Depresie z cien
Vždy som bola žena ktora plánovala všetky výdajky, už 4-5 rokov mám domáce učtovnictvo a podstivo pisem všetky výdaje a prijmy. Ale ako zvládnuť dnešne ceny? Idem do obchodu, planujem nákup, pozerám letáky, mám papier čo mám kupiť a zaplatim za malý nákupný košik 40 -50 eur, nič extremne nekupujem. Prijem mám dobrý ako slobodná matka, aj hypotéku platim relativne nizku 250 eur, ale zakaždim z obchodu pridem naštvana, mám nervy že zase tie ceny išli hore. Ja už nechapem že bežni človek ako gazduje v dnešnej dobe, som frustrovaná, že robim čo je mojich silách a je to tažsie a tažsie.
@balerina2025 tá možnosť tam je, ale lacné to nie je. Myslím, že to vyjde na rovnako. Inak používam čip kartu, ktorá je na autobusy, metro a električky.
@bessie12 jaj ty si AT cestovatel?
@bessie12 nemate nejake klimatickety? Ked som chcela mesacnik do viedne, tak mi öbb zahlasili 200e iba vlak. Potom som pozrela na regional klimaticket a bolo tam vieden, dolne at a burgenland a mesacne 75e. A to som mohla cestovat kolko som chcela... financne to dochadzanie do viedne bolo luxusne. Teraz platim 100e mesacne len garaz...
@guiseppinka raz mi kamoška vravela, že platí takmer 300€ mesačne za mesačník. To sme sa o tom bavili pred takmer 2 rokmi. Neviem ako je to teraz. Budem musieť si to zistiť.
@bessie12 jaj ty si AT cestovatel?
@balerina2025 v NL žijem dlhodobo. Už takmer 8,5 roka. Do práce a späť to mam niečo cez 20km s jedným prestupom.
@balerina2025 v NL žijem dlhodobo. Už takmer 8,5 roka. Do práce a späť to mam niečo cez 20km s jedným prestupom.
@bessie12 no pekne ...v AT maju ten klimatiket ci co to je.
@bessie12 no pekne ...v AT maju ten klimatiket ci co to je.
@balerina2025 neviem čo je to, ale nemyslím, že niečo také bude aj v NL.
@balerina2025 neviem čo je to, ale nemyslím, že niečo také bude aj v NL.
@balerina2025
@bessie12 ano klimaticket bud celorakusky, ten stoji 1179,30 pre dospelaka na rok alebo potom bundeslandove, ale tam neviem presne ake su
@balerina2025
@bessie12 ano klimaticket bud celorakusky, ten stoji 1179,30 pre dospelaka na rok alebo potom bundeslandove, ale tam neviem presne ake su
@guiseppinka pozrela som sa na to len tak na rýchlo a v NL je to blbo vyriešené. Môžem si zakúpiť mesačný "paušál" od každého dopravcu v NL. Teda tými, ktorými jazdím najčastejšie. Na vlak je samostatne, tak je to mesačne od 450 do takmer 2000€. Od 1 do 3 mesiacov / 1. a 2. trieda.
Najlepšie by bolo sa informovať priamo na stanici na informáciách.
@guiseppinka pozrela som sa na to len tak na rýchlo a v NL je to blbo vyriešené. Môžem si zakúpiť mesačný "paušál" od každého dopravcu v NL. Teda tými, ktorými jazdím najčastejšie. Na vlak je samostatne, tak je to mesačne od 450 do takmer 2000€. Od 1 do 3 mesiacov / 1. a 2. trieda.
Najlepšie by bolo sa informovať priamo na stanici na informáciách.
@bessie12 príspevok od zamestnávateľa si neskúšala? Nad 20 km máš nárok.
@bessie12 muz len praca a spat. a pracu ma 15km od domu.
obcas daky nakup autom. ale ked sme behali hore dole samozrejme aj 150 euro az 180 sa precestovalo....setrime.na leto
@balerina2025 viem, ze toto ti nijako nepomoze, ale zavidim 🫣 my obaja dochadzame do prace autom, lebo busom by to boli 4hod denne. Praca vzdialena ja 19km a muz 23. Mesacne precestujeme cca 250-300€. Je to masaker.
Autorka, tie ceny potravin su jeden velky des. Cca 8r dozadu, ked som byvala sama, ma tyzdenny nakup stal cca 25€. Pri 30-35€ som si uz nadavala, ze utracam na hluposti. Teraz vybehnem cez tyzden iba dokupit pecivo a nieco, co sme cez vikend zabudli. Vikendovy nakup 120€ a cez tyzden za veci, ktore odnesiem v 1 ruke dalsich 25€. Pamatam si ze este cca 3r vzad kuracie prsia v tescu stali 3,50€. Dnes 8€. Pomaly budeme davat viac penazi za stravu ako za byvanie. A to pozerame na ceny. Keby sme nepozerali, tak je to aj dvojnásobok.
problém nie sú vysoké ceny, ale nízke platy
dneska sme sa presne o tom bavili. ze ides do obchodu a nic riadne nekupis, tiez mam z troho uz riadne depky, nehovoriac ked sa ide k zubarovi ci sa tanjkuje auto. nikam nechodime a precestujeme 100 eur mesacne. len ,muz chodi praca hore dole..:(
@balerina2025 presne. A ešte pridám okuliare, celá rodina. Mám drahé okuliare a mám pocit, že zase sa mi zhoršil zrak....
