icon

Depresie z cien

17. máj 2025

Vždy som bola žena ktora plánovala všetky výdajky, už 4-5 rokov mám domáce učtovnictvo a podstivo pisem všetky výdaje a prijmy. Ale ako zvládnuť dnešne ceny? Idem do obchodu, planujem nákup, pozerám letáky, mám papier čo mám kupiť a zaplatim za malý nákupný košik 40 -50 eur, nič extremne nekupujem. Prijem mám dobrý ako slobodná matka, aj hypotéku platim relativne nizku 250 eur, ale zakaždim z obchodu pridem naštvana, mám nervy že zase tie ceny išli hore. Ja už nechapem že bežni človek ako gazduje v dnešnej dobe, som frustrovaná, že robim čo je mojich silách a je to tažsie a tažsie.

bessie12
17. máj 2025
@tykat

@bessie12 fiha? ja odkedy mam predplateny mesacnik IDS BK tak ma mesacne cesta do prace (dedina pri BA, vlak alebo bus) + MHD vramci BA stoji 60€.
Aha teraz pozeram ze si v Holandsku. Tak zase tam su asi aj platy vyssie

@tykat záleží od počtu odpracovaných hodín. Niekedy je to len 3 dni v týždni a výplata za to menej ako 300€.

balerina2025
17. máj 2025
@bessie12

@balerina2025 tá možnosť tam je, ale lacné to nie je. Myslím, že to vyjde na rovnako. Inak používam čip kartu, ktorá je na autobusy, metro a električky.

@bessie12 jaj ty si AT cestovatel?

bessie12
17. máj 2025
@guiseppinka

@bessie12 nemate nejake klimatickety? Ked som chcela mesacnik do viedne, tak mi öbb zahlasili 200e iba vlak. Potom som pozrela na regional klimaticket a bolo tam vieden, dolne at a burgenland a mesacne 75e. A to som mohla cestovat kolko som chcela... financne to dochadzanie do viedne bolo luxusne. Teraz platim 100e mesacne len garaz...

@guiseppinka raz mi kamoška vravela, že platí takmer 300€ mesačne za mesačník. To sme sa o tom bavili pred takmer 2 rokmi. Neviem ako je to teraz. Budem musieť si to zistiť.

bessie12
17. máj 2025
@balerina2025

@bessie12 jaj ty si AT cestovatel?

@balerina2025 v NL žijem dlhodobo. Už takmer 8,5 roka. Do práce a späť to mam niečo cez 20km s jedným prestupom.

balerina2025
17. máj 2025
@bessie12

@balerina2025 v NL žijem dlhodobo. Už takmer 8,5 roka. Do práce a späť to mam niečo cez 20km s jedným prestupom.

@bessie12 no pekne ...v AT maju ten klimatiket ci co to je.

bessie12
17. máj 2025
@balerina2025

@bessie12 no pekne ...v AT maju ten klimatiket ci co to je.

@balerina2025 neviem čo je to, ale nemyslím, že niečo také bude aj v NL.

guiseppinka
17. máj 2025
@bessie12

@balerina2025 neviem čo je to, ale nemyslím, že niečo také bude aj v NL.

@balerina2025
@bessie12 ano klimaticket bud celorakusky, ten stoji 1179,30 pre dospelaka na rok alebo potom bundeslandove, ale tam neviem presne ake su

bessie12
17. máj 2025
@guiseppinka

@balerina2025
@bessie12 ano klimaticket bud celorakusky, ten stoji 1179,30 pre dospelaka na rok alebo potom bundeslandove, ale tam neviem presne ake su

@guiseppinka pozrela som sa na to len tak na rýchlo a v NL je to blbo vyriešené. Môžem si zakúpiť mesačný "paušál" od každého dopravcu v NL. Teda tými, ktorými jazdím najčastejšie. Na vlak je samostatne, tak je to mesačne od 450 do takmer 2000€. Od 1 do 3 mesiacov / 1. a 2. trieda.
Najlepšie by bolo sa informovať priamo na stanici na informáciách.

fadama
17. máj 2025
@bessie12

@guiseppinka pozrela som sa na to len tak na rýchlo a v NL je to blbo vyriešené. Môžem si zakúpiť mesačný "paušál" od každého dopravcu v NL. Teda tými, ktorými jazdím najčastejšie. Na vlak je samostatne, tak je to mesačne od 450 do takmer 2000€. Od 1 do 3 mesiacov / 1. a 2. trieda.
Najlepšie by bolo sa informovať priamo na stanici na informáciách.

