Dáva banka pri hypotéke 80% zo sumy, ktorú určí znalec?
Ahoj chcem sa opytat banky dávajú 80% zo sumy ktorú určí znalca Ďakujem
@lenuska333 ahoj. Áno tak je to vo Vub.. no kazda ma ine podmienky. Ale zhruba to takto pasovalo aj nam...no zaleži čo chceš
@lenuska333 dá sa aj viac
@lenuska333 samozrejme ale výšku úveru ovplyvňuje kopec iných faktorov
Ide o to ze príklad potrebujem sumu 68000 banka by my podľa toho dala 80% co je 53000 a zvisok nemám ale keby znalca ohodnotil na 83000 tak 80 %by bolo tých 68000 tak by mi dali celú sumu rozumiem tomu dobre?
@lenuska333 nemusí to tak byť. Banka posúdi zakladanú nehnuteľnosť a pokojne sa môže stať, že podla veku, lokality atd Ti dajú len 60%......alebo to znalec ohodnotí ma 83000, chytí to do ruky znalec banky a ten znalecky zníži......
@lenuska333 ale teoreticky je to tak ako píšeš, lenže teória a prax sú dve iné veci
@lenuska333 nie som si istá, či znalec dvihne posudok o 15000....ani znalec banky nie je idiot, oni tie znalecké posudky idú ešte na supervíziu - každý jeden
@lenuska333 banka dava 80% z kupnej ceny nie znaleckeho. Nehnutelnost ale musi byt ocenena tak aby ti banķa dala tych 80%. Vacsinou ale banky maju vlastneho znalca a neakceptuju tvojho a ten vacsinou znizuje cenu. Ak ti chybaju vlastne prostriedky, da sa to riesit cez spotrebak. Ked si najdes kvalitneho fin.poradcu tak by ti to vyspekuloval, aby aj vlk bol syty aj koza cela. Ja uz som niekolkokrat riesila aj hypo aj refinanc a pani co mi s tym pomahala tak vzdy nieco vyhodne vymyslela. Ono existuju aj vynimky, ktore banka moze schvalit a bezny clovek o tom nevie a ked prides do banky oni ti to nepovedia.
@potvorka88 väčšina bánk dáva 80% zo sumy, ktorá je nižšia - znalecký, alebo kúpna ak sa jedná o kúpu. Ak ide o iný účel, tak sa berie samozrejme znalecký .Akceptujú v pohode externého znalca, len posudok vždy ešte pozrú
@lenuska333 nie, v platnosti je to stale takto:
Na základe platných Odporúčaní Národnej banky Slovenska (vydané v októbri 2014), banky pristúpili k jednotnej metodike pri hodnotení maximálnej hodnoty nehnuteľnosti. Odvtedy platí, že maximálna znalecká hodnota nehnuteľnosti je kúpna cena, ktorá je uvedená v kúpnej zmluve. Ak by prišlo k situácii, že klient kupuje „drahšiu“ nehnuteľnosť, t.j. kúpna cena je vyššia ako je hodnota uvedená v znaleckom posudku, tak banka vychádza zo znaleckej hodnoty.
Avšak ani toto nemusí byť konečná hodnota, ktorú banka uzná ako výšku hodnoty zabezpečenia k poskytovanému hypotekárnemu úveru. Ako sme už uviedli, znalecký posudok prechádza tzv. supervíziou, pri ktorej môže banka hodnotu uvedenú v znaleckom posudku znížiť podľa vlastného uváženia
@lenuska333 ahoj, tak ja mam uplne cerstvu skusenost. Vychadza sa zo sumy na znaleckom posudku. Schvalia aj 100%, musite byt bonitni. Nam ocenil bankovy znalec na 116000, kupna cena bola 97000, banka schvalila 100000. U nas to bolo podla znaleckeho.