@balerina2025 presne. A ešte pridám okuliare, celá rodina. Mám drahé okuliare a mám pocit, že zase sa mi zhoršil zrak....
@krtko1313 aj mne. to ma este len caka zubar a ocna. :(((
@balerina2025 viem, ze toto ti nijako nepomoze, ale zavidim 🫣 my obaja dochadzame do prace autom, lebo busom by to boli 4hod denne. Praca vzdialena ja 19km a muz 23. Mesacne precestujeme cca 250-300€. Je to masaker.
Autorka, tie ceny potravin su jeden velky des. Cca 8r dozadu, ked som byvala sama, ma tyzdenny nakup stal cca 25€. Pri 30-35€ som si uz nadavala, ze utracam na hluposti. Teraz vybehnem cez tyzden iba dokupit pecivo a nieco, co sme cez vikend zabudli. Vikendovy nakup 120€ a cez tyzden za veci, ktore odnesiem v 1 ruke dalsich 25€. Pamatam si ze este cca 3r vzad kuracie prsia v tescu stali 3,50€. Dnes 8€. Pomaly budeme davat viac penazi za stravu ako za byvanie. A to pozerame na ceny. Keby sme nepozerali, tak je to aj dvojnásobok.
@hankab inac to je pravda ze za jedlo uz pomalyu viac nez za byvanie
@roja01 no to určite áno, v Bratislave sú tie výdavky vyššie, hlavne teda doprava, ostatok neviem, ja mám byt v osobnom vlastníctve a platím 350e zálohy- voda, kúrenie, elektrina, plyn, ale určite ak má niekto 1200eur plat, 250 hypo a 350 by dal ešte na zálohy tak to je masaker.
@martinka13 ked musíš tak musíš.. ono mne veľmi pomohlo aj uvedomenie si, že 80% z toho, čo ľudia kupujú, reálne nepotrebujú. Tiež som nevychádzala s peniazmi kedysi.
@tairyx je pravda, že som vedela v potravinách minút bez problémov 150 eur za jeden nákup. Ako som začala robiť zoznam a striktne sa ho držím, je to oveľa menej.
@liz_lemon myslím, že tie vysoké sumy preddavkov správcovi a dokonca aj nedoplatky sú predovšetkým v starších, činžovných domoch. Tie bývajú nezateplené a so spústami tepelných mostov. Takých domov je veľké množstvo.
No neviem, ved tu niekto vyhral volby vdaka sloganu, ze zabezpeci lacne potraviny. Ja stale v nadeji cakam, ze uz to pride 😀
No tak niečo robíš asi zle.. koľkokrát do mesiaca ideš na nákup 50eurový? Áno, je všetko drahšie, a ešte aj bude, ale tak keď my prežijeme štyria z 1200e, z ktorých dám vyše 400eur na poplatky tak sa to musí dať aj v iných rodinách. A to máme všetko, syry, šunky, ovocie, často pečiem nejaký koláč, po novom ešte aj synovej priateľke bezlepkové koláče a to bezlepková zmes stojí 6,50 kilo...
@tairyx prežijete 4 z 1200 eur? V akom obchode nakupujes? To vsetko mas z 1200? Skolka, stravne, nafta, byvanie, drogeria strava?
@roja01 no to určite áno, v Bratislave sú tie výdavky vyššie, hlavne teda doprava, ostatok neviem, ja mám byt v osobnom vlastníctve a platím 350e zálohy- voda, kúrenie, elektrina, plyn, ale určite ak má niekto 1200eur plat, 250 hypo a 350 by dal ešte na zálohy tak to je masaker.
@tairyx máme novostavbu, dom, 250 hypo, 120 elektrika(v tom je aj kurenie) a 10 voda.
Ano, ale všetko máme blízko relatívne, čiže auto veľa nezožerie, len je staršie, tak opravy zvyknú vyskočiť. Ale zas to nie je každý mesiac, takže nejako sa to dá. Nakupujem väčšinou v tescu, alebo lidl. A máloktorý nákup je nad 30eur u mňa, a to mám navarené na dva dni, desiaty do školy, ovocie, zelenina, sladkosť, zákusok.. ja si pozerám letaky a podľa toho sa rozhodnem čo budem variť.. takým spôsobom sa dá celkom fajn ušetriť. Ak majú v akcii kuracie prsia, robím čínu, ak majú pliecko, robím perkelt alebo guľáš, a podobne..
😅 si sikovna, aj ja sanažim, ale ako mi to robilo radosť pred par rokmi tak reraz mám z toho uzkosť za každym čo idem do obchodu. A predtym sme išli na zmrzilnu do cukrarne, na kavičku a teraz mám pocit že to je luxus.
Treba správne voliť a mafiu dole z hrušky.

@bessie12 fiha? ja odkedy mam predplateny mesacnik IDS BK tak ma mesacne cesta do prace (dedina pri BA, vlak alebo bus) + MHD vramci BA stoji 60€.
Aha teraz pozeram ze si v Holandsku. Tak zase tam su asi aj platy vyssie
@tykat záleží od počtu odpracovaných hodín. Niekedy je to len 3 dni v týždni a výplata za to menej ako 300€.