icon

Darcovská zmluva a dlhy

mirec273
18. feb 2025

Zdravim

Chcem sa spýtať už sa to dlho ťahá otec daroval druhému synovi darom diel v dome pred cca 10 rokmi on od vtedy robil na živnosť a začal robiť dlhý takže sa dostali na dom a dlží takmer cca okolo 17 tisíc € zo všetkým teraz ale sa stala taká situacia že ho dlhodobo byl a čaká sa už dlho na súd a na základe týrania sa bude vracia darcovskú zmluva a zaujíma že ten dlh 17 tisíc € si zoberie z sebou si to zostane aby to zaplatila rodina ?

kitycat
•
18. feb 2025

@mirec273 aj si si to po sebe cital? Bolia ma oci.

Snad sifru rozlusti @draik

mirec273
autor
•
18. feb 2025

@kitycat no potrebujem vedieť že keď ho videdi súd za týranie otca a zruší mu darcovskú zmluvu či aj ten dlh si zoberie z sebou alebo niekdo ho bude musieť vyplatiť

januska12323
•
18. feb 2025

@mirec273 dlh patrí synovi, keď mu nebude patriť dom logicky na dome nebude dlh.

draik
•
18. feb 2025

Ťarcha (záložné právo) zostane. Prípadná exekúcia by znemožnila vrátenie daru, darca by tak mal nárok na náhradu daru v peniazoch.

mirec273
autor
•
18. feb 2025

@draik je tam aj taký problém že on na rodinnom dome nieje samostatný vlastník je tam dokopy 4 vlastníci a on ma 1/4 a exekutor zatiaľ už dlhodobo na napadnutý ten jeho diel na tom dome a ked ho videdia tak že je tam možnosť aj za ten dlh zaplatiť niekdo z rodinných prislusnikoch ale mňa skôr zaujímalo či by sa to dalo nejakým spôsobom napadnut tu exekúciu keď to bolo takým spôsobom urobené že ten kdo daroval jemu diel bol týrani a fyzicky napádany a že by si to zobral zo sebou a ten diel ďalší clovek z rodiny by si to napísal na seba ale by to bolo už čisté bez exekucie mňa či by sa to dalo napadnúť

draik
•
18. feb 2025

@mirec273
Exekúcia začala, keď bol platným vlastníkom podielu. To by inak kopa dlžníkov sa mohla očistiť. Ako som napísal, ak nebude môcť vrátiť podiel, bude musieť vyplatiť náhradu v peniazoch.

mirec273
autor
•
18. feb 2025

@draik mi práveže chceme až sa neocisti ale až ten dlh zmizne z domu a zoberie si ho zo sebou aj stým zrušením darcovskej

mirec273
autor
•
18. feb 2025

@draik lebo je to alkoholik a tyran čo ešte narobil dlh na majetku ktorý dostal darom a fyzicky napadal svojho otca dlhé roky a urobil ešte na dome dlh lebo neplatil si obciansku povinnosť zdravotné a sociálne

draik
•
18. feb 2025

@mirec273
Exekúcia zostane na danom podiele.

lienka.7
•
18. feb 2025

@mirec273 aj keď súd "vyhrajete", dlh na dome ostane, kým sa nevyplatí. Bud tým synom, alebo vami. Exekutorovi je to jedno, kto to zaplatí . On chce peniaze.