus, kedže som mu musela každý rok k daňovému dokladať svoj príjem - resp. ísť na úrad práce pýtať si príjem, resp. rodičovský, papier o výplate rodinných prídavkov, ktoré poberám ja, plus dať mu sobášny list, rodné listy detí - všetko to potrebovala účtovníčka.
Neviem, či si môže aj bez týchto papierov vybaviť DB, kedže nič z týchto vecí mu nedám a vlastne ani nepýtal a sobášny a rodné listy všetko mám ja.
Neviem, či napísať jeho zamestnávateľovi, aby si zrušil DB, alebo ísť na daňový úrad, alebo volať do Prešova jeho účtovníčke...neviem, čo robiť. On je doslova riadne vydrbaný, a neviem čo z neho môže vyjsť.
Trvalý pobyt máme ešte stále uňho, kedže mi právnička radila si to do rozvodu nemeniť.

Budem možno sprostá voči nemu, ale chcem mu troška zavariť, nakoľko on stále niečo na mňa vymýšľa a tú staršiu začal huckať proti mne, tak aby mu aspoň trošku klesol hrebienok. V jednom kuse mi podráža nohy, robí si čo chce, deti mu chcem dávať, ale on stále špekuluje, raz je chorý, potom ide k dr., raz robí, ešte aj na súde už 2 krát nebol, lebo raz ževraj ostal niekde v KE stáť s pokazeným autom, druhý krát, že je PN - už aj sudkyňa vie, že špekuluje, no nemôžu mu zatiaľ nič, pretože som chcela aj s právničkou slušný rozvod - on je policajt.

Dakujem za odpovede

wieruska1
12. apr 2016

s uplatnovanim DB na dieta zamestnavatel ako taky v zasade nic nema. Tvoj muz,stale terajsi, je otcom deti a tym padom si na ne uplatnuje danovy bonus. Kedze ty si nemozes lebo nemas z coho takze nerobi nic nezakonne a nikto mu to nemoze zakazat. Rovnako ak ste stale manzela ma na teba ako manzelku narok na odpocet DPH. Okrem ineho to riesis neskoro. Ak mu danove robil zamestnavatel uz je davno hotove a pravdepodobne aj vyplatene. Ak si ho robil sam rovnako je neskoro. BTW. danovy bonus si mozno uplatnuje v kazdej vyplate a nie az pri zuctovani.

gabriellka
12. apr 2016

Ja by som trosku @wieruska1 oponovala. Jednou z podmienok na uplatnenie db je zdielanie spolocnej domacnosti. Takze narok nema. Ja by som poslala oficialny list zamestnavatelovi v ktorom by som oznamila ze mu zanika narok na db nakolko ste v rozvodovom konani a nezijete v spolocnej domacnosti

step13
12. apr 2016

Súhlasím s Gabriellka musíte žiť jednej domácnosti aby mu vyplacali. Mm ties pracuje štátnej sfére a oni to už mali vyplatené minuli mesiac daňové atd... Takže myslím si,že už je tento rok neskoro stym niečo robiť: 0(

gabriellka
12. apr 2016

@step13 podľa mňa ked pracuje, tak db si uplatňuje každý mesiac vo výplate. čím skôr to začne riešiť, tým skôr mu bude pozastavný. čo sa týka daňového, tak si podľa mňa nezdaniteľnú časť na manželku neuplatnil, lebo ja som bola vybavovať manželovi svoje potvrdenia a vsade som potrebovala OP

step13
12. apr 2016

No unas to je tak že mm pracuje štátnej správe a tam je automatický daní bonus každý mesiac na výplatu. Ja som na MD a ja som musela mm doniet papier za minuli rok ,že som bola na MD takže bez toho to nejde.Podľa mna so tieš myslím,že daňové bonusy bral práci na výplatu a nanu si uplatniť nemohol kedze mu doklad predpokladám naseba nedala

step13
12. apr 2016
gabriellka
12. apr 2016

@step13 ano bude to tak ako píšeš 😉

charity
12. apr 2016

Nerob naschvaly, takto sa ku kludnemu rozvodu nedopracujes. @fashiondl

eeffka
12. apr 2016

@fashiondl
citujem: Trvalý pobyt máme ešte stále uňho, kedže mi právnička radila si to do rozvodu nemeniť.

no a tu si skoncila, ma uradne narok na danovy bonus na deti a aj na nezdanitelnu cast na manzelku, tvoje potvrdenia nepotrebuje staci mu napisat cestne prehlasenie.

fashiondl
autor
13. apr 2016

ahojte vsetci,dakujem krasne za odpovede.vcera som mala sud,mm mal uz konecne doniest svoje prijmy.Danovy bonus nedostal,kedze nemal moj prijem z UP o poberani rodicaku,ani zo soc.poistovne.A este kedze deti mi boli sudom zverene do starostlivosti,tak toto pravo mu pada.
Naprieky mu nerobim vobec,dala so. mu neobmedz.styk a on vcera na sude,ze chce obmedzeny!?sudkyna nanho pozrela,ze co rozprava,kedze ma pracu aku ma a tento styk mu nebude dobry(viete mm sa prezentuje,ze chce deti mat co najviac a nie je schopny si prist po deti pomaly ani raz do tyzdna,takze tak a ja musim stale vypisovat ci ich nechce atd.ale aby ste si nemysleli,ze chcem mat od deti pokoj,to nie.Chcem aby prevzal cas zodpovednosti a starostlivosti aj on kedze za 5,5 roka na to kaslal.Ale kazdy mi vravi,ze on bude iba ,,vikendovy otecko,, povedala mi to aj psych.z UP a ja sa s tym musim zmierit.stale same vyhovorky typu chodim do roboty,idem k dr. atd...Stale len nieco spekuluje,zistila to moja advokatka,psychologicka,kolizna,a este aj sudkyna..a najhorsie na tom je,ze sa bojim o deti,nakolko uz nie raz nabural auto a ked si berie deti,tak mensiu do sedacky priputa a starsiu nie.A zienky on pije,aj pred tyzdnom ked mal deti a mal ist do nocnej vraj pil,zo starsej dcery to vybuchlo a ja som skoro padla na zadok.viackrat som to spominala kazdemu,no nikto nic,este aj na sude bol ako po prechlastanej noci.Pijatika bola dalsi dovod na rozvod.Prepacte,ze som sa rozpisala...