@lenuska333 banka ti výšku hypotéky neposkytne len na základe znaleckého posudku.....v prvom rade, musíš mať na sumu na ktorú žiadaš hypotéku príjem na splácanie a v ďaľšom už vedia približnú reálnu cenu v jednotlivých regionoch za 3či 4izbové byty😉 čiže ak ti znalec nadhodnotí znalecký posudok na 90% na to prídu a schvália ti hypotéku na nižšiu sumu😉
@lianka123 aj ja mám rovnaku skúsenosť, pokial viem, banka určuje % poskytnutého úveru z hodnoty nehnuteľnosti, nie z jej ceny a to sú dva rozličné pojmy. Hodnotu nehnuteľnosti určuje znalecký posudok a nemenej dôležitá je bonita klienta, presne ako spomínaš.
@potvorka88 a koľko sa platí finančnému poradcovi
@lenuska333 nič neplatíš poradcovi, platí ho inštitúcia
@sisa_s milión faktorov a každá banka má iné. Základ je pravidelný príjem, vek, či je zmluva na neurčito (keď nie tak koľko si pred vypršaním zmluvy), vyživovaciu povinnosť, my sme dokladali i VŠ diplomy, koľko máš našetrené na účte... A potom ďalšie riziká ( napr. my sme vedení ako prémiovi klienti podľa obratov, ale keďže muž má s.r.o. i živnosť, priratali nám nejaké riziko)...
@lianka123 a v ktorej banke beriete hypoteku
@lenuska333 každá banka pozerá na klienta inak, to, že jej to vyšlo nejako neznamená, že aj na Teba bude tak banka pozerať a dá Ti rovnaké podmienky
My sme dopadli podobne ako @lianka123
Znalec nam ocenil nehnutelnost na viac ako bola kupna cena a banka nam poskytla financie nad ramec kupnej ceny.
My sme ale mali vybornu bonitu, obaja nadpriemerne platy, stale zamestnania, toho casu ziadna vyzivovacia povinnost...
@diewcatqoo čo znamena nadpriemerne platy v tvojom ponimani?
@lenuska333 nakoniec sme od toho odstupili pred podpisom, nasli sme inu nehnutelnost tak riesime nieco ine
@lenuska333 keby to tak fungovalo tak by to tak robili vsetci a nikto by potom realne nepotreboval vlastnych 20%...skor ti ponuknu spotrebak
kazda banka si to riesi po svojom, zakladne obmedzenia ale vsetky dodrziavaju viacenej rovnako, zoberu cisty prijem, odrataju zivotne minimum domacnosti, zo zvysku zoberu dalsich tusim 40% ci kolko ako rezervu a co zostane je maximalna splatka (ak tam mas dlhodobo bezny ucet tak ako bonus ti este vacsina odrata vsetky pravidelne mesacne platby), niektore banky odratavaju dokonca viac ako zivotne minimum
no a potom je DTI rovne 8, cize nedostanes uver nad 8 nasobok cisteho rocneho prijmu
najlepsie je oslovit nejakeho dobreho sprostredkovatela (nie poradcu ako tu niekto pisal, u poradcu sa nedoplatis, je v tom rozdiel)
@dnld ciastku ti nenapisem, prepac. Ale mali sme mesacne prijmy dostatocne na to, aby sa na nas banka nepozerala ako na tych, ktory by mali problem so splacanim

@lenuska333 pokiaľ sa vieš príjmom kvalifikovať na tých 80-90% tak áno. Ale aj posudok si banka môže ponížiť. Podľa lokality, stavu a pod. Mnoho znalcov sa riadi trhovými cenami ale banky to veľmi nezaujíma. Počítajú s tým, že sa nadhodnocujú nehnuteľnosti. Samozrejme, ak napr. Znacel ohodnotí byt na 120 tisíc, ale príjem máš len 700€ banka ti nedá ani 100 tisíc, ani 90 tisíc.... lebo nebudeš schopná splácať. Takže veľa faktorov ovplyvňuje výšku uveru.