Depresie z cien
Vždy som bola žena ktora plánovala všetky výdajky, už 4-5 rokov mám domáce učtovnictvo a podstivo pisem všetky výdaje a prijmy. Ale ako zvládnuť dnešne ceny? Idem do obchodu, planujem nákup, pozerám letáky, mám papier čo mám kupiť a zaplatim za malý nákupný košik 40 -50 eur, nič extremne nekupujem. Prijem mám dobrý ako slobodná matka, aj hypotéku platim relativne nizku 250 eur, ale zakaždim z obchodu pridem naštvana, mám nervy že zase tie ceny išli hore. Ja už nechapem že bežni človek ako gazduje v dnešnej dobe, som frustrovaná, že robim čo je mojich silách a je to tažsie a tažsie.
Ano su potraviny drahe a tiez sa snazim usetrit kde sa to na nich da.
No tak niečo robíš asi zle.. koľkokrát do mesiaca ideš na nákup 50eurový? Áno, je všetko drahšie, a ešte aj bude, ale tak keď my prežijeme štyria z 1200e, z ktorých dám vyše 400eur na poplatky tak sa to musí dať aj v iných rodinách. A to máme všetko, syry, šunky, ovocie, často pečiem nejaký koláč, po novom ešte aj synovej priateľke bezlepkové koláče a to bezlepková zmes stojí 6,50 kilo...
@tairyx klobúk dole. To si neviem predstaviť
Rob to ako ja, nepozeraj na ceny :D
tyvole 250€ hypoteku, ani nevies ako ti zavidim. viac platim mesacne za INTERNAT na vš.
@tairyx klobúk dole. To si neviem predstaviť
@martinka13 ked musíš tak musíš.. ono mne veľmi pomohlo aj uvedomenie si, že 80% z toho, čo ľudia kupujú, reálne nepotrebujú. Tiež som nevychádzala s peniazmi kedysi.
Rob to ako ja, nepozeraj na ceny :D
@goodidea toto robí môj muž. Keď niečo chce, tak na ceny nepozerá. Bez ohľadu na to ci sú to potraviny alebo niečo iné 🙈
Autorka, to nie je len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Platíme (nielen) za potraviny čoraz viac a viac. Keby radšej tie platy šli hore a nie ceny ...
Kde nakupujes? Ja ked porovnam nakup billa vs lidl tak v lidli zaplatim aj o 15% menej a bez sledovania letakov.
Fú, ani nehovor. Aj mňa vždy chytajú depresie pri platení. Čistá katastrofa 🤨
@goodidea toto robí môj muž. Keď niečo chce, tak na ceny nepozerá. Bez ohľadu na to ci sú to potraviny alebo niečo iné 🙈
Autorka, to nie je len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Platíme (nielen) za potraviny čoraz viac a viac. Keby radšej tie platy šli hore a nie ceny ...
@bessie12 tak každý má to svoje..manželka je ochotná skôr zafinancovať nové oblečenie/obuv ..ja cvičim takže ja mám pocit že potraviny sú jediná vec kde si ja viem a chcem dopriať...
my sme tiež dvaja v domácnosti ale dospeláci bez detí a na jeden nákup čo tak vyjde cca na týždeň plus mínus platíme od 40 až 70 eur aj viac podla toho čo kupujeme a tiež sa mi zdá že v košíku nemáme skoro nič.A to ešte aj dokupujeme ak sa dačo zabudne cez týždeň.Lebo vždy sa volačo zabudne na tom hlavnom nákupe.Takže určite to neni len ten jeden nákup týždenný a pekne sa to zbiera takto
No tak niečo robíš asi zle.. koľkokrát do mesiaca ideš na nákup 50eurový? Áno, je všetko drahšie, a ešte aj bude, ale tak keď my prežijeme štyria z 1200e, z ktorých dám vyše 400eur na poplatky tak sa to musí dať aj v iných rodinách. A to máme všetko, syry, šunky, ovocie, často pečiem nejaký koláč, po novom ešte aj synovej priateľke bezlepkové koláče a to bezlepková zmes stojí 6,50 kilo...
@tairyx 9, myslím, že záleží aj na tom, v ktorej oblasti rodina žije. V Bratislave sa s 1000€ asi žije horšie. Veď len náklad na bývanie bez el., plynu, internetu, TV, telefónu a daní a poplatkov za odpad a poistenie tu je bežné okolo 350 - 400€/ mesiac (3izb.byt).
Áno, všetko je drahšie a ľudia s nižšími príjmami to veľmi cítia, ale nie je pre nikoho dobré ak má z toho depresiu a až príliš si to berie k srdcu.
Na potravinach sa šetriť neda.Neskôr ťa to dobehne a dáš lekárom.Takže zbytočne plakať raz ak je tak tak je tak.My sme dvaja dospelý a potrebujem na mesiac okolo 500 eur.