@bessie12 príspevok od zamestnávateľa si neskúšala? Nad 20 km máš nárok.

bessie12
17. máj 2025
@fadama

@bessie12 príspevok od zamestnávateľa si neskúšala? Nad 20 km máš nárok.

@fadama platia, ale je to malo. Sotva to pokryje polovicu nákladov.

hankab
17. máj 2025
@balerina2025

@bessie12 muz len praca a spat. a pracu ma 15km od domu.
obcas daky nakup autom. ale ked sme behali hore dole samozrejme aj 150 euro az 180 sa precestovalo....setrime.na leto

@balerina2025 viem, ze toto ti nijako nepomoze, ale zavidim 🫣 my obaja dochadzame do prace autom, lebo busom by to boli 4hod denne. Praca vzdialena ja 19km a muz 23. Mesacne precestujeme cca 250-300€. Je to masaker.

Autorka, tie ceny potravin su jeden velky des. Cca 8r dozadu, ked som byvala sama, ma tyzdenny nakup stal cca 25€. Pri 30-35€ som si uz nadavala, ze utracam na hluposti. Teraz vybehnem cez tyzden iba dokupit pecivo a nieco, co sme cez vikend zabudli. Vikendovy nakup 120€ a cez tyzden za veci, ktore odnesiem v 1 ruke dalsich 25€. Pamatam si ze este cca 3r vzad kuracie prsia v tescu stali 3,50€. Dnes 8€. Pomaly budeme davat viac penazi za stravu ako za byvanie. A to pozerame na ceny. Keby sme nepozerali, tak je to aj dvojnásobok.

done
17. máj 2025

problém nie sú vysoké ceny, ale nízke platy

krtko1313
17. máj 2025
@balerina2025

dneska sme sa presne o tom bavili. ze ides do obchodu a nic riadne nekupis, tiez mam z troho uz riadne depky, nehovoriac ked sa ide k zubarovi ci sa tanjkuje auto. nikam nechodime a precestujeme 100 eur mesacne. len ,muz chodi praca hore dole..:(

@balerina2025 presne. A ešte pridám okuliare, celá rodina. Mám drahé okuliare a mám pocit, že zase sa mi zhoršil zrak....

balerina2025
17. máj 2025
@krtko1313

@balerina2025 presne. A ešte pridám okuliare, celá rodina. Mám drahé okuliare a mám pocit, že zase sa mi zhoršil zrak....

@krtko1313 aj mne. to ma este len caka zubar a ocna. :(((

balerina2025
17. máj 2025
@hankab

@balerina2025 viem, ze toto ti nijako nepomoze, ale zavidim 🫣 my obaja dochadzame do prace autom, lebo busom by to boli 4hod denne. Praca vzdialena ja 19km a muz 23. Mesacne precestujeme cca 250-300€. Je to masaker.

Autorka, tie ceny potravin su jeden velky des. Cca 8r dozadu, ked som byvala sama, ma tyzdenny nakup stal cca 25€. Pri 30-35€ som si uz nadavala, ze utracam na hluposti. Teraz vybehnem cez tyzden iba dokupit pecivo a nieco, co sme cez vikend zabudli. Vikendovy nakup 120€ a cez tyzden za veci, ktore odnesiem v 1 ruke dalsich 25€. Pamatam si ze este cca 3r vzad kuracie prsia v tescu stali 3,50€. Dnes 8€. Pomaly budeme davat viac penazi za stravu ako za byvanie. A to pozerame na ceny. Keby sme nepozerali, tak je to aj dvojnásobok.

@hankab inac to je pravda ze za jedlo uz pomalyu viac nez za byvanie

liz_lemon
17. máj 2025
@tairyx

@roja01 no to určite áno, v Bratislave sú tie výdavky vyššie, hlavne teda doprava, ostatok neviem, ja mám byt v osobnom vlastníctve a platím 350e zálohy- voda, kúrenie, elektrina, plyn, ale určite ak má niekto 1200eur plat, 250 hypo a 350 by dal ešte na zálohy tak to je masaker.

@roja01
@tairyx
my mame velky 4i byt v novostavbe v BA, cez 110 m2, a platime cca 250 aj s elektrikou, a este mame aj preplatok

martinka13
18. máj 2025
@tairyx

@martinka13 ked musíš tak musíš.. ono mne veľmi pomohlo aj uvedomenie si, že 80% z toho, čo ľudia kupujú, reálne nepotrebujú. Tiež som nevychádzala s peniazmi kedysi.

@tairyx je pravda, že som vedela v potravinách minút bez problémov 150 eur za jeden nákup. Ako som začala robiť zoznam a striktne sa ho držím, je to oveľa menej.

fadama
18. máj 2025
@bessie12

@fadama platia, ale je to malo. Sotva to pokryje polovicu nákladov.

