icon

Daňový bonus pri vyššom príjme: čo je lepšie?

19. jan 2025

Inšpirovala som sa jednou založenou témou, nakoľko mám otázku v tomto smere. Manželovi vyšiel vyšší príjem a teda nedostane DB na deti. Ja som na rodičovskom, ale práve pre DB by som sa chcela zamestnať a zvažujem čo je lepšie, či ísť na živnosť alebo dohodu. Pracovala by som tak 3 hod denne čo mesačne vychádza okolo 300. Čo by ste radili?

andreakotesova
19. jan 2025

To ste naozaj odkázaní na DB, keď manžel zarobí toľko, že mu DB nevychádza?

autor
Autor odpoveď zmazal
66simonka66
19. jan 2025

Pri príjme 300€ by si asi nemala nárok na daňový bonus. Zdá sa mi, že je tam podmienka minimálneho príjmu, asi polovica minimálnej mzdy a pri polovici príjmu aj tak nevznikne nárok na cely daňový bonus. Nie som si istá ako to funguje ale viem že je podmienka nejaký minimálny príjem. Jedine ak by vám to vyšlo dokopy s manželom, ak nemá zasa veľmi vysoký príjem, skus si to zistiť ako to je.

autor
19. jan 2025

@66simonka66 ono by sa to malo dat uplatnit aj z manzelovho prijmu, ale neviem v praxi ako to funguje. Preto sa pytam na skusenosti a rady

66simonka66
19. jan 2025

Áno keď by ste si to spojili a príjmovo by ste neprekročili hranicu tak by to asi mohlo stačiť, ale ani ia neviem ako to funguje, len som niečo postrehla o tom minimálnom príjme. Ale aj mňa by zaujímalo ako to je, ja som momentálne na plný úväzok ale idem na čiastočný a nevychádzalo mi to plné, tak to ideme prehodiť na manžela, aby som si nemusela potom do daňového dávať aj jeho príjmy.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
andreakotesova
19. jan 2025

@11brano11 prepáčim 😉