@tairyx 9, myslím, že záleží aj na tom, v ktorej oblasti rodina žije. V Bratislave sa s 1000€ asi žije horšie. Veď len náklad na bývanie bez el., plynu, internetu, TV, telefónu a daní a poplatkov za odpad a poistenie tu je bežné okolo 350 - 400€/ mesiac (3izb.byt).
Áno, všetko je drahšie a ľudia s nižšími príjmami to veľmi cítia, ale nie je pre nikoho dobré ak má z toho depresiu a až príliš si to berie k srdcu.
@roja01 no to určite áno, v Bratislave sú tie výdavky vyššie, hlavne teda doprava, ostatok neviem, ja mám byt v osobnom vlastníctve a platím 350e zálohy- voda, kúrenie, elektrina, plyn, ale určite ak má niekto 1200eur plat, 250 hypo a 350 by dal ešte na zálohy tak to je masaker.
@roja01 ale zase známy má byt pri Bratislave v novostavbe 45m² (kuchyno-obyvacka + 1 spalen) a najomne ma 80eur.. plus elektrina teda tak sa vojde urcite do nejakych 120-150e, myslim, ze tie ceny energii a najmov su vsade priblizne rovnake, pokial je to osobne vlastnictvo, nie podnajom.
...ja mám depresiu po prečítaní statusu 🙈
Môžeš mi len tak zbežne napísať, kde pracuješ a koľko cca je to dobrý príjem? Nuž, viac a viac rozmýšľam čo kúpiť, čo s čím plánovať.
dneska sme sa presne o tom bavili. ze ides do obchodu a nic riadne nekupis, tiez mam z troho uz riadne depky, nehovoriac ked sa ide k zubarovi ci sa tanjkuje auto. nikam nechodime a precestujeme 100 eur mesacne. len ,muz chodi praca hore dole..:(
dneska sme sa presne o tom bavili. ze ides do obchodu a nic riadne nekupis, tiez mam z troho uz riadne depky, nehovoriac ked sa ide k zubarovi ci sa tanjkuje auto. nikam nechodime a precestujeme 100 eur mesacne. len ,muz chodi praca hore dole..:(
@balerina2025 chcela by som precestovať "len" 100€ mesačne. U mňa je to len za týždeň takmer 70€ (cesta autobusom do prace a späť). Keď idem s kamoškami do mesta, tak aj viac. Suma za tankovanie auta netuším. Už nemám o tom prehľad.
@balerina2025 chcela by som precestovať "len" 100€ mesačne. U mňa je to len za týždeň takmer 70€ (cesta autobusom do prace a späť). Keď idem s kamoškami do mesta, tak aj viac. Suma za tankovanie auta netuším. Už nemám o tom prehľad.
@bessie12 muz len praca a spat. a pracu ma 15km od domu.
obcas daky nakup autom. ale ked sme behali hore dole samozrejme aj 150 euro az 180 sa precestovalo....setrime.na leto
@bessie12 70 eur tyzdenne busom>? to je naozaj velmi vela. to kde cestujes
@bessie12 muz len praca a spat. a pracu ma 15km od domu.
obcas daky nakup autom. ale ked sme behali hore dole samozrejme aj 150 euro az 180 sa precestovalo....setrime.na leto
@balerina2025 len do prace a späť. Cca 6,50€ jedna strana.
@balerina2025 len do prace a späť. Cca 6,50€ jedna strana.
@bessie12 nemas moznost mesacnik? mozem sa opytat to kam cestujes?
@bessie12 veru, v Holandsku je cestovne ovela vyssie ako sme my tu zvyknuti na Slovensku. Ked sme boli za dcerou v Groningene, bola som z cien dopravy v soku.
Bessie je v Holandsku
@balerina2025
@bessie12 veru, v Holandsku je cestovne ovela vyssie ako sme my tu zvyknuti na Slovensku. Ked sme boli za dcerou v Groningene, bola som z cien dopravy v soku.
Bessie je v Holandsku
@balerina2025
@0silvia0 predražené 😤
@bessie12 fiha? ja odkedy mam predplateny mesacnik IDS BK tak ma mesacne cesta do prace (dedina pri BA, vlak alebo bus) + MHD vramci BA stoji 60€.
Aha teraz pozeram ze si v Holandsku. Tak zase tam su asi aj platy vyssie
@balerina2025 tá možnosť tam je, ale lacné to nie je. Myslím, že to vyjde na rovnako. Inak používam čip kartu, ktorá je na autobusy, metro a električky.
Ako si tam zaratala postupne zvysovanie svojho prijmu? Ak stupa cena prace tak stupa cena za ktoru ty predavas svoju pracu tiez
@0silvia0 predražené 😤
@bessie12 nemate nejake klimatickety? Ked som chcela mesacnik do viedne, tak mi öbb zahlasili 200e iba vlak. Potom som pozrela na regional klimaticket a bolo tam vieden, dolne at a burgenland a mesacne 75e. A to som mohla cestovat kolko som chcela... financne to dochadzanie do viedne bolo luxusne. Teraz platim 100e mesacne len garaz...