@bessie12 tak aspoň dačo 🤗

bessie12
18. máj 2025
@fadama

@bessie12 tak aspoň dačo 🤗

@fadama to áno, ale nie je to dosť. Snáď jedného jedného dňa začnú platiť viac za to.

roja01
18. máj 2025
@liz_lemon

@roja01
@tairyx
my mame velky 4i byt v novostavbe v BA, cez 110 m2, a platime cca 250 aj s elektrikou, a este mame aj preplatok

@liz_lemon myslím, že tie vysoké sumy preddavkov správcovi a dokonca aj nedoplatky sú predovšetkým v starších, činžovných domoch. Tie bývajú nezateplené a so spústami tepelných mostov. Takých domov je veľké množstvo.

medea2003
18. máj 2025

No neviem, ved tu niekto vyhral volby vdaka sloganu, ze zabezpeci lacne potraviny. Ja stale v nadeji cakam, ze uz to pride 😀

fadama
18. máj 2025
@bessie12

@fadama to áno, ale nie je to dosť. Snáď jedného jedného dňa začnú platiť viac za to.

@bessie12 ako dlho si v tej práci? Mne platia cca 100% Po piatich rokoch som sa dočkala.

autor
18. máj 2025
@tairyx

No tak niečo robíš asi zle.. koľkokrát do mesiaca ideš na nákup 50eurový? Áno, je všetko drahšie, a ešte aj bude, ale tak keď my prežijeme štyria z 1200e, z ktorých dám vyše 400eur na poplatky tak sa to musí dať aj v iných rodinách. A to máme všetko, syry, šunky, ovocie, často pečiem nejaký koláč, po novom ešte aj synovej priateľke bezlepkové koláče a to bezlepková zmes stojí 6,50 kilo...

@tairyx prežijete 4 z 1200 eur? V akom obchode nakupujes? To vsetko mas z 1200? Skolka, stravne, nafta, byvanie, drogeria strava?

autor
18. máj 2025
@tairyx

@roja01 no to určite áno, v Bratislave sú tie výdavky vyššie, hlavne teda doprava, ostatok neviem, ja mám byt v osobnom vlastníctve a platím 350e zálohy- voda, kúrenie, elektrina, plyn, ale určite ak má niekto 1200eur plat, 250 hypo a 350 by dal ešte na zálohy tak to je masaker.

@tairyx máme novostavbu, dom, 250 hypo, 120 elektrika(v tom je aj kurenie) a 10 voda.

bessie12
18. máj 2025
@fadama

@bessie12 ako dlho si v tej práci? Mne platia cca 100% Po piatich rokoch som sa dočkala.

@fadama necelé 2 roky. Myslím, že 100% platia len tým, ktorí majú trvalý pracovný pomer a to ľudia, ktorí pracujú pod agentúrou v drvivej väčšine nie sú.

tairyx
18. máj 2025

Ano, ale všetko máme blízko relatívne, čiže auto veľa nezožerie, len je staršie, tak opravy zvyknú vyskočiť. Ale zas to nie je každý mesiac, takže nejako sa to dá. Nakupujem väčšinou v tescu, alebo lidl. A máloktorý nákup je nad 30eur u mňa, a to mám navarené na dva dni, desiaty do školy, ovocie, zelenina, sladkosť, zákusok.. ja si pozerám letaky a podľa toho sa rozhodnem čo budem variť.. takým spôsobom sa dá celkom fajn ušetriť. Ak majú v akcii kuracie prsia, robím čínu, ak majú pliecko, robím perkelt alebo guľáš, a podobne..

autor
18. máj 2025

😅 si sikovna, aj ja sanažim, ale ako mi to robilo radosť pred par rokmi tak reraz mám z toho uzkosť za každym čo idem do obchodu. A predtym sme išli na zmrzilnu do cukrarne, na kavičku a teraz mám pocit že to je luxus.

anita6666
18. máj 2025

Treba správne voliť a mafiu dole z hrušky.

fadama
18. máj 2025
@bessie12

@fadama necelé 2 roky. Myslím, že 100% platia len tým, ktorí majú trvalý pracovný pomer a to ľudia, ktorí pracujú pod agentúrou v drvivej väčšine nie sú.

@bessie12 tak možno časom ti zvýšia príspevok.
Držím palce 🤗

bessie12
18. máj 2025
@fadama

@bessie12 tak možno časom ti zvýšia príspevok.
Držím palce 🤗

@fadama navýšenie už bolo. Z 19 centov /km na 21 centov /km 🙈🤣 tak skoro ďalšie nebude ak teda vôbec.