icon

Debetná karta a deti

26. jan 2023

No dnes som sa dozvedela, že 15 ročné dieťa si dokáže bez vedomia rodičov založiť účet a požiadať o debetnú kartu.Ako popravde som z toho zhrozená.

autor
26. jan 2023

@melanta moje dieťa si účet nezalozilo. Bavili sme sa s kolegyňou o tom, tak ma zaujímalo ako je to možné bez súhlasu zákonného zástupcu

jasminet
26. jan 2023

@nelca84 nie je pravda, napr. fio banka Ako získať účet pre deti a študentov do 18 rokov

Chcem účet pre dieťa od 15 do 18 rokov
Pokiaľ Vaše dieťa už má náš účet, práve dovŕšilo 15 rokov a chcete, aby mohlo využívať aktívne Internetbanking, zastavte sa na našej pobočke, kde podpíšete krátky dodatok a všetko bude vybavené.
Mladiství od 15 do 18 rokov sa pri zakladaní nového účtu identifikujú preukazom totožnosti. Je potrebné, aby prišli osobne na pobočku spolu so zákonným zástupcom a vzali so sebou rodný list dieťaťa. (originál alebo overená kópia)
Po dovŕšení 18 rokov získava majiteľ účtu automaticky plný prístup ku svojmu účtu a k ďalším službám, ktoré sú v ponuke Internetbankingu a Smartbankingu. Účet ostáva, samozrejme, bez poplatkov aj naďalej.

nelca84
26. jan 2023

@jasminet ok, tak fio som nekontrolovala, este nejaka?

jasminet
26. jan 2023

@nelca84 csob

autor
26. jan 2023
janka2501
26. jan 2023

Dcera ma v TB ucet od 11r, a v 15r len dostala udaje k IB, lebo som ju mala a mam pod svojim uctom, cize vidim do jej uctu. A dcere to nevadi

nelca84
26. jan 2023

@jasminet ja som pozerala najvacsie banky, slsp, vub a tatra a tam je od 15-tich zalozenie studentskeho uctu bez rodica
legislativa to povoluje, tak nevidim problem

autor
26. jan 2023

@janka2501 ale zakladala si jej ho ty a nie ona sama. Tu vôbec neide o to, že dieťa má účet, ale o to, že si ho vie samo zriadiť. Všetci sa tu do mna obuvaju, že nejdem s dobou aké odkiaľ to dieťa zoberie peniaze, ak mu ich nedám. Čiže jedným slovom v 15 si vie založiť účet samo, no financie na účet ma zabezpečiť rodič. Aj napriek tomu, že je to bezplatné, tak načo mu bude účet, keď mu rodič tie peniaze nedá

luccija
26. jan 2023

Ale čo je na tom zvláštne?veď minie len koľko tam má pôžičku ani nič iné nedostane...a nezabúdaj oni potrebujú dalsie ovečky..účet je zadarmo.Dcera ho má od 13 r nevidím problem mám ju v svojom IB vidím čo minie, objedná z webu, lebo musím potvrdiť platbu

janka2501
26. jan 2023

Ano,maju to v podmienkach ,a v 15r uz ma studentsky ucet,co je do 26r zadarmo, nemoze mat debet,ma len cisto ucet, a vyuziva IB, apku,

autor
26. jan 2023

@luccija alebo skôr čakajú ci bude mat v 18 rozum a koľko pôjde do -

janka2501
26. jan 2023

V TB do minusu len tak nepustia,

solange7
26. jan 2023

Ved moze mat peniaze z brigady. Preco by mu mal zabezpecovat financie v 16 alebo 17 rodic? Mam pocit, ze hystercis z predstavy, ze nemas nieco pod kontrolou. Pises, ze to nieje tvoj pripad, tak co ta na tom tak tankuje?
Tvoje "dieta" v 15tich uz mozno veselo trtka a ty nemas ani sajnu. Niektore zeny z teenagerov robia uplne batolata.

lesna_vila
26. jan 2023

ale veď sa bavíme o debetnej karte, takže vložíš/prevedieš peniaze a z nich potom platíš kartou až do nuly. to nie je kreditka a ani bedetný účet s povoleným prečerpaním. Sama som taký účet ako neplnoletá mala a zakladala som si ho sama. Bol bez poplatkov, mínus tam nemal ako vzniknúť, nedalo sa.

keiko33
26. jan 2023

Ja som bola so synom (15r.) v decembri zakladať účet vo VÚB. Museli sme doniesť rodný list, že som jeho matka a zákonný zástupca. Všetko som podpisovala ja. Syn si môže sledovať internet banking, používať kartu a vybrať peniaze z účtu. No úkony cez IB robiť nemôže, to len ja. Jeho účet a sporiaci účet mám vo svojom IB a len ja môžem cez IB posielať peniaze, on má IB len na kontrolu stavu účtu. Keď bude mať 18, všetko prejde naňho. A myslím, že je to v poriadku. Je síce rozumný, ale ja som zaňho ešte zodpovedná. A aj banka sa takto poistila. A syn mi práve povedal, že jeho spolužiak si založil už 4 účty, len kvôli odmene. Takže taká je zodpovednosť niektorých mladých. 🤦 Samozrejme nehádžem všetkých do jedného vreca.

simsalabim
26. jan 2023

Neviem, preco ta to tak poburuje, ved ide iba o ucet, nie o pozicku... Podla mna je to super- napr. aj preto, ze dieta sa nauci narabat s peniazmi, ak je niekde odcestovane a nutne potrebuje peniaze, vies, mu ich rychlo previest... V dnesnej dobe je tazke fungovat bez uctu, takto sa to aspon nauci.
Ale neda mi - myslim, ze financnu gramotnost by mali ucit uz vyssich rocnikoch ZS, lebo velmi, velmi, velmi chyba.

beata_k
26. jan 2023

No ak 15 rocne dieta moze byt ucastnikom cestej premavky a mat vodicsky, tak ucet v banke moze tiez mat.

autor
26. jan 2023

@simsalabim bože ja neviem ako mam vysvetliť, že ja nemám problém, ak má dieťa účet, ale mam problém s tým, že si ho vie v 15 rokoch založiť bez vedomia rodičov

autor
26. jan 2023

@solange7 samozrejme. V tom je spôsobilé, no keď sa vyskytne problém volajú rodičov

luccija
26. jan 2023

Do debetu môže ísť za určitých podmienok, keď tam bude mať 100 eur príjem určite nemôže ísť.Nejako neviem k čomu mieris.A, keď bude mať 18 r je dospelé môže robiť oveľa horšie veci ako ísť trocha do debetu aj tak neviem aké sú tam podmienky debetu.A, keď pôjde tak prevezme zodpovednosť do svojich rúk splatí debet a bude mať pol mesiaca h...o.kazdy sa učí na svojich chybách.To môže tiež zobrať z domu retiazku a ísť do záložne..

autor
26. jan 2023

@keiko33 konečne normálny príspevok. Ďakujem

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
26. jan 2023

Autorka ale ja naozaj nerozumiem, preco to povazujes za taky problem, ze si ho vie zalozit bez vedomia rodicov... Preco to je podla teba problem?

lesna_vila
26. jan 2023

Debetná karta je druh platobnej karty, opak kreditnej karty. Je to platobná karta pevne viazaná na bankový účet, ktorou možno čerpať prostriedky do výšky zostatku na bankovom účte. áno, plnoletý ľudia po splnení určitých podmienok môžu mať dovolené ísť do mínusu ale deti NIE. účty sú bez poplatkov. preto nie je dôvod na zákonného zástupcu.

vevesh
26. jan 2023

Ja neviem, ale ja to za problem povazujem- nie kazdy 15r. pubertiak je aj natolko rozumovo zdatny, ze vie odhadnut nastrahy modernej dobe- zneuzitie vlastnych udajov, karty, internetbanking a vybielenie uctu (a pomclim o takej malickosti, ze ako rodic chcem vediet, odkial ma peniaze). Tak ako dieta do 18rokov sa nesmie vydat/ozenit, nevezmu ho pracovat za pokladnu ci kdekolvek s financnymi prostriedkami, tak presne pod toto spada aj zalozenie si vlastneho uctu BEZ SUHLASU rodica.

kristie571
26. jan 2023

@vevesh tak deti treba vychovat k tomu aby mali v rodica plnu doveru a mu o takych veciach ze si zalozi ucet v banke uz 15r. povedalo. A tiez o tom odkial ma peniaze na tom ucte pripadne. Toto je uz problem vychovy doma a nie banky ze povoli ludom od 15r si zalozit u nich ucet.. akoze niektore sa tu vazne absolutne zbytocne rozhorcujete.

maranco
26. jan 2023

AJ keď dovolia dieťaťu uzavrieť zmluvu, podľa GDPR môže uzatvárať také zmluvy ktorým dokáže pochopiť na svoj vek, ak uzatvára zmluvu osobne a nie na diaľku cez internet vtedy nepotrebujú súhlas rodiča na osobné údaje od 15r. dieťaťa.

Tu je skôr problém v tom, že to dieťa svoje plány a rozhodnutia nekomunikuje s rodičmi a robí rozhodnutia sám poza ich chrbát.

sense
26. jan 2023

Milá autorka, tiez sa radím do klubu divných. A úplne sa stotožňujem s názorom @vevesh.
Aj ja mam síce pre dcéru bežný účet aj s plat. Kartou, keďže bol v rámci balíka so sporiacim uctom. Ale zakladala som ho ja, a hoci je na karte jje meno, kartu mam tiez ja. Ale 15 ešte nemá.

vevesh
26. jan 2023

@kristie571 no, za "mladi" si dievcata privyrabali "fajkami" na kredity ci vreckove. Niektori predavali travu a ine nie oficialne veci, aby sa dostali k peniazom. Ak ma dieta na tajnasa ucet v banke, ja ako zakonny rodic mam pravo o tom vediet a rozhodovat. A peniaze zlakaju aj dospelych (vid parlament), co take deti, ktore tieto veci este nedomyslia. A jeden horny prispevon pekne ukazal, ze len aby mladik dostala zadarmo peniaze, otvoril si ucty- no, pokial mam ja trestopravnu zodpovednost za dieta (co, za financne skody ako rodic nesies a hlavne teba budu pytat poskodeny ku kase), tak chcem mat aj zodpovednost a vedomost o uctoch do 18tky. Cize som za zasadne nie bez mojho vedomia (idealne suhlasu).

maranco
26. jan 2023

@vevesh teraz môže zarábať pred webkamerou a peniaze dostávať